24
  • lammaer
    "hogy Oroszországban nagyobb lenne a korrupció vagy a diktatúra, mint sok nyugati országban. Csak a nyugati média miatt hiszik azt az emberek, hogy van különbség"

Ez kemény, hogy sikerült egyenlőségjelet tenned az oroszországi és bármely más EU ország demokratikus viszonyai közt illetve az orosz total kontroll médiát az EUsal.

Emlits már meg mondjuk 4-5 esetet, amikor az EUban az újságirók kiestek az ablakon, esetleg az ellenzéknek külföldre kellett emigrálnia hogy ne börtönözzék be, esetleg ellenzéki személyeket akik börtönben haltak meg furcsa körülmények közt...

Kezdjük ott hogy az EU média folyamatosan tájékoztat a korrupcióról (akár itthon, akár a nyugati országokban), ellenben az orosz sosem beszél róla.
    Ha ebből sikeresen levontad azt a következtetést hogy az EU korrupció legalább olyanszinten van mint az orosz... nos, szerintem ez nem a helyes következtetés.

Utoljára szerkesztette: lammaer, 2025.04.10. 09:48:53
  • Dodo55
    Igen, Európát tekintve az elmúlt 1-2 évtizedet én is pont így látom. Nagyon lezüllött, rettentesen felszínessé vált eszmei szinten is az egész, illetve sok helyen a közbiztonság is kritikán alulivá vált. Persze volt honnan ekkorát esni, de ha egyszer már képesek voltunk egy olyan színvonalas civilizációt felépíteni, akkor én ragaszkodom hozzá, hogy az alá ne akarjunk adni.

Sőt, az érdekes egyébként az egészben, hogy ha politikailag meg kellene határoznom a nézeteimet, akkor sem az oroszokkal nem tudok igazán szimpatizálni, a kínaiakkal is vannak fenntartásaim és a magyar kormánynak az elmúlt 3-4 évben nyújtott teljesítményéről sem tudnék igazán bármi különösebben elismerőt mondani (talán egyedül a külpolitikájuk józanságát), ellenben az elmúlt évtized EU-s politikáját olyan szinten kártékonynak vélem számos téren, hogy emiatt jelenleg mind-mind az előzőeket tartom inkább sokkal kisebb rossznak, mint sem az EU jelenlegi vezetését. Korrupció terén én is úgy gondolom a néha-néha a zsákból itt-ott kibúvó szögek alapján, hogy ők állhatnak jelenleg a világon az élen ebben (negatív értelemben).
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2025.03.05. 17:40:16
  • CommieSlayer
    Ja ez meg a másik, hogy nem csak anyagi jólét van. Több "gazdag" nyugati országban messze nagyobb lett a bűnözés, mint mondjuk Magyarországon ami van és ez 20 éve még nem volt így.
    Oroszországban átlagban nemhiszem, hogy lényegesen rosszabb az élet, mint nálunk. Youtube-on sok mai video van, amiben turisták gyalogosan közvetítik az ottani városképet és meglepően szép és modern helyek vannak ott is. Kínára viszont azt a néhány tv-ben mutogatott kirakatvárost leszámítva lehet azt mondani, hogy a nagy része még legalább 100 évvel el van maradva. Viszont ott él másfél milliárd ember. Ha egész Kínát sikerül modernizálni, akkor a gazdasági súlya is a többszörösére nő majd (ami most sem kicsi).
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2025.03.05. 15:52:51
  • CommieSlayer
    Nyugaton ahol nagyobb jólét van, ott azért van nagyobb jólét, mert volt egy 50-100 éves relatív szabadpiaci időszak, ami kitermelte a jólétet és az ebből származó különbségeket még nem sikerült teljesen eltüntetni. Ha csak a mostani politikát nézzük én nem gondolom, hogy Oroszországban nagyobb lenne a korrupció vagy a diktatúra, mint sok nyugati országban. Csak a nyugati média miatt hiszik azt az emberek, hogy van különbség. A sajtónak nem az a célja, hogy informálja az embereket, hanem az hogy propagandát terjesszen. Sajnos Európa nagyon lezüllött az elmúlt 20-30 évben és sokan ezt nem akarják tudomásul venni. A nyolcvanas évekbeli narratívák ma már nem igazak. Németországban vagy Nagy Britanniában pl egy nagyságrenddel nagyobb a politikai vélemény alapú üldöztetés, mint Oroszországban. A GDP alapú gazdasági mutatók, meg szándékosan a nyugati gazdasági viszonyokra vannak kiélezve és nem veszik figyelembe a termékek és szolgáltatások valódi értékét. Oroszország az valamiért egy jelentéktelen kis gazdaság, amivel ha szakítunk, az recesszióba taszítja az egész kontinenst és nagyobb a haditermelése, mint a nyugati gazdaságoknak együttvéve. Akkor most hogy is van ez? És itt nem Oroszországot akarom isteníteni. Én ezzel a narratívával próbálok leszámolni, hogy "Vagyunk mi, a jók, a vétlenek, a szentek, meg vannak ők, a minden ok nélkül támadók, a korruptak, az ördögök". Ha rajtam múlna én megtizedelném az államot mindkét oldalon, hogy egyik oldalon se legyen a politikai elitnek ekkora hatalma és az emberek tisztességben és háborítatlanul éhessék az életüket.

