kukacos#114
Érdekes, igazságokból, féligazságokból és sima hazugságokból összerakott katyvasz. A "központi jelre részvényeladás", a "központi jelre" a hitelezés beszüntetése hülyeség. A részvénypiac a húszas évek részvénymániája miatt omlott össze, fenntarthatatlanná vált. Hitelválság idején nem valamiféle központi akarat szünteti be a hitelezést, hanem az, hogy minden bankár a maga bőrét akarja védeni. Adjon más kölcsön, én nem fogok, nekem kell a tőkém, mert én is tartozom.
Abban viszont ma minden közgazdász egyetért, hogy a 29-es válság elmélyülésében a FED teljesen elhibázott pénzpolitikájának elsődleges szerepe volt. Érdemes elolvasni Ben Bernake beszédét erről:
I would like to say to Milton and Anna: Regarding the Great Depression. You're right, we did it. We're very sorry. But thanks to you, we won't do it again.
Ben Bernake azóta a FED elnöke lett. Jelenleg egy közel ugyanolyan válságban ül az USA (és a világ). Tökéletes körülmények, hogy teszteljük elméleted, miszerint a FED nem teljesíti végső hitelezői szerepét. Nézzük csak az eddigieket:
- A FED az elmúlt egy évben példátlan mértékben, 4%-kal ejtette a kamatrátáit, most 1%, elemzők nem zárják ki a 0%-ot sem hamarosan,
- a hitelválság kezdete óta a kormánnyal felváltva mentik a pénzügyi intézményeket a csődtől többszázmilliárd dollárnyi likviditást pumpálva a gazdaságba. Ezeket a lépéseket azok is kritizálják, akik a felelőtlen bankokat hibáztatják a válságért, és azok is, akik szerint a Lehmant is meg kellett volna menteni. Szerintem így pont ideális, figyelmeztetés a piacnak, hogy ne higgyétek, hogy mindent lehet,
- dollár swap line-okat bővített a világ összes többi központi bankjával, óriási mértékben növelve a dollárhoz való hozzáférés lehetőségét,
- feladva hagyományos, háttérből irányító szerepét, direktben hitelez (!) amerikai cégeknek,
- a TARP program keretében eddig 700 milliárd dollárnyi keret van rossz minőségű hitelek átvállalására, amit most fognak bővíteni,
- többször kijelentették, hogy korlátlan mennyiségű pénzt biztosítanak, mindenhol, mindenkinek. Pl. legutóbb október 13-án:
A többi központi bank ugyanilyen lépéseket tesz. Eredmény: a LIBOR már a nyári szinteken van, a piac kezdi elhinni, hogy a központi bankok megállítják a hitelválságot. Végsősoron helikopterről fogják leszórni a pénzt, ahogy Friedman híres mondásában. Ez nem vicc: pár hónapja az USA minden polgára kapott egy pár száz dolláros csekket az államtól (más kérdés, hogy ezt nyilván a választás is motiválta).
Magyarán nagyon szépen megtanulták a 29-es leckét, volt haszna az ezernyi tanulmánynak, elemzésnek: a világgazdaság recessziója most nem fog a központi bankok tohonyaságán múlni. Ha olcsón ússzuk meg a válságot, az nagyon nagy részben nekik köszönhető. Így is későn léptek, de amikor léptek, elég gyorsan tették. Sajnos a végső szót mindig a történelem mondja ki, lehetnek olyan jelenségek, ami nem volt még 1929-ben, de eddig nem a legrosszabb forgatókönyv valósult meg.