237
Manor Lords
  • hapi
    1. A magtár raktár, legyen közel a a piachoz, legjobb ha közvetlen az út másik oldalán van
    2. Legyen benne ember bőven.
    3. Ők állítsák a piacon a bódét. (ráklikkelsz a bódéra kiírja hogy mi a foglalkozása az embernek aki állította, kikeresed a munkahelyét és kirúgod majd beteszel egy embert a raktár/magtárba aki azonnal átveszi a piaci bódét. Ezután betöltöd bárkivel a kirúgott ember állását.)
    Általában az a baj hogy aki a bódét állítja mondjuk vadász, és elmegy kilométerre vadászni hordja a húst és nincs senki a piaci bódéban.

Még azt vettem észre hogy nem jó ha "minden" messze van, most sokkal közelebb raktam mindent a piachoz raktárhoz stb. és kevesebb rohangálás gyorsabb munka. Pl nem jó a vékony hosszú zöldséges ház, búza mező, igazából semmi ami vékony és hosszú. Legyen minden négyzet alakú! Túl sok idő mire ide oda szaladgálnak az emberek.
  • Hunor1
    legyen fullos a raktárad/magtárad emberrel talán
  • ujhagyma
    Segítsetek, kérlek
    Miért van az, hogy kis falu, 12-13 házzal, van kajám bőven, de az ellátottság mégis csak 60%? Az egyik ház zöld négyféle kajával, mellette a szomszéd piros nulla kajával.
    A másik, hogy learatom a lent, amiből a szövőműhely vászont csinál, de nem jut el a szabómhoz, hogy ruhát készítsen belőle. Megy a piacra eladásra. Erre is keresem a megoldást. Köszi
  • Hunor1
    próbáld meg kisebb mennyiségekkel. Kezdtem egy új falut, csak 1 kereskedő van benn az épületben és elég jól pörög. igaz még csak kis falvam van, és nem adok-veszek 8-10 féle árút sem egyszerre egyelőre.
  • Savaran
    Felhúztan már kétszer egy fullos várost, de a kereskedelmi épület, és a teherbíró állatok viszonyát nagyon nem értem, az biztos hogy a kereskedelem elviszi a hátán a falut, nem kell búzát vetni, ki kell húzni a kereskedelmi perkeket és működik, ami nincs azt importalsz, ami van abból termék lesz pl kard ilyesmi, dől a lé, a korai időszakban íjjak eladásából lehet farmolni rengeteg pénzt, itt jött elő egy bug vagy én nem értem, beállitottam az 50 íjj többletet, magyarul addig adja el amígy 50 darab marad, de valamiért a kutya sem vette meg így már 600 darab halmozódott fel, más termék meg folyamatosan eladódik, gambezont is olyan nehezen kezdtek gyártani hogy csak na, répából 1100 gyűlt össze, 100 ra állitottam mégsem hordták el, maxos kereskedő épülettel.
  • Hunor1
    igen, kéne egy hátsó kijárat akkor jobb lenne talán
  • AnuluWork #111
    A legnagyobb gáz szerintem a trade post, ahogy a kis taligákkal feltorlódnak, aztán se ki, se be.
  • AnuluWork #110
    Ha a Manorhoz építed a falut, felhúzod kerítést, nem érded el mindegyik épületed. :)

Ami még engem zavar, hogy nincs szőlő. A földművelés bugos, oké, javítják, de nincs szőlő?

És akkor ott van, hogy pl. az alma nem jut el a piacra. Veszem is, termesztem is, de nem jut el. Ezt se értem.
  • AnuluWork #109
    Leírtam korábban, hogy milyen elfogadás kell hogy 1 v 2 (vagy több)/család/hó jöjjön.
  • b-type
    Sztem alapvetően a játék felépítésének a problémája, mivel azért ez messze nem egy valós szimuláció, a játékosok számára tállalt játékmechanikán belül lehet ez egy valósabb.
    A játék és a valóság keverésével nézve, egy játékban szereplő tartomány mérete az kb. 100-200 morgen (~70-150ha), ez pedig max 15-30 család/ház:
    "The population of a Medieval Village?
    Medieval Villages were located close together in medieval times and the population of the average village could be between 50 and 100.
    It was very rare for the population to exceed 100, although it did happen sometimes. During medieval times, the greatest population density in medieval villages was in France which was about 100 people per square mile.
    France had a climate that was naturally suitable for agriculture and so the average population of its villages was higher.
    In comparison to France, the average population density of a German medieval village was 90 people per square mile and that of a British village was a little more than 40 people per square mile.
    The main factor that decided the population density of a medieval village was if the climate was suitable for farming the arable land.

