• kukacos
    #165
    Az én véleményemről:

    "Az kicsavart logika, hogy cafolod hogy letezik tomegmanipulacio, leirod hogy a kaosz uralkodik a vilagban, majd utana leirod hogy a tomeg igaz hogy meg van vezetve, de aki akar az ugyis atlat a szitan, ergo nincs megvezetve (???). De ekozben aki atlat a szitan (mint en?), azt azzal vadolod hogy kitalalja az egesz tomegiranyitosdit, es osszeeskuves-elmeletet gyart. Szoval tisztazzuk hogy hogy is van ez?"

    Pedig nincs itt ellentmondás. Nem cáfoltam, hogy létezik tömegmanipuláció, a világ kaotikus jellege ennek nem mond ellent. 99%-ban azonos génjeink azonos viselkedésmintákat eredményeznek, a homo sapiens milliós példányszámban nem jobb, mint a hangyaboly. Ha kaját szórsz eléjük, megeszik, ha megzavarod őket, össze-vissza rohangálnak. Viszont a tömegek általános reakciójának ismerete nagyon kis része bármilyen értelmes kontrollnak, és édeskevés a világ irányításához. Ez válasz erre is:

    "De ezt a káoszt iranyban lehet tartani. Miert gondolod hogy ez lehetetlen?"

    Mert ez bizonyítva vagyon. A kaotikus rendszer fogalma jól definiált: rendkívül érzékeny a kezdeti feltételekre, a rendszer trajektóriái kis perturbáció esetén exponenciálisan távolodnak egymástól. Gyakorlatilag bármilyen kicsit is komplex, nemlineáris rendszer kaotikus. Példaként az időjárást szokás hozni a lepkeszárny-effektussal. Az ilyen rendszerek hosszútávon bizonyíthatóan előrejelezhetetlenek, noha mutathatnak érdekes, nagyléptékű, fraktáljellegű struktúrákat (attraktorok).

    A világ egésze nyilvánvalóan kaotikus rendszer. Tele van nemlineáris, dominószerű hatásokkal: egy rosszul fogalmazott mail bank runt tud generálni, de akár épp az ellenkezőjét is okozhatja. Következmény, hogy egyetlen kormány, központi bank vagy akárki legszuperebb szuperszámítógépe sem képes előrejelezni, hogy egy finomnak gondolt manipulációnak pontosan milyen hatása lesz a rendszer egészére nézve. Éves, évtizedes skálán bármilyen központi akarat többnyire csak lekövetni tudja a rendszer random, zajszerű viselkedését, de kézben tartani, kontrollálni nem. Mindig jöhet és jön is valami nem várt esemény, ami feje tetejére állít mindent.

    Persze itt most az a kérdés, mit hívunk kontrollnak. Egyetértünk, hogy a rendszerben az emberi psziché a legstabilabb pont. Átlag Géza reakciói kiszámíthatóak, befolyásolása megoldható, és a rendszer elültethet és el is ültet olyan elemeket benne, amitől saját akaratából is az elit kiszolgálásán fog fáradozni. De ettől én nem mondanám azt, hogy az elit kézben tartja a világot. Csak igyekszik kivonni belőle a random elemeket, hogy jobban kézben tudja tartani, de ettől még az elitnek a fent mondottak értelmében napról napra meg kell küzdenie a kormányrúdért.

    Én is keresgélem a valóság minél jobb reprezentációját, és valamiért dühít, ha valaki maga teremtette álomvilágban él - vagy talán csak élvezem összetörni a játékát. Előítéletből indultam, NWO-s őrültből tizenkettő egy tucat. Most már úgy érzem, téged nem tudlak ebbe a kategóriába sorolni, mert bár ugyan fura elképzelésed van néhány gazdasági mechanizmusról és időnként teszel homályos megjegyzést arra, hogy a világot valami Gonosz uralja, úgy tűnik, a fő nézeteltérések inkább abból adódnak, hogy mások a definícióink és a hangsúlyaink. Ünnepélyesen felmentelek az összeesküvés-elmélet vádja alól, de fenntartom a jogot, hogy újra vád alá helyezzelek, ha új bizonyítékokra derül fény :)