1129
lézeres-szem-műtét
-
#489 Köszönjük a tisztázást. :)
Akkor viszont ha jól értem a non-plusz ultra az Epi-LASIK lenne, mert legalábbis ahogy én kiveszem, ez esetben a lebeny visszaforr?!? -
issti #488 Itt olvasom a hozzászólások között:
" Az Epi-LASIK, FEMTOLASIK és a Zyoptix is LASIK-módosulat, ahol a felhajtott hártyalebenyt lézerrel hajtják végre"
"Az a különbség a zypotic és a lasik között, hogy az elsőnél több szövetet takarítanak meg"
Tegyük tisztába a dolgokat.
Alapvetően 2 műtétfajta van, csak mindenféle jól hangzó (értsd eladható) fantázianévvel illetik, attól függően melyik cég áll mögötte. Az egyik fajtánál a szaruhártya felszínén, a másikon alatta dolgozik a lézer. Felszíni a PRK, Lasek, Epi-lasik, alatta a Lasik, Intra-lasik, és a Zyoptix. A felszíninél a hámréteget eltávolítják (PRK), vagy felhajtják. A Lasek-nál alkohollal puhítják, és úgy hajtják vissza,Epi-lasik-nál -mint a neve is mutatja- nem a szaruhártyát vágják, hanem csak a rajta lévő hámrétegen (epithelium)speciális tompa kütyüvel képeznek lebenyt, de még mindig csak a hámrétegen, és nem alatta. Ezt azért találták ki hogy ne kelljen teljesen lekaparni, mint a PRK-nál, és ne fájjon a visszahámosodásig (3-4 nap) amíg szabadon marad a sok idegvégződés. Az Intralasik annyival jobb a síma lasiknál, hogy nem rezgőkéssel vágnak lebenyt, hanem lézerrel, és így sokkal pontosabb. DE. . sajnos ott is csak belevágnak a szaruhártyába, és a visszahajtott lebeny SOHA nem nő vissza, csak visszatapad, és a hámsejtek tartják a helyén. Ráadásul átvágják a könnytermelést elindító receptorokat, és kb. egy év kell amíg valamennyire újra működnek rendesen. Addig csepegtetni kell minden nap. Lasikot jobb érzésű orvos már nem vállal, és mivel minden 100!!-k műtétnél komoly szövődmények léptek fel, szerintem felejtős örökre. A Zyoptix-ot nagyon nyomják, mint nagyon modern eljárás, de az is csak sima Lasik! Te döntöd el mit vállalsz inkább: Három nap kellemetlenséget, vagy az élethossziglan meglévő kockázatot, hogy bármikor leszakadhat a felvágott szaruhártya lebeny? -
icecave #487 Zyoptix-et csak az optimumban csinálnak.
Nekem viszont van egy ismerősöm, akinek meg pont, hogy bemesélték, hogy ez intralasik, ezért mondom. Az *stenért nem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről. Mondjuk, ő még akkor csináltatta, mikor a módszer "bejött", szóval lehet, akkor még jobban kampányoltak.
