39
-
bdzsana #39 Te nagyon el vagy tévedve Peti. Itt nem morális értékekről van szó. Itt a túlélésről, gazdasági érdekek érvényesítéséről, és a biztonságról van szó. A jóléti társadalomban felnőtt puhány emberek abban a hitben élnek hogy ez itt egy tündérmese, és a liberális demokráciák ezért ezt cukormázzal le is öntik és tolják a bullshitet az emberi jogokról, de itt véres harcok folynak azért hogy fenntarthassuk a jelenlegi életmódunkat, jólétünket.
Ezek a rezsimek ráadásul nem is a négy fal között vallási fanatizmuskodnak, hanem a radikalizmus nagyon gyorsan terjed és ez önmagában biztonsági probléma számunkra.
Arról nem is beszélve, hogy egy diktatúrikus rendszerben ahol az ablakon kiesnek a diktárort kiritzálők, vagy éppen nyilvánosan akasztják fel őket, ott egyetlen ember, de legalábbis egy nagyon szűk réteg kezében öszpontosul a hatalom, és ezért nagyon veszélyesek, ha komoly fegyverekhez jutnak, pl atombomba.
Ha egy liberális demokráciában a miniszterelnük begolyózik és atomot akarna szórni a vélt vagy valós ellenségeire millió fék van a rendszerben ami ezt nem fogja hagyni. Egészen máshogy működik ez Iránban, Észak-Koreában, vagy akár már Oroszországban is ahol egyetlen ember éppelméjűségén múlhat egy óriási világ katasztrófa és csak egyre rosszabb a technológia fejlődésével, amikor egyre veszélyesebb fegyverek jelennek meg.
Ezért a létünk a tét, hogy vagy beavatkozunk ezeknek az országoknak a működésébe, vagy nem hagyjuk hogy ilyen fegyverekhez jusson, vagy egyszerűen porrá zúzzuk.
Ez van, ez nem egy tündérmese, ez a véres valóság. -
#38 Az nagyon jól kijön itt is hogy min is háborúznak az emberek a világban és eközben olyan komolyan veszik ezt az igazságba vetett hitüket, hogy BÁRMIT is képesek ezért elkövetni, és feláldozni, még akár ezt az igazságot is, kisarkítva.
Szerintem, ahogy az itt is látszik, kimondható az az elv, hogy az IGAZSÁG= IDENTITÁS. Márpedig ezen (a saját identitásán) semmit nem hajlandó, mert nem is tud senki változtatni és feladni. A kérdés csak az, hogy ha ezt az ember saját magáról belátja, akkor hajlandó-e ezt a másiktól is elfogadni, de legalábbis tolerálni.
Ennnek egyetlen alapvető akadálya van, amikor valaki a saját IGAZÁT/IDENTITÁSÁT univerzálisnak, általános érvényűnek gondolja.
Szerintem jelenleg ilyen általános érvényű IDENTITÁS meghatározással 2 rendszer rendelkezik a világban domináns jelleggel:
- Iszlám vallás
- Nyugati liberális eszmerendszer.
Szal lehet tippelni, hogy milyen konfliktusok várhatók a jövőben.
Még azt hozzátenném, hogy az identitásnak 3 általános rétege van, amely azonban sokkal inkább képez egységet. Ezt a 3 réteget sokszor politikusok/hatalommal rendelkező emberek mesterségesen elkülönítik, hogy ezek mentén is meg lehessen osztani a társadalmat:
-Világnézet/Vallás (Isten)
-Nemzeti/kultúrális hovatartozás (Haza)
-Életmódbeli, szűkebb kisközösségi önazonosság (Család).
Tehát ha megnézzük a vita során egyikünk sem fog SOHA ezekből a jellemző elvekből és életmódból egy jottányit sem feladni. A kérdés csak az hogy TE ezt tudod-e tolerálni!? -
CommieSlayer #37 "Egyszerűen el kell fogadni, hogy vannak olyan társadalmak ahol nincs értéke a nőknek"
Szerintem a muszlimok többsége nem gondolja, hogy a nőknek nincs értéke. Ez inkább az eltérő nemi szerepekről szól. A férfiaknak éppúgy meg vannak a kötelezettségei, mint a nőknek. Sok szokásuk éppen a nők biztonsága érdekében van.
