182278
  • IXEMGabeo
    az zavar, hogy túlzottan hajtogatod mennyire nem jó az F1, de a leginkább az zavar, hogy az embereknek semmi sem jó, ha csak 2 csapat van az nem jó, ha túl nagyok a különbségek az nem jó, ha egyenlőek az erőviszonyok és nyer 6 különböző versenyző 6 futamon az is rossz (mellesleg ilyen tényleg 100 évente egyszer van). Bírom Vettelt, de a vb-t tavaly unalmassá tette hiába voltak üdítő futamok, akkor meg az volt a gond, vagy, ahogy Ulvar is mondta 2009 úgy ahogy van unalmas volt, kivéve a Button drukkereknek, mert még előzés sem akadt.

És, mint már mondtam a Pirellivel tavaly nem volt ennyi probléma (bár tavaly is egyes emberek szidták mennyire szemcsésedik és gyorsan kopik) utóbbi tevékenység vagyis a túlzott kopás pont annak a következménye, hogy a Bridgestone-al túl hosszú etapokat voltak képes menni.

Nekem, mint laikus nézőnek, mert én nem vagyok fizika zseni, mint te bejön, hogy ennyire kiélezett a küzdelem és nem hinném azt sem, hogy a maradék 13-14 futamból további 7-8 versenyző nyerni fog.
  • Boncmester
    Az utóbbi években tök ritkák a műszaki hibák a legtöbb csapatnál. Nem azért mennek 1:18 helyett 1:20-as köröket Monacoban, mert félnek, hogy elromlik a benzinpuma, a kettő tök független egymástól...
  • a.carkey
    Ugyan már! Azért vigyáznak mindenre, mert a barom Bernie miatt 5-10 helyes rajtbüntit kapnak, ha valami szart kicserélnek az autóban. Többek közt ezért nem mennek a határon, nem felt. a "random" gumik miatt. Meg miért vigyáznak? Ezek az autók baromi gyorsak tudnak lenni. Nyomják, mint állat, abban van a vitamin, és verjék meg a többieket úgy, ahogy Schumacher a Ringen 1998-ban három kiállással.
  • Boncmester
    Úgy legyen! :)
  • Boncmester
    Amúgy nem a DRS-el van gondom, még mielőtt valaki félreértené.
  • Boncmester
    Hát amiket elmondtam, hogy nem szeretek az F1-ben, azok az Indyben hatványozottan igazak, legalábbis úgy hallom, mert azt nem nézem.

Maldonado meg totál nevetséges. Mintha nyert volna a lottón az egyik hétvégén, aztán lenyilatkozta volna, hogy azért nyert, mert ő jobban tud számokat tippelni, mint a többiek. Szánalom, komolyan mondom.

És sajnálom, hogy téged zavar, hogy nekem valami nem tetszik a jelenlegi F1-ben, ahogy sok olyan embert is zavar, akik azért eléggé értenek hozzá. Szerintem te nem érted, miről szól a Formula 1, ha ilyet mondasz. Ha pedig az jön be, hogy mindenki egyenlő, akkor arra van ezer másik versenysorozat, amit lehet nézni, és ugyanolyan autókkal mennek bennük. Hozzátenném, még azokban is azért megvan általában, hogy ki jobb, ki pedig rosszabb, ellenben jelenleg az F1-ben nincs túlságosan ilyen tendencia, és ezzel van bajom.

Nem csak az egymás össze-vissza előzgetése lehet baromi izgalmas, persze én is szeretem ezt. De ha nézed mondjuk 2007-et és 2008-at, ahol 3 illetve 2 pilóta nyúzta egymást egész évben, más csapattal, más kocsival, mindig az utolsó erőt is kihajtva magukból, és lehet, hogy kb nem is találkoztak a pályán sosem, de a végén csak egyetlen egy pont döntött köztük, ami az utolsó verseny utolsó kör(ei)ben dőlt el, az szerintem igenis baromira izgalmas.

