• kvp
    #19
    "Ha a MS megoldja, hogy CSAK Windows menjen rajta, akkor hogy lehet, hogy FreeDOS-szal, vagy Linux-szal adnak gépeket?"

    Azokon a gepeken, ahol secure boot van alapbol vagy windows-t adnak hozza vagy semmit. Utobbi esetben a vasarlo rakja fel a letoltheto legalis windows-t maganak, ugyanis a licenszdijat mar kifizette es az oem kulcsot mar a gyarban beegettek a bios-ba. (ami ma mar efi neven fut)

    Raadasul a microsoft joindulatan mulik, hogy alair-e egy linux bootloader-t vagy sem. Jelenleg is vannak mar olyan gepek a piacon amiken nem kapcsolhato ki az alairas ellenorzes es csak nehany kereskedelmi linux-hoz van bootloader, azokbol is csak az elavultabb valtozatokhoz. Frissiteni pedig nem igazan lehet. Ezeken az egyebkent markas gepeken vagy windows fut vagy egy ezereves vallalati linux, frissitesek es joreszt driverek nelkul.

    A "fejlesztes" az lenne, hogy letiltjak ezeket is, mint amikor a sony levette a ps3-asokrol a linux inditasi jogot. Mert megtehetik, hiszen a hardver kvazi a microsoft tulajdona, a felhasznalo csak licenszeli a hasznalati jogot, amit a jogtulajdonos barmikor visszavonhat. Az, hogy a hardvert magat megvasarolta a vevo nem jelenti azt, hogy szabadon donthet a felhasznalasarol. Es ez jogilag valamiert megall.

    Az Apple eseten tenyleg meglepo, hogy barmit is megengednek, mivel az ios-es keszulekek eseten kifejzetten tiltjak a gyarilag beepitett os modositasat vagy cserejet. (persze ennek ellenere mindig root-olhatoak a keszulekek, pedig nem lenne nehez tenyleg biztonsagosra megcsinalni oket, ez meg a microsoftnak is sikerult) Ha jol latom, akkor a regi dual boot-os bootcamp megoldas mar nem tamogatott az uj ARM-os rendszereken, pedig a Microsoft szivesen adna el ARM-os windows-t az Apple tulajdonosoknak is. Az emulacios megoldas nativ ARM-os windows-al nem az igazi, mivel a hardver kozeli driver-ek (pl. a videokartya 3d gyorsitasa) nem igazan erhetoek el a sandbox-os kornyezetbol. Bar legalabb a szamitasi teljesitmeny nem csokken jelentos mertekben, de ha rendes 3D gyorsitas kell, akkor a nativ windows lenne a leginkabb jarhato megoldas.