Persze én nem vagyok vallásos és nem támogatom a felülről erőltetett nemi szerepeket, de amit mondtál az nem egy jó interpretáció. -
peterx #36 Egy nőt vagy férfit itt Mo.n is agyonvernek bármelyik random nap, ezek alapján minden ország barbár... azért ne hasonlítsuk Iránt egy senki által el nem ismert tömeggyilkos terrorista "államhoz", amit külföldön is az egész világ terrorszervezetként tart nyilván.
De igazából én nem értem ezt, hogy miért is érzel felelősséget tőled több ezer km-re lévő idegenek sorsa iránt? Szerinted őket érdekli a te first world problemeid?
Szerintem ez többet elárul a nyugati gőgös nagyképűségről, hogy majd Ő megmondja a világ másik felének mi a civilizált viselkedés meg mi nem. Továbbra sem a mi problémánk az iráni emberek sorsa. Megjegyzem a nyugati létformát is ők söpörték ki az országukból a 79-es forradalmukkal, pedig az akkor még nem is volt olyan elfajzott vadliberális mint a mostani, tökre vállalható volt, semmi lmbt vagy genderőrület. Afganisztán többsége dettó nem kért ebből, fél perc alatt adták meg magukat a nyugat által kiképzett katonák a táliboknak. Egyszerűen el kell fogadni, hogy vannak olyan társadalmak ahol nincs értéke a nőknek.. ez ellen kívülről nem lehet mit tenni, a változásnak belülről kell bekövetkezni a fejekben, de mivel ez vallási kérdés kb egy reformációra lenne szükség a teljes iszlám világba, ahogy a kereszténységnél is megtörtént 400 éve.. sok szerencsét nekik ehez..
Utoljára szerkesztette: peterx, 2024.10.31. 01:28:28 -
CommieSlayer #35 Most néztem Teheránból utcai felvételeke és a gazdag részeken több nőt láttam fejkendő nélkül. Gyanítom itt is úgy néz ki a propaganda, hogy a nyugati média összeszedi egy 90 milliós országból az elmúlt 10 év túlkapásait és azokat nyomja sűrítve.
A covid időszakból szerintem sokkal több brutális állami fellépést lehetne összeszedni néhány nyugati országból. Az angolok, ausztrálok, új-zélandiak fullba nyomták a fasizmust és a rendőrök rengeteg ember vertek össze meg hurcoltak el, mert mondjuk nem volt rajtuk maszk, vagy kint sétáltak a tengerparton egyedül. Az USA állandó rendőri túlkapásairól és rekord méretű bebörtönzéseiről ne is beszéljünk.
Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.10.30. 23:38:09 -
codaco #34 Igen, belügy.
Azért jó lenne tudni, hogy milyen szintű barbárságot lehet még elfogadni. Az még belefér, hogy agyonvernek egy nőt, mert nem volt rajta fejkendő, de az ISIS féle már nem? -
codaco #33 Arra próbáltam utalni, hogy többség haláltáborba küldte a zsidókat, cigányokat, melegeket, rendszerkritikusokat, stb. A többségi állapot nem hatalmazhat fel arra, hogy erőszakkal elnyomd a békésen másként gondolkodókat. -
peterx #32 Rendben, elfogadom hogy országos tüntetés volt. Ettől független azt továbbra is tartom, hogy ez az irániak belügye, ahogy 79-ben forradalmat csináltak, csináljanak most is ha mást vezetést akarnak. Senkinek nincs morális alapja és joga beavatkozni külföldről, azért mégsem egy ISIS szintű barbárság folyik ott, sőt még Afganisztánban sem.
