25
 • asgh
  #25
  Az Apple sosem licencelte a macos-t a sajátján kívül más hardverre, így értelem szerűen macos támogatás sem volt a PC-kre.
  Viszont már az első Inteles Mac-ekre is volt bootcamp, azt meg nem nagyon kellett mókolni, sőt az XP korszakban egyszerűbb volt a windowst mac-re telepíteni, mint egy átlag összelegózott PC-re, mert a teljes driver csomagot adta az Apple, és egy darab .exe-vel felment minden, míg PC-re összetevőnként és gyártónként más-más helyről egyenként kellett levadászni a drivereket.
 • Vanek úr
  #24
  Szóval. Most már ott tartunk, hogy nem mindent, mert csak azt, ahol Secure boot van. Sőt, azok közül sem mindet, mert néhány Linuxot is engedélyeztek. Sőt-sőt, még újabbakat is fognak engedélyezni. Értem én, hogy szidni kell a MS-ot, és tényleg nem is bírom őket; de ne akarjuk már azt is a nyakuba varrni, ami nem az ő [email protected] szóval nem az övék.

  #21: "Az Apple amúgy mindig is támogatta az alternatív OS-eket Mac-en."
  Én arra emlékszem, amikor nagyon mókolni kellett, hogy a) Inteles gépre is Mac kerülhessen; b) Intel-es Mac-re Windowst rakjanak. Vagyis a 'mindig is' kitételt nem érzem valósnak. Vagy csak rosszul emlékszem (ami nem kizárt)?
 • M2 #23
  Egyébként ha ügyesen elrendezve helyezed a polcra a dobozokat, akkor bármilyen chipet lever!
 • wraithLord
  #22
  Persze, tudom, teljesen szubjektív okokból akarnék megszabadulni az Apple saját oprendszerétől. :D
 • asgh
  #21
  #13:

  "Nekem elég, ha parancssorban működnek a GNU és egyéb Unix-szerű oprendszeres progik, más külső C, Fortran, R, Python cuccok, semmi más nem lényeges. Persze ideális lenne, ha ugyanazt az oprendszert tudnám használni mindenre."

  A macOS is unix, ráadásul van homebrew így kb. az összes fontosabb parancssoros fejlesztés elérhető macOS-re, tehát csak emiatt felesleges linux-al bajlódni.

  #19:

  "Ha jol latom, akkor a regi dual boot-os bootcamp megoldas mar nem tamogatott az uj ARM-os rendszereken, pedig a Microsoft szivesen adna el ARM-os windows-t az Apple tulajdonosoknak is."

  A hivatalos bootcamp akadálya nem az Apple, hanem az MS, mivel kizárólagos szerződést kötött a Qualcommal, így nem adhatja más hardverhez az ARM-os Windowst. Ennek ellenére meg lehet kerülni a korlátozást, ha fejlesztői verziót telepítesz.
  Ezt pl. a Parallels teljesen automatikusan intézi: létrehozza a virtuális gépet, magától leszedi (tök ingyen) a win 11-et, a telepítés meg kb. next-next-next bonyolultságú.

  Az Apple amúgy mindig is támogatta az alternatív OS-eket Mac-en.
  A stratégia egyszerű: ha a usernek tetszik a hardver, de fél OS-t váltani, akkor a bootcamp ad egyfajta biztonságérzetet. Aztán idővel úgyis átszokik macOS-re és a végén már nem bootol át windowsra, max 1-2 játék kedvéért.

  A iOS más liga, mert alapvetően tartalomfogyasztó platform, így az Apple úgy kezeli, mint egy játékkozolt: a user nem egy eszközt, hanem egy zárt hardver-OS-szoftver-szolgáltatás csomagot vásárol, ezért igyekeznek minden olyan lehetőséget kiiktatni - vagy legalább az átlag felhasználó számára megnehezíteni -, ami megtöri a rendszer integritását.