"Igen mert Oroszországgal ujjat húzni életbiztosítás. Legalább egy kicsit gondolj már bele ebbe a nonszenszbe mielőtt osztod ezt a propagandát."
    Egyik részről szerintem az európai politikusok messze alulbecsülik a háború kockázatait. Megszokták, hogy mindent megúszhatnak. Ebben nevelkedtek. Másrészről, amíg sikerül a proxi háborút Ukrajna területén tartani és találni valamiféle egyensúlyt, addig az elhúzódó háborúból mindkét oldal tud biztonságosan profitálni.

"Régen elmehetett volna, kereshetett volna már elég pénzt, de nem még mindig ott van. Miért? A mégtöbb pénzért? Hagyjuk már."
    Most arról akarsz meggyőzni, hogy a politika nem vonzza a pszichopata, kapzsi, hatalomvágyó, telhetetlen embereket?
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2025.03.05. 15:32:21
  • Dodo55
    #17: Ezzel a jóléti kérdéskörrel azért óvatosan, sok barátom, ismerősöm él vagy próbálkozott boldogulni kifejezetten jólétinek tartott európai országainkban. Nem akarom ecsetelgetni hosszasan, csak hogy a legdurvábbat említsem, van köztük akinek a saját szememmel láttam hivatalos irataiban, hogy "personal history: victim of terrorism". Hozzáteszem ő pont kevese azoknak, akik még nem adták fel és máig makacsul vallják sajnos, hogy Magyarországon nem lenne jövőjük és amúgy is Orbán így, meg Orbán úgy... Vagy van olyan is, aki kifejezetten gazdag emberként a fél életét kint élte le és a fél családja most is ott él, de mindig mindenkinek elmondja itt aki fel van lelkesedve szerencsét próbálni, hogy "más, de összességében nem jobb, mint itt, sőt manapság inkább már kifejezetten rosszabb". Kína és Oroszország persze más kategória, nyilván nem ezen a skálán mozognak, nyilván nagyon rossz lehet a szegényebb vidékein, de azért nem gondolnám, hogy az átlag városiak ne élnének relatív jól azokban az országokban is ma már. Az meg, hogy milyen a politika... Nyomasztó érzés lehet biztos, ha az ember tudja, hogy a rendszer milyen keménykezű az ellenzéki eszmékkel szemben, de azért a hétköznapi életben szerintem ha az ember kifejezetten nem akar belefolyni, akkor szerintem annyira nem lehet meghatározó a dolog. Tehát sokkal inkább olyasminek tudom eléképzelni a légkört ezekben az országokban, mint pl. itt a Kádár-korszak utolsó évtizedeiben, mint sem pl. a rettegett, véreskezű Rákosi-korszakban.

