1129
lézeres-szem-műtét
  • Tetsuo
    Na igen, futoszalagon..
  • [NST]Cifu
    Akkor ennyit arról, hogy LASIK veszélyesnek van minősítve, és a klinikák nem vállalják világszerte. :)

Félre ne érts, mindössze ha kicsit visszaolvasol akkor éppen a LASIK-al kapcsolatban volt ez téma itt, lévén itthon a két nagy magánklinika (a Focus és az Optik-Med azonos tulajdonosi körrel bír, így őket együtt veszem, a másik klinika pedig az Optimmum) közül a nagyobbik már egy ideje nem csinál LASIK-ot, csak PRK-t és IntraLASIK-ot, arra való hivatkozással, hogy a LASIK veszélyes. Emiatt sok helyen sokan úgy tekintenek rá, mintha valamiféle középkori műtét lenne, ahol bugylibicskával piszkálják az ember szemét (jó, gonosz és rosszmájú voltam, tény, de azért kissé erősek a reakciók szerintem az Optimmummal és a LASIK-al szemben).

Ismét: a LASIK valóban nagyobb kockázattal rendelkezik a fizikai lebenyvágás miatt, mint az IntraLASIK és a PRK, hogy fél vagy egy százalék a komplikációkra az esély, már mindegy. De ettől még nincs betiltva vagy szankcionálva, és a jelek szerint Angliában is végzik. :)
  • Tetsuo
    Most valszeg megsem intralasik volt, csak lasik; ugyanis femsziket hasznaltak.
    A dokumentumokbol nem derul ki 1ertelmuen, eloszor az intraLasikrol volt szo, de aztan lett az £1000-tal olcsobb..
  • Tetsuo
    Thx!
  • [NST]Cifu
    Csak nyugalom és hidegvér. Saját javaslatok:

-ha a reklámanyagok és tájékoztató anyagokat már ismered, vigyél egy újságot vagy könyvet, a várakozásnál segít. :)
    -Mindenképpen mond el a kórtörténetet (mi van a szemeddel, milyen korábbi műtétek voltak, ha voltak, stb.), mert ugyan az asszisztens megkérdezi, és beírja a fontosabb dolgokat a számítógépbe, de ettől még lehet, hogy átsiklik az orvos (és páciense) valami fontos dolgon, mint esetemben a szemtengely-ferdülésen.
  • McLeo
    nyah, holnap eldől minden:P megyek az optkmedhez. majd mesélek, hogy mi volt:)
  • issti
    CIFU nagyon alaposan leírta a lényeget, és ráadásul tájékozott is :)
    Az IntraLasiknál a lebenyvesztés esélye nagyságrendekkel kisebb, mert a lézer peremet is vág, és így sokkal stabilabb. Nem hiszem, hogy komolyan aggódni kéne az elmozdulástól. Én PRK-t választottam, mert még a kis kockázatot sem szeretem.
  • [NST]Cifu
    Márpedig mindenkinek van domináns szeme, úgy, ahogy leírtam. Ott akkor valami más gubanc lehet, például az egyik szeme 80%, a másik 120%-os, és ezért kezdte el "hanyagolni" a gyengébb szemét. Még a 80%-os látás is közel van ahhoz, hogy élesen látásnak gondolja az ember, de az agy érzékeli, hogy melyikkel lát élesebben, és azért inkább azt kezdi preferálni. Ha a műtét még tényleg nem rég volt, és a szeme még gyógyul, akkor ez nem feltétlenül rossz hír, hiszen lehet, hogy a két szeme gyógyul eltérően. Nekem például a fitnesedzőmnél van az, hogy egy évvel a műtét után kezdi zavarni, hogy az egyik szeme 80%-os, a másik meg 100%-os... Akinek a két szeme teljesen azonos volt korábban, annak ez elég kellemetlen tapasztalat, nekem "szerencsémre" ez az általános, hiszen sose volt a két szeme dioptriája azonos, és nincs két szemes térlátásom se.