Utoljára szerkesztette: peterx, 2024.10.30. 17:02:52 -
nlght #31 "Amíg vallások vannak a földön erre sosem fog sor kerülni, a nyílt társadalom egy tévút amit elhitettek a naiv liberálisokkal, ennek az árát nyögi most a Nyugat és erre jön az egészséges immunreakció a szélsőjobb előretörésében, de sajnos ez már elkésett egy jó 10 évet amikor még elejét lehetett volna venni ennek.."
Én se látok sok esélyt az egyesülésre, de attól még a tény tény marad, az emberi civilizáció következő lépcsőfokához ezt meg kellene ugrani szerintem. Azt jósolom, hogy ha túlél az emberiség egy óriási krízist (világháború, szupervulkán kitörés, nagyobb meteor becsapódás, stb.) akkor a túlélők másképp gondolkodnak majd és több esély lesz az egyesülésre. A vallás tényleg hátráltató tényező szerintem is, az iszlám pedig a legagresszívabb az összes közül.
"Iránnal kapcsolatban egyrészt létezik nyugati propaganda is ami ezt az érzetet akarja felerősíteni, másrészt azért ezek a tüntetések sem olyan eget rengetőek ha csak a fővárosban történnek, nagyjából mint itt Bpn összegyűlik az összes kormányellenes balliberális, addig vidéken csend és nyugalom van."
Azt feltételezem a kommentjeid alapján, hogy túl sok Orbán/Putyin propaganda forrásból táplálod a tudásod. Rosszul teszed, ha csak ezekre támaszkodsz, legalább olvass több helyről és rendezd össze magadnak közös nevezőre.
Ha megnézed pl. a legutóbbi 2022-2023-as iráni lázadás/forradalom wiki oldalát, akkor más helyzet tárul eléd. Írják a városok neveit is, de nem akarom a helyet foglalni, ezért csak egy részét rakom be ide.
"The protests became more widespread than those of 2009, 2017, and 2019, encompassing even Islamic Republic power bases such as the holy cities of Mashhad and Qom,[48] involving both urban middle classes and rural working areas. In addition, schoolgirls demonstrated in numbers for the first time.[49]
By February 2023, the regime stated it had arrested tens of thousands of protesters.[50] "
forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mahsa_Amini_protests
Szóval lehet, hogy Orbán király M1 híradóban úgy adták elő, ahogy írtad, de nem az a valóság, hanem ez igenis egy országos lázadás/forradalom volt, amit elfojtott Ali Khamenei ajatollah.
Utoljára szerkesztette: nlght, 2024.10.30. 16:38:49 -
peterx #29 Nem a német nép ítélte el őket, hanem a szövetséges hatalmak miután legyőzték őket. Nagy különbség. Plusz nyilván minden jogod megvan ítéletet mondani a legyőzött ellenségeid felett HA azok megtámadták az országod, ebben én nem látok ellentmondást. -
gosub #29 Ilyen politikailag elfogult demagóg cikkel már rég találkoztam az Sg-n. A leggázabb, hogy rendes példát se tudtak erre felhozni, csak olyat amit bárki kreálhatott bizonyítékként.
Amúgy meg
2023.05.
"Közzétették John Durham különleges ügyész jelentését, amely azt állapította meg, hogy mem volt törvényes alapja az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) 2016-ban nyomozást indítani Donald Trump ellen az Oroszországgal való összejátszás gyanújával. Évekkel korábban egyébként Robert Mueller különleges ügyész azt állapította meg, hogy a gyanúsításnak sem volt alapja, téves volt az a feltételezés, hogy az oroszok Trump oldalán beavatkoztak a 2016-os amerikai választásba." -
codaco #28 "Végülis "demokrácia" van, ha a többség erre vágyik akkor kinek van joga elvitatni ezt tőlük?"
Akkor miért is itélték el a 3. Birodalom vezetőit Nürnbergben? -
peterx #27 "Az emberi civilizáció csak akkor tud szintet lépni, ha előbb utóbb összefog és egyesül a világ."