Persze ez csak a téma kedvéért, mert több a lehetséges pontatlanság, de összességében kisebb településekben van hangulat:

• Caliph
    mennyivel jobb volt a settlers 2 10éves évfordulós kiadása,mai napig fent van a gépen :D ott rendesen működött a logisztika meg a gazdaság,ha jól építetted fel :D vannak hibái,de akkor is,5 élelemraktár kell 100 családos faluhoz? vannak mechanikák amik annyira nem jönnek be itt sajna. egyik pl a piacos rendszer,a lakó miért nem tudja elvenni magának a kaját ruhát stb a raktárból?
    vagy lehetnének dedikált hauling stationok,az ott dolgozó családnak semmi dolga nem lenne csak a szállítás.
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2024.05.04. 09:46:19
  • Hunor1
    Azért ez kicsit gáz hogy 100 családos FALUBAN (mert ez nem város azért) a fele népesség csak is a logisztikában kelljen részt vegyen! Bárhonnan is nézzük egyelőre ez most még csak egy falu szimulátor. egy falunak bőven elégnek kellene legyen 1 nagy piactér, és annak el KELL látnia a falu utolsó házát is. no meg minek kell 3 trade állomás? (ezzel most nem téged kritizállak), egynek is elégnek kéne lennie , csak meg kéne növelni a szállító kordék kapacitását hogy gyorsabban pörögjön ki és be az árú. Kellenek majd új mesterségek is (halászat,diszó és tehén farmok, mészárszékek a húshoz, iskola, papok miséhez,kőfaragók mondjuk egy III. szintű templomhoz, polgári házakhoz).Óriási potenciál van még ebben a játékban :))
  • Hunor1
    "MANOR LORDS
    @LordsManor
    ·
    ápr. 28.
    Main points for the planned next patch:
    -Fix all the weird homeless bugs
    -Tune the archer damage
    -Tune the trade oversupply mechanics (it's too harsh and punishes regional specialization)
    -Slow down the rate of the AI claiming territories
    -Improve the sawpit efficiency / storage. "

elvileg hamarosan jön a peccs :)
  • hawkie22
    Milyen gyorsan jönnek az új emberek/családok a faluba? Van 10 duplaházas telkem, mind lvl2, már több mint egy év eltelt, de még mindig csak 6 családom van, pedig az morál is 70% fölött van. Nem értem.
  • Amergin
    Leírom a tapasztalataimat a 100 családos városról.
    A központi piac kb. 80 férőhelyes, az volt az első, amit kijelöltem, úgy 20 szabad hely van még rajta.
    19 db 3-as szintű ház, 1 db 2-es szintű ház, 10 db 1-es szintű ház (dupla házas telekkel mindegyik). Ennek a 100%-os ellátottságához nekem magtárban dolgozó családból 30 db kell (5 magtár van), raktárban dolgozó családból 12 van (3 raktár van), 3 kereskedőállomás van (fullosan megy mind=12 család), vagyis a családok kb. fele csak a logisztikát csinálja!
    Fluktuál egy picit a szükséges létszám ahogy megfigyeltem, lehet néha valamivel kevesebb is elvinné, de nagyságrendileg ennyi kell, szóval mindenki ilyesmire számítson.
    Nekem 5 év kellett hozzá, biztos van akinek hamarabb menni fog.
    Ha már ezen a szinten vagyunk, a báró nem jelent kihívást, simán lenyomjuk a fullos seregünkkel. Kár, hogy nincs erősebb ellenfél...
    Nagyon jó kis játék ez, látványilag egy "vizuális katarzis". Sajnos az az érzésem, hogy ez a 7 éve fejlesztett játék csak 7 év múlva lesz teljesen kész, ha ilyen ütemben halad...
  • Amergin
    Igen veszem is a kaját, mert van pénzem rá, ez az előnye a kereskedésnek. Veszem a mézet, a húst, a bogyót (nekem az a festéshez is kell), a gabonát (én őrölöm és sütöm le kenyérnek), az almát. A zöldség meg a tojás az teljesen saját. Persze húst szerzek vadászatból is meg bogyót is gyűjtök, de arra rá kell segíteni behozatallal is, hogy mindig legyen.
  • Hunor1
    ez szép! Nagyon kiegyensúlyozott az élelmiszer mennyiség. talán veszel is? Nálasz szinte semmi hús nincs a piacon vagy pl. tojás, azok csak a házakban vannak, nincs fölösleg ami a piacra kerülne. 2 magtáram van fullra pakoltam őket. kajám van elég de nem ennyire választékos mint nálad.
  • Amergin
    Igazad van, ez tényleg segít. Raktár is kell, de sokkal kevesebb, mert a magtár az, amiből valóban sok kell, hogy tényleg fel legyen állítva annyi bódé, amennyi szükséges a 100%-on tartáshoz. Nem vettem észre, hogy lenne jelentősége, hogy a magtárak merre vannak a városon belül.

