• kukacos
    #177
    Az anarchizmus alapgondolata nem ez, hanem hogy a kormányzat felesleges, sőt, káros. Csak azért hoztam fel, mert szöveged alapján kezdett úgy tűnni, hogy ezt akarod reklámozni. Létezik "felsőbb cél", az anarchizmusban, ezek olyan céljai magánszemélyeknek, amelyeket egyedül nem képesek kivitelezni. Ha valakinek űrhajóra van szüksége, egyedül nem tud űrhajót építeni. Az anarchista gondolkodók szerint ilyenkor az okos ember majd felismeri, hogy össze kell állnia másokkal, és együtt megcsinálják. De nem akarok most itt belemenni a különböző anarchista áramlatok közötti különbségekbe, olvasgasd a wikin a különböző életképtelenebbnél életképtelenebb ötleteket az anarcho-kapitalizmustól a zöld anarchistákig:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchism

    Mert bizony egy dolog fogja össze őket: pont annyira nem működnek a gyakorlatban, mint a kommunizmus.

    Ipari forradalmak mind anarchiában történtek??? Melyik iparos lett volna képes fáraó nélkül, a törzsi torzsalkodások közepette akár csak a fazekasmesterséget feltalálni? Mi lett volna az újkori feltalálókkal bankrendszer, az általuk nyújtott kölcsönök és az azt működtető állami háttér nélkül? Az Internetet anarchiában találták ki? A DARPA tudósai fedezték fel, bizony az adófizetők adódollárjaiért, a hidegháború billiárdokat mozgató gigantikus politikai játszmájában, az állam erőszakszervezetének zsoldjában. Rosszabb példákat nem is hozhattál volna.

    Persze az anarchiának egy apró problémával kell számolnia, az pedig, hogy hogyan akadályozzuk meg azokat akik a sját érdeküket úgy valósítanák meg, hogy más érdekére ne tapossanak rá

    Hát igen, csak ez az apró probléma ne lenne... :)

    A kérdés, hogy mi a különbség, ha az én érdekemet letaposták akkor az olyan mindegy, hogy Józsi bácsi volt e vagy az állam.

    Pontosan itt van a kutya elásva. Most csúsztatsz, hogy a két eset ugyanaz, pedig a különbség ég és föld. Az állam ugyanis olyan érdekrendszert alakít ki, ami a *többség* érdekeivel egybeesik. Ha választhatunk aközött, hogy 1. Józsi bácsi átjön, ellopja a kecskémet, megerőszakolja a lányomat, utána pedig szabadon távozik, vagy 2. ilyenkor utána elkapják a rendőrök, tehát nem is jön át, viszont cserébe egy évre el kell mennem mondjuk katonának, akkor én a 2. opciót választanám. Te melyiket?