Hagyományos testedzés, sportolás nem zavarja a lebenyt, annál azért komolyabb behatásokra van szükség, hogy a lebeny elmozduljon vagy ne adj isten leváljon. Mint említettem komolyabb fizikai beavatkozás (belekapnak a szemedbe), vagy extrém gyorsulás (műrepülés, vadászpilóták, HALO ejtőernyős ugrás, nagyon komoly autóbaleset) esetén áll fent ennek a veszélye, de ott sem feltétlen azt jelenti, hogy aztán egy ejtőernyős ugrástól hopp, leszakad a lebeny, csak azt, hogy ilyen esetekben a esély már reálisabb, mint hétköznapi életben. Az USAF esetén például már vadászpilótáknál is engedélyezett az IntraLASIK (mint amilyet a barátnődön végeztek). Itt inkább egy kockázati faktorról beszélhetünk, mint leírtam, a statisztikák szerint ezredszázaléknyi páciensnél lépett fel ilyen probléma, tehát van valóban egy ilyen veszély, de komolyan aggódni miatta nem kell. Hogy nem említették, azon annyira nem csodálkozok, amikor én elmentem vizsgálatra, ott sem sorolták fel az összes kockázati tényezőt, ami felléphet. :)
  • Tetsuo
    Koszonom a majdnem kimerito valaszokat, a dominancia azert nem csak ennyi..
    A mutet elott bal es jobb szeme-t egyforman hasznalta, bar kulonbozo dioptriaval, most pedig a jobbot szinte nem is, majdnem ugy mint te a tukorrel, pedig mind2 szemevel elesen lat. :S

Eros uszas, vizbeugras, komolyabb fitness edzes, v akar onvedelemtol levalhat a lebeny? Bocs, de aggodok, ezt ugyanis nem kozoltek vele..

Hozzatennem, h szerintem angliban az orvosok nem olyan jok es az angol munkamoral, burokracia es egyeb habitusuk miatt nem ajnlom senkinek itt (angliaban) csinaltatni.
  • [NST]Cifu
    Mi a helyzet, ezzel a lebenyvesztessel?

Alapvetően két eltérő eljárás létezik, a PRK esetén a szaruhártyának a felső részét leégetik olyan mélységig, hogy annak fénytörése a kívánt mértékben megváltozzon. Az eljárás hátránya, hogy a gyógyulási idő hosszú (~6 hónap), és az első időszakban fájdalmas. A LASIK féle eljárásnál a felső (érzékeny) részen kialakítanak egy lebenyt, ezt felhatják, az alatta lévő részen égetik le a szükséges szaruhártya-vastagságot, majd a lebenyt visszahajtják, előnye, hogy a gyógyulási folyamat sokkal gyorsabb, általában egy hónapon belül teljes a gyógyulás, és 2-3 nap után már akár munkaképes is vagy, míg PRK esetén ez inkább egy hét. A probléma annyi, hogy a lebeny nem fog visszahegesedni soha tökéletesen, tehát van rá esély, hogy külső behatásra elmozduljon később, szélsőséges esetben leszakadjon (ez a lebenyvesztés). Ez kvázi egy életre szóló dolog, a műtét után ezzel együtt kell élni. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy annyira azért nem egyszerű a lebenyt elmozdítani, de például vadászpilótáknál a legtöbb országban alapból kizáró ok a LASIK műtét, mivel ott folyamatosan nagy G terhelésnek van kitéve a szervezet. Nagyon aggódni miatta azért nem kell, de kétségkívül nem árt figyelni arra, hogy lehetőleg kerülni kell az olyan dolgokat, amiktől elmozdulhat a lebeny. Elvileg gy sima szemdörzsöléstől még mozdulhat el, de ettől függetlenül például erről (a szemdörzsölés) illő leszokni a műtét után, mert a kis ördög nem alszik. A lebenyvesztés vagy fizikai kontaktus okozhat (magyarul ha valami hozzáér a lebenyhez úgy, hogy elmozdíthatja, letépheti), vagy igen erős negatív gyorsulás (súlyos autó balesetnél volt erre példa). De ismét: több száz ezer (vagy inkább millió már) műtétet hajtottak végre, a lebenyvesztésre viszont csak pár száz példa van, tehát az esetek nagyon kis (ezred-)százalékában fordult elő. Legalábbis amennyire én tudom...

Mutet utan honapok mulva is lehet ez a lebenyvesztes?

Mint is írtam, a lebeny sose fog tökéletesen visszahegesedni, tehát ennek az esélye az egész életen át meglesz.

Mikor lesz fullos a szem?

LASIK esetén egy hónapon belül általában.

Hogyan vigyazzon addig a szemere?