Ehhez képest most mi van? Alonso megpróbál kicsit gyorsabban menni Barcelonában, mint amit a szar gumija enged, de ő meg a kocsija amúgy simán tudna, erre nemhogy megelőzné Maldonadot, hanem még úgy szét is megy az egész, hogy majdnem őt előzik meg. Szánalmas az egész... Lehet, hogy nektek ez izgalom, nekem viszont az eddigi, maximális és emberfeletti teljesítményre való törekvés után inkább egy türelemjáték.
  • a.carkey
    Idén is voltak DRS nélkül is.
  • a.carkey
    2-3 csapat fog kiemelkedni Kanada után az idény végén.
  • Boncmester
    Na igen, én is szerettem amikor a benzin mennyiség a tankban külön taktikai elem volt. Sokkal többet lehetett ott nyerni, ha egyel több kiállást csinált az ember, mert nemcsak a gumija volt jó állapotú, hanem a benzin pluszban erősítette ezt a hatást.
    Meg mondjuk a végére tényleg eléggé nagy volt a különbség a Bridge és a Michelin között, de azért szerettem azt, amikor a gumiháború is beleszólt valamennyire a dologba. Évekig jól működött, amíg a Bridge el nem kezdett annyira csak a Ferrarira fejleszteni, hogy végül a saját vermüket ásták meg vele.
  • benőmenő
    A gumi kérdés inkább ott kezdődik, hogy nem lehet tankolni. Így eddig 2 verziót láttunk:
    A bridgestone-nal végigmentek egy egész versenyt kb.
    a gyorsabban (és törmelékesen, gusztustalanul) kopó pirellikkel meg vagy 2 másodperccel mennek lassabbat, mint amire képesek lennének, hogy végigbírják 1-el kevesebb cserével
    Vagy végre el kéne találni a keverékeket, vagy akkor már inkább tankoljanak és autózzanak határon. Szerintem.
  • Ulvar
    A gumi kérdés ott kezdődik hogy átalakították az autókat és a kerekeket is nagyban befolyásolták, de erre nem emlékszem már pontosan hol mikor történt módosítás.
  • b-type
    Button szövegére azt mondani hogy rinya?
    Aztán honnan ez a fene nagy bizonyosság?

Mindegy, nálam Schumacher véleménye tökéletes mérőpont..
    ..bár nem tudom mi lett volna a véleménye Senna-nak ha azt mondják neki, figyu vezess 80%-n és akkor 2 körrel többet kibír a gumink,..de talán 3 körrel is, és akkor átugorjuk a csere után, vagy képtelen lesz harcolni mert elfogyott a tapadása.

• Totti5
    1-2 pilóta mondja, ha nem megy neki... ezen akár változatatni is lehetne, ha egységesen lépnének az FIA elé a gumigyártó felé... amíg ezt nem teszik meg, addig jó nekik ahogy van. Nekem mint nézőnek szintén jó. Inkább ez mint az hogy sosem fogy el a gumi.
  • Totti5
    Buttonnak az utolsó 3 futama nagy 0a volt. A hétvégén pedig nagyon gyengén ment, miközben a többi élcsapat pilótái egymást ölték az élen. Ennek a fényében ez az interjú csak alibi rinya.
  • IXEMGabeo
    Nem rosszabb a Bridgestoneál ahol pl a kemény keverékkel képes volt a RB kint maradni 53 kört Monzában pl (Vettel) abban mi volt az izgalom.