Erre reagáltam. Amíg vallások vannak a földön erre sosem fog sor kerülni, a nyílt társadalom egy tévút amit elhitettek a naiv liberálisokkal, ennek az árát nyögi most a Nyugat és erre jön az egészséges immunreakció a szélsőjobb előretörésében, de sajnos ez már elkésett egy jó 10 évet amikor még elejét lehetett volna venni ennek.. most már az iszlám fogja őket magukhoz integrálni, főleg hogy a szaporodási rátájuk 4-5x-ös az "önmegvalósító" őslakosság helyett.
Iránnal kapcsolatban egyrészt létezik nyugati propaganda is ami ezt az érzetet akarja felerősíteni, másrészt azért ezek a tüntetések sem olyan eget rengetőek ha csak a fővárosban történnek, nagyjából mint itt Bpn összegyűlik az összes kormányellenes balliberális, addig vidéken csend és nyugalom van. Iránban 10 millióan laknak Teheránban, az ország mindössze 10%-ka.. ha ebből a 10 millióból csak egy "laza" 1 millió megy ki tüntetni már az is óriási tüntetésnek tűnik, de egy 90 milliós országhoz képest az lepkefing. Mintha Bpn kimenne tüntetni 22 ezer ember a 2 millióból.
Utoljára szerkesztette: peterx, 2024.10.30. 15:25:50 -
nlght #26 Ha követed a politikai híreket a világban, akkor tudod, hogy az irániak évek óta lázadnak az elnyomás/diktatúra ellen, csak sajnos a lázadásokat elfojtják. Keress rá angolul vagy magyarul, rengeteg találatot fogsz kapni.
Furcsa látni, hogy valaki Iránt példaképnek véli és nem disztópiának, nem gondoltam, hogy vannak ilyen emberek, pedig vannak arab származású barátaim is. -
nlght #25 Most vegyél egy nagy levegőt, majd lassan fújd ki és nyugodj meg. Aztán írd meg kérlek, hogy miért gondolod azt, hogy a képzeletedben megtörtént eszmecsere itt a fórumon is lezajlott!
Egyszerűen nem értem mire reagálsz, idézhetsz is tőlem előtte idézőjelekkel, úgy talán egyértelműbb lesz. -
peterx #24 Abba meg bele sem gondolsz, mi van akkor ha az irániak többsége pont így akar élni (igen, az iráni nők is), "iszlám disztópiában" akármit is jelentsen ez, mert fontosabbak nekik a vallási előírások mint a nyugatos szabadság.. vagy a kínaiak többsége akik köszönik szépen, tökéletesen megfelel nekik a diktatúra a vadliberális nyugat helyett. Mi van akkor ha nem a te szád íze szerinti életformát tartják kívánatosnak egyes országok többségi társadalmai? Végülis "demokrácia" van, ha a többség erre vágyik akkor kinek van joga elvitatni ezt tőlük?
Utoljára szerkesztette: peterx, 2024.10.30. 15:04:45 -
peterx #23 Most te komolyan azt hiszed, hogy jön a "felvilágosult" nyugati ember és tele pofával, nulla történelem ismerettel majd megmondja az 1500 éves iszlámnak, hogy ugyan tessék már jól viselkedni, de ha lehet inkább felejtse el a vallását úgy am blokk, az lesz a legjobb a nagy szivárványos ég alatt egyesülő emberiségnek... elképesztő milyen naivak a liberálisok, nulla életösztön, meg is lesz ennek a böjtje de nem nálunk hanem Nyugat Európába már repedeznek a társadalmak, elkerülhetetlen a polgárháború vagy az iszlamizálódás 20-30 éven belül. A mi feladatunk, hogy fegyverhasználati joggal kell kiegészíteni a határvédelmet, de most már nyugati irányba is lassan. -
nlght #22 "Gratulálok a mindent elsöprő győzelmedhez!"
Köszönöm, az Ön véleménye rendkívül fontos a számomra! -
CommieSlayer #21 Te csak vádaskodsz meg káromkodva személyeskedsz, de valamiért az én kommentem számít hisztinek. Ok! Gratulálok a mindent elsöprő győzelmedhez!
Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.10.30. 13:46:58 -
#20 Azért a dolgok nem fehérek és feketék. Szerintem. Amerika sem a világ csendőre, mert annak a dolga a rend fenntartása lenne, amit ők csinálnak az viszont arra való törekvés, hogy a saját hegemón hatalmukat fenntartsák. És ők pont azért csinálják ezt, akár megelőző háborúkat is indítva, mert közben a többi feltörekvő hatalom folyamatosan próbálja gyengíteni a pozícióit.
Egyik sem jobb, mint a másik, kár ebből bármilyen szinten is morális kérdést csinálni.
A gond inkább az, hogy azért az USA jelenlegi vezetése láthatólag pont ugyanakkora erőfeszítést fordít a saját táborán belüli, szövetséges államok megregulázására, mint az ellenséges országok valamilyen eszközzel történő támadására. És ebben a szövetségesek megregulázásában láthatólag előbb alkalmazza az ostort, mint a mézesmadzagot, pedig mindkettő kb ugyanakkora költségbe kerül számára és az utóbbi még jobban is illik a nyugat a demokrácia felsőbbrendőségén alapuló kommunikációjához.
Az meg hogy nekünk Oroszország, pláne Irán a barátunk, azért az tényleg barokkos túlzás. Bizonyos szempontból csupán annyiról van szó, hogy összefújt bennünket a szél, amikor a jelenlegi amerikai vezetés eldöntötte, hogy egyaránt ellenfélnek és ellenségnek tekint bennünket. Csak amíg Iránt mindíg is az ellenségének fogja tekinteni, addig bennünket "csak" a legközelebbi kormány/elnök/váltásig fog túráztatni (amelyik előbb bekövetkezik).
Szal ahogy szerintem nem adekvát megközelítés az, amikor a liberális oldal mindent egyfajta nyugati szempontokra leszűkített, de abszolút referenciaponthoz viszonyított moralizálással igyekszik megmagyarázni, erre nem az a realista válasz, hogy az általuk befeketített országokat, erőket tekintjük kisangyalkának, mert nem ez a morális/liberális szemlélettel szembenálló neo-realista nézőpont lényege, hanem hogy az országokat érdek, képesség, lehetőség és vezetői akarat alapon ítéljük meg, inkább csak értékeljük, viszonyítjuk. -
nlght #19 "Sok a projekció a kommentedben. Valószínűleg pedofil vagy és nőgyűlölő. Sajnos a leírt magyar szöveget sem érted. "
Ezt úgy értelmezem sg.hu nyelvjárásban, hogy rájöttél hogy hülye vagy, nem tudod megvédeni az ostoba kommented, ezért elkezdtél logikátlanul behisztizni. Beírom magamnak hogy 1:0 ide. -
nlght #18 Kit zavar, ha egyre több iszlám disztópia alakul ki a világban? Aztán egyszer csak Magyarországot is jobban érinteni fogja az iszlám terjedése, és akkor majd nézhetsz nagy boci szemekkel, hogy miért nem gondolkodtunk előre anno. Nem kell törődni az elszabadult erdőtűzzel amíg csak a szomszéd telke ég hozzáállás alapjaiban hülyeség, korlátolt elmére vall.
Az emberi civilizáció csak akkor tud szintet lépni, ha előbb utóbb összefog és egyesül a világ. Tudom, hogy sci-finek hangzik, de ez az igazság. Az erőforrások nem végtelenek és már szétbányásszuk a bolygót. A termőtalaj világviszonylatban 90%-osan szarrá használt, ha nincs termőtalaj, akkor nincs mezőgazdaság sem, tehát élelem se lesz csak minimális hozamú. Az, hogy egyszer meglépi-e az emberiség ezt vagy előbb pusztítja el magát már másik kérdés.
Utoljára szerkesztette: nlght, 2024.10.30. 13:36:50 -
M2 #16 Lényegtelen. Úgyis Trump fog nyerni és a demokraták a hibáik felismerése helyett megint ráfogják az oroszokra. Sok idióta meg majd megint elhiszi. -
CommieSlayer #15 Sok a projekció a kommentedben. Valószínűleg pedofil vagy és nőgyűlölő. Sajnos a leírt magyar szöveget sem érted. -
peterx #14 És ez kit érdekel??