Van, aki egyfajta védőszemüveget visel a műtét utáni rövid időszakban, Itt egy LASIK műtétes blog, a 2009.07.21-es bejegyzésnél látható ilyen védőszemüveg. Ám ez csak az első időben szükséges, hogy óvják a szemet.

A dominanciat hogyan lehet kikuszobolni?

Igazából sehogy. Az embernek mindig van egy domináns szeme, lövészetnél úgy állapítjuk ezt meg, hogy egy kényelmes alapállást vesz fel az ember (szűk terpeszállás), előre nyújtja a két kezét úgy, hogy a hüvelyk és mutatóújjaival egy háromszöget formáz (a két hüvelykújj a háromszög alsó oldala), a többi újja pedig be van hajlítva. Nyitva van mindkét szem, majd becsukja az egyik szemét, újra kinyitja mindkettőt, majd behúnyja a másik szemét. Amelyik szemnél nem változik a látott kép a másik szem lehunyása esetén, az a domináns szem, így pisztolynál azzal a szemmel fogja használni az irányzékot (puskánál ez ugye kicsivel bonyolultabb, ott a domináns kéztől függ, melyik szemedet tudod használni, kényelmetlen is, ha az ember mondjuk bal kezes, de a jobb a domináns szeme).

Bilateral Lasik, Wavefront es Intralase volt,

Bilater LASIK: Mindkét szemen egyszerre hajtják végre a LASIK típusú műtétet.
    Wawefront: Magyarul hullámfront elemzés, a szem egyedi fénytöréséhez igazítják a műtétet.
    Intralase: A LASIK eljárás azon változata, ahol a lebenyt is lézerrel készítik el (a sima LASIK esetén egy speciális kés fizikailag vág bele a szaruhártyába).
  • Tetsuo
    A 3 kezelés:
    Bilateral Lasik, Wavefront es Intralase volt, meghozza egy angol klinikan: Optimax.co.uk
  • Tetsuo
    Mi a helyzet, ezzel a lebenyvesztessel? Mert a baratnomet nemreg mutottek, es 3 fele modszert alkalmaztak nala, az egyik pont a sima Lasik volt..

-6,75 dioptria utan egesz elesen lat, viszont az egyik szeme dominans..
    Mutet utan honapok mulva is lehet ez a lebenyvesztes? Mikor lesz fullos a szem? 1-2ev? Hogyan vigyazzon addig a szemere? Ez nonszensz.

A dominanciat hogyan lehet kikuszobolni?

Koszonom.
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom egyik LASIK-utód esetén sincs megoldás a lebenyvesztésre ill. elmozdulásra, mindegyik esetén ott van az esély erre. A sima LASIK esetén a vastagabb lebeny miatt nagyobb a rizikó, ez tény, de aki utánajárt kicsit is, az nyilván tisztában van ezzel, ahogy azzal is, hogy ehhez azért több kell, mint mondjuk egy sima szemdörgölés.

Hogy most emiatt nekiállnak egyesek hitvitába bonyolódni, az egy más kérdés, a lehetőség adott, jelenleg a sima LASIK még mindig nincs tiltva, vagy korlátozva, vagyis végrehajtható műtét. Nem ez az egyetlen dolog, ahol orvosok eltérően ítélnek meg dolgokat, az én példámban 4 szemorvos közül egy a lézeres műtét mellett tette le a voksát, egy inkább a kontaktlencsét tartotta jó megoldásnak (nem javasolta a lézeres műtétet), a harmadik szerint a szememmel semmit sem kell csinálni, fogadjam el, hogy úgy látok, ahogy (maradjak sima szemüvegnél, vagy próbáljam ki a kontaktlencsét, ha a szemüvegtől akarok megszabadulni - lézeres műtétről szintén lebeszélt), a negyedik pedig azt mondta, hogy a kontaktlencsés tesztnél láttam milyen lesz a műtét után, döntsem el én, vállalom-e ezek tudatában.

Akik ellene voltak, leginkább azt nehezményezték, hogy a műtét hatását nem lehet tökéletesen megjósolni (ez tény, a fitnesedző, akinek az óráira járok, például egyik szemre 80%-osan, a másikra 100%-osan lát, és ez kezdi zavarni, mivel a műtét előtt a két szeme azonos dioptriájú volt), és az, hogy a szaruhártya egy részét kvázi leégetik, semmiképpen nem egy kockázatmentes eljárás hosszú távon (én 31 éves vagyok, és a jobb szememnél a szaruhártyám cirka 40%-át kell eltávolítani, tehát a későbbiekben további romlás esetén már nem lehet még egyszer megműteni ezzel a módszerrel).