  "Gyakorlatilag joreszt mar csak a kinai allam nyomasgyakorlasa miatt van meg linux tamogatas a mai modern pc-kben"

  Meg az olyan nagy cégek miatt, amik több ezer linuxos workstation-t használnak.
 • wraithLord
  #20
  Mert még nem "oldotta meg".
 • kvp
  #19
  "Ha a MS megoldja, hogy CSAK Windows menjen rajta, akkor hogy lehet, hogy FreeDOS-szal, vagy Linux-szal adnak gépeket?"

  Azokon a gepeken, ahol secure boot van alapbol vagy windows-t adnak hozza vagy semmit. Utobbi esetben a vasarlo rakja fel a letoltheto legalis windows-t maganak, ugyanis a licenszdijat mar kifizette es az oem kulcsot mar a gyarban beegettek a bios-ba. (ami ma mar efi neven fut)

  Raadasul a microsoft joindulatan mulik, hogy alair-e egy linux bootloader-t vagy sem. Jelenleg is vannak mar olyan gepek a piacon amiken nem kapcsolhato ki az alairas ellenorzes es csak nehany kereskedelmi linux-hoz van bootloader, azokbol is csak az elavultabb valtozatokhoz. Frissiteni pedig nem igazan lehet. Ezeken az egyebkent markas gepeken vagy windows fut vagy egy ezereves vallalati linux, frissitesek es joreszt driverek nelkul.

  A "fejlesztes" az lenne, hogy letiltjak ezeket is, mint amikor a sony levette a ps3-asokrol a linux inditasi jogot. Mert megtehetik, hiszen a hardver kvazi a microsoft tulajdona, a felhasznalo csak licenszeli a hasznalati jogot, amit a jogtulajdonos barmikor visszavonhat. Az, hogy a hardvert magat megvasarolta a vevo nem jelenti azt, hogy szabadon donthet a felhasznalasarol. Es ez jogilag valamiert megall.

  Az Apple eseten tenyleg meglepo, hogy barmit is megengednek, mivel az ios-es keszulekek eseten kifejzetten tiltjak a gyarilag beepitett os modositasat vagy cserejet. (persze ennek ellenere mindig root-olhatoak a keszulekek, pedig nem lenne nehez tenyleg biztonsagosra megcsinalni oket, ez meg a microsoftnak is sikerult) Ha jol latom, akkor a regi dual boot-os bootcamp megoldas mar nem tamogatott az uj ARM-os rendszereken, pedig a Microsoft szivesen adna el ARM-os windows-t az Apple tulajdonosoknak is. Az emulacios megoldas nativ ARM-os windows-al nem az igazi, mivel a hardver kozeli driver-ek (pl. a videokartya 3d gyorsitasa) nem igazan erhetoek el a sandbox-os kornyezetbol. Bar legalabb a szamitasi teljesitmeny nem csokken jelentos mertekben, de ha rendes 3D gyorsitas kell, akkor a nativ windows lenne a leginkabb jarhato megoldas.
 • Vanek úr
  #18
  Akkor újra, hátha most már direktebben jelzem a gondolati hibát.
  Ha a MS megoldja, hogy CSAK Windows menjen rajta, akkor hogy lehet, hogy FreeDOS-szal, vagy Linux-szal adnak gépeket? Akkor mégsem csak Wndows mehet rajta?
  Vagyis ha valaki utólag rak rá Windowst, akkor nem azért fogja, mert 'a MS megoldotta, hogy csak az menjen rajta', hiszen megy már rajta más is - hanem azért fogja ezt tenni, mert neki az az oprendszer kell. Hogy miért, az más kérdés (megszokás; vagy tényleg olyan szoftverei/hardverei vannak, amikhez az kell; vagy csak ebbe van belebuzulva). De nem a MS-féle 'csak a Windows mehet rá' gondolat miatt.
  Szerintem.
 • wraithLord
  #17
  Csak nyilván akkor nem lehet majd semmilyen Unix-származékkal kérni, hogy aztán legyen mit leradírozni róla.
 • wraithLord
  #16
  Normálisabb helyeken egyébként is lehet kérni ugyanazt a gépet Windows-zal és oprendszer nélkül is (FreeDOS van rajta). Valószínűleg a MS arra megy, hogy csak Windows-zal lehessen kapni, de ha eléri, hogy csak Windows menjen rajta, akkor azzal akkor is nyer valamit, ha csak tört Windowst raknak rá, amit szoktak, ha nem kérnek hozzá WIndowst, hanem Linuxszal vagy FreeDOS-szal veszik. Erre próbáltam utalni a kommentem végén.
 • Vanek úr
  #15
  Én rengeteg notit látok alternatív oprendszerrel - vagy valami Linux verzióval, vagy FreeDOS-szal, esetleg teljesen oprendszer nélkül. Rákerestem, és szembe jönnek velem az Oázisban is, meg az USANotebook-nál is - ennél a kettőnél néztem csak szét, de hogy kettőből kettőben volt bőven ilyen verziós megoldás, az mutat valamit (a Windows-ért meg elkérnek 40+ezer pénzt - lehet, ezért is nem Win-nel együtt árulják ezeket). Mindezt gyártótól függetlenül, vagyis látni Dell-en, Fujitsu-n, Lenovo-n, HP-n és ASUS-on is.