Egyébként a végeredmény a fontos :) -
McLeo #486 Azt elárulod nekünk Zsanna, hogy hol csinálták neked? -
Zsanna30 #485 Az a különbség a zypotic és a lasik között, hogy az elsőnél több szövetet takarítanak meg. Nekem is ez volt, nem is vállalták volna a sima lasik-et, mert vékonyabb a szaruhártyám. Nekem soha nem akarták eladni intralasikként. Részletesen elmondták, hogy melyik micsoda. Egyébként most voltam féléves kontrollon, teljesen tökéletesen látok, még a legutolsó sort is, amire azt mondta az orvos, hogy azt egy "normális" ember nem is látja. Amikor belenézett, azt mondta, hogy nem is látszik, hogy valami történt a szememmel. Fénykört max. egy hónapig láttam. Szerintem mindenkinek a neki szimpatikus műtétet és helyet kell választani, mert úgy vettem észre, hogy nagyon fontos hogy hogyan áll hozzá valaki a dologhoz. Az agynak is fel kell fognia, hogy egy jó szervet kapott a nézéshez. Ha valaki görcsöl, nem biztos a dologban, akkor megnehezíti a saját helyzetét. Lehet, hogy hülyeség, de én nagyon akartam, elfogadtam mindent ami történt, teljesen alávetettem magam a műtétnek (és az orvosnak) és úgy gondolom, hogy ez is nagyon sokban hozzájárult, hogy jó sikerült (persze elsősorban a profi műtétnek köszönhető). Nekem a műtét után másnap szebb volt a szemem, mint a lencsével meggyötört szemem. -
#484 Főleg, ha az utolsó szóban is többes számot használok, helyesen, a kapkodás, eh... :) -
McLeo #483 "Ezért mondom, hogy ha a baleset olyan mértékű, hogy a lebeny leszakadhat, akkor ott valószínűleg más testrészeid is hasonlóképpen dönthet... :)"
Ez aranyos mondat volt:))) köszi!:DD -
#482 Maga a légzsák kinyílása nem mondja meg, hogy milyen erejű negatív irányú gyorsulással kell megküzdenie a szemednek, figyelembe véve, hogy ilyesmire inkább a folyamatosan intenzív terhelésnek kitett embereknél vannak tiltások, mint a vadászpilóták, nem hiszem hogy átlag egyorrú embernél komoly probléma felléphet. Egy vadászgéppilóta esetén a nehézkedési erő általában fel- illetve lefele irányul (tehát a gép a keresztirányú tengelyéhez képest fordul el), a hosszirányú gyorsulás (mint egy légzsáknyílós baleset) nem annyira vészes.
Ezért mondom, hogy ha a baleset olyan mértékű, hogy a lebeny leszakadhat, akkor ott valószínűleg más testrészeid is hasonlóképpen dönthet... :) -
McLeo #481 Hát:) ha már túlélek egy autóbalesetet szerencsésen mert megvéd a légzsák, akkor nem akarok úgy tovább élni, hogy alig látok illetve megvakultam.
Ugyanakkor én is érzem, ha túl nagy lenne ennek a veszélye, akkor talán már be is tiltották volna a módszert(bár ugyebár az amcsik inkább kifizetnek sokkal több pénzt egy nem 100%os eljárásért, minthogy egy pici kényelmetlenség is érje őket és a pénz nagy úr:) ) -
#480 Hmm... akkor ez viszont érdekes. :S
Vadászpilótáknál már engedélyezik az intralasik műtétet, a sima LASIK a kizáró ok.
Attól függ melyik légierőben. Itthon ha jól tudom semmit sem engedélyeznek, még PRK-t sem. Az USAF esetében bizonyos feltételek mellett az IntraLASIK és PRK is engedélyezett, az USN/USMC-nél csak a PRK. A német légierőben szintén csak PRK engedélyezett vadászpilóták számára. -
icecave #479 Na, a zypotix az nem egy "legújabb" eljárás, ez egy óriási tévedés, csak ezt akarják elhitetni...
Nem más, mint egy hullámfront elemzéses LASIK eljárás...
A klinika próbálja mindenkivel beetetni, hogy az zyoptix eljárásuk egyenlő az intralasikkal, holott erről szó sincs. Ez egy sima LASIK kezelés, intralasiknak eladva.
Ezt vegye mindenki figyelembe. Sokat jártam utána az én műtétem előtt is, tudom miről beszélek.
Vadászpilótáknál már engedélyezik az intralasik műtétet, a sima LASIK a kizáró ok. -
#478 Egy olyan ütközés, ahol a légzsák kinyílása vagy egy olyan bungie-jumping, ahol a szemed lebenye veszélyben van, amúgy is olyan veszélyes, hogy aligha a szemed világa lesz a legnagyobb bajod. De ettől függetlenül én eddig nem nagyon hallottam olyat, hogy valaki sima sportolás közben problémával szembesült LASIK és LASIK-folyomány műtét után. Persze ha az extrém sportok irányába indulsz műtét után, az más kérdés. :) -
McLeo #477 Köszi Jobrog, CIFU!