Szóval nincs egyetértés az orvosok terén sem...
  • issti
    Abban igazad van, hogy mindegyik műtétnek van kockázata, de a Lasiknál 100 emberből egynél voltak szövődmények. A többihez képest lényegesen nagyobb a rizikó, arról nem is beszélve hogy a lebenykészítés módja miatt a későbbi lebenyvesztés, vagy elmozdulás élethosszig tartó veszély. A Focus, Optikmed honlapján is egyértelműen elhatárolódnak az ilyen műtétektől, el lehet olvasni.
  • [NST]Cifu
    A Lasikot nem én nyílvánítottam veszélyessé, hanem a többi klinika, és a szakma világszerte.

Az utóbbi most vagy simán félrevezetés, vagy hazugság, hiszen számtalan szemklinikán végeznek ma is LASIK-ot világszerte, és nem lehet azt mondani, hogy egy PRK veszélytelen, mert az sem az. Ha a LASIK-ot veszélyesnek tartjuk, akkor azzal arra utalhatna az ember, hogy a többi módszer nem veszélyes - márpedig ez nem igaz. A LASIK-nál van egy nagyobb kockázati tényező, ennyi igaz. Az már az adott orvos/klinika megítélésétől függ, hogy csinálnak-e ilyen műtétet, avagy sem. De a szemész szakmát úgy anblokk úgy beállítani, mint akik veszélyesnek tartják, mindenképpen félrevezető. Ha valóban olyan szinten lenne veszélyes, akkor nem lenne engedélyezve...
  • issti
    Ne húzd fel magad! Remélem tényleg jól látsz, és ez így is marad!
    Ha az Optimum ellenőrzése után került a honlapra, akkor még rosszabb a helyzet.
    A Zyoptix annyiban különbözik a Lasiktól, hogy egy perc alatt megmérik a szaruhártya felszínét topográffal (aberrométer), a lézerbe ezeket az adatokat táplálják, és így korrigálják a a görbület egyenetlenségeit (pld.asztigmia). Érdekes, hogy szóba sem jött nálad. Ha már megműtik, miért ne legyen még jobb a végeredmény?
    Napszemüveget nemcsak az IntraLasiknál, hanem a sima Lasiknál is kell 1-2 hónapig viselni napsütéses idóben. Furcsa, hogy neked egyáltalán nem kellett. A Lasikot nem én nyílvánítottam veszélyessé, hanem a többi klinika, és a szakma világszerte.
    Ha jól emlékszel a műtétre, akkor te nem az Optimumban jártál, hanem a Focusmedical-ban, mert ott csinálnak IntraLasikot, amit leírtál.
  • kaposi1
    Mire is emlekszem rosszul ?
    Meseld mar el nekem .
    Gondolod hogy kamubol irtam azt a par sort masok megvezetesere,es a magam szorakoztatasara?
    Amit mellesleg az Optimum leellenorzott es tobb helyen korrigalt mielott kitette volna a honlapjara.
    Mi a kamu belole szerinted?
    Mellesleg a Zyoptix egy teljesen szemelyre szabott eljaras ami joval dragabb mint a tobbi fajta mutet.
    Es egyalltalan szoba se jott nalam. Nem is eroltetik annal aki mas modon is mutheto.
    Legalabb is en ezt tapasztaltam.
    Te mibol gondolod hogy a Lasik veszelyes?
    Mert neked azt mondtak?
    Akkor ezek szerint en veszelyesen szeretek elni.
    Amugy meg rohadt jol latok mindenfele szemcsepp ,gel,napszemuveg hasznalata mellozesevel.
    Es nekem ez a lenyeg.
  • issti
    Elolvastam kaposi1 beszámolóját. Nem tudom eldönteni, hogy teljesen kamu az egész, vagy csak ennyire rosszul emlékszik. A leírásban IntraLasik műtét folyamatát írja le, de az Optimumban ilyet nem végeznek. Sokakat átvernek a Zyoptix fantázia nevű Lasik műtéttel, amit a többi klinika veszélyesnek tart, és nem is vállal(szerencsére).
  • McLeo
    grat kaposi1, de remélem nem ez volt az életcélod:DDD