Nem is mondtam soha olyat h tökéletes lenne a Pirelli, elvégre Button, aki a legnagyobb gumikímélő hírében áll még ő sem tud az idei keverékekkel mit kezdeni.
  • szabii98
    én élőben nem láttam Senna versenyét, de ami a Senna filmben benne volt+ youtube-n is volt egy videó. eszméletlen :)
  • b-type
    Így van, Schumacher megmondta: nem mennek a határon.
    Vigyáznak a gumik hőmérsékletére, és élettartalmára.
    kb. mint ha rally-ban egy 30km-s szakaszon 20 km óvatosan mennének hogy kibírja a gumi végig...semmi vagánykodás.
    Maldonado Williams-s győzelme sem volt semmi (erőből..egy röhej számomra).
    De ez a Monaco-i verseny végi gumikímélős m@rhaság kb. felsorakozhat mellé.
    De ha a sportág jelenleg is versenyző legnagyobb alakja, legtöbb tapasztalattal rendelkező versenyzője...aki szintén végigstatisztált már 'pár' szabálymódosítást zavarónak találja az idei gumikat az pont elég.
    Nem népszerű vélemény mert végül is cirkusz van, de szakmailag az egyik legsúlyosabb kritika.
  • Ulvar
    Hát Indy aztán kiszámítható amúgy teljesen... :D. Főleg oválon.
  • Ulvar
    pont a 2008as év miatt jöttek be a Tesco kosarak. Az ilyen olyan mini szárny a szárnyon meg ilyen aero felni meg tököm tudja mik okoztak légörvényeket, és tették lehetetlenné az előzést. Nem mondom hogy nem voltak sőt még mindig jobb év volt mint 2009-2010-2011, de akkor is már jelentkeztek a problémák, nem kicsit.
  • IXEMGabeo
    2008-as évben azért voltak gyönyörű előzések én azt az évet nem mondanám unalmasnak sőt...
  • IXEMGabeo
    ez van...így jártál nézz akkor Indyt vagy mást, de kissé unalmas, hogy állandóan bizonyítani akarod miért rossz ez a mostani rendszer. Szubjektív véleménynyilvánítás van a paddockban is erről. Prostnak se tetszik, Button is aggódik, Rosbergnek bejön, Maldonadonak is, Laudának is, Schumi a gumikat szidja más pedig befogja a száját és csak nyomja neki, mert szabályváltozások mindig vannak és lesznek...
  • Master91
    http://www.f1hirek.hu/f1/20120529-f1-visszaut-a-lotus-tervezesi-filozofiaja.html
  • Boncmester
    Ugyanúgy Schumi utolsó versenyén is mekkorákat előzgetett. Ha lett volna DRS-e, nem lett volna olyan nagy szó a dolog.
  • Boncmester
    Hát én nem tudom, hogy mi a fene volt unalmas a Hamilton - Massa VB-n. Lehet, hogy az egyes versenyeken nem volt annyi előzés, mint most, de maga a VB tök izgalmas volt szerintem. Nem csak az az izgalom, ha az egyik autó elmegy a másik mellett... És régen nehéz volt előzni, valóban, de emiatt sokkal nagyobb szó volt egy előzés. Most majdnem úgy előzgetnek, mint a Moto GP-ben. Mondjuk ez tetszik bizonyos szempontból, viszont ne legyen törvényszerű az előzés egy nem Monaco szerű pályán minden esetben.
    Ha emlékeztek a 2005-ös illetve 2006-os Imolai nagydíjakra, mindkétszer epic Alonso-Schumi csata volt. Egyiken sem volt köztük előzés, mégis iszonyat izgalmas versenyek voltak. Ha simán elment volna az egyik a másik mellett, nem emlékeznénk ezekre máig, csak mint unalmas versenyekre.
  • Boncmester
    Hát ha nem is mind a 24 autó esélyes győzelemre, azért 12-14 simán esélyes, ha éppen úgy jön ki nekik a lépés. De ha egy csapat elkölt X pénzt az F1-re, a másik pedig 3X-et, mégis mindkettőnek ugyanannyi esélye van nyerni (és ez egy technikai sport!), akkor ott valami szerintem nem jó. Szerintem ez még a GP2-ben sincs így, pedig ott elvileg egyenkocsik vannak (bár azt nem követem figyelemmel, csak akkor néztem pár futamot, amikor még elődsorozat volt és Zsoltika ment benne).
  • Ulvar
    ?????

Button csalódott, mert nem jött ki neki a lépés, védi saját magát. Akkor nem volt szomorú amikor 2009-ben az ölébe pottyant egy VB cím, úgy, hogy az autó nem javult hanem romlott az év vége haladtával. Az biztos rohadt jó verseny év volt számára, a nézőknek, mint nekem meg 90%-a azt mondaná hogy a mostani év kifejezetten izgalmas az elmúlt évek valamilyen oknál fogva történő unalmassága miatt.

Pl: 2008 szinte végig vonatozásról szólt, a végjáték izgalmas volt, de az egész év unalom volt, 2009 csak Brawn GP és vonatozás, néha RB. 2010 Izgalmas végjáték, előzni nem lehetett, lehetetlenség volt, vonatozás. 2011 halvány reménysugár béta tesztje DRS-nek abszolút Vettel uralom nem volt túlzott vonatozás, csak néhány esetben.

4 év után szerintem boldogan mondhatom hogy végre igenis izgalmas a bajnokság. Látunk előzéseket, jó taktikázást emellett, középcsapatok néha kiemelkedőt tudnak nyújtani és bárki lehet bajnok. Tehát végre nem csak végjáték izgalmas hanem az év közi dolgok is.

