• Dodo55
    #17: Ezzel a jóléti kérdéskörrel azért óvatosan, sok barátom, ismerősöm él vagy próbálkozott boldogulni kifejezetten jólétinek tartott európai országainkban. Nem akarom ecsetelgetni hosszasan, csak hogy a legdurvábbat említsem, van köztük akinek a saját szememmel láttam hivatalos irataiban, hogy "personal history: victim of terrorism". Hozzáteszem ő pont kevese azoknak, akik még nem adták fel és máig makacsul vallják sajnos, hogy Magyarországon nem lenne jövőjük és amúgy is Orbán így, meg Orbán úgy... Vagy van olyan is, aki kifejezetten gazdag emberként a fél életét kint élte le és a fél családja most is ott él, de mindig mindenkinek elmondja itt aki fel van lelkesedve szerencsét próbálni, hogy "más, de összességében nem jobb, mint itt, sőt manapság inkább már kifejezetten rosszabb". Kína és Oroszország persze más kategória, nyilván nem ezen a skálán mozognak, nyilván nagyon rossz lehet a szegényebb vidékein, de azért nem gondolnám, hogy az átlag városiak ne élnének relatív jól azokban az országokban is ma már. Az meg, hogy milyen a politika... Nyomasztó érzés lehet biztos, ha az ember tudja, hogy a rendszer milyen keménykezű az ellenzéki eszmékkel szemben, de azért a hétköznapi életben szerintem ha az ember kifejezetten nem akar belefolyni, akkor szerintem annyira nem lehet meghatározó a dolog. Tehát sokkal inkább olyasminek tudom eléképzelni a légkört ezekben az országokban, mint pl. itt a Kádár-korszak utolsó évtizedeiben, mint sem pl. a rettegett, véreskezű Rákosi-korszakban.

#18: Oroszország szénája azért állítólag nem áll mostanság annyira jól, valószínűleg már púp a hátukon nekik is ez a háború, nem így tervezhették. Persze megint mondhatjuk erre, hogy na tessék, akkor a béke az ő érdekeiket szolgálja, csak itt akkor elkövetjük azt a hibát, hogy beleragadunk a konfliktus nagyon keskeny lokális szempontrendszerébe ahelyett, hogy kívülálló felekként a szélesebb szempontrendszerek mentén vizsgálnánk a kérdést úgy, hogy ezzel együtt józan mód a saját érdekeink vizsgálatát is belevesszük a képlet megoldásába. Plusz lehet moralizálni persze, de szerintem pont ott nem helyes, ahol a moralizálással töltött idő alatt folyamatosan emberek halnak meg. Zelenszkij kapcsán meg én más megközelítésből hallottam érveket, mely szerint ugye ha béke lesz, akkor esetleg kiderülhetnek dolgok majd amik miatt esetleg elővehetik. Persze ezek konteóknak hangzanak jelenleg, de ugye vannak állítások, mely szerint pl. rengeteg fegyvert Ukrajna eladott a nemzetközi feketepiacon és hasonló vad dolgok. Ami azért ha igaz (hiszen ennél meredekebb dolgok is bizonyosodtak be már a történelem során, főleg háborúk ideje táján), akkor nyilván nem mindegy az ottani felelős közhivatalt viselőknek, hogy kivel milyen viszonyt ápolnak a nagyvilágban.