CIFU fel a fejjel! tuti sokkal jobb lesz a műtét után, de majd gyere vissza elmesélni!

nekem december 9 a vizsgálat és lefoglaltam január 5ét műtétre, meglássuk mi lesz:P
  • [NST]Cifu
    Hehe, szép és korrekt dolog! :)
  • [NST]Cifu
    Ha nem akarod lenézni, akkor ne állj neki hosszadalmasabban ecsetelni, hogy véletlenül sem áll szándékodban lenézni és pocskondiázni a másik elismert klinikát, de mégis, nem kellett volna megkérdezniük, amit nyilván úgyanúgy megkérdeztek, mint bármely más hasonló műtét előtt mindig megkérdeznek. :)

Az Optik-Mednél én most savanyú a szőlő hangulatban jelentkeztem műtétre. Dec. 18-án lesz a műtét, de az egyszemes kettős látásomra nem tudnak mit mondani, igaz nem csak ők, az előttük meglátogatott négy másik szemorvos sem. Ilyen elvileg nem létezhet, csak kétszemes kettős látás, és mivel a kontaktlencsés tesztnél is tapasztaltam, nagy valószínűséggel a műtét után is megmarad. Hogy a szemüvegtől megszabadulok, illetve normális, a két szemmel hasonló látásom lesz a két szememmel (jelenleg a jobb szememet alig használom, kocsiban ha a belső visszapillantóra ránézek, önkéntelenül is fordítom a fejem jobbra, hogy a bal szemem fókuszálhasson a tükörre), az mindenképpen jó hír, de az eredeti probléma, ami miatt elkezdtem komolyan gondolni a műtétre, nem tudni, hogy megoldódik-e, emiatt meglehetősen nehezen döntöttem. Remélem a műtét után egy-két hónapon belül helyrejön minden, és nem kell utána megint a szemorvosokat őrületbe kergetnem azzal a lehetett panasszal, hogy egyszemes kettős látásom van a jobb szememre... :S
  • kaposi1
    Mielőtt bárki is félreértené.
    Örülök hogy hogy az Optimum megtisztelt azzal hogy a honlapjukra kikerült az írásom.
    Szóval a smily figurákat kéretik nem félreérteni.
  • kaposi1
    Jelentem Celeb lettem!!
    Hiszen Fresh Andival szerepelek egy oldalon.
  • TDomi
    Mint előzőleg említettem kétszer is nem akarom senkinek a munkáját lenézni vagy rossz színben feltüntetni. Ebből a szempontból teljesen igazad van, ha te magad sem tudod akkor ők honnan tudnák.
  • Zsanna30
    Nem bizonyos dologra vagyok allergiás hanem sok mindenre vagyok érzékeny. Leginkább akkor jön elő ha két irritáló dolog talákozik pl. van olyan, hogy egy tusfürőtől semmi bajom sincs, de ha kimegyek a napra a kettőtől együtt leszek vörösfoltos. Így elég nehéz megmondani, hogy mit nem birok. Az orvos szerint túlérzékeny a bőröm, de nem olyan nagy ügy. Valószínűleg azért nem bírtam az antibiotikumos cseppet, mert már meleg is volt, amikor kimentem a fényre akkor jött ki. Így pontos a dolog, ha már érdeklődsz. Nem gondolom, hogy pocskondiáznál bármit is, mindenkinek joga van azt gondolni, amit akar. Szerintem mindenki próbálja megtalálni a számára legjobbat, meg hát azért az emberek nagy része rendesen be van csinálva egy szemműtéttől.
    Amúgy megkérdezték, hogy vagyok-e valamire allergiás. Ezeken a helyeken legalább megkérdezik, én vittem úgy penicilin érzékeny rokonomat ügyeletre, hogy be akarták adni kérdés nélkül.
  • [NST]Cifu
    Megkérdezni megkérdezhetik (felteszem meg is kérdezik), de ha az adott anyaggal nem találkozott korábban a szervezeted, akkor honnan tudod, hogy allergiás vagy rá?