Szerintem pont így izgalmas.
  • Boncmester
    Én jobban szeretem, amikor 2-3 csapat emelkedik ki a többiek közül, és ők vannak heroikus küzdelemben. Lehet tudni, hogy ők dolgoztak a legjobban, nekik van a legjobb autó-pilóta párosuk abban az évben.
    Amikor mindenki így vissza van fogva, és csak ilyen kis véletleneken illetve a szerencsén, nem pedig főként a befektetett erőfeszítések minőségén illetve mennyiségén múlik, hogy ki nyer, és ki veszít, az nekem nem olyan izgalmas.
    Mintha pl a Star Warsban az egyik film közepén jönne egy rohamosztagos, és lelőné Luke Skywalkert, nem pedig Darth Vaderrel és a császárral kéne megküzdenie a film végén.
  • Torzonborz
    ja ééértem tehát a hátralévő tizenx versenyt is mindig más fogja megnyerni ? hálllelújjjaaaaaaa örömbodottság Narain is nyer majd versenyt s lesz a hrtnek pontja ...

szerintem várjuk ki mert ez a 6 verseny még nudli.

• Boncmester
    Amit mondott Button, idézem őt:

„Kétségtelenül mindenki nagyon izgatott a sok különböző győztes miatt, ami kezdetben nagyszerű volt a rajongók és a sport számára is. De eljön az idő, amikor a szurkolók azt mondják majd: ’tehát bárki nyerhet versenyt, míg mások csettintésre veszíthetnek?’”

Hát ezért nem verseny.
  • Ulvar
    Nem értem mi a problémád de tényleg. Hát totál kiélezett a helyzet, mert az erőviszonyok úgy átalakultak tavalyhoz képest. Pont ez a jó, hogy végre a közép és kis csapatok is közelebb tudnak/tudtak kerülni, főleg a közép csapatok, és ez állandósulni látszik. Nem csak RB Ferka Mclaren és kész...De ebből a 3asból is kettő szokott kitűnni vagy 1...mint tavaly. Végre van értelme F1et nézni.
  • Torzonborz
    Na és akkor ez most miért is nem "verseny" ???
  • Boncmester
    Kb annyira izgalmas, mint a ki nevet a végén, vagy a ki húzza a rövidebbet játék.
    De örülök, hogy valaki legalább élvezi ezt a fajta "versenyt" is...
  • Torzonborz
    pedig szerintem pont ez a jó. senki sem tud elhúzni a másiktól így egyre inkább kiéleződik a verseny ami nekünk nézőknek jelent izgalmas versenyeket ( már ha alkalmas rá a pálya mert monaco nem volt az ).
  • Ulvar
    Én örülök hogy kiszámíthatatlan az F1. Több embernek is szurkolok, persze mindenek előtt Ferrari, de mellette Kiminek is meg Button-nek is és még sorolhatnám kiknek.
  • Boncmester
    Én tökre szerettem azt, amikor pl Schumi - Hill, Hill - Villeneuve, Schumi - Hakkinen, Schumi - Montoya - Kimi, Alonso - Kimi, Alonso - Schumi, Alonso - Hamilton - Kimi, stb-k harcoltak csak egymással a VB címért. Sokkal izgalmasabb volt a VB, mint ez eddig például. Az tényleg nem volt jó, amikor pár évig csak Schumi nyert, vagy amikor pl Buttont illetve Vettelt volt lehetetlen elverni, de nem kell átesni a ló túlsó oldalára sem...
    Szóval nekem, mint nézőnek, nem felel meg ez a mostani rendszer, mert nem látok benne elég szórakozást illetve következetességet.
  • Boncmester
    Withmars meg egyértelműen nem tudja, mit beszél, ahogy pl Wéber sem, aki azt mondta a közvetítés elején, hogy a semleges rajongóknak az a jó, ha kiszámíthatatlanok a versenyek. Ezek még mindig abban a világban élnek, mikor mindenki azt mondta, hogy "miért mindig Schumi nyer", főleg azok, akik amúgy nem is nézték az F1-et, csak háromhavonta véletlen ott ejtőztek a vasárnapi ebéd után a TV előtt.
  • passatgt
    versenyzőknek árt max, nem az f1-nek
  • Boncmester
    A kiszámíthatatlanság árt a forma 1-nek
  • Boncmester
    És itt egy összehasonlítás az átlagos pole pozíciós körsebességek változásáról a Monaco GP-n.
  • Boncmester
    Mármint itt pontosan melyik 2004-2005-2006-os videókra gondolsz? Amikor Alonsonak szanaszéjjel koptak a gumijai, és csak vánszorgott a pályán? Abból szerintem nem kellene kiindulni. A többi videóból meg a legutóbbi is 15 éves egyrészt, másrészt meg eredetileg sokkal több egyenes volt a pályán, a 70-es évek után kezdték el telepakolni lassítókkal és egyebekkel.