Három magtár és benne 9 család kell ehhez.
    8 családnál már elkezd csökkenni nálam, vagyis jelenleg ennyi szükséges. Viszont így az összes ház húzható a hármas szintre.

Kereskedővárost éri meg csinálni szerintem, minden egyéb csak mellékszál. Ahogy nő a falunk így is úgy is kereskedni kell majd, akkor meg nem mindegy már, ha eleve annak csináljuk meg a falut?
    Kovácsműhelyt, sörfőzdét és szabóságot fejlesztettem a lvl_3-as házakban (csak ezt a hármat és nem fegyverkovácsot, csak sima kovácsot). A sör úgyis kell a jónépnek, a kovácsnál meg a szabónál pedig lehet változtatni a termelésen, ha az egyik cikk ára nagyon lemenne (mert le fog!) akkor ott van a többi, át kell állni arra és nincs gond, pörög tovább az üzlet.
    Míg ha csak egyfélét tudunk gyártani, akkor időnként annyira lemegy az ára annak a terméknek, hogy nem is éri meg gyártani és eladni.
    Van még mit finomítani a piac rendszerén, mert most van olyan, hogy vásárolom a vasércet (a kovácsnak kell ugye) és ez annyira felviszi az árát a vasércnek, hogy drágább lesz, mint a vastömb (ami ugye már a feldolgozott vasérc), ami nonszensz.
  • AnuluWork #99
    Korai még ez a játék. 0.7nél járunk patchben. Ne várjatok csodát.

A háború szerintem idegesítő. Főleg, hogy a báró claimel, claimel, és claimel, aztán annyi.

Hiába építesz újabb piacot, ameddig nem tölti fel az elsőt, nem fejlődik.

Ami okozhatja a problémát, az a beállítás amit az igényekre raktál. De van egy vonzáskörzet, tény. Meg van sok-sok olyan pici bug, ami elsőre észrevehetetlen, de másodikra kitéped a hajad, ha pl. éppen visszatöltötted a játékállást. De leszarom. Még új patch se jött.

Akit idegesít a kis raktárkapacitás, a nexusos van egy mod ami ezt megoldja. :)