Az Optik-Med-nél is megkérdezik, de semmiféle előzetes vizsgálatot vagy tesztet nem végeznek, hogy allergiás vagy-e az adott szemcseppre. Az én lapomra is annyi került fel hogy "Saját elmondása szerint nem allergiás semmire." Ez kb. egy nagy nulla, szóval hiába próbálod az Optimumot pocskondiázni, mert az Optik-Med egy kicsit sem jobb e téren. :)
  • TDomi
    Nem akarok senkit pocskondiázni. Ha kapsz egy gyógyszert mindegy hogy mire akkor nem kéne megkérdezni, hogy nincsen valami féle allergiád? Ezt csak érdeklődésből kérdezem nem akarok tényleg senkinek a tevékenységét rossz színben feltüntetni.
  • Zsanna30
    Hello!
    Én is örülök, hogy az Optimumot választottam, de biztos a többivel is meg lennék elégedve, ha minden jól sikerül. Szerintem nem kell eltúlozni, hogy melyik műtét a jobb, vagy rosszabb. Szerintem mindenkinek más a jó. Én pl. nem tudtam volna gyógyszert szedni a prk után. A 3 napig csöpögtetett antibiotikumos szemcseppre is érzékeny voltam (tele voltam vörös foltokkal). Örülök, hogy egyáltalán van olyan lehetőség,hogy az embernek visszaadják a látását. E nélkül, mind vaksik lennénk és csak álmodoznánk, hogy egyszer jól látunk. Nem jön fel olyan könnyen a lebeny a szemedről. H pedig a balesetektől félünk ne is menjünk sehova, hiszen a lábunk is leszakadhat, anélkül, hogy műtötték volna. A másik oldalról pedig ez is egy műtét, tehá egy műtött szerv nem olyan tökéletes, mint az eredeti.
  • kaposi1
    Szia!
    Köszönöm érdeklődésedet.
    A kontrol azt az eredményt hozta amit reméltem.
    Alapos orvosi vizsgálatoknak vetettek alá.
    Már már a szokásosaknak.
    Pl:Nézz a az apró fénybe amiben egy kis vitorláshajó van. Hol élesebben látod hol homályosabban.
    Semmi nyoma nincs a műtétnek a szememen még műszeren keresztül se.
    Mind két szememmel az olvasótábla legutolsó sorát is el tudtam olvasni.
    Sőt ha azt vesszük hogy valójában itt kivetített számokról beszélünk nem hagyományos tábláról, akkor még az alatt is ment egy sorral az olvasás.
    Mondjuk az meglepő volt hogy amint beültettek a székbe nem mindjárt a " bazinagy" 42-es számmal kezdték az olvastatást, hanem jóval kisebb számokkal.Kérdeztem is hogy miért volt így?
    Azt válaszolták hogy nekem ilyen fokozatokra már nincs szükségem.
    Még valami.
    Mielőtt indultunk volna haza egy kedves aszisztens átadott nekem öt db ajánló lapot. Amiből már kettőt el is fogadtak tőlem azok a kollegák akik Decemberbe mennek ugyan ilyen műtétre.
    Ha nem lennék megelégedve nem ajánlanám nekik az OPTIMUMOT a kártyánkénti -10% ellenére se.
    Nyilván mindenki azt a klinikát favorizálja ahol meg volt elégedve.
    Nekem a többi klinikával nem volt tapasztalatom csak annyi hogy a Focus
    is megküldte a korrekt tájékoztatóját.
    Én anno az üdülési csekk elfogadása miatti lehetőség végett fókuszáltam az Optimumra és bejött a dolog.
    Örülök hogy őket választottam.
  • McLeo
    nos eldőlt a nagy kérdés:) tegnap este írtam az optikmednek, hogy mennék vizsgálatra pár kikötésem volt az időponttal kapcsolatban váltottunk pár levelet és már le is fixáltunk mindent: december 9 a vizsgálat, Január 5 a műtét(ha alkalmas leszek rá).

mi volt a kontrollon kaposi1? minden okés?
  • TDomi
    Hello

Igen az optikmednél nagyon korrektek voltak velem is és gyorsan is csináltak mindent. Bármit kérdeztem mindenre válaszoltak. Ha már csak azt nézzük hogy ők voltak az egyetlenek akik válaszoltak az e-mailre.
  • [NST]Cifu
    Én egy szép postai küldeményt kaptam kb. egy héttel az e-mail után, abban volt DVD és egy brossúra illetve ismertető kézikönyv. A vizsgálathoz mindenképpen neked kell felhívni őket telefonon.
  • McLeo
    várok várok... de mire várjak?:P 5. napja nem írtak vissza...
  • kaposi1
    Szia!

Mindjárt indulok az egy hónapos kontrollra.

