• kukacos
    #163
    Huh, köszi, hogy ilyen részletesen válaszolsz.

    Próbálom téma szerint csoportosítani a dolgokat. Gazdasági kérdések:

    "Az allamnak ezert nincs ellenorzesi joga, mert hiaba is latja hogy valami nem ugy megy ahogy szeretne, nem tud beavatkozni. "

    De igen. A jelenlegi helyzet rögzíti az MNB független jogkörét, de ez csak addig van így, amíg az állam ezt jónak látja. Az MNB részvénytársaság, aminek 100%-os tulajdonosa az állam. Működését az alapító okirat szabályozza, amelyet a tulajdonos kénye-kedve szerint megváltoztathat. Idézet a jegybanktörvényből:

    46/A. § A részvényes részvényesi határozattal dönt:
    a) az alapító okirat megállapításáról és módosításáról, (...)


    Így ha a jegybank valami olyat csinálna, ami az államnak nem tetszik, az állam módosítja az alapító okiratot, és rögzíti, hogy holnaptól az MNB csak falovacskát farigcsálhat. A jegybanktörvény módosításával pedig a Parlament akár az egész intézményt szélnek eresztheti.

    "a hitel jelen rendszer megtartasa mellett nyilvanvaloan visszafizethetetlen"

    Miért is? Nekem sikerült egy lakáson, Ceausescunak sikerült Romániában...

    "a kamat maganemberekhez vandorol"

    Még mindig nem értem, miért ragaszkodsz ehhez. A bankok által szedett kamatokból a bank egyrészt a saját kölcsönei kamatát fizeti, másrészt működését finanszírozza. Ami tisztán a banknál marad, az a bank tőkéje. Ebből magánemberekhez kizárólag osztalék címén vándorol pénz, ami elhanyagolható a részvények árfolyamváltozásához képest és struktúrája közismert (ez a tulajdonosi kör). A központi banknak fizetett kamat "megsemmisül", hozzáadódik a központi bank eleve végtelen pénzéhez. Hol folyik ki ebben a rendszerben pénz magánkézbe?

    A mostani különleges időkben még egy módon folyhat el pénz, lásd a legutoljára belinkelt cikked: ha a központi bank mostani speciális jogkörével élve vállalati kölcsönt nyújt, amit nem fizetnek vissza. Ezért próbálják megnyugtatni a kedélyeket, hogy ezek jó kölcsönök. A központi bank normál esetben nem hitelez cégeknek, és a FED mostani szerepvállalásáról erősen megoszlanak a szakmai vélemények.