Amit továbbra is bugos ha istállót építettél, az a livestock. Össze vissza írja és kezeli az állataidat.
  • Hunor1
    jó és azt hogyan éred el? Amúgy a manor őrtorony és a kisebb tornyok még nem kaptak funkciót úgy látom. hiába írják hogy támadás alatt a falusiak bemennének oda hogy növeljék a védelmet (lődözzenek onnan nyilakat mint a Frontierben).
  • hapi
    A megoldás: Raktár és magtár a piac közvetlen közelébe, mindegyikbe sok ember és el kell érni hogy az állítson bódét a piacon aki a raktárakban dolgozik.
  • Amergin
    Sajnos nem megoldás: pár napig tényleg eltűnt az igények nem teljesülésének a jelzése, de utána újra visszatért...
    Akkor nem tudom, mi a megoldás.
    Álljon 10 házból a település, amennyi elfér a központi piac körül, a többi, ami nem az meg maradjon level 1-es?
    Nevetséges.
  • Amergin
    Olyasmire jöttem rá, ami nem biztos, hogy mindenkinek nyilvánvaló.
    A falu szélén lévő házaknál rendszeresen rinyál a játék, hogy nem teljesülnek a ház igényei (ruha, kaja, stb...) Persze arról beszélek, amikor egyébként mindenünk megvan és a központi piacunkon elérhetők is ezek.
    Megoldás: kicsi piacokat kell ezen házak környékére felhúzni.
    A bódé pedig egy KAMU. Nem kell, hogy ott legyen (nem is lesz ezeken a piacokon semmi sem, ha kellően nagy a központi piacunk, minden bódé ott lesz MEGJELENÍTVE, de csak megjelenítve!)
    Ezek a külső piacok (ahol nem fog bódét megjeleníteni) növelni fogják a környék házainak a piac általi ELÉRHETŐSÉGÉT, ha van ott bódé, ha nincs.
    Ez a megoldás!
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2024.05.01. 19:52:19
  • uwu2020
    Most pörgetem az időt. Végülis mindent megcsinálnak de egy épület eltart nekik 1-2 évig. Fiafaszez?
  • uwu2020
    Mi kell egyáltalán az építkezéshez? Eddig elég volt ha van nyersanyag, meg szabad ember, megtalán ökör. Tier 3 házaim voltak és valamiért megállt minden építkezés. Újatkezdtem, és el se indul. Nem találják a fát, vagy nem találják hova kéne menni? Van elkezdett építkezés, azt se akarják befejezni. Mi kell egyáltalán az építkezéshez? Van amiről nem tudok?
  • b-type
    Nekem ezzel a technikával lett meg másfél év alatt a 4 tartomány, egyébként az is egy működő taktika lehet (jelenlegi verzióban), hogy ha bejelentette igényét egy tartományra akkor megnézed a csata helyszínét, odaküldesz egy egységet, egy másikkal meg csalogatod, én most ezt tettem Nusslohe esetében, mert a következő havi kifizetés előtt fel akartam oszlatni a zsoldossereget. Az én csapataim sorakoznak a kihírdetett csata helyszínén, egy pedig cicázik az 'ellenséggel', amikor már egyértelmű volt hogy nem érnek oda a csatára akkor a legolcsóbb zsoldos csapat kivételével feloszlattam mindenkit. Az idő lejárt az ellenfél nem ért oda, és a tartomány az enyém. ...más kérdés hogy jelenleg nem tudom betelepíteni lové hiányában..
  • Hunor1
    szerintem a házban kell legyen 3 féle élelmiszer.
  • Amergin
    Kétféle ennivaló kéne, hogy level2-re fejlődhessen a ház. Ott is van az út túloldalán a piacon a bódé. Nem két fajta étel van.
    Három fajta van! Bogyó, hús, tojás.
    Mégse engedi fejleszteni a házat.
    KÉP

