kukacos#128
"Nem az mondom hogy a FED vesz pár anyahajót mert van rá pénze"
Á, nem állnak meg ilyen apróságoknál, konkrétan azt írtad, hogy "orszagok komplett gazdasagat is kepesek ilyenkor szõröstõl-bõröstõl bekebelezni". Most már csak finoman manipulálják. Folyamatosan módosítod az álláspontod.
A bank a hitelkihelyezéseknél nyilvánvaló dolgokat ír elő. Például ha egy cég hitelt kap, akkor a bank előírja, hogy a cégvezető nem költheti nőkre, hanem mondjuk a cég bővítését kell vele finanszírozni. Ha lakáshitelt kapsz, lakásra kell költeni, milyen meglepő. Elég nehéz ezzel bármit is kontrollálni.
Ha most azon csodálkozol, hogy pénz végsősoron a felhasználható javakat előállító, dolgozó embertől a csúcs irányába áramlik, akkor ezt néhány nagy szakállú bácsi a múlt században már részletesen megtárgyalta. A vagyon koncentrációja a kapitalizmus szerkezetéből következik. Nekik sem tetszett, és nekem sem, szerintem a megoldás a személyes vagyonok maximálása lenne, de nem tudom, hogy működne a gyakorlatban.
A lényegi kérdés az, hogy végsősoron profitál-e a rendszerből az a bizonyos dolgozó ember is. A válasz az, hogy ha ügyes, igen. A tények azt mutatják, hogy ha jó helyre születik, ha értékes munkát csinál, ha jó politikusok irányítják az országát, ha szerencséje van és kedvezőek a gazdasági folyamatok, akkor gazdagon, jólétben, az elérhető maximális életkorban hal meg Nyugat-Európában, az USA-ban vagy mondjuk ötven év múlva Kínában. Pont úgy, mint ahogy az ügyes oroszlán jóllakik, a béna éhezik. Most akkor azon siránkozol, hogy aki rátermettebb, jobban boldogul? Aki jól helyezkedik és szerencsés, az gazdagabb, aki nem, szegényebb?