  A hírhez: most komolyan? 1-2 FPS-sel jobb 1 (azaz egy) játékban, és egyből megy a "lenyomta"? Még jó, hogy nem "földbe döngölte". :)
 • wraithLord
  #14
  Oops, az eleje ashg 8-as kommentjére ment volna. :D
 • wraithLord
  #13
  Nekem elég, ha parancssorban működnek a GNU és egyéb Unix-szerű oprendszeres progik, más külső C, Fortran, R, Python cuccok, semmi más nem lényeges. Persze ideális lenne, ha ugyanazt az oprendszert tudnám használni mindenre.

  @kvp #11 Lehet, hogy azért, mert a Microsoftnak fontos, hogy az ő oprendszerét pakolják rá minden szarra, az Apple viszont kifizetteti veled a hardvert, a szoftvert és az egyéb hátteret is, és utána azt csinálsz, amit akarsz. Tehát nem veszítenek sok mindent vele, ha mást is rá lehet rakni a gépeikre, te veszítesz, ha rábuherálsz valami mást, és az nem működik normálisan plusz nem jár hozzá támogatás (Jobs szerintem nem is értette volna, hogy valaki minek rakna OSX helyett mást a gépeikre, mikor az úgy tökéletes, ahogy van). A MS viszont mindent veszít, ha nem Windowszal, hanem bármi mással árulják a gépet, vagy bármi mást rak rá a user ahelyett, hogy megvenné a MS oprendszerét. Még azzal is nyer valamit, ha "kalózwindowst" raknak rá, mert a felhasználói adatokat úgy is begyűjti, plusz javítja a statisztikáit a Windowsnak.
 • M2 #12
  Igen! Mindenki rólam beszél! :-)
 • kvp
  #11
  "Készül már a natív linux (https://asahilinux.org), csak sajna még eléggé gyerekcipőben jár (nincs gpu támogatás, stb.), szvsz évek, mire valódi munkára is alkalmas lesz."

  Meglepo, hogy az Apple meg egyaltalan engedelyezi a kulso feljesztesu operacios rendszerek hasznalatat. Az intel gepek eseten a Microsoft eleg nagy nyomast helyez a gyartokra, hogy csak a Windows-t engedjek elindulni, tehat csak annak a digitalis alairasat fogadjak el. Esetleg ha letiltjak a periferiak nagyreszet (halozat, hang, 3d gyorsitas, kripto), akkor meg elindulhat egy linux, de se a belso hattertarakhoz, se a periferiakhoz nem nagyon tud hozzaferni. Ez megoldana, hogy az x86-os gepek nagyreszen csak a legfrissebb Windows futhasson. Gyakorlatilag joreszt mar csak a kinai allam nyomasgyakorlasa miatt van meg linux tamogatas a mai modern pc-kben, mivel ok egy sajat allami linux verziot tettek kotelezove kormanyzati es publikus (netkavezos) gepek eseten.
 • t_robert
  #10
  Persze, de csak abban az esetben ha játék alatt a PacMant és a Passziánszt érted... :)
 • quatlander
  #9
  A nickneved most betalált. :)
 • asgh
  #8
  #3:

  "én nem látom az M2 értelmét az M1-hez képest és az ár teljesítményben meg minden jobb ezeknél"

  Mivel ezek alapvetően laptop chipek, így az ár / teljesítmény / fogyasztás mutatót érdemes nézni, amiben viszont jelenleg nincs jobb alternatíva a piacon.
  Az M2 jelenleg valahol az M1 és az M1 Pro között helyezkedik el, így viszonylag szűk piaci szegmenst fed le.
  Szvsz azért nem váltja az M1-et, mert még az is bőven versenyképes, másrészt chip hiány van, így az Apple-nek egyelőre nem éri meg felpörgetni az eladásokat az alsó szegmensben, mert úgysem tudná szállítani a megnövekedett megrendeléseket.
  Valószínűleg idővel majd kivezetik az M1-et és az M2 fog lecsorogni az M1 árkategóriájába, ahogy az iPhone-oknál is csinálják, azaz hogy a tavalyi csúcstermék az idei "budget" megoldás.

  #6:

  "Szerintem amíg nem jön ki az M1/M2-nek az Apple-mentes és Windowst támogató alternatívája, addig nem lesz nehéz "Wintel" gépet eladni. "

  Ahol a Windows kompatibilitás egyáltalán szempont.

  "Én viszont már kezdek hajlani arra a megoldásra, hogy veszek egy almás laptopot, és rakok rá valamilyen Linuxot."

  Készül már a natív linux (https://asahilinux.org), csak sajna még eléggé gyerekcipőben jár (nincs gpu támogatás, stb.), szvsz évek, mire valódi munkára is alkalmas lesz.

  #7:

  "Valahol már láttam videót, hogy macra virtuális gépen feltettek ARM windowst, és úgy már jó lehet játékokra is. "

  Néhány játék egész elfogadható sebességgel fut Parallels-es Windows 11-en, de az igen nagy többségük vagy semennyire, vagy alig. Nem is az emulált környezettel van a baj, hanem hogy maguk a játékok nem hajlandóak arm-os windows-on futni.
 • zola2000
  #7
  Valahol már láttam videót, hogy macra virtuális gépen feltettek ARM windowst, és úgy már jó lehet játékokra is.
 • wraithLord
  #6
  Szerintem amíg nem jön ki az M1/M2-nek az Apple-mentes és Windowst támogató alternatívája, addig nem lesz nehéz "Wintel" gépet eladni.
  Én viszont már kezdek hajlani arra a megoldásra, hogy veszek egy almás laptopot, és rakok rá valamilyen Linuxot. Feltéve, hogy abban is gyorsabb, amire használni akarom. De elméletileg igen.
 • M2 #5
  Ha jól saccolok, akkor amint kijön az M2 Ultra, annak teljesítményben nem lesz ellenfele az egész piacon. Ha pedig a fogyasztást is nézzük, akkor jó tíz évvel jár előbbre az Apple.

  Nehéz lesz majd Wintel gépet eladni.
 • gosub
  #4
  Eltévedt a cikkíró, gpu nem csak játékra jó, kép és videó szerkesztésre nagyon sokan munkaeszközként használják a gpu gyorsítást, nekik is nagyon jól jön az extra erő.
 • Ender Wiggin
  #3
  én nem látom az M2 értelmét az M1-hez képest és az ár teljesítményben meg minden jobb ezeknél. és pont olyan tesztekben nem nyer az ARM, amiben kéne...
 • Sir Cryalot
  #2
  "bár a Ryzen-chip lemaradása nem túl nagy"

  >50% ? :D
 • Sir Cryalot
  #1
  Ez még messze nem a vége mert ez nem ARM app.

  És ha ugyanannyi lenne a mem sávszél akkor az AMD meg PLUSZ 30% annyi extrafogyasztás lenne amitől nem 50% al lenne több hanem vagy 80-al .

  Chromebookba se lesz x86... Samsungtól se lesz x86 meg nyilván már nvidia se nagyon. Lehet szedni a sátorfát steamről xD .
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.07.09. 07:14:52