• kukacos
    #166
    Olvasd már el, mit írtunk eddig, próbáld meg megérteni, utána ugrálj.

    Már megegyeztünk abban, hogy ha az államot is beleértjük a bankrendszerbe, akkor én is egyetértek azzal, hogy a bankrendszer uralja a világot. De azért ismerjük már el, hogy ez nem éppen normális definíció. Ha a kiskutyámat is beleértjük a bankrendszerbe, akkor az sem marhaság, hogy a bankrendszer nyüszíteni szokott, még ha első látásra annak is tűnik. Csak sokáig kell magyarázni, miért. Ha azzal kezditek, hogy a kormány is benne van az MNB-ben, akkor rövidre zárhattuk volna a kérdést.

    "Még mindig a közbankokról beszél, amikor a jegybankokról van szó."

    A jegybanknak eleve végtelen sok pénze van, nem érted?

    "Nagyon könnyű belátni,hogy ha 100 egységnyi pénz van a játéktéren és amin évi 15% kamat van, akkor egy év múlva 115 egységnyi pénzre van szükség ahhoz,hogy vissza lehessen fizetni a hitelkihelyezéssel forgalomba hozott, felvett pénzeket."

    Igen, és? Ebből mi következik? Valaki más adja oda neked az a 15 egységet, amit a jegybank szíves örömest kinyomtat neki. Ezért (is) van infláció. Több színes papír forog közkézen, ezért egy színes papír kevesebbet ér, a valódi gazdaság bővülésének függvényében. Ebben az égvilágon semmi csapda nincs. Keynes azt mondta, hogy a jegybank egyetlen feladata, hogy szépen, ütemesen bővítse a rendelkezésre álló pénz mennyiségét. Ezt meg is teszi a fentiek értelmében.

    "Tehát a kölcsön kért pénz kamatait is kamattal terhelt pénzel kell visszafizetni, magyarul a hitelt, hitellel kell visszafizetni."

    Ez így van. De könyörgöm, ez miért probléma? Ebből egyetlen dolog következik, hogy a világnak egyre több pénzre van szüksége, semmi más. "Mindenki eladósodik", persze, hiszen mindenkinek egyre több pénze van!

    "Ezért egyre nagyobb, élesebb a gazdasági verseny, mert minden a pénztől függ, vagyis mindent a hitel, a kamatmechanizmus irányít."

    Ha olyan bizniszbe vágsz, amit nem fedez a tőkéd, akkor igen. De mi akadályoz meg abban, hogy lemenj falura, és a saját magad termelte tojásod egyed? A saját kapzsiságod. Azért van gazdasági verseny, mert versenyezni akarunk.

    "a jegybank tulajdonosainak exponenciális mértani haladvány szerinti, emberi ésszel fel nem fogható gazdagodását jelenti."

    Már megint ez. Nem érted, hogy a jegybank már most végtelenül gazdag? Annyi pénzt nyomtat, amennyit akar! Semmi értelme annak, hogy a jegybank gazdag vagy szegény, legalábbis a saját pénzében.

    "működéséhez egyre nagyobb és nagyobb arányú anyagi javak szükségesek."

    Frászt. Arról van itt szó, hogy nem érted a bankrendszer működését, és hétköznapi pénzfogalmadból indulsz ki. Mágikus gondolkodás azt hinni, hogy sok pénzt anyagi javakkal kell fedezni. A pénz eszköz az erőforrások irányítására, a központi bank annyi papírfecnit nyomtat, amennyit akar, ettől nem fog új plazmatévé keletkezni. A lényegi kérdés csak az, honnan hova vándorol a plazmatévé.

    Gondolatkísérlet, csak neked: az MNB közli, hogy minden bankjegy ezerszer annyit ér. Mindenki ráír három nullát a tízezresekre, vagy alternatívaként minden beszolgáltatott egyforintosért ezret adnak, a számlákra pedig három nullával több kerül. Huhuhú, a jegybank hirtelen ezerszeresére növelte az emberek eladósítását! "Több és több kamattal terhelt pénzt" gyártott, amit most már *ezerszer* nehezebb lesz visszafizetni! Házi feladat végiggondolni, miért is hülyeség ez.