#18: Oroszország szénája azért állítólag nem áll mostanság annyira jól, valószínűleg már púp a hátukon nekik is ez a háború, nem így tervezhették. Persze megint mondhatjuk erre, hogy na tessék, akkor a béke az ő érdekeiket szolgálja, csak itt akkor elkövetjük azt a hibát, hogy beleragadunk a konfliktus nagyon keskeny lokális szempontrendszerébe ahelyett, hogy kívülálló felekként a szélesebb szempontrendszerek mentén vizsgálnánk a kérdést úgy, hogy ezzel együtt józan mód a saját érdekeink vizsgálatát is belevesszük a képlet megoldásába. Plusz lehet moralizálni persze, de szerintem pont ott nem helyes, ahol a moralizálással töltött idő alatt folyamatosan emberek halnak meg. Zelenszkij kapcsán meg én más megközelítésből hallottam érveket, mely szerint ugye ha béke lesz, akkor esetleg kiderülhetnek dolgok majd amik miatt esetleg elővehetik. Persze ezek konteóknak hangzanak jelenleg, de ugye vannak állítások, mely szerint pl. rengeteg fegyvert Ukrajna eladott a nemzetközi feketepiacon és hasonló vad dolgok. Ami azért ha igaz (hiszen ennél meredekebb dolgok is bizonyosodtak be már a történelem során, főleg háborúk ideje táján), akkor nyilván nem mindegy az ottani felelős közhivatalt viselőknek, hogy kivel milyen viszonyt ápolnak a nagyvilágban.
  • bdzsana
    "Minél tovább elhúzódik, annál többet lehet lopni."
    Igen mert Oroszországgal ujjat húzni életbiztosítás. Legalább egy kicsit gondolj már bele ebbe a nonszenszbe mielőtt osztod ezt a propagandát.
    Még ha nem is érdelné a sok halott ukrán, saját és családja élete azért tán' érdekli, és nem sokra fog menni a pénzzel.
    Régen elmehetett volna, kereshetett volna már elég pénzt, de nem még mindig ott van. Miért? A mégtöbb pénzért? Hagyjuk már.
  • bdzsana
    "nyugat nem nyomul Ukrajnában"
    persze mindig ez érv. De nézd meg Kína és Oroszország barát kormányokat, vagy az érdekszférájukat. Melyik országban jó élni? Szinte mindegyik korrupt véres diktatúra, ahol az életszínvonal a béka segge alatt nincs.
    Esetleg amikor emberek ezek ellen tüntenek és nyugat felé akarnak elmozdulni, egy hjszálnyi esély sincs arra, hogy nem a nyugat puccsolja az ottani kormányokat, hanem a népnek tényleg elege van abból hogy mocsárban élnek, miközben a miniszterelnök aranyvécékefével dörcsöli le a szarát?

Az a baj, hogy Oroszország gazdasága Olaszországéval egyenlő, semmit nem tud ajánlani ami jóléthez vezethet, így marad az hogy az "un." szövetségeseit vagy bábkormány felállításával, akik diktatúrát hoznak létre hogy a nép ne tudjon lázongni, vagy ha az se megy katonai megszállásal akarják megtartani.
  • Dodo55
    "A nyugati támogatásoknak meg legalább a fele automatikusan megy vissza a nyugati politikusok zsebeibe."

Semennyire nem lep meg, ha ez igaznak bizonyul, de az lenne a jó, ha erre cáfolhatatlan és közérthető bizonyítékokat lehetne végre a nyilvánosság elé tárni (ahogy pl. at USAID-et is szépen kivitte most a fényre az új amcsi vezetés). Az a nehéz itt, hogy egy átlag európai számára nagyon látványos tényként rögzült, hogy az oroszok egy hadsereggel behatoltak Ukrajna területére. Ebből aztán már-már rasszista oroszellenes hangulat vált meghatározóvá mára. Ezért kell minél több bizonyíték a hadiipar és egyéb haszonélvező szereplők, illetve az őket kiszolgáló politikusok önös ténykedései kapcsán.

Sequoyah általános megközelítésében pedig én is látok sokszor erős prekoncepciókat, de attól még úgy gondolom, hogy nem jó az az irány, amilyen türelmetlenül közelítenek sokan manapság a vitákhoz és amilyen könnyen az indulatok képesek a tárgyilagos érvek útjáról őket a közönségeskedés felé letéríteni. Ez hátráltatja a közös nevezők megtalálását szerintem, elriasztja esetleg a viták nézőközönségéből a túloldalról érdeklődőket, így a megosztottságot képes végsősoron méginkább elmélyíteni, a különböző nézeteket méginkább távolítani.
  • CommieSlayer
    Mindenkivel tiszteletteljesen beszélek, aki jóhiszeműen vitatkozik. Aki meg minden beszélgetést kútmérgezéssel kezd, meg állandóan szándékosan félremagyarázza a másik oldal érveit azt elküldöm a búsba. Nem csak az a tisztelet hiánya, amikor valaki csúnyákat ír a másiknak és ha valakinek csak az ilyen látszat dolgok tűnnek fel, az is baj.

