• asgh
    #21
    #13:

    "Nekem elég, ha parancssorban működnek a GNU és egyéb Unix-szerű oprendszeres progik, más külső C, Fortran, R, Python cuccok, semmi más nem lényeges. Persze ideális lenne, ha ugyanazt az oprendszert tudnám használni mindenre."

    A macOS is unix, ráadásul van homebrew így kb. az összes fontosabb parancssoros fejlesztés elérhető macOS-re, tehát csak emiatt felesleges linux-al bajlódni.

    #19:

    "Ha jol latom, akkor a regi dual boot-os bootcamp megoldas mar nem tamogatott az uj ARM-os rendszereken, pedig a Microsoft szivesen adna el ARM-os windows-t az Apple tulajdonosoknak is."

    A hivatalos bootcamp akadálya nem az Apple, hanem az MS, mivel kizárólagos szerződést kötött a Qualcommal, így nem adhatja más hardverhez az ARM-os Windowst. Ennek ellenére meg lehet kerülni a korlátozást, ha fejlesztői verziót telepítesz.
    Ezt pl. a Parallels teljesen automatikusan intézi: létrehozza a virtuális gépet, magától leszedi (tök ingyen) a win 11-et, a telepítés meg kb. next-next-next bonyolultságú.

    Az Apple amúgy mindig is támogatta az alternatív OS-eket Mac-en.
    A stratégia egyszerű: ha a usernek tetszik a hardver, de fél OS-t váltani, akkor a bootcamp ad egyfajta biztonságérzetet. Aztán idővel úgyis átszokik macOS-re és a végén már nem bootol át windowsra, max 1-2 játék kedvéért.

    A iOS más liga, mert alapvetően tartalomfogyasztó platform, így az Apple úgy kezeli, mint egy játékkozolt: a user nem egy eszközt, hanem egy zárt hardver-OS-szoftver-szolgáltatás csomagot vásárol, ezért igyekeznek minden olyan lehetőséget kiiktatni - vagy legalább az átlag felhasználó számára megnehezíteni -, ami megtöri a rendszer integritását.

    "Gyakorlatilag joreszt mar csak a kinai allam nyomasgyakorlasa miatt van meg linux tamogatas a mai modern pc-kben"

    Meg az olyan nagy cégek miatt, amik több ezer linuxos workstation-t használnak.