NEM a mi dolgunk megváltoztatni őket ezt fogjátok fel végre! Semmi közünk hozzá, hogy élnek más országok, majd ők maguk belül elrendezik a dolgaikat ha valami nem tetszik. Örök érvényű a mondás, hogy minden országnak olyan kormánya van amit megérdemel. Foglalkozz a saját országoddal, van épp elég tennivaló itt is.
Utoljára szerkesztette: peterx, 2024.10.30. 10:37:02 -
nlght #13 "Úgy konkrétan mi a baj Iránnal?"
Úristen mekkora sötétség van egyesek fejében.
Talán az a baj vele, hogy egy sötét disztópiát valósít meg. Tudtad, hogy Irán és Szíria is fejlettebb ls nyitottabb ország volt a 70-es években, mint Magyarország? Aztán jöttek pedofilia rajnogó, törülköző fejűek és mindkét országot gazdaságilag és morálisan is romba döntötték. A lakosság fele nő és a nők jogait nem mutogatják prezentációkban az iszlamista országok, mert alig vannak jogaik. Igazi balfasz személyiséged lehet, ha neked ez jön be.
Látsz különbséget az alábbi képeken? Az előbbi a 70-es években készült, a következő 50 évvel később.
Utoljára szerkesztette: nlght, 2024.10.30. 10:33:43 -
CommieSlayer #12 Irán az amerikai beavatkozás előtt sokkal liberálisabb szemléletű volt, mint most. Most igazából csak azért tartják fent a régi vallási normákat, mert nem akarnak olyanná válni, mint a nyugat. A nyugati értékrendből megvolt a részük és köszönik, nem kérik.
Nyilván nem értek egyet a természetes szabadságjogok állami korlátozásával, de ahogy a média sok dolgot előad a kelettel kapcsolatban az erősen el van túlozva. És közben képmutatás is, mert a nyugat is elkezdett visszafelé fejlődni szabadságjogok terén és a legtöbb ember már itt sem érti, hogy a szabadság honnan ered, miért fontos és miért kell tisztelni.
Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.10.30. 10:22:36 -
codaco #11 Nem a nyugatellenesség miatt kritizálom Iránt, hanem a szabadságjogok eltiprása miatt. -
CommieSlayer #10 Úgy konkrétan mi a baj Iránnal? A nyugat ellenességük abból fakad, hogy az USA és a UK együtt - az Ajax hadművelet keretében - megpuccsolták az ottani demokratikusan megválasztott vezetést és egy nyugat bérenc diktátort raktak a helyére, aki több mint 20 évig uralkodott és kiárúsította az országot. Ez mellett még mindig az egyik legbékésebb ország a környéken. Számtalan merényletet és terror akciót lenyeltek Izraeltől az elmúlt 10 évben, hogy ne legyen háború. Persze Izrael ezen csak vérszemet kapott és tovább feszítette a húrt, amit idén már nem lehetett szó nélkül hagyni. Az elmúlt 70 év történelméből nekem úgy tűnik, hogy Irán tök jól ellenne békében, ha nem csesztetnék folyton.
Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.10.29. 22:43:18 -
codaco #9 Ha neked szimpatikus Irán, akkor rongy ember vagy. -
CommieSlayer #8 Ez a gagyi politikai propaganda mióta "it-tech"?
Egyébként az összes nagyobb nyugati ország hatalmas állami pénzeket költ propaganda terjesztésére más országokban. Ebben Oroszország nem különleges. És általában nem azt hívják beavatkozásnak a választásokba, amikor mémeket posztolnak az interneten, szóval ez a cikk ilyen formában csak visszaböfögött CNN-es hazudozás. -
peterx #7 Maximálisan egyetértek.. plusz szerintem minden joga megvan beavatkozni az USA választásaiba a cikkben említett országoknak, ugyanis nem ők kezdték ezt a játékot.. a 250 éves USA képzeli magát világcsendőrnek, aki felhatalmazva érzi magát akár több EZER éves államoknak megmondani hogyan éljen, mit gondoljon és magasról tesz az adott ország szokásaira/történelmére/érzékenységeire.. meg is született már erre a válasz a BRICS nevében, lassan, de biztosan vége lesz a hegemóniának és az USA kizárólag magának köszönheti ezt.