Tudja valaki mi lehet a gond?
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2024.04.30. 22:52:12
  • b-type
    Sztem a legfontosabb a támadás :)) alapvetően én a templomot igyekszem hamar megépíteni, tehát hajléktalanság megszüntetése+piac, majd rögtön a tempom, nyilván kell a favágó, deszkakészítő, bogyószedő és vadász, az 5 ember tologatva, ahogy megvan a templom akkor a deszkakészítő eldobja a gyalut és reverendát ölt.
    Ahogy megjött a pajzs és fegyver akkor milicia támadja az első banditatábort, a zsákmányt magamhoz veszem, akkor már van pénz zsoldost felfogadni és jöhet a következő banditatábor, lehet egye zsákmányt a közeli városban eladni, akkor az ebből befolyt pénz mehet kecskékre, tyúkra...
    DE nagyon fontos levadászni az összes banditatábort, hogy legyen befolyás, és pénz...ahogy a rivális lord területi igényt nyújt be, azt megtámadni zsoldossereggel és szétverni, a következő igényét detto. a befolyással már mi is területi igényt támaszthatunk és innen már nem áll meg előttünk, se befolyása, se pénze, de ha van is akkor nekünk több van. A hozzánk csatolt tartományokban való letelepedéshez is pénz kell, eleinte a banditatáborok a legjobb lehetőség erre.
  • Caliph
    én még cask az elején járok,de az építési sorrendem az alábbi volt:
    favágó,hunter és forager(mivel a bogyó szezonális,egy család kezdetben bőven elég ellátni a két épületet.azaz amikor szedhető a bogyó a vadászból kiveszed a családot és irány bogyót szedni,ha leszedted a bogyót irány vissza vadászni,addig is szaporodnak a vadak)
    granary és raktár,ebbe azonnal egy egy család amig összeszedik a parlagon elszórt dolgokat(ezek ha sokáig kint vannak,és esik is,akkor "rongálódnak" és eltűnhetnek),(azután ki lehet őket venni amíg nem lesznek többen),tüzifavagó,piac,és végén jöhetnek a házak.
    háznál a neten azt írták hogy a vegetable garden nagyon faja,kis falunál szinte nem is kell földet művelni,azt azonban figyelembe kell venni hogy nagyobb kert több idő megművelni,és addig hiányozni fog a munkás a beosztott helyről,szóval ezzel sem kell erőlködni az elején
    a gyümölcsnek 3 év kell mire a maxot termeli,szóval ezt is vedd figyelembe.
    piacot ahogy írod,központi helyre,és köré építeni a "gyárakat" :p

egylőre ennyi,majd ha haladok tovább irom mit tapasztaltam. első körben békés harc nélküli módot tolok
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2024.04.29. 21:58:37
  • terasz
    Köszi! Felére már én is rájöttem egy 10+ órás próbajáték alatt, de sok hasznos van benne. A földeket érdemes jobbágytelek méretűre elkészíteni (kb. ház alaprajz nagyságú), akkor szépen folyamatosan felszántják, vetik a népek. Biztosabb így a hozam, mint egy nagy focipályán, amit ha nem fejezel be időre, arra az évre ugrik a termés.
  • AnuluWork #86
    Azt fogalmaztam meg rosszul, hogy nem a háznál költözik a család, a munkahelynél lehet közlöztetni a családokat más munkahelyre, ahol lehet ...
  • AnuluWork #85
    Kőtömb. Egyelőre csak a kereskedőtől. 16 pénz körül. Kifejleszted a Better Deals-t, akkor olcsóbb lesz.
    Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2024.04.29. 19:09:56
  • AnuluWork #84
    Mindig a piaccal kezdd el az építkezést!
    A piacrendszer úgy néz ki, hiába építesz egyéb piacot, hogy fejlődjenek a házaid (L1-L3ig), fontos, de amekkora piacot csináltál elsőre, ameddig ott fel nem áll az összes árus az adott helyen, addig, ha van is egyéb piacod, nem fognak oda sátrakat felverni, vagyis, kicsinálhatod a házaid fejlődését, pontosabban lassíthatod, előbb utóbb azért azok is fejlődnek, hiába a távoli piac, ha olyan a küldetés (vagy annak) beállítása(i)! Vagyis, több kisebb piac, mint szerintem úgy egy nagy, hogy a térképen necces építkezni. És akkor piac mellé a L3as házak pékségei, sörkimérései, köréjük a kocsma, ill. jó ha nincsenek messze a raktárak sem. Először azt hittem, elég 1-2. Nem. Minél nagyobb a településed, egy idővel annál több raktár kell. Ha nem tudod jól megtervezni, később gondot okozhat, hogy rohangálnak a raktárokba, mint a mérgezett egerek. Rámész a piacra, ott termék, és mutatja zölddel ha el van látva a ház, és pirossal ha nincs!

Kastély.
    A falu növekedésével kezdhetsz bele, szintet kell lépned a faluddal. Ne akarj nagyot tervezni az elején. Lepakolod a külső tornyokat, meg még ki tudja mit, előre megtervezed, blabla. Ne. Manor, adó épület, aztán a hadsereged növeléséért, le kell rakni a Garrison Towert, hogy növelhesd (duplázhatod) a Retinue (kiséret) méretét. Elvileg, ahány területed van, a másik területen új Castle, új Garrison torony, növelheted a kiséret méretét. Valahogy így működik a dolog. Óvatosan a kastély építésével. Ha beleraksz épületