• kukacos
    #148
    Lassan közelednek az álláspontok. Még erre akartam reagálni:

    -A "nyugati tipusu demokraciakban" hatalom annak kezeben van, aki a penzt kibocsajtja.

    Még egyszer: a pénz kibocsátását a központi bank intézi, amivel fékezni és gyorsítani lehet egy gazdaságot, de finoman kontrollálni, manipulálni nem. Pontosan ez a központi bank vállalt feladata, azaz hogy általános elvek alapján szabályozni próbálja a gazdaságot (az egy egészen más kérdés, hogy ki határozza meg az elveket). A kibocsátott pénz a kereskedelmi bankokon keresztül jut tovább, ahol egyetértünk abban, hogy lenne elvi lehetőség a hitelfelvétel behatárolásával finomhangolásra, de gyakorlatban ez megvalósíthatatlan. Kértem ellenpéldát, nem írtál. Jelenleg nekem úgy tűnik, nem tudod azt cáfolni, hogy a bankrendszer kizárólag más hatalmi ágak egyetértésével, támogatásával vagy kérésére tud bármilyen gazdasági nyomást kifejteni. Önálló, széleskörű manipulációra hajló akarata nem mutatkozik, de természetesen igyekszik a saját bizniszét védeni.

    -A penz kibocsajtasara a banknak (bankrendszernek) monopoliuma van.

    Igaz.

    -A bank teljesen fuggetlen, tenyleges ellenorzesi joga senkinek nincs.

    Az MNB okiratából is kiderül, hogy a bankrendszer független, de az állam ellenőrzi. Talán azzal egyetértesz, hogy bármilyen összeesküvést szőne is a bankrendszer, az az állam tudtával és egyetértésével történik. Ez nagyon nagy különbség, mert ezzel az egészet kiterjesztettük a hatalmi szervekre is, ami máris értelmesebb.

    -A bankok vilagmeretu halozatot alkotnak, igy felesleges a bankrendszer megnevezes, osszefoglalo neven mar ma is lehet a bankokra szimplan "bank"-kent hivatkozni, ahol a bank egyfajta vilagbankot (a bankok vilaghalozatat jelenti).

    Azt elfogadtad, hogy létezik lokális döntési szabadságuk, tehát a bankok ellentétes érdekeket is produkálnak, és így versenyeznek az ügyfelekért. Nem teljesen világos, hogy egy merev, egységes akaratot képzelsz-e el a rendszer mögé, vagy csak néha-néha titkos telefonokat, amelyek időnként ki is derülnek. Az utóbbi teljesen elfogadható.