• zippofcy
    #155
    Edes draga gyermekem! A 3 millioba kerulo jatekokbol altalaban tobb milliot adnak el (mar csak a reklam / nev miatt is) de ez nem lenyeg. Az egesz szamitasod hulyeseg, pl. a magyar viszonyokat vetted alapul egy nem magyar piacra dolgozo iparag eseteben, de mind1.
    A True Pinball nevu flippert (meg 2 elodjet, de ez most mindegy) 5 haverom keszitette el kb. 1 ev alatt, +2 kulsos akik a zenet es a hangeffekteket csinaltak. Kozben nem kaptak fizetest senkitol. Az elozo jatekukert kapott penzbol eltek. Na ezt fogd fel. Retegjatek, igaz. De ugyanazt a 3Ds enginet fogjak felhasznalni a kovetkezo, autoverseny, FPS, stb jatekukban, mivel legyen az barmilyen stilus, manapsag mar 3Dsnek KELL lennie. Csak uj modellek meg texturak kellenek, meg uj AI. (csupan erdekessegkepp: az AI az ami pl. a Serious Sam jatekbol teljesen hianyzik. Az enginjere irt jatekok -Will Rock, etc- mutatjak hogy a mas altal irt engine-t hasznalo fejlesztok milyen keveset tudnak hozzaadni a kodhoz ... a modelleket meg a texturakat tudjak cserelgetni, annyi. Ez alol meg a Raven sem kivetel) Az a modell amit leirsz, NA AZ EREDMENYEZI A DNFhez hasonlo helyzeteket! Amikor oraberben vannak fizetve a keszitok mi a celjuk: minel gyorsabban befejezni valamit? Raadasul annal (a modellnel) ok csak fizetett alkalmazottak, a kiado parancsol nekik, o is folozi le a hasznot. Ez a modell szamomra elfogadhatatlan, es minden ERTELMES ember szamara is. A kiadok megszunesevel ez is meg fog szunni, termeszetesen. Ma mi a helyzet? Egy fuggetlen fejlesztocsapat elkeszit egy jatekot, elkezd hazalni vele kiadot keresve. A kiado zsebreteszi a nagy let, a sracok szemet meg kiszurja par(tiz-, szaz-, attol fugg) ezer dollarral meg kb. 5% reszesedessel (jo esetben) Aztan ha jo sokat keresett a jatekon egy masik osszeg felajanlasaval MEGVESZI a fejleszto ceget, onnantol kezdve o dirigal nekik. Aztan 2-3 evbe telik a kovetkezo jatek megirasa mert: -aki orabert kap annak tok mindegy hogy meg az elozo vagy mar a kovetkezo jatekan dolgozik-e, -a kiadonak megvan a maga elkepzelese, ami nem mindig talalkozik a fejlesztok elkepzelesevel / tudasaval / lehetosegeivel, -gyakran a fejlesztok nyakara ulteti a sajat embereit, kulsosoket, stb es a "sok kez kozott elvesz a gyerek"
    Ez a gyakorlat eredmenyezi azt is hogy gyakran egy jatek "fejlesztese" dollarmilliokat emeszt fel. Tul sok ember akar a jatekiparbol megelni. Ugyanaz a helyzet mint hazankban a politikaval / kormanyzattal (de ebbe most ne menjunk bele :) ) Minel kevesebb a hozzaertes annal magasabbak a koltsegek.
    Az hogy te ezeket nem birod felfogni egy dolog. De akkor ne mondj olyasmirol velemeny amihez nem ertesz, mert a hozzaertok elott csak kirohogteted magad. Ezzel pedig az ellenfeled malmara hajtod a vizet.
    Vegezetul itt a kedvenc Junkies idezetem:
    "Van aki fuvezik / van aki fazik
    Van aki barom / megis pofazik"