182278
  • desigo
  • mcmoha
  • Minstrel
    Bahrein-i futamon is jól odab*szott az anonymus csoport..
  • nearo
    jaj csak meg ne tudják, hogy sg-n van F1 topic...
  • szabii98
    valahol az is volt, hogy meggyengítik a hivatalos jegyvásárló oldalakat, és akik onlájn vesznek jegyet, annak lenyúlhatják az adatait
  • passatgt
    "versenyhétvége alatt tönkreteszik a Forma-1-el foglalkozó weboldalakat."

fú most mi lesz, így tuti elmarad az egész
  • Magic Boy
    A kanadai tüntetők és az Anonymous célpontja a jövő heti F1-es futam
  • Minstrel
    tényleg az.. mert kije neki a Vettel, hogy segítenie kellene
  • IXEMGabeo
    formula.hu...

nevetséges cikk
  • IXEMGabeo
    ez nagyon király reklám:D

jaj,de ötletes mellesleg Alonso van benne, akit érdekel:D
  • Boncmester
    Nyilván vannak különbségek, meg ugyebár a gumikeverékek is mások voltak. De ha pl Bahrainbe vittek volna ilyen szuperlágyat, akkor ott 3 kör alatt szétmentek volna. Azért vannak a különböző gumikeverékek, elvileg, hogy különböző típusú pályákon hasonlóan tapadjanak.
  • Mersant
    nem csak a levego es az aszfalt homerseklete szamit. a palya adottsagai fontosak. monaco 1 lassu palya, nincsenek igenybeveve a gumik, ergo nehezen vagy nem is melegszenek uzemi hofokra, mig 1 gyors kanyarokkal tarkitott palyan gyorsan felmelegszik, es hamarabb elkopik. 1 gyors palyan ugyan ilyen korulmenyek kozott Lotus megint gyors lesz.
  • Boncmester
    Ezt én is vágom, és baromságnak tartom, de attól még néhány baromagyú szerint ez "költségcsökkentés". Már a bevezetésekor is ugyanezt gondoltam róla, amit te leírtál.
    Arra nem jönnek rá egyesek (vagy rájönnek, csak demagógok), hogy ha azt mondják, hogy egy autón csak a visszapillantó formáját lehet változtatni, és semmi mást, akkor a csapatok évi 300 millió dollárt fognak elkölteni a visszapillantó alakítgatására.

Szerintem az F1-nek baromira nem a költségcsökkentésről kéne szólnia, meg arról, hogy egy rakás pénzt beleöljenek csapatok abba, hogy a legjobb pilótákat és mérnököket szerződtessék, és a legjobb autókat csinálják meg, a legtöbb újítással.
    Ehelyett ezen akarnak spórolni, mert valaki kitalálta, hogy szerinte nem jó, ha a sarki fűszeresnek nincs pénze arra, hogy F1-es csapatot csináljon. Most komolyan, pl mi értelme annak, hogy ott a HRT? Néha egy mozgó akadály a pályán, de ennyi.