Utoljára szerkesztette: peterx, 2024.10.29. 17:58:25 -
#6 Fordítva történik inkább. Az USA a világ minden választásába beavatkozik így vagy úgy. Egy Iránnak vagy akár Oroszországnak szinte semmi eszköze nincs hozzá képest. Néhány hekker vagy hozzászólások? Ugyanmár. Amerika gyilkol, zsarol, puccsol, lefizet, rátelepedik, kizsigerel, felvásárol, csal, lop, hazudik kőkeményen. A századát nem tudják megcsinálni az oroszok sem, uralja a világ nagy részét.
Még nálunk is az USA befolyása sokkal-sokkal erősebb, mint az orosz.
Ergo melyiktől kellene tartani? A fősodratú média a világ nagy részén persze hogy az orosz meg iráni veszedelmet sujkolja, hiszen az amerikai propaganda része.
Iráni befolyás Európában vagy az USA-ban? Haha.
Nálunk is Pressmann "nagykövet", valójában helytartó csak füttyent és hiába a normalitás retorikája, liberális szennyben úszik Budapest és az ország. Minden oroszvédő beszéd ellenére az oroszok elleni gyakorlat valósul meg évek óta hazánkban is. Szóval nem a kelettől kell tartani, hanem a nyugattól.
Nekem emiatt is szimpatikus Irán vagy általában a kelet és undorító a nyugat.
-
#5 A dolgot azért árnyalja, hogy kevés olyan céget látunk ebben a portfólióban, mint a BYD, Xiaomi, Rostec, Tata, vagy a Rosatom.
Nyilván nyugaton a sötét árnyalatú kőzet dominanciája megkérdőjelezhetetlen. -
#4 Én ezt máshogy látom, és most leszűkíteném az egészet az amerikai választásokra, és bizonyos demokratikus alapelvek, elsősorban szólásszabadság, annak korlátozására, az információkhoz való szabad hozzáférés érvényesülésére, mégha vannak bizonyos párhuzamok a magyar politikát illetően is.
Három konkrét, az oldalak kommunikációját, helyesebben annak hiányát jellemző dolgot emelnék ki.
1. Trump elleni MERÉNYLETEK kommunikációja. Szerintem ez olyan kérdés, amelyben nem létezik értelmezési szabadság. Független a merénylők személyének, amúgy elég homályos politikai hovatartozásától, maga ez az esemény/események azok, amelyek minden a politikában érintett szereplő, így a sajó részéről is, egyértelmű elhatárolódást követelnek meg a demokrácia alapelvei értelmében. Ez nem lehetne vita kérdése, mégis úgy tűnik, hogy az (lásd terorista jellegű közösségi bejegyzések engedélyezése ebben az esetben).
2. Szintén a választáshoz kapcsolódó hír, hogy az egyik elnökjelölt fél ZÉRO szinten hajlandó a sajtó kérdéseire válaszolni, pláne egy viszonylag spontán alakuló sajtótájékoztatót tartani. Vagyis nem ad érdemi, kérdésekkel próbára tehető nyilatkozatot a saját politikáját, programját illetően, ami ezáltal kimerül abban, hogy bármit beleképzelhetsz, ami az ellenfél választási győzelmének megakadályozását jelenti, a konkrét ez után esetleg 4 éven keresztül következő kormányzati döntésekről viszont szinte zéró tájékoztatást ad. Ezt szerintem szintén nem erősíti a demokrácia, a nép korrekt tájékoztatásának alapelvét.
