kukacos#157
Neked is csak azt tudom mondani, hogy az alternatívák eddig megbuktak. Lenin is épp a világ igazságtalan vagyonelosztásán kesergett úgy száz éve, és lásd, mi lett belőle.
Szerintem korántsem olyan egységes a világ irányítása, mint azt gondoljátok. Minden változás sérti valaki szupergazdag érdekét is. Azokkal a konfliktusokkal van baj, ahol a vagyonos ember érdeke úgy általában kerül szembe az átlagember érdekeivel, mert a két csoportnak összemérhetetlen az érdekérvényesítő képessége.
Van egyébként a vezető kasztban is sok ember, aki igyekszik morális döntéseket hozni, amolyan modern Igazságos Mátyást játszanak. Ez jó, mert amolyan beépített ügynökei a társadalom szélesebb rétegeinek. Lejjebb hoztátok Sorost, aki nekem egy nagyon jó fej öregúrnak tűnik. Olvassátok el a könyvét, az Alchemy of Finance-ot. Kevesen tudják, de Soros például globalizációellenes: azt mondja, hogy az olyan emberek, mint ő, így nagyon könnyen el tudnak így bújni a társadalmi felelősségválallás elől. A hedge fundja menedzselését pl. azért hagyta abba, mert úgy érezte, hogy morális elvei konfliktusba kerülnek pénzügyi érdekeivel. Más kérdés, hogy erre nem felszámolta az alapot, hanem átadta valakinek, a pénzt pedig saját politikai elképzelései szerint osztja szét... :) De nem hibáztatom, az ő helyzetében én is valami ilyesmit tennék: ha már felemelt a szerencsém, támogatnám azokat a csoportokat, akiket én fontosnak tartok. És legalább szétosztja a pénze egy részét, mint Warren Buffet, Bill Gates és társaik. Ezen emberek többsége "előző életében" átlagember volt, akiket anya nevelt a közös értékek mentén, mint légy rendes és tisztességes. Bármennyit koptatott is ebből a pénz közelsége, biztos vagyok benne, hogy teljesen amorális gazemberségre nem kaphatóak. Nem szentek ők, csak közel átlagos emberek, azok szokásos hibáival és erényeivel, akiket a szerencse a csúcsra emelt; de semmiképp sem gazemberek. A világ nincs jó kezekben, de rosszban sincs.
Még annyit, hogy a világ kaotikus rendszer révén javarészt irányíthatatlan. Az érdekcsoportok képesek lehetnek előre jelezni a tömegek viselkedését és válaszát adott szitura, de pl. a tudományos fejlődést nem lehet előre jelezni. Ha nem fedezzük fel a robbanómotort vagy valami mást fedezünk fel helyette, a kőolaj talán ma még mindig a sivatag homokjában heverne, és a világ térképe is egészen más lenne. Nem könnyű meló a világ vezetése: az ilyen rendszereket inkább csak rugdosni lehet, vezetni nem. Innentől minden állítás ízlés kérdése, de szerintem a világ inkább kaotikus és kontrollálatlan, mint vezetett és célratartó, noha, mint abban lentebb megegyeztünk, vannak globális folyamatok. Veletek ellentétben optimista vagyok, és nem vagyok benne biztos, hogy a pozitív és a negatív folyamatok közül melyik a domináns.