"Az egyik ilyen érv ugyanis az, hogy a békével Oroszország valószínűleg megtarthatná majd az elfoglalt ukrán területeket vagy azok egy részét és ez milyen igazságtalan már."
    Az orosz kisebbségek évtizedes sanyargatása is igazságtalan. A háború alatt az ottani civil lakosság élő pajzsként való felhasználása is igazságtalan. Jelenleg az oroszoknak láthatóan fontosabb az ottani lakosok élete, mint az ukrán vezetésnek. Volt róla szavazás is hogy Oroszországhoz akarnak tartozni. Ha a nyugat azt állítja, hogy a szavazások el lettek csalva vagy katonai nyomás miatt csatlakoztak, akkor az legyen a cél, hogy legyen új szavazás, amit mindkét oldal ellenőriz és akkor nem kell csatározni. Persze az egész nem lenne ha a nyugat nem nyomul Ukrajnában. Kelet Ukrajna még mindig az Ukrán államhoz tartozhatna.
    Én nem tartom sokra az orosz politikai vezetést és nyilván ők is opportunista módon kezelik a kialakult helyzetet, de konkrétan ebben a konfliktusban őket látom a kisebb agresszornak. Ez a háború leginkább a nyugati politikai elit műve. Zelensky meg a bábjuk és láthatóan az ukrán nép ellensége. Gond nélkül feláldozza az országát egy megnyerhetetlen háborúban, azért, hogy a nyugati elit érdekeit kiszolgálja. A nyugati támogatásoknak meg legalább a fele automatikusan megy vissza a nyugati politikusok zsebeibe. Ez a háború jó ürügy a sorozatos milliárd eurós lopásra. Minél tovább elhúzódik, annál többet lehet lopni. Ha igazságról akarunk beszélni, akkor a nyugat szándékát, meg Zelensky intézkedéseit nem mossuk össze az ukrán nép érdekeivel.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2025.03.05. 02:27:43
  • Dodo55
    1. Tudom, hogy tele van okádva az internet manapság és lassan mindenhol máshol tök alap, megszokott dolog, szinte már követelmény az ilyen személyeskedés, de légyszi itt ne. Had maradjon már meg az SG fóruma úgy az egészséges, élénk, szabad viták helye, hogy közben a légkör is az internet aranykorát tükrözi a kellő fokú egymás iránti személyes tisztelet feltétlen megadásával. Légyszi tényleg.

2. Alapvetően, illetve végsősorn egyetértek veled, de a másik oldalról vannak itt érvek, amiket szerintem a háborút ellenzők nem igen tudnak közös nevezőn mozogva cáfolni és szerintem itt húzódik a témát az emberek között megosztó szakadék. Az egyik ilyen érv ugyanis az, hogy a békével Oroszország valószínűleg megtarthatná majd az elfoglalt ukrán területeket vagy azok egy részét és ez milyen igazságtalan már.

És ezzel tényleg nehéz vitatkozni önmagában. Persze aztán ott van (és itt már mi jövünk), hogy folyamatosan emberek halnak meg, rengetegen közülük az akaratuk ellenére hadrafogva, be van állva a nemzetközi kereskedelem amitől már évtizedek óta erőteljesen függ a civilizációnk gördülékeny fejlődése és boldogulása, fenntarthatatlanul drága lett az energia, stb... ami miatt egy ilyen konfliktus hosszútávú fennmaradása az egész világot túlságosan megviseli és leterheli, Európa gazdaságát pedig félő, hogy már-már módszeresen ki is vérezteti az eddigiekből kiindulva. Legalábbis úgy biztosan, ha mellé az EU-s központi politika ennyire fanatikus mód ideológiai oldalról közelít, egy egész Európát meghódítani óhajtó enrage timeres final boss Putyint vízionál és ezért a szőnyeg alá söpri ennek az egésznek az oltárán az alapvető napi érdekeinket, problémáinkat. Mindezek miatt tehát totál egyetértek veled, csak ezt így jobb szerintem elmagyarázni az eltérő nézetekkel bíróknak ezen szempontok mentén, hiszen önmagában egyébként a szűk kontextuson belül teljesen jogos az érveik egy része, majd aztán persze a nagyobb képben ütköznek sokkal szélesebb rétegeket érintő, illetve a világ ügyeit nézve sokkal nyomósabb érvekkel.
  • CommieSlayer
    Szegény Sequoyah. Napról napra butább leszel.
    Ha nem háborúzunk a világ egyik országával sem, akkor melyik ország oldalán állunk?
  • Dodo55
    #6: Nem az USA, hanem az USA által időszakosan képviselt ultraglobalista ideológia. A kettő azért nem teljesen ugyanaz.