Számomra a KERS pl nagyon előremutató fejlesztés volt (bár nem tudom, miért nem használták korábban, elvégre hibrid autók tök régóta vannak), az pedig nagyon nem tetszett, hogy mikor az első évben a Ferrari és a McLaren ráköltött egy csomó pénzt, év végére összerakták jóra a cuccot, a Brawn és a Red Bull meg közben röhögve leverte őket a KERS nélküli kocsikkal, aztán fogták, és megszavazták, hogy a következő évben ne legyen. Pedig pont simán jó lett volna, ha tudják használni. Ahogy egyébként tudtommal az előre eltervezett KERS energianövelés se lépett életbe, pedig ott is előnyben lennének azok a csapatok, akik rendesen tudnak fejleszteni.
    Én inkább szabadabbra hagynám a mérnökök kezét, mint hogy minden létező szart korlátok közé szorítsak, hogy kb egyenautók legyenek.
  • IXEMGabeo
    Witmarsh véleménye
  • a.carkey
    Igen ám, de a költségcsökkentés marhára nem igaz, ugyanis többet költenek a tervezésre, mint korábban. Drágább egy mérnök éves szintem, mint amennyit a motorra költenének ha versenyenként kellene egy. Ráadásul mára az nem is igaz F1-es csapat, akinek nem többmillás szélcsatornája van. (Akinek nincs, az ott is tart, ahol.) Ezen kívül ugye nem lehet tesztelni, így a tervezés és a gyártás is drágább, mert elsőre szinte tökéleteset, vagy tökéletesnek gondolt kell produkálni, ráadásul kipróbálni is nehezebb. Marha sok pénz megy el a minőségellenőrzésre is. Pontosabban több, mint korábban. Emellett fogják a tervezők kezét is. Igazából nincs igazi újdonság, max. ha a szabályosság határait feszegetik, amit nem mindenki fogad el. Ráadásul HÚSZ futam van, 16 helyett, ami szintén nem azt hirdeti, hogy egy év/csapat olcsóbb lenne, mint volt amikor csak 16 futam volt a szezonban. Itt persze jöhetnek a jogdíjakkal, de azért a csapatok nem ebből etetik a versenyzőiket. Azzal jönnek, hogy egy verseny helyett egy motor több versenyt kell, hogy kibírjon. Mert olcsóbbá kell tenni a F1et. Igen ám, de anno teszem azt ha szerződött egy-egy csapat a motorgyártóvval/motorszállítóval, akkor bizonyos eredmények után (több pole, korábbi évben mutatott teljesítmény) következő évben olcsóbban v. ingyen kapta a motorokat. Más szállítók ("Ford"/Cosworth) meg presztízsből látták el a csapatokat cuccossal, mégha volt A és B verziós motor is. Az is ok, hogy a "kiemeltek" jobb motort kaptak, de volt értelme egyes motorokkal dolgozni. Félreértés ne essék, nem sírom vissza a folyamatos motorhibákat, de legalább nem az volt, hogy DRS meg KERS kellett az előzéshez, hanem megoldották erőből, max. elfüstöltek, de inkább az, mint a vonatozás. Nem hinném, hogy pl. a "Judd" valami überszuper motor lett volna, de amit Capelli az 1990-es francia nagydíjon csinált vele, az megmutatta, hogy egy kevésbé jó motorból ideális körülmények között nagyon jó eredményt is ki lehet hozni. Másik példa Damon Hill esete az Arrows Yamahaval a Ringen ...

Szóval a költségcsökkentés kb. olyan, mint egy illúzió. Szépen mutat, ha leírjuk, de több futam lett, drágábbak a pilóták, mint bármikor, és rohadt sokan elpártoltak az unalom miatt a F1től. Ráadásul, mivel nem igazán lehet tesztelni, így ha év elejére elqurták az autót, az év további részében baszhatják a szezont, hacsak nem milliókat költenek a felgyorsított fejlesztésekre, ami minden, csak hosszútávon nem költségcsökkentés, és a végén sem biztos, hogy happy end. Ugyan idén lehet évközben tesztelni, de nem ott kéne, ahol legutóbb is volt.

Jelenleg az a helyzet, hogy elég összejött a mezőny, de pl. tavaly miért is kellett volna milliókat elszórnia bármelyik másik csapatnak 8 verseny után, miután Vettel nyolcból hatot megnyert, kettőn pedig második lett?

1991-ben bár Senna elhúzott, mint a szar az elején, és már-már úgy tűnt szarrá veri a mezőnyt, a Williams, és a koppintás nagymestere Patrick Head szezon-szünet közben úgy összerakta a Williamset, hogy az nem veszített a lendületéből, és 1992-ben Mansell már náluk bajnok lett. Lehet, hogy drágább volt, de a Williamsnek hosszú távon megérte. Ráadásul évekre az egyik legjobb motort fejlesztették ki, amit valaha a F1ben összeraktak. (1988 Honda, 1992 Renault, 1998 Mercedes, 2001 Ferrari, stb.)

• Boncmester
    Igaz, de a pálya hőfoka azért jobban számít, mint a levegőé. És a levegő Bahrainben 27 fok volt, Monacoban 22, ami nem olyan egetrengető különbség szerintem. A Red Bull pl jó volt mindkét helyen, a Merci és a Ferrari meg Bahrainben volt gyenge, és Monacoban erős, a Forca India mindkét helyen közepes... Szerintem tökre nem ezen múlik, akárhogy is nézem, inkább valami véletlen eltalált beállításon, egy véletlenül jó helyre kattintott csavaron vagy tekerentyűn. Legalábbis én nem tudok semmiféle értelmesebb mintát felfedezni ezek között.
  • IXEMGabeo
    nem csak a pálya, hanem a levegő hőmérséklete is befolyásoló tényező
  • Boncmester
    Unalmas leírni azt is többedszerre, hogy én nem mondtam, hogy a HRT is nyerhetne, csak sarkítva, és ha így gondolod, akkor nem érted a lényegét annak, amit írtam.
    Láttam a Lotusos nyilatkozatot is, de mivel pl amikor Kiminek éppen leromlottak a köridejei, akkor pont melegebb volt, mint Bahrainben, ezért én ezt inkább kifogásnak véltem.

Amúgy meg pusztán azt nem szeretem, hogy manapság egy csomó ember kb abban méri, hogy milyen izgalmas egy verseny vagy egy évad, hogy hány darab előzés volt, és szerintem ez nagyon rossz fejlődési irány az F1-nek. Ez megosztja az F1-el foglalkozó és ott dolgozó szakembereket is, és nyilván itt a fórumot is, de azért van, hogy erről (is) beszélgessünk.
  • IXEMGabeo
    ***bejön***
  • IXEMGabeo
    Monacoban az előzés így is baromi nehéz a jelenlegi technikákkal, tehát teljesen mind1 ki mennyit "spórolt" a futam vége fele. Közbeszólt az is, hogy féltek az esőtől, ráadásul ez pont a sunyibb féle felhőszakadás, mert így, hogy félig nedves félig száraz aszfalton kell versenyezni a pálya különböző részein nagyban nehezíti a körülményeket így persze h kicsit visszavettek emiatt. Folyamatosan ment a rádiózás, hogy eső lesz így meg úgy.

Egyébként, ha Vettel alatt kibírtak 44-45 kört a lágy gumik, akkor azzal a benzin mennyiséggel, ami a futam háralévő részére maradt neki, simán ki kellett így is bírja a maradék 32-33 kört. És azért ő, ha megfigyelted tapadt Alonsora, de, minek vállalt volna kockázatot ilyen szűk pályán, ha a semmiből hozott egy 4. helyet így is?

(Vergne húzása nem sokon múlott, hogy bejött)
  • Totti5
    Azért mert 1 csapat nem nyert eddig 4 versenyt, még az erőviszonyok szinte azok amint az elmúlt években. Red Bull, McLaren Ferrari tuti favorit. Mercedes jobb mint eddig bármikor. Lotus még okozhat 1-1 meglepetést, de ők nem lesznek VB az 100%. Ennyi. A többieknek lehet 1-1 jó futama, de a végértékelésben a Williams, vagy a Sauber semmit nem fog számítani, annyira átlagos középcsapatok továbbra is.
  • IXEMGabeo
    Baszottul zavar, hogy lealacsonyítasz és a felsőbbrendűséged kivetíted mintha mindent tudnál a jelenlegi állapotokról. Nem csak te nézed az F1-et X tized éve, annyi volt a gondom az elején, hogy állandóan mostmár futamok óta a nem tetszésed nyilvánítod ki. Unalmas már olvasni ezt...Leírtam, hogy szerintem nincs gond a jelenlegi azonos erőviszonyokkal, amit sokak szerint a gumi és a tankolás betiltása okoz elsősorban. Már az elején is mondtam, hogyha egyenautók lennének akkor elvileg a gumi mizéria miatt még a HRT-vel is nyerhetne akár De La Rosa. Nem ez történik. Alapvetően nem rajzolódtak ki az erőviszonyok ilyenre volt már példa pl 58-ban vagy akár 82-ben avagy 2003-ban is amikor különböző versenyzők nyertek az első futamokon. 2003-ban 3 csapat volt erős, ami az 5. futamtól már látszott is (Fisichella győzelme egyben szerencse is volt, de a Jordannel akkor se kellett számolni mégis nyert vele egyet)

Maldonado nyilatkozatát semmisnek vettem, a Williamsnek és neki volt egy jó versenyhétvégéje Barcelonában azonban Monacoban az ő hiábja volt h nem indult előkelő pozícióból pech h a futamon is kiesett így nem tudni milyen erős lehetett volna a Williams (Senna hátulról rajtolt szintúgy a 10. helye csoda így is). Úgy amúgy szvsz a Williams versenytempóban nem rossz és nem kifejezetten a gumikoptató csapatokhoz tartozik. meglátjuk Kanadában hol lesznek.

Lotus (Eric Bouiller) épp most nyilatkozott, hogy náluk a hőmérséklet valóban nagyban befolyásolja a teljesítményüket, Bahreinben a meleg hőm és az aszfalt is nagyban segítette őket és a gumikat. Ha változik az időjárás akkor ők arra nagyon érzékenyek ezért sem ment Raikkonennek ez a hétvége. Látható volt h baromi gyorsan elkoptak a gumijai.

Red Bull még az a csapat, legalább is Vettel, aki alatt jól működtek eddig a gumik alapvetően. Most is vagy 44-45 kört bírtak ki alatta a lágy gumik úgy, hogy nyomta rendesen.
  • Totti5
    Wéber Gabi
    "Többen is kérdeztétek: az RB8 hátsó kereke előtti téglalap alakú, kerekített szélű nyílásról megy a balhé, ami a szabályok szerint nem lehetne ilyen a dupla diffúzor tiltás óta. A többi csapatnak is van, de ott a fenéklemez széléig fut, így azt megszakítva nem minősül résnek/csatornának. A Red Bull amúgy Bahrein óta használja ezt a megoldást és az FIA is engedélyezte."

Milyen érdekes akkor kezdi zavarni a többi csapatot amikor az RB erősödik. Rinya...
  • Boncmester
    Amúgy ha nem lett volna Vettel, akkor tök jó kis évad lett volna. Csak olyan durván össze volt rakva ő és az autó, hogy minden versenyen lehetett tudni, hogy pole-ban lesz aztán nyer mérföldekkel. De ha a második helyért vívott csatát nézzük, az amúgy tök izgalmas volt, mégsem volt kaotikus.
  • badoer
    Persze voltak jó futamok tavaly csak Vettel fölénye rányomta a bélyegét a szezonra.De a 2002es szezon több volt mint tragédia
  • Boncmester
    Senki nem szállt rád.
    Olvasd el mégegyszer amit írtam.
  • IXEMGabeo
    futamok jók voltak annak ellenére h Vettel megnyerte a háromnegyedét...akciódús volt a legtöbb futam, bár sokaknak akkor is savanyú volt a szőlő a DRS így meg úgy mennyire nem az előzés művészetét segíti, hanem kikerülés. Nekem tetszett az is...A probléma ott van, hogy minden évben hallgatni kell az elégedetlenkedőket és akkor én vagyok, aki itt nem ért semmi, mert idejön valaki osztani az észt...
  • Boncmester
    2002, 2004, 2009, 2011... Én ezeket az éveket nem szerettem annyira VB cím szempontjából. A többi teljesen jó volt amióta sokat nézek tudatosan F1-et.
  • b-type
    Ugye meghatározott gumiszett van egy hétvégére, azzal kell gazdálkodni.
    Két féle gumikeveréket kötelező használni.
    Ez már meghatározza hogy mit lehet és mit nem...jobban mondva mi kifizetődő és mi nem.
    Gondolom Schumacher és Brawn fejében is megfordulna jó taktika...ha már azt is ők hajtották végre..
    Itt most bizonyos pályákon Schumacher kiállna 3 alkalommal és kapna egy kört mert elrajtolna a használt lágy gumival azt leradírozná 9 kör alatt, feltolnák az új közepeset azt leradírozná 20 kör alatt, feltennének neki az üres autóhoz még egy új lágyat (feltételezzük hogy van) azzal menne 20 kört ...a végén 5 másodperccel lassabban mint a HRT.
    Mindeközben Perez elrajtol a használt lággyal elmegy 20 kört, aztán felteszi a közepeset és befejezi a versenyt..
  • IXEMGabeo
    mostmár jó lenne, ha leszállnál rólam. Nem vagy jós, mert nem fog további 5-6 pilóta futamot nyerni. Ez csak egy véletlen volt...
  • badoer
    azért a tavalyi évad se bővelkedett izgalmakban:)
  • Dietrich
    2002 volt a mélypont...
  • IXEMGabeo
    azt nem tudod, hogy nekem bejött a 90-es évek vége is, illetve a 2000-es évek eleje. Itt fújom évek óta, hogy tulajdonképpen számomra 2 nagyon unalmas év volt és az nem más, mint 2004 és 2009 egyébként sosem szidtam egyik év szabályait sem. A 2003-ban bevezetett pontrendszerrel illetve a 2005-ös kerékcsere szabályokkal nem értettem egyet mélységesen. De mind a DRS és KERS újításokat elfogadtam, mint a sport jelenlegi részét
  • Dietrich
    24 év tapasztalatával én is azt mondtam kizárt, hogy ne chevy nyerjen :D
    tényleg kiszámítható..
  • a.carkey
    "Így van, Schumacher megmondta: nem mennek a határon."
  • Boncmester
    Ja, ez így nagyjából megállja a helyét, igen, többet használhatnák akkor max fordulaton a motorokat.
  • nearo
    Az "összes alkatrész"-ben nekem benne van a benya meg a gumi is...
    Szóval még egyszer, egy kicsit pontosabban: ha annyi gumit használhatnának és annyiszor tankolhatnának, ahányszor akarnak, akkor a jelenlegi motorszabályok mellett lassabbak lennének, mintha a motoroknak is max egy versenytávot kéne kibírniuk.
    Mondjuk azzal többnyire egyetértek, hogy a gumi miatt lassabbak most és nem a motor miatt... viszont ez csak erre az évre igaz szerintem.
  • Boncmester
    A költségcsökkentés miatt vezették be azt, hogy meddig kell kibírnia egy motornak illetve egy váltónak. De most nem azért mennek ennyire lassan, mert félnek, hogy 3 verseny múlva szét fog menni, hanem azért, mert nem bírja a gumi.
    Ha mindent maxra tekernének, akkor a gumik sokkal hamarabb szétkopnának, mint a motor, plusz persze a benyából is kifogynának. Megnézném azért Alonso fejét, amikor azt mondák neki, hogy hagyja magát megelőzni, mert majd 3 verseny múlva szét fog esni valami alkatrész az autójában.
  • Boncmester
    Igen, pont ez a baj. A laikus, egyszeri nézőnek jön be most inkább, nem pedig azoknak, akik évekig szerették eddig is.
    És nem gondolom én sem, hogy 7-8 további versenyző nyerne, de sajna megint fogalmad sincs a lényegről. Ha mondjuk a további futamokon megint random nyernének ugyanazok, akik megnyerték eddig a 6 versenyt, akkor tök unalmas lenne.
  • nearo
    Pedig hányszor halljuk csapatrádión, hogy "xy feltekerheted a motort, előzd meg az előtted levőt". Ha ugyanezeket a motorokat (meg az összes alkatrészt) annyiszor cserélhetnék ahányszor akarják, biztos vagyok benne, hogy nem egy-két tized lenne a különbség egy körön...