3. Trump 2020.-as, főleg közösségi médiát érintő kommunikációját negligálták, gyak a kormányzatnak alárendelt szervtől, az FBI-tól kiindulóan az orosz kapcsolatra hívatkozással. Olyan esetekben is, amiről később maga az érintett pl. Hunter Biden a laptopján levő anyagokat illetően, adott nyilvánosan, vagy bíróság előtt beismerő vallomást, amivel az esetleges orosz szálat, ha nem is érvénytelenítette, de jelentőségét tekintve marginálissá tette. 2020. nyarától folyamatosan egyre intenzívebben korlátozák, majd bannolták Trumpot a közösségi média platformjait illetően. Ez gyak kimeríti a választási csalás, de legalábbis a választási esélyek torzításának kategóriáját.
Nem vagyok egy feltététel nélküli Trump hívő, sem személyiségében, sem programjának jó részét illetően nincs vele közös álláspontom.
Azonban a demokrácia ellen a fenti 3 pontban részletezetten elkövetett bűnöket, vagy "csak" a demokrácia elveinek semmibevételét illetően legalább egy korrekt tájékoztatással, eseteneként a beismeréssel a demokrácia platformjához történő visszatérést nem csak az amerikai választópolgárok, hanem a teljes megtévesztett világ, beleértve téged is, megérdemelnénk.
Amíg ez nincs meg, addig sajnos tényleg nem létezik egy közös demokratikus kiindulópont, platform, ami alapján elképzelhető lenne egy érdemi kommunikáció.
Láthatóan, az előbbi példákból is kindulva megállapítható, hogy a közésségi médiát nem annak lehetőségeivel, akár esetlegesen az ott terjesztett álhírekkel, hanem épp fordítva annak korlátozásával sebzik meg halálosan, ez alatt értve akár a bármilyen indokkal és szintig művelt cenzúrát, vagy akár a hivatalban levő közszereplők, maga az USA elnökének a bannolását illetően is.
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.10.29. 15:21:47 -
nlght #3 Nincs ott demokrácia, hanem csak plutokrácia, vagyis amikor a szupergazdagok irányítják a háttérből az országot.
2 párt van és mindkettőt tömik pénzzel, gondolok itt a nagyon is valós Fekete Szikla név mögé rejtőző titokzatos szupergazdagok csoportjára, akik 10 TRILLIÓT tudnak együtt megmozgatni, és szinten minden vállalatban vannak részvényeik és érdekeltségeik a világon.
A lenti képek 2023-ból valók, azóta változott a részvények értéke.
Utoljára szerkesztette: nlght, 2024.10.29. 14:57:49 -
Cat #2 Nem értek egyet, mert Magyarországon ugyanez a helyzet, a jobboldal itthon is borzasztó hangos, agresszív, hit alapon elkötelezett, érdemi vitát folytatni képtelen fél, míg a másik saját magát gáncsolja, görcsösen ragaszkodik az egyeztetésekhez, lefektetett normákhoz, és éppen ezért marad alul.
A közösségi médiát pont azért nem regulázták meg, mert jogilag nagyon nehéz megfogni mi a helyes és helytelen, és ha sikerül is, éveken át tartó egyeztetések és tárgyalások szükségesek hozzá, nem mellesleg nem visszamenőleges a bevezetés, hanem tervezhetően, évekre előre láthatóan történik. Ezzel szemben Trump (vagy itthon Viktor) asztalra csap éjfél előtt két perccel, és azonnal bezárják például a TikTokot. Sokaknak tetszik ez az utóbbi rendszer, mert nem számolnak azzal, hogy előbb-utóbb ők lesznek a bot rosszabbik végén. -
#1 Aha, a világ legerősebb országa egy 10 éve fennálló, a demokráciát alapjaiban veszélyeztető problémára nem volt képes érdemben reagálni. Hát ez is egy szempont, és ha igaz, akkor a demokrácia tényleg veszélyben van.
De talán kevésbé, mintha egy másik nézőpont az igaz, ha egy valóban meglevő, de amúgy talán marginális jelentőségű probléma szélsőséges szintű felnagyításával próbáják valakik ugyan így a választásokat befolyásolni, és ezzel a demokráciát kompromitálni.
Mindenki eldönti, hogy szerinte melyik narratíva az igaz. Kár, hogy az a közös metszéspont a kettő narratívában, hogy csak ez a kettő nézőpont létezik.