Nagyon korrekt amiket leírtak a tájékoztatásban.
    Azért várd meg az OPTIMUM jelentkezését is szerintem.

• McLeo
    Az első pár mp után kikapcsoltam a videót:P
    Akinek mondtam, hogy nézze meg, azt mondta jobb hogy nem néztem:) majd műtét után szerintem...

Amúgy vasárnap este írtam az Optik-mednek, Optimuminfonak, stjameshospital-nak. csak amolyan információkérést és eddig csak az Optik-med írt vissza kb 1,5 nappal később, a többiek nem reagálták le.

A levelet be is másolom:

Amennyiben lágy kontaktlencsét visel, azt a vizsgálat előtt 5 napig nem szabad hordani.
    A vizsgálat során pupillatágító cseppet fog kapni, mely után a látása 24 órán keresztül közelre homályosabb lesz és fényérzékenység lehet. Emiatt az autóvezetést nem javasoljuk,de tömegközlekedéssel egyedül is haza tud menni.
    Az, hogy melyik kezelésre alkalmas, az a vizsgálaton dől el, függ a sebgyógyulástól, szaruhártya vastagságtól, görbülettől, illetve a szeme anatómia helyzetétől.
    Amennyiben idén szeretné a műtétet, érdemes időpontot foglalni a vizsgálati előjegyzéssel együtt.
    A műtét előtt a kontaktlencsét 1 hétig nem szabad viselni.
    PRK kezelés után 5-7 nappal már nyugodtan dolgozhat számítógéppel, nyilván nem lesz még olyan tökéletes a közeli látása.
    IntraLasik kezelés esetén 3 nappal már visszaállhat a munkába, a megszokott életvitelébe.
    PRK kezelés esetén sincs heg a szaruhártyán! A kezelés után elvileg lehet kontaktlencsét viselni, de speciális lencse lehet szükséges.
    PRK kezelés esetén az 1.,2., 3., napi kontrollokat klinikánkon kell elvégezni,a továbbiakban lehet Kaposvárra menni kontrollra (10. napon, 1-6. hónapig havonta 1x).
    IntraLasik kezelés esetén csak klinikánkon lehet a kontroll, ezek az 1. napon, 1 hetesen, 1 hónaposan, 3 hónaposan vannak.
    Reméljük hamarosan a sasszeműek táborában üdvözölhetjük!
    Szép napot!
    Üdvözlettel:
    Optik-Med

Úgy gondolom, a héten még jelentkezem vizsgálatra és január elején nagygenerált csináltatok a szememen:P
    Eddig az Optik-med és a PRK nálam a legszimpatikusabb párosítás, de persze az eljárás majd akkor derül ki, ha ránéznek a szememre.
  • icecave
    Mondjuk, volt is választási lehetőségem, ha akarok (PRK vagy intralasik), köszönhetően a rinocéroszbőr vastagságú szaruhártyámnak .
  • icecave
    Ott a pont. Azzal én is tisztában voltam, hogy a lebeny átvágásával a könnyezést beindító receptorokat is átvágják (ergo, szárad a szemed, csak nem érzed). Nekem már helyrejött, régebben rosszabb volt, ez biztos.
    Az is biztos, hogy a lézeres eljárásból adódóan sokkal pontosabb a lebenyképzés, sőt, még kis peremet is tudnak képezni, így még jobb a visszatapadás. És igen, soha nem nő szervesen vissza. (persze, ezt túlozzák el sokan, és úgy beszélnek róla, hogy olyan laza emiatt, hogy szerintük egy nagyobb tüsszenés, és máris ott lobog a lebeny, mint zászló szélben).

Ezeket műtét előtt mindenhol szeretik elhallgatni, illetve felületesen kezelni. Én elég sokat olvastam utána, tisztában voltam ezekkel mind, mikor választottam.
  • [NST]Cifu
    Ez attól is függ azért, hogy mennyit vakartak le a szaruhártyádból... :)
  • Jobrog
    Nekem PRK után egyáltalán nem fájt a szemem, olyan volt mint hagymaszeletelésnél,csak nem olyan intenzíven égő érzés. Lehet azért mert tettek rá műtét után védőlencsét. Minden gond nélkül el lehet viselni szerintem.
  • kaposi1
    Nézzetek meg egy két műtétet a YouTube-n aztán mindenki tisztába lesz majdnem mindennel.