#12: Vallás inkább... (Illetve eredetileg azt hiszem egy indián törzs neve volt ez, amit aztán átvett az egész rend).
    Naboo demokrata szenátora, Dr. Sheev Palpatine vállalta fel nemrég, hogy a rend tagja, amikor egy USAID támogatás kilobbizásának ügyében felkereste nemrég a DOGE küldöttsége. Állítólag valami lézerfegyverrel rendelkező űrállomás fejlesztésére kellett Etiópiában és amikor számonkérték, akkor azt mondta, hogy az ő vallási nézetei szerint ő nem csak egy szenátor, hanem kollektív maga a szenátus, ezért érezte felhatalmazva magát egy ilyen ügy támogatására.
  • Tetsuo
    A sith valami kitalált nép? Akkor kis kezdőbetűvel írjuk és magyaros kiejtéssel...
  • Tetsuo
    Jóval többről van szó. Egyiptomtól Szaúd-Arábián át Iránig, Jementől Törökországig, emellett persze az egész Föld bolygóról. A legtöbb kormány megvett, szervilis bábkormány már.
  • Sequoyah
    Es Trump ugy viselkedik mint a Sith... Szoval miert lenne ez meglepo?
  • lammaer
    Oroszokat eddig se nagyon érdekelte a gázai övezet...
  • lammaer
    Hát, 2014-ben sem állt hadban oroszország az US-el... pedig Trump is elismere hogy az oroszok kampányt folytattak ellenük

Donald Trump Twitter-üzenetben reagált a vádemelésre, kiemelve, hogy ez felmenti őt a gyanú alól, miszerint kampányának munkatársai oroszokkal játszottak volna össze. „Oroszország 2014-ben kezdte meg az Egyesült Államok elleni kampányát, jóval azelőtt, hogy bejelentettem indulásomat az elnökségért”

https://hvg.hu/vilag/20180217_Elkepeszto_milyen_komoly_volt_az_orosz_beavatkozas_az_amerikai_valasztasi_kampanyba
  • Sequoyah
    Putyin esz nelkuli haborujanak, es annak kesobbi eszkalaciojanak tamogatasat nem hivnam "jozan esznek". Lehet hogy a nagytokeseknek kedvez rovidtavon, de az emberiseg egeszenek ez borzasztoan artalmas.
    Biztos a 2. VH is kedvezett nehany nagytokesnek, de senki sem mondana ra, hogy "jozan esz".
  • Sequoyah
    Hogy erted? Oroszorszag elso szamu ellensege USA. Minden mas csak egy utakadaly USA fele...
    Trump gyorsan megadta magat...
  • Tetsuo
    Trump a zsidókat szolgálja abszolút mértékben. Most Izrael kiterjesztése és stabilitása a prioritás. Irán a legnagyobb ellenfél, arra készülnek, a többieket már meggyengítették/megvették.
    Az oroszokkal úgy tudnak kiegyezni, hogy visszakapják Ukrajnát, de nem szólhatnak bele Izrael környezetének lerombolásába.
  • kvp
    "Végül is nem állnak háborúban Oroszországgal."

Trump szeretne valahogy jelezni, hogy nem is akarnak haborut Oroszorszaggal es nem fogjak lerohanni az oroszokat. Az elozo kormanyzat ezt strategiai okokbol lebegtette.

Jelenleg ket oldal van jelen az amerikai es az europai politikaban. Az egyik az ukran euromajdant finanszirozo es kirobbanto penzugyi korok akik anno Obama alelnoken, Bidenen at szerveztek meg az ukran forradalmat. Ok mindenkeppen Oroszorszag demokratizalasat es egy globalizmus barat orosz elnok hatalomra juttatasat szeretnek, ha kell akkor korlatozott (keleteuropai) nuklearis haboru aran is.

A masik oldal pedig azon nagytokesekbol all, akik rajottek, hogy barmilyen atomhaboru rossz az uzletnek. Ok alltak Trump oldalara es tettek lehetove, hogy hatalomra keruljon. Egyszeruen nem eri meg nekik kockaztatni, se anyagi, se emberi szempontbol. Szoval Trump kvazi a jozan esz oldalara allt, leginkabb mivel ezzel tudott ujra kormanyzatra kerulni.
  • M2
    Trump ügyesen politizál, hogy kibékül az oroszokkal. Messze nem fenyegetik annyira az USA érdekeit, mint Kína.
  • gosub
    Végül is nem állnak háborúban Oroszországgal.
  • CommieSlayer
    "Úgy néz ki Trump valóban átállt a másik oldalra."
    Csak egy sith tárgyal végletekben.