Valójában az első és a második kérdésem összevonható lett volna:) Hosszútávon úgy gondoltam, hogy ha épp a légzsák kinyílik előttem, vagy ha épp bungee jumping ozni van kedvem, akkor lássak utána(persze ha utána is életben maradok)
Ezért hajlok egyre jobban a PRK felé, még ha macerásabb, kellemetlenebb is.
Túlzott elvárások:) hát... ha már pár dologhoz nem kell használnom szemüveget/lencsét, akkor már megérte.
Futószalag: igen, olvastam korábban, hogy érdemes az orvosnak is elmondani, amit az asszisztensnek, mert nem mindig kommunikálnak egymással tökéletesen:P -
#476 Mindenképpen menj el a vizsgálatra, de azért óvatosan a túlzott elvárásokkal. :)
Én személy szerint kissé csalódtam az ilyen klinikák precizitásában, miután kiderült, hogy mindenhol a vizsgálatokat asszisztens végzi, a szemorvos a másfél-két órából jó ha negyed órát, húsz percet foglalkozik veled. Egy kicsit futószalag-érzése van az embernek...
1.: Ez kb. mindegyikre igaz, a PRK esetén azonban a gyógyulási folyamat időigényesebb.
2.: A LASIK és LASIK-módosulatok esetén is elég durva behatás kell ahhoz, hogy probléma lehessen. Például vadászpilóták, különleges katonai egységeknél kizáró ok a LASIK féle eljárás (egyes katonai erőknél a PRK is). Felteszem ilyen életpályára már nem készülsz, tehát ez aligha lehet akadály...
3.: Az Epi-LASIK, FEMTOLASIK és a Zyoptix is LASIK-módosulat, ahol a felhajtott hártyalebenyt lézerrel hajtják végre, a különbségek a művelet részleteiben és az alkalmazott technológiákban tér el. A Zyoptix talán most a legújabb, ha jól tudom, annyiban jobb, hogy a lebeny elkészítésénél kisebb a veszteség (a feleslegesen eltávolított rész), így a sötétben a lámpák, fényforrások körüli fényudvar jelenség jelentősen csökkenthető. Gyakorlatilag a Zyoptix a hullámfront-elemzést viszi még bele, de ma már a legtöbb 'automatizált' műtétet (PRK, LASIK-módosulatok) hullámfront elemzésre épülve hajtják végre. Alapvetően elmondható, hogy a LASIK-módosulatok legnagyobb előnye az, hogy megvan a LASIK előnye a gyors gyógyulási szakasszal, ellenben csökkentették a műtét kockázati faktorát, ugyanakkor az a hátránya megvan még, hogy a lebeny sose fog tökéletesen visszaforrni.
4.: Ebben nem tudok segíteni, talán telefonon vagy e-mailben kellene megkeresni őket. :S -
Jobrog #475 Szia!
Nekem Optik-Mednél volt PRK műtétem szeptemberben, a műtét utáni 3 nap kontrollra azt ajánlották hogy még oda járjak, plusz a 10. napon,aztán a havi kontrollokra meg járhatsz a hozzád legközelebbi helyre. Én pl Szekszárdra járok minden hónapban és nagyon normálisak:)
-
McLeo #474 Üdv mindenkinek!
Kb. 15 éve van szemüvegem és kb. 7 éve kontaktlencsém. Korábban már ajánlották a szemműtétet, de bevallom, nagyon féltem tőle, hisz akár tagadjuk, akár nem, a világot a szemünkkel érzékeljük nagy részben, vagy inkább nagyon nagy részben. Akinek nincs erős dioptriája, az nem tudja milyen az élet így. Nekem -7,5ös szemüvegem van és elég sok minden kimaradt az éltemből, és a szemüveg kontaktlencse miatt eléggé korlátozott az életem. Fürdés szemüvegben necces, kontaktlencsével lehetetlen. Korlátozva vagy, hogy kontaktlencsében meddig lehetsz, no meg egy rakás minden... De nektek meséljem?:)
Végigolvastam az összes hozzászólást és nagyon hálás vagyok nektek. Eldöntöttem, hogy a műtétet megcsinálom. Már csak az utolsó részleteket kell letisztáznom és remélem, segítettek.
1.: Nekem egy olyan eljárás kell, ami megbízható hosszútávon.
Úgy látom, ez a PRK technika lesz
2.: Nem szeretnék a későbbiekben egy baleset hatására megvakulni.
Úgy látom, a LASIK és az inetrLASIK eljárásoknál van ilyen veszély. (bevallom, a LASIKnál nem vagyok biztos)
3.: Nem igazán esett szó az Epi-LASIK, FEMTOLASIK(ez az InterLasik?) és a Zyoptix eljárásokról. Tudtok tapasztalatokat mondani?
http://www.optimuminfo.hu/hu/szolgaltatasaink/lezeres_beavatkozasok/?gclid=CMOejezqkpcCFQpJtAodlDoV-g#zyoptix
4.: Kaposváron élek és elég necces lenne kontrollvizsgálatokra járni pár naponta, hetente. Úgy tudom az OPTIK-MEDnél ez megoldható több városban is. -
icecave #473 Hát a blogból kiderül, milyen volt nekem, szavazzak én is? :D
Oké, egy nekem is jár :) -
#472 Te miért nem kattintasz?
Így most 1:1-es döntetlen van.
PRK & Lasik között -
icecave #471 Kiírtam egy szavazást a blogomban, kíváncsi vagyok az eredményekre: szemműtét-szavazás
Bár most indult csak a blogom, azért remélem, lesz látogató aki egyáltalán szavaz :D
-
icecave #470 Kültérre gondoltam természetesen. Egyébként, én gy voltam, hogy elég a sok-sok év "szívásból", ezen már nem múlik, hordtam szorgosan. Bajom nem lett belőle :) -
#469 Ne felejtsd el, hogy jelen időjárás mellett az UV sugárzás minimális, az Optik-MED-nél lévő ismertetőben is azt írják, hogy igazából kültéren szükséges a napszemüveg, ha a nap sugárzása olyan, hogy látható egy ember árnyéka. Mostanában ilyen nem nagyon volt, legalább az elmúlt egy hetet figyelembe véve. Beltérben, ha nincs erős fény, akkor nem szükséges a napszemüveg.
Hozzáteszik azt is persze, hogy a napszemüveg viselése erősebb napfényben amúgy is javasolt... -
#468 Okés!
Az a lényeg hogy mind kettőnk elégedett a saját műtétje eredményével.
Ez a topik azért van hogy megbeszéljük kinek mik voltak a tapasztalatai
észrevételei.
És hogy tanácsot adjunk azoknak akik még csak most döntik el hogy mi legyen?
Minden esetre aki teheti vágjon bele mert nagyon megéri. -
icecave #467 igen, nekem intralasik volt. A különbség a lasik/intralasik között a lebeny kialakításában van. Sima lasiknál egy mehanikis rezgő vagy tolókésel csinálják a lebenyt, míg intralasiknál egy vákuumos módszerrel kilapítják a kezelendő részt és lézerrel vágják a lebenyt...
Azt mondtam, hogy biztonságosabb az intralasik a sima lasiknál, arról nem volt szó, hogy ebből kifolyólag a lasik atom kockázatos!
227k/szem volt
A napszemüveg azért kell, mert az uv sugárzás jobban aktivizálja a javítósejteket... Minden műtét után kell. Ha valamelyik klinika azt mondta nem kell, akkor az elég parás. Pont ezért UV szűrős kell értelem szerűen.
Egyébként, a helyzet az, hogy ez is biztonsági óvintézkedés, mivel az emberek kis részénél serkenti az uv a javítósejteket, ezért mindenkinek ajánlják a viselését, mert nem tudni, kinél lesz para, kinél nem. -
#466 Köszi a bloghoz a linket.
Ebből is azt szűrtem le hogy jól választottam. -
#465 LASIK esetén nem kell napszeműveg, Itt egy másik szemműtétes blog, ahol szintén LASIK-ot végeztek, és leírják a tapasztalatokat. A PRK esetén kötelező a napszemüveg, mivel UV érzékeny az ember szeme a hámosodási időszak alatt. Intra- és Epi-LASIK esetén nem annyira vészes, de ott is ajánlott. Tehát neked azért nem kell napszemüveg, mivel LASIK-ot végeztél el.
Egyébként érdekes, hogy mennyien fújnak az Optimmumra, amiét "mer" LASIK-ot végezni, miközben az Optik-MED háza tájáról származó FocusMednél a fenti blogot írónak teljesen mást mondtak a LASIK-kal kapcsolatban. Ha rossz indulatú lennék, arra gyanakodnék, hogy felbérelt emberek keltik a LASIK rossz hírét. De felteszem itt egyszerűen csak önigazolásról és tájékozatlanságról van szó. :) -
#464 Kicsit belebújtam a blogodba és hát hát vannak dolgok amit maguknak kell eldöntenie az embernek.
Pl. Ismét idézet a blogodbol.
"Magyarországon ezek közül hármat csinálnak még: PRK, LASIK, INTRALASIK. A LASEK-et már rég levették a palettáról, a LASIK-et is csak egy klinika csinálja, a másik kettő a szövődmények miatt nem vállalja, azt hiszem 2006 óta. Meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy miért nem választottam az említett harmadik klinikát: ott ugyanis még mindig végeznek LASIK kezelés, ami önmagában nem lenne baj, de mindenkivel azt próbálják elhitetni (és sikerül is nekik), hogy INTRALASIK-ot végeznek, holott erről szó sincs."
Nos nekem is Lasik műtétem volt azon a bizonyos klinikán.
Megnéztem azt a bizonyos YouTube videót és bizony az én szememmel tök ugyan azt csinálták mint ami ott történik.
Szóval összegezve Neked IntraLasik volt nekem Lasik.
Neked Napszemüveg kellett ( ami gondolom szintén nem volt olcsó )két hónapig, plusz mindenféle mű könny kipróbálása mire megtaláltad az igazit.
Ja és ugye az ár szemenként 227000/szemenként?
Nekem műtét után semmi napszemüveg használat. Műkönny is csak azért mert ha már felírták használtam.
Ja és az ár 25% kedvezménnyel 112500 / szemenként!!
Hangsúlyoznám nem az ár volt ami dominált.
Lehet hogy jól döntöttél nem tudhatom. De az biztos hogy a blogod alapján nekem a a fele írritációba és költségbe se volt részem mint neked.
Azrt én mindenkinek azt tanácsolnám hogy nézze meg azt a bizonyos harmadik klinikát is. -
#463 Helló!
Köszi a tájékoztatást.
Részemről már túl vagyok rajta,de azért szívesen és érdeklődve olvasom mások írásait is ezzel kapcsolatban.
Mondjuk egy dolog meglepett azzal kapcsolatban amit írtál.
Hogy " Természetesen napszemüvegben közlekedtem, ennek használata kötelező, PRK után 6 hónapig, INTRALASIK után 2 hónapig."
Én műtét óta egy percig se használtam napszemüveget,és semmi zavaró érzés még ha szembe jön egy autó reflektorral akkor se.
A fényre a műtétet követő 3 órában voltam csak érzékeny.
Azóta semmi ilyet nem tapasztaltam.
Lehet hogy szerencsés vagyok ? -
icecave #462 Sziasztok! Több, mint egy éve volt szemműtétem, intralasik lézeres kezelés csináltak mindkét szememen. Lejegyeztem az eseményeket, most pedig blogra viszem fel a feljegyzéseimet, tapasztalataimat. Folyamatosan bővítem, szépítgetem. Akinek most lesz (de annak is akinek már volt) a szemműtéte, remélem, sok hasznos információt tudok nyújtani. A blogom címe: lézeres szemműtét -
#461 Megvolt az Optik-Med-es vizsgálat. Tapasztalatok:
-Lehet, hogy extra zsúfolt volt a napjuk, de fél órával a megbeszélt időpont után kerültem csak sorra, ettől függetlenül az asszisztens kedves és gyors volt, elnézést kért, probléma nem volt belőle (azért bántam, hogy nem vittem valami könyvet olvasni...). Igaz egy úriember annak ellenére nem szerepelt a listájukon, hogy helyben meg is mutatta, hogy mára szóló értesítő e-mailjét, aztán valahogy elrendezték...
-A vizsgálatokat a gépi vizsgálatokat egy asszisztens végzi el, ebből bonyodalom is lett később. Maguk a vizsgálatok különösebben nem kellemetlenek. Utána várakozás, doktornő szólít, majd a hagyományos táblaolvasós (ez esetben falra vetített betűolvasós) tesztek. Szemcsepp, fél óra újabb várakozás.
-Újabb táblaolvasás utána, és megbeszélés. No itt adódtak problémák. Én ugyanis a körtörténetemet elregéltem a vizsgálatokat végző asszisztensnek, aki egy netbookba pötyögött is. Gondoltam azt, amit mondok, úgyhogy a doktornőnek nem kezdtem el az elején újra előadni. Ez hiba volt. Mindenképpen regélje el mindenki a kórtörténetét az orvosnak is, mikor milyen műtété volt, milyen ismert látásproblémája van stb., a félreértések elkerülése végett. Tudniillik a doktornő először úgy kezdte a végső megbeszélést, hogy akkor műthető vagyok, vagy egy kis asztigmia, de korrigálható. Itt halkan csuklani kezdtem, és erőtlen próbálkozás következett, hogy szemtengely-ferdülésre hivatkozzak, amely el lett söpörve. Végül nagy nehezen elmondtam, hogy én szemtengely-ferdüléssel születtem, vagyis kancsal vagyok, még ha annyira nem is feltűnő ránézésre sem. Csodálkoztam is, hogy a vizsgálatok közben egyszer sem volt szemtengely-ferdeség vizsgálat, de nem izgattam magam miatta annyira. Innentől persze a dolog máris nem volt olyan jó és csodálatos.
-A vége az lett, amit sejtettem, alaphangon a kancsalsággal nem tudnak mit csinálni, és a doktornő is attól fél, hogy ha a két szemet egy szintre hozza, akkor az agy elkezdi használni egyszerre a kettőt. Amire az elmúlt 31 évben sose volt példa, és mivel a két szem által nyújtott kép nem tökéletesen párhuzamos, előfordulhat, hogy kettős látásom lesz a sikeres műtét után. Ezért először kontaktlencsés próba jön, ha 2-3 óra alatt nem fájdul meg a fejem, és nincs kettős látásom, akkor hurrá. Lelkesedésem ott szenvedett csorbát, hogy egyszer próbáltam kontaktlencsét, és embertelenül kellemetlen élmény volt. No mindegy, ezek után az Optimummos vizsgálatra nem is jelentkezek, ugyanezt hoznák ki. Jöjjön először a kontaktlencsés próba egy személyorvosnál, és ha sikeres (nagy-nagy "ha"), akkor lehet továbblépni... -
TDomi #460 Hello. Igen az Optik-mednél nagyon kedvesek és gyorsak is. Minden nagyon gyorsan és precízen történt. -
#459 No, egy apróságot máris észrevettem a két cég között. Az Optik-Med-nél az internetes regisztráció után másnap felhívtak telefonon, pár apró kérdéssel és hogy mikor lenne jó a vizsgálat. Az Optimum esetén nekem kell felhívni őket, de ez egyelőre sikertelen volt (kétszer foglalt, egyszer nem vették fel), viszont ma jött egy korrekt kis ismertetőcsomag a címemre, benne bemutató DVD-vel. -
#458 TDomi, már elnézést, de Kaposi LASIK műtéten esett át. Ilyen műtétnél ugye nem altatnak (olvasd el amit leírt), tehát csak látta, miként is végzik a műtétet. :) -
TDomi #457 hello!
Sajnos tényleg nem tudom milyen eszközzel végzik, de abban biztos vagyok benne hogy egyikünk sem tudja tökéletesen mi is hogyan zajlik ha csak egyikünk nem egy szemész doktor. Viszont az tudom hogy a Intralasiknál már alig van emberi fizikai beavatkozás. -
issti #456 Szerintem csak rosszul fogalmazott. A lasiknál egy rezgőkéssel készítik a lebenyt, és igenis nagyon számít mennyire ért hozzá a doki. Az IL-nál a lézerrel kevesebb a hibalehetőség. -
#455 "a LASIK-nál egy orvos ejti a metszést nem a gép."
Te jó ég!!!
Tudod te egyáltalán hogy mi is a Lasik műtétnek a folyamata?
Ez után a mondatod után ne haragudj de nem nagyon hinném hogy tisztába vagy a dolgokkal. -
TDomi #454 Mi után feltöltődött az üzenet akkor vettem észre. Én csak annyit tennék hozzá CIFU és issti vitájához szerintem nem megfelelő maga a LASIK eljárás. Mivel az esetek 80%-ban az ember téved és nem a gép a rossz és a LASIK-nál egy orvos ejti a metszést nem a gép. -
#453 Elnézést!
Ez TDomi 445-ös hozzászólására ment.
Egyébként meg nem GTR2 vagyok hanem ami utána felvillan.
-
#452 Szia!
"de teljesen elégedett vagyok a döntésemmel."
Én is.
Maradjunk ennyiben.
Nyilván ha az Optimumnál csak a legkisebb negatívumot is tapasztalom akkor mentem volna tovább más klinikák felkeresésével.
De most mond meg nekem őszintén ugyan miben tudott volna többet nyújtani egy másik hely.
Igazándiból itt ami fontos az a műtét és az azt megelőző vizsgálatok.
Mivel utóbbival maximálisan elégedett voltam akkor miért is mentem volna tovább.?
Nem akarom ragozni a dolgokat örülök hogy a LASIK mellett döntöttem és hogy a műtét tökéletesen sikerült.
Nincs szúró érzés naphosszat,nincs drága napszemüveg,és valójában a Tobrex,Flucon,Systane triót is csak azért használom mert fel lett írva.
Én úgy érzem hogy nem száraz a szemem .Semmi irritációt nem érzek, nincs "esti fényhold udvar" a látásomba egy kicsi se.
Úgy hogy életem legjobb döntése volt hogy az első lézerklinikán megcsináltattam a szemem. -
#451 Idézet:
Számos, több százezer páciens adatait értékelő tanulmány bizonyítja, hogy a LASIK kezelés megfelelő szaktudás és technikai feltételek mellett BIZTONSÁGOS eljárás. Ezt az állítást az elmúlt nyolc év alatt összegyűjtött saját tapasztalataink is igazolják. Ez alatt az idő alatt Intézetünkben a szövődmények száma 0,5%-nál kevesebb volt, mely a nemzetközi adatok szerint nagyon jó eredménynek számít.
Vagyis az összes szövődmények száma ennyi, nem a "komolyaké", tehát farkast kiáltani felesleges (a PRK-nál is kb. ennyien panaszkodnak komolyabban például a fájdalmas gyógyulási szakaszra, bevérzésre).
Mint korábban is írtam, én is eléggé átnyálaztam a neten fellelhető információkat. Relatíve kevés negatív tapasztalat van, számszerűen az Optik-Medre volt több, de ez teljesen normális, hiszen ők több műtétet is végeztek el. Azt hiszem talán két LASIK-kal kapcsolatos szövődményes esetet találtam, ez figyelembe véve mindent nem rendkívüli arány. -
issti #450 Ha fél %-ot vallanak be, az is azt jelenti, hogy 200 szemből( kb. 100 ember) egynél komoly gond van!