23609
-
Fenimor #16198 Ezt az új pöcsh élesítése után vr pápaszem nélkül is meglehet majd tenni (részben) -
#16197 A Vive-nak vannak érzékelői, amiket a szobában magad körül elhelyezel, és a sisak pozícióját is közvetítik a játék felé - így tulajdonképpen kimozdulhatsz vele a pilóta helyéről, egy bizonyos kereten belül szabadon lehet mozogni a "fejeddel".
(konkrétan SRV-s videót egy perc alatt most nem találtam, de a lényeg ugyanez - nem kiszállsz, csak a látómeződet mozgatod)
-
#16196 Ki lehet szállni az srv-ből? Hogyan? -
gyurmak #16195 Ok. A következőket úgy írom, hogy Én teszteltem, Én használtam és használom, nem innen onnan olvastam róla, stb.
A kezdetleges stereoscopic lcd-től kezdve, ami kb 10 éve volt én végig kísértem a Vr fejlődését úgy hogy saját magam használtam is őket.
8 éve volt már egy olyan eszköz, aminek 3D visor volt a neve, amolyan oculus előfutár, gyro volt benn és 2db már akkor OLED kijelző, csak VGA felbontás. ott tapasztaltam először nem flickeres LCD szemüveges rendszert, hanem ahol már fizikailag 2 kijelző volt. Nem volt tökéletes, de lehetett használni. Azután inkább a 3d-s kivetítőket használtam szemüveggel, amik 3D szempontjából jók voltak, plusz egy FullHD-s 4m-es felület másfél méterről is jónak bizonyult, kitöltötte majdnem a persp. látómezőt is, az is már egy más játékélmény volt. Most jelenleg a FullHD-s kivetítőm is 3D-s, de az Oculus még mindin eddig a legjobban beleélhető virtuális világ, a mozgás miatt, vagyis hogy ahogy mozgatod a fejed mozog a világ, mint a valóságban. ezt sem kivetítővel, sem eyetrackingos szarokkal, semmivel nem lehet kiváltani. Tudjuk, hogy az CV1-nek a fullHD-s felbontása ekkora látótérrel pixeles, persze h az, mivel hatalmas a felület, de a játék közben egyáltalán nem zavar és nem tűnik már fel. A köv. generációs eszközökben lesz egyrészt a nagyobb felbontás, ill. a nagyob FOV, a mostani 110 fok már jónak mondható, nem rontja jelentősen a vr érzetet, de ha több lesz, csak a vr tér lesz már az ember számára, még jobban elhitetve h ot vagy. Tech oldalról ez mind már most is megvalósítható, de jelenleg nincs az a PC eszköz amit meg tudnál fizetni és meg tudna hajtani egy 4k-s, 140-150 fokos vr eszközt, majd pár év múlva. A pimax sem megy sem az elittel sem mással 4k-ban , ez hülyeség, mivel az összes játék oculusként ismeri fel, vagyis az adott natív 2k-t látod, a 4k-s kijelzőn, kampót írnak, akik 4k-ban emlegetik az elitet vele. hosszútávon sincs gond az oculus viseléssel, meg az ilyen hülyeségekkel, hogy pszichés zavarok, meg egyebek, marhaság. Szemészek, orvosok sem tudtak eddig még semmi bizonyított negatív hatásról beszámolni, sőt szemészek inkább azt emelik ki, hogy kifejezetten jó a szemizmoknak, hogy a közeli és a távoli pontok között folyamatos mozgás van, mert így nem lustul el a szem, ellentétben pl. mint mikor egy tabletet, vagy bármilyen sík kijelzőt nézel. A tudatod nem befolyásolja, tudod h játsszol, csak a vizuális élményt. Csak egy eszköz, amivel része vagy a játéknak, se több se kevesebb, de a játékélményt nem lehet összehasonlítani egy sík kijelzővel, még a 4m-es projektoron sem, sőt ha a projektoron 3d-ben játszom akkor sem a pos. tracking miatt. Nimrod- ha vr-ben fogsz elitezni, nem fogsz többet kijelzőn, biztos lehetsz benne, mert a rázós helyzeteket is vr-ben fogod játszani, mivel mindent rá tudsz programozni a kontrollerre, sőt valszeg egy beszédfelismerőt is fogsz használni és úgy mát tényleg olyan lesz, mintha a hajódban a az aiddal beszélgetnél. Nem beszélve arról hogy pl. Vr-ben akár egy bedokkolásnál, akár csatában körbe tudsz fordulni a fejeddel, hogy hol az ellen, vagy az állomás, meggyőződésem, hogy előnyt jelent vr-eseknek pl. csatában, hogy nem úgy kell keresgélni az ellent, csak forgolódsz a fejeddel. A bolygófelszíni felfedezésekről, repülgetésekről meg ne is beszéljünk. Akik vr-t használnak pl. elittel az első benyomás mindig az, h az az emlékük jön elő, amikor a star warsban áhitattal nézték amikor a hajók belső nézetéből mutatták a képeket, hogy milyen jó lenne egy ilyen űrhajóban ülni, na ez elevenenik fel, csak úgy hogy tényleg ott érzed magad benne, minden műszerhez oda tusz hajolni, a repedéseket, a teljes belsőt közelről megnézni, ill. az 5m-es kábelig bejárni az egész hajót, ill. a bolygót kiszállva az srv-ből.
-
#16194 Azt most nem biztos hogy értem, mi volt itt a legyártott "ö-e-elm.", de abban biztos vagyok hogy még ha nem is sz.rnak magasról arra hogy a technológia hogyan öl, akkor is minimum teljes dilettantizmus uralkodik. Sokkal mélyebb a probléma, szoktam emlegetni hogy a "tudomány" vakvágányon van a sci-fi szintű matefizika miatt, de ezt a témát eleve valamelyik másik topikban kellett volna feszegetni :) -
nibron #16193 lesz rá megoldás csak még nem tudjuk milyen. én egyébként a végleges megvalósítását a holografikus kijelzőben látom. az már most is működik, de szóval korántsem tekinthető hordozható eszköznek. a szemnek, idegeknek és az agynak az átveréséhez is ez áll a legközelebb. lényegében fizikailag 3d-ben vetített képről van szó, tehát annak a feldolgozása az emberi szervezetben a megszokott módon zajlik, amivel csalunk azok csak az arányok. abból pedig nincs problémánk amennyiben gondoskodunk róla, hogy a képalkotón kívüli környezetet ne érzékeljük.
az evolúciós felvetésed teljesen jogos, többek között ezért sem szabad játszani az aggyal. viszont a sugárzás végigkísérte a teljes evolúciónkat, mióta világ a világ, kapjuk a rezgést dögivel mindenfélét. a rádiófrekvenciás rezgéseket sem az ember találta fel, a mágneses térerő sem emberi találmány. ráadásul ha összehasonlítjuk mondjuk az űrből érkező alfa sugárzást egy telefon sugárzásával, elég konkrét adatokat kapunk. illetve a telefon esetében inkább nem kapunk, ellenben az alfa sugárzással aminek például szerepe van a földi élőlények sejtjeinek lebontásában. furcsa módon az evolúciónk alatt kialakult az igényünk erre a fícsörre a sejtmegújításhoz. magyarán alkalmazkodtunk. a különböző fejlesztések ahogy haladunk előre az időben egyre kifinomultabbak lesznek, még a rádiótechnika is. amikor én még kissrác voltam a rádióállomások viszonylag alacsony frekvencián működtek (az urh tulajdonképpen még alacsony) ezért, hogy el lehessen juttatni megfelelő távolságba, kellő teljesítményre volt szükség. így több száz wattos sugárzókkal volt tele az ország. egy ilyennek ha a közelébe mentél, rövidtávú nem maradandó károsodást szerezhettél. mára már ezek többnyire megszűntek, helyettük más precízebb technológiákat alkalmaznak, és még csak nem is az "egészségkárosító hatása" miatt, hanem inkább a minőség, hatásfok javítása miatt. én is példálózhatnék azzal, hogy az egyik legjobb barátom 32 évesen ment el agydaganat miatt, és milyen érdekes, hogy pont akkor jelentek meg a mobilok. de ez hülyeség. a közelmúltban halt meg egy ismerősöm tüdőrákban, és vele kapcsolatban felmértem, hogy az ismerőseim közül hányan haltak meg abban, és azokból hányan dohányoztak. és ezek közül egyik sem, az egyikről tudtam, hogy fiatal korában azbesztal dolgozott. és most is van egy, a fodrászom apja, 66 éves és ő sem dohányzott sosem. akkor most mondjam azt, hogy humbug az a kijelentés, hogy a dohányzás rákot okoz, amikor elég egyértelműen bebizonyították, hogy akár már rövidtávon is azt okozhat? mint ahogy a kipugógázokról is elég egyértelműen megmondható, hogy azok alkotó elemeire nincs szüksége a szervezetnek. de a kipugógázoknak a "fejlődése" mondjuk a 80-as évektől tekintve is sokkal emberszeretőbb lett. már amennyiben egy mérges gázról beszélhetünk-e így.:) egyébként igen szigorú szabályozások vannak mindenféle sugárzó, lebomló és mindenféle fronton, nem tehetem meg pl. azt, hogy gépkocsiba riasztóhoz kifejlesztek egy ultrahangos érzékelőt csak úgy. egy halom szabálynak kell megfelelni, és utána még ott van az engedélyeztetési folyamat. és ezt nem lehet áthágni még a profit érdekében sem, olyan következményei vannak, hogy nem éri meg. ezért is hülyeségek ezek a különféle összeesküvéselméletek, ezeket mind olyan emberek gyártják akiknek fogalmuk sincs a dolgok alakulásáról. amikor ilyet hallunk már csak azt mondjuk, hogy egy újabb szalacsi effektus.:) -
#16192 99%-ban egyetértek. A maradék is csak inkább egy jóslat: szerintem arra a problémára amit már az előzőben is felvetettél, NINCS megoldás. Vagyis hogy a szemet és az agyat úgy átverni, hogy közben minden egészségesen működjön. Ebből a szempontból mindig is "gyerekcipő" lesz, ha ezt annak nevezzük. Én inkább áthághatatlan korlátnak nevezném, igazi gyerekcipőnek meg a VR elmúlt sok évtizedes korai próbálkozásait. Azokhoz képest a maiak tényleg csúcstechnológiák. Legfeljebb napi 1 órát ámuldozni az űrben már bőven lehet, mert van annyira szép.
És ha már... visszatérve a telefonra: mindenfajta olyan sugárzás ártalmas, amit nem szokhattunk meg "evolúciósan", és minél közelebb van a sugárforrás, annál inkább hat rombolóan. "Legenda" vagy nem, ez egy olyan alapvetés, amit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. Igaz hogy brutális elektroszmogban élünk, de attól még nem kell elengedni a gyeplőt. Ez kb az, mint amikor a dohányos azt mondja hogy úgyis szívjuk a kipufogógázokat. Ezért nem szabad testen hordani a telefont. Nem túl távoli ismeretségben 30-as illető halt bele valami csecsemőmiriggyel összefüggő bajba - MECCCSODA VÉLETLEN hogy a mobilját évekig hordta a mellkasán keresztben átvetett pánt tokjában középen... MINDEN MINDENNEL kölcsönhatásban van. -
nibron #16191 ha technológiáról beszélünk, akkor ott sosem lehet befolyásoló tényező az ára. adott a probléma, és adottak a megoldásukhoz szükséges technológiák. az ár csak a fogyasztót érdekli. aki viszont hajlandó kompromisszumokra is. van aki úgy gondolkodik, hogy ő bizony a legolcsóbbat veszi, mert mondjuk vidékre az is elmegy. és van a másik véglet, a maximalisták. a kettő között pedig rengeteg variáció. a gyártót ezek nem érdekelhetik amikor úgy dönt, hogy kifejleszt valamit. ezért aztán manapság egy technológia kifejlesztése általában nagyon sokba kerül, mert az az általános alapelv, hogy először oldjuk meg a problémát, majd azután foglalkozunk a tömeggyártással. és hát a kettő között van egy ún. megtérülési szakasz. magyarán az új technológia árát mesterségesen magasan tartjuk addig, míg a fejlesztésre fordított befektetés általunk meghatározott százalékban bevételezésre nem kerül. és hát ebben a szakaszban bőven van időnk a tömeggyártást megoldani. erre talán az egyik legszebb példa az lcd modulok tömeggyártása. anno szinte az összes nagyobb gyártó küszködött ezen modulok gazdaságos gyártásával, de nem igazán jött össze annyi volt a probléma. azután dél-koreában két halálosan konkurrens cég teljesen váratlanul úgy döntött, hogy erre a fejlesztésre közös csapatot hoz létre (na ilyet sem sűrűn látunk). így aztán ők lettek azok akik ezt sikeresen megoldották. azóta ezen a fronton lenyomták az egész világot. mi meg hálásak lehetünk nekik, mert most már mindenben ilyen modulok ketyegnek tök olcsón. és csak ez az apró momentum óriási lökést adott az egész iparnak. viszont jelenleg az lcd modulok nem tudják a megjelenítési igényeinket teljesen lefedni, ezért van szükség ez egyéb technológák fejlesztésére is. példának okáért magyarországon mostmár mindenki számára elérhető szolgáltatás (amennyiben meg tudod fizetni) a valamennyire élethű repülőgépszimulátorok. itt egy reálisan felépített fülkében ücsörögve a szélvédőn kibámulva a szimulátor megjelenít egy tájat. ezt viszont nem mindegy hogyan teszi. van aki úgy oldotta meg, hogy egyszerűen lcd monitorokkal fedte be a szélvédőnyílásokat. van aki 3 db projektorral vetíti ki a 180 fokos képet. és van olyan aki egyetlen 180 fokban vetíteni képes projektorral dolgozik. a 3 módszerből a legjobbat a legújabb technológia (egyben a legdrágább is (még megtérülési szakaszban van)) adja, de a leggagyibb megjelenítés nem a legolcsóbb. a 3d-s megjelenítés ezen a területen még egyáltalán nem működik, igazából még csak elképzelésünk sincs, hogyan lehetne megoldani. a google-s szemüveg pl. itt helyből elvérzett. ebből a példából is látható, hogy az egy dolog, hogy a gyártó kitalál valamit ami szerinte a legjobb megoldás a problémára. a fogyasztó pedig eldöntheti, hogy megveszi-e vagy sem. illetve ha ugyanarra a problémára több megoldás létezik, melyiket válassza. a 90-es években volt olyan chip amiért 4.1 milliót kellett kifizetnünk (fpga technológia), manapság ezeknek a mai verzióit ingyen kapjuk. annak idején el kellett döntenünk, hogy megéri-e azt a technológiát bevezetni mert irtózatosan súlyos volt az az ár, és volt olyan fejlesztésünk amibe 4db kellett. viszont a használata annyira lerövíditette a fejlesztési szakaszt, hogy anyagilag remekül jöttünk ki belőle. mondjuk bele is bukhattunk volna.
úgyhogy ez az egész 3d-s technológia még annyira gyerekcipőben tántorog, hogy senki sem láthatja milyen lesz ebből az igazán használható technológia. egyelőre még csak ezek a különféle kókány megoldások léteznek, és mint ilyen személy szerint nem vagyok hajlandó ezekre pénzt áldozni. az egészségem árán meg pláne. majd ha elérik azt a szintet, akkor majd persze.
egyébként nálam a zsemle, kifli max. 25ft.:) jelen pillanatban rohadt nagy szerencsém van a helyi pékkel. nagyon jó szakember.:) -
#16190 Ja, persze ez is lehet-ne, ha nem értenénk azt a levezetést hogy: a 3D a lényeg, és soha senki nem gondolhatja azt komolyan, hogy ha a 3D 100k, akkor az egyebek is érnek mégegyszer annyit. NEM ÉRNEK.
Különben a cuccot sehol sem lehet még rendes boltban kapni, úgyhogy kipróbálás híján a projekt jegelve. -
elite84 #16189 ez aljas volt -
TokraFan #16188 Az persze lehet hogy ha valaki már rááldozott 200+k-t, az kicsit magasabbra értékeli azokat a funkciókat amiket kapott.
És persze az is lehet, hogy akinek nincs 200k-ja, vagy nem akar ennyit költeni, az megpróbálja elhitetni magával és környezetével, hogy azok a funkciók amiktől a bóvlival elesett, valójában nem is szükségesek, így alulértékeli amiket nem kapott meg! -
TokraFan #16187 Ez a telefonos móka nem igazán VR, sőt, valójában a félmegoldásnál is kevesebb. Próbáltam ezt is meg a HTC-t is. -
#16186 Egy tanács mindenkinek a jövő héten várható (leghamarabb kedden) frissítés előtt: az irányítás beállításokat, ha bármit változtatott rajta mentse el egy más néven.
Ezek elérhetők a \Users\<felhasználónév>\AppData\Local\Frontier Developments\Elite Dangerous\Options\Bindings mappában, és általában valamilyen Custom.....binds filenév az. Erről más néven egy mentést készítve már biztonságban lesz minden beállítás.
Mivel a multicrew és az új kamerakezelő rengeteg új irányítási beállítást hoz magával, így a patch után érdemes lehet egy alapbeállítást visszahozni, és onnan, plusz a saját mentéssel együtt felépíteni újra a kényelmes, megszokott dolgokat. A .binds fájlok xml felépítésűek, akinek az ilyesmi nem okoz problémát, egy szerkesztővel közvetlenül ott is össze tudja állítani a neki tetsző beállításokat. -
nibron #16185 a valóvilágban a járműipari fejlesztések területén elég komoly erőforrásokat vannak bevetve, hogy minél szuperebb hud-okat és egyéb virtuális megjelenítő technikákat fejlesszenek ki. viszont ezen a területen rengeteg az akadály, főleg a biztonsági és élettani területeken. maga a technológia még nem is jelent akkora problémát. a vr technológia talán egyik legszebb jelenlegi fejlesztése, a repülőgépeken egy olyan sisak (ami jelenlegi formájában inkább egy night vision-ra hasonlít) megalkotása, ami a repülésben talán a legnagyobb jelenlegi biztonsági problémát okozó jelenséget lenne hivatott semlegesíteni. ez pedig az a történet amikor a földön a pilcsik nem tudják, hogy hol vannak, merre kell taxizniuk, stb. ez akkora probléma, hogy a mai gépekkel nagyobb biztonságban vagy a levegőben mint a földön gurulás közben. a "sisakos" elképzelés az lenne, hogy gurulás közben a pilóta szeme elé vetítenék a számára kijelölt taxiwayt annak függvényében, hogy éppen merre néz. illetve még egy csomó más információt is, mint a földi tcas (ütközés elhárító rendszer), a notam fontosabb részeit (manapság egyre több pilcsi nem olvassa/értelmezi megfelelően), de pl. azt is, hogy az adott reptéren az üzemanyagot lbs-ben vagy kg-ban mérik. jelenleg elég jól működik a dolog technológiai része, a legfontosabb talán az, hogy nagyon pontosan követi a fejmozgást térben és időben (tehát precíz és gyors), de annyi negatív élettani hatása van, hogy a bevezetése egyelőre elképzelhetetlen, még a kb. 10 perces gurulásokra is. a fő gond az, hogy nem tudjuk elérni, hogy a szemmozgató idegeknek ne kelljen folyamatosan dolgozniuk a közel és távollátás problémáján. a sisakban egy olyan kivetítési technika kellene ami 100%-ban képes az agyat becsapni és elhitetni vele, hogy a kivetítés azon a ponton történik ahová az ember néz. namost ha a hi-techben ilyen probléma van, gondolhatjátok, hogy a commercial üzleti profit érdekeltségű területen mekkora érdektelenség fűződik a gyártók részéről ezekhez a dolgokhoz. ők csak profitálnak ezekből a dolgokból, te viszont aki használod, idővel nagyon meg fogod szívni. a jelenlegi közvetlenül a szem elé vetített összes technológia megbukna egy "orvosi ellenőrzésen". és még csak nem is a szemészek kapnak megfelelő mennyiségű pácienst, hanem a neurológusok. az eddig megismert negatív élettani hatások elsősorban az agy hátsó kéregállományában okoznak különböző deformitásokat, ennek egyik tipikus példája az epilepi valamelyik formája.
úgyhogy csak hajrá, tessék minél többet használni. részemről biztos várok addig amíg biztonságos lesz ez a technológia, számomra sokkal fontosabb az egészségem főleg, hogy a munkám is attól függ.
András bátyó: helyes, hogy nem rakod a szemed elé, de inkább a "látványtól" kell félned, nem pedig a "többitől". ahhoz nem kell mobiltelcsi, elég csak egy nagyobb városban létezned. lehet, hogy a munkahelyeden 3 méterre van tőled egy bázisállomás. az akkor már sokkal veszélyesebb lenne. amúgy ezeket a területeket folyamatosan kutatják ellenőrzik satöbbi, és nincs olyan exact információ ami alapján kimondható lenne, hogy a különböző mágneses rezgések közül melyik árt vagy nem árt. ez az agyrák sztori igazából városi legenda. ami érdekes az, hogy a "mesterséges sugárzások" közül még csak nem is a rádióhullámoknak van az emberre gyakorolt legnagyobb hatása, hanem inkább a váltakozó áramú hálózatnak. és ott is csak a mágneses erővonalak bazirgatják a vérben található vasat (elektrikusok imádják). hosszú távú hatása nincs, ha elutazol az usa-ba vagy japánba ahol 60hz van, egy kicsit izgatott leszel emiatt míg meg nem szokja a szervezeted. amikor visszajössz akkor dettó. -
#16184 Jó neked, hogy ennyire nem vagy igényes a képfrissítésre. És ezt most dicséretként írom.
Mikor próbáltam az OR-t, a legtöbb dolog nem futott jól a gépen, gyenge volt a graf.kártya. Na az ilyeneknél nagyon hamar fejfájást kaptam és, ha nem hagytam abba, akkor jött a hányinger, majd a minimum 1 óra semmittevés, de főleg a semmi mozgót nem nézés.
Volt pár játék, ahol nem volt gond a gyorsasággal, ott a fejemnek sem volt gondja.
Azért kicsit zavaró volt, hogy láttam a pixeleket, bár, ha jól hallottam, ez a végleges verzióban orvosolva lett.
Az E:D meg kifejezetten sz@r volt vele. A feliratokból semmit nem lehetett elolvasni és az S-es hajókból sem sok látszott és az sem szépen.
Amíg ki nem próbáltam egy rendes, forgalomba hozott verziót, addig biztos, hogy nem veszek semmilyent.
És, ha veszek is, akkor elvárom, hogy menjen a SpaceEngineers-szel és más belső nézetes játékokkal. Elég drága cucc csak egy játéknak. -
#16183 Ezt már a múltkor is írtam azt hiszem, hogy nekem az ősi VFX1-essel sem volt semmi problémám, megvolt a 3D, úgyhogy nem érdekelnek se a hertzek, se a felbontás, se semmi ilyesmi. Úgy vagyok ezzel, hogy megveszem az első cuccot, ami lemegy 100k környékére. A PSVR már nagyon elgondolkodtatna, ha működne PC-n is. Úgysem akarok naponta hosszú órákat benne tölteni, sőt szerintem igazán jól játszani sem tudnék, mert nem lehet kilátni belőlük, márpedig éles helyzetekben néha muszáj lenéznem a billentyűzetre hogy mit nyomok. Ez igazából csak egy kis plusz élmény lenne, másfajta kikapcsolódás.
Az viszont az első pillanattól kezdve a legfontosabb számomra, hogy azt ne nagyon vegyem észre (súly stb), hogy van valami a fejemen. Ebben a PSVR jól szerepelt, a PiMAX ugyanezt ígéri, viszont a többi ebben nem teljesít ilyen jól. Nálam ezen van a hangsúly. -
#16182 Bizony. A felbontásról meg a kijelző közelsége+lencse miatti szar látványtól nem is beszélve. Engem főként ez tántorít el még, olyan mintha egy szúnyoghálón próbálnák átnézni közelről, eléggé gagyi ez még így. -
#16181 Jelenleg ott van a baj, hogy a pontatlansággal, a lassú reszponzivitással (nem követi azonnal és nagyon pontosan a fejmozgásodat) ennyi pénzért - ha egy picit is érzékeny vagy rá - szinte csak fejfájást és hányingert vásárolsz magadnak, meg rossz élményeket.
Nem véletlenül cél a második generációs HMD rendszereknél a minimum 120Hz, mert még a 90 is kevés lehet még rövid távon is.
Szerintem még meg kell várni 1, de inkább 2 generációt a "nagyokból", és utána lehet ilyesmire pénzt áldozni. A kezdeti változatokkal szívjon más. -
#16180 Én anno próbáltam a OR DKII-t és tényleg "látványos" volt, de maga a viselet baromira nem tetszett. Meleg volt benne, az orrcimpám hozzáért a műanyaghoz, aminek keretében ledugult, nem volt kényelmes számomra.
Azért remélem, hogy a Gamescom-on majd ki tudom próbálni a végleges verziót az E:D-vel és esetleg más konkurens társait is.
Ami viszont nekem jobban bejön, az a SimPit technológia.
Szerintem eléggé odateszi a látványt, bár az árát is rendesen megkérik. A keret a vászonnal 1500 dollártól indul, a 2 ajánlott, legolcsóbb projektor összesen még 1500 euró lenne.
Remélem ők is jelen lesznek a rendezvényen. -
#16179 Majdnem írtam korábban is, de most már nagyon idekívánkozik: a VR elsőrendűen a 3D és a külvilág kizárása. Ez emeli az élményt a monitornézés szintjéről amit vegyünk 0-nak, mondjuk 94%-ra. Tehát az hogy látványnak van MÉLYSÉGE. Ja meg hogy amíg a monitoron semmit sem lehet érzékelni a méretekből, addig a VR ezt is helyesen láttatja. Nekem monitoron minden leszállásnál szuggerálnom kell magamat hogy az a leszállóhely akkora mint egy focipálya, mert különben minden kis pite makett méretűnek tűnik. Az egyéb tartozékok adhatnak további 1-1%-ot.
Én készséggel elhiszem, hogy a fejkövetés egyeseknek sokat számít, de magamról tudom, hogy ez nekem nem tesz hozzá annyit, hogy megérje a kétszeres árat (nem beszélve a HTC szobában mászkálásról ami már háromszor (4x ?) annyiba kerül, plusz a kutya se akar mászkálni, pláne nem egy pilótaülésben). Szóval ezek mind már csak kicsit tesznek hozzá az alaphoz. Mintha egy luxus-sportautóból az alapváltozatot hasonlítanánk ahhoz aminek van még mittudoménmilyen további extrája.
Hiába "kínai bóvli" (mint kb MINDEN, hiszen majdnem mindent ott gyártanak), nekem megérne ~100k-t, ha megbízhatóan lehet vele E:D-zni, de további minimum 100k-t meg nem adnék SEMMILYEN további fícsörért, mert kb ez a 100k az az összeg, amennyit egyáltalán bármiféle kütyüért hajlandó vagyok kifizetni. Ahogy pl telefonért sem adnék soha 40-50-nél többet, és kifliért sem 30 Ft-nál :)
Az persze lehet hogy ha valaki már rááldozott 200+k-t, az kicsit magasabbra értékeli azokat a funkciókat amiket kapott. -
#16178 Jól hangzik, igen, de nem véletlen ennyi az annyi, ahogy írtad, nagyon elvesz a vr-ből a ratyko head tracking, arról nem is beszélve, hogy pontatlan is a cucc, legalábbis a ps-é mindenképpen egy Oculushoz vagy vive-hoz képest meg főleg.
Nem szabad ilyen kompromisszumos olcso kinai bovlikat venni szerintem semmiképpen.
Majd ha tényleg meglesz a techno elérhető áron, no akkor már beszélhetünk vr-ről.
A baj ott van, hogy nagyon tolják, nagyon túlhaladta a hype a technologiát, és már mindenki ezt akarja, csak még nincs megfelelő ezköz. -
#16177 Nem a kijelzővel van a probléma, hanem a telefon többi részével. -
gyurmak #16176 "nincs az az isten hogy telefont rakjak a szemem elé pár centire, még egy percre se"
ugyanolyan teló oled kijelző van a pimaxban is, meg a többi vr settben is. (oculusban pl. samsung.), tehát muszáj lesz, ha vr-ezni akarsz... -
gyurmak #16175 Amíg nem próbálod ki nem tudod, miről beszélünk a Vr-nak hidd el, pont az a lényege, hogy úgy érezd, ott vagy a játékban (kabinban). Ha nincs pos. tracking, szart se ér az egész. mert mozgatod a fejed és nem annak megfelelően mozdul, nem tudsz előredőlni, megnézni a műszereket, stb. Hiába csak egy helyben ülsz, mivel mozog a fejed és a gyro csak 2 tengelyt közvetít, elmegy a Vr illúziója, hidd el, én próbáltam. A belinkelt megoldás nem barkács, pár ezer Ft-ért nagyon jó, nem karton, műanyag, jó minőségű vr headsettet tudsz venni, a többi pedig csak szoftver. Egy jó telefon kell hozzá, az igaz, de ha nincs inkább arra költenék, mint a Pimaxra, semmivel sem tud többet ebben a formában és annyira nem olcsó, hogy megérje, szerintem. Javaslom próbáld ki mindkét rendszert és érteni fogod, miről beszélek.
Utoljára szerkesztette: gyurmak, 2017.04.06. 12:14:06 -
#16174 Jogos meglátások, de még ez sem tántorít el, mert nekem nem számít a "mászkálás", azaz a fej pozíciójának irreális megváltoztatása. Ahogy a monitoron is egy helyben ülve, mozdulatlanul tudok nézelődni, ugyanez elég VR-ben is. Ha majd lesz spacelegs, akkor járkálni fogok wasd és kész.
A barkácsmegoldások nem jöhetnek szóba (különben a link nem él, legalábbis nálam semmi sem jön be), és kötve hiszem, hogy bármilyen házi gyártmány felér egy ilyen sorozatgyártott készülékkel. Az első három szempont a kényelem, a kényelem, és a kényelem. De abban is igazad van, hogy előbb tényleg nem ártana kipróbálni, méghozzá a saját gépemmel, csak nem tudom ezt hogyan fogom megvalósítani.
szerk.: ja igen, ez a telefonos cucc, na hát nincs az az isten hogy telefont rakjak a szemem elé pár centire, még egy percre se :)
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2017.04.06. 12:07:15 -
gyurmak #16173 találtam róla videó tutorialt is:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
gyurmak #16172 Még eszembe jutott valam, ha olcsó Vr megoldást keresel Elite-hez, itt egy, ami hasonló élményt nyújt, mint a Pimax (csak az ED-re vonatkozik):
leírás, amivel megcsinálhatod:
Utoljára szerkesztette: gyurmak, 2017.04.06. 11:59:38 -
gyurmak #16171 Vétel előtt általában is érdemes megnézni a fórumokat, ahol olyanok írnak, akik tényleg tesztelték. Ajánlom figyelmedbe ezt a topikot, ahol leírják pont az Elittel, hogy egyrészt felbontásban ugyanaz, csak élesebb (de pl. az oculus debug toolal ugyanazt a hardveres supersamplingot éred el, fps csökkenés nélkük), a távoli objectek, bolygók, text fókuszálása rosz, és ne felejtsük el, hogy a Pimaxnak nincs pos. trackingje, vagyis pont a lényeg hiányzik belőle, hogy pl. kiszállj a pilótaülésből és bejárd a cockpit-et. Csak arra alkalmas, mint egy telefon, gyro alapon tudsz forgolódni jobbra balra/fel/le, ennyi. Filmnézésre jó, játékra sztem még nem. Én is gondolkodtam a vételen, de pont ezek miatt nem vettem. Egyelőre marad az oculus.(egyébként a topikban konklúzióként más is így gondolkodott.)
a topic:
Utoljára szerkesztette: gyurmak, 2017.04.06. 11:53:24 -
#16170 Nekem csak Elite-re kellene, és az arc épp azt magyarázza hogy milyen odab*szós ahogy az űrállomást nézik vele kívülről. Tehát ez működik, és az nem izgat, hogy milyen kompatibilitási gondok vannak más játékokkal. Az is világos volt, hogy nem fogom kihasználni a 4k-t, ez csak azért említésre méltó, mert NOCSAK, lehet ennyiért is ilyen tudást csinálni...
A legfontosabb viszont az hogy nem egy féltégla súlyú böszmeséget kell viselni ami konkrétan fájdalmat okoz. Rajtam ugyan még csak PSVR volt, de mindenki azt mondja hogy messze-messze az a legjobb kényelem szempontból, és hát a PiMAX ezt a megoldást nyúlta le egy az egyben, nincs mit szépíteni rajta. -
gyurmak #16169 NEM alternatíva a Pimax még, mert egyrészt sok, nagyon sok a kompatibilitási probléma, másrészt pedig nincs natív nagyobb felbontásod a játékban, csak ugyanannyi, mint az Oculusban. (egyébként is megnézném azt a VR konfigot, ami neked 4k-ban csinál min.60 fps-t) Amire jelen pill. jó, az a 4k-s filmek nézése, játékra még nem. Az irány jó, meg így az Oculus/HTC árcsökkenés is hamarosan várható. A natív 4k-ra még várni kell pár évet, nem a headset, hanem a PC konfig miatt. -
#16168 Ahogy utánaolvastam egy frissítésen belül az állomások a 10 percenként pont ugyanannyit termelnek ugyanabból a termékből - tehát ha 88 víz készült el egy köröd alatt, akkor az 88 lesz minden köröd alatt - hogy ez 2 x 44, vagy 1 x 88 termelés volt, az mindegy, de ilyen szempontból fix a rendszer.
Viszont változhat, a behozatalok, kivitel, az állomás állapota (háborúzik vagy fejlődik, stb.) meg ilyesmik alapján növekedhet vagy csökkenhet is, de nem egyik pillanatról a másikra. -
#16167 Igen, ebből a 10-és figyelmeztetésből valószínűsíthető. Minél előbb annál jobb.
Piac frissüléshez: nemrég ingáztam rendszeren belül két állomás között amik 300 Ls-re voltak egymástól a 728 tonna kapacitású Cutterrel. Egyik irányba vittem valamit, amiből tízezres nagyságrendű volt a készlet, annál nem figyeltem a számokat (és ez volt az az áru, ami miatt csináltam az egészet). Viszont visszafelé - és ez lesz az idevágó tanulság - olyan apróságokat tudtam némi haszon reményében bepakolni, amik még összesen sem tudták kitölteni a rakteremet. Hasraütésre mondjuk 144 sör, 224 bor, és 88 tonna víz. Nem mértem le halálpontosan hogy egy kör mennyi ideig tartott, de könnyen lehet hogy nem volt 10 perc, és MINDEN ALKALOMMAL dekára pontosan ugyanannyi áru volt az állomáson, miután kisöpörtem és visszatértem.
-----------------------------------------------------------------
Most tudatosult bennem a PiMAX létezése, mert megnéztem ezt:
https://youtu.be/fe1GzJpVqHY?t=3882
A gépek Oculusnak hiszik, full 4k, viszont állítólag olyan kényelmes mint a PSVR, és - relatíve - olcsó! Már csak az a kérdésem hogy hol kell fizetni?
-
#16166 Maximum kb. tíz percenként, de ha nagyon sok játékos aktív a játékban (összesen), akkor előfordulhat, hogy gyakrabban is. De nem tele tölti a készleteket, hanem csak valamekkora mennyiség kerül be, amit, ha nagy a játékos kereslet gyorsan fel is vásároltok :)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.04.06. 07:09:22 -
Paxton #16165 Valaki meg tudja mondani, hogy az állomások Commodity Merket-je, mikor frissül? Például, ha egy High Tech állomás kifogy a Progenitor Cell készletéből, mikor lesz ismét? -
#16164 Mivel tizenhatodika húsvét vasárnap, igen érdekes lenne, ha akkor szórakoznának a peccseléssel :) (azt írták, hogy a 16-al végződő héten)
A nagy frissítések keddenként voltak idáig, és mivel az is ki van írva, hogy hétfőig a hosszútávú küldetéseket tessék befejezni/leadni... -
#16163 Köszi Itt vannak az előzmények még ezen az oldalon. Gondoltam, megragadom az alkalmat és leírom a fejleményeket, hogy a kérdésedre ne csak annyi legyen a válasz hogy "Ja." ;)
Amúgy a 2.3 lehet hogy még 16-a előtt jön, és már nagyon várom a pilótaszerkesztő miatt is. -
Fenimor #16162 Egy kukkot sem értettem az egészből, de gratulálok az eredményeidhez! -
#16161 Jelentem, igen. Tegnapelőtt visszaszereztem a rekordomat, sőt még kicsit rá is tettem: 2,847,996 kredites egycélpontos ölés. Hála a jó Istennek egy anarchiában (KINI) volt az áldozat (egy szektavezér), így nincs vérdíj a fejemen, és felszíni bázist sem kellett előtte támadni, az ADS simán megadta a helyet. Most a 2.3 élesítéséig nem veszek fel alacsonyabb összegű küldetést. A supportos srácok megkértek, hogy 2.3 után számoljak be arról, megjavult-e a statisztika. Előbb be fogom nekik írni a fenti számot egy hibajegybe, hogy legyen nyoma, és ellenőrizzék szerveroldalon, majd felveszek egy olcsóbb küldit, és ha megint felülírja, akkor vissza fogom követelni a magasabb értéket
Azóta a SSL újonnan meghódított rendszerében (HR 8104) tolom felfelé a befolyásunkat, ami most 10%-on van és épp csökken XD Persze lehet hogy ez egy régi rendszer csak én nem vettem észre hamarabb hogy itt is létezünk. Viszont "gyanús" hogy előtte épp a szomszédos rendszerben toltuk az Expansion állapotot. -
Fenimor #16160 Játszik még itt valaki egyáltalán? -
#16159 A festések és bábuk tényleg olcsóbbak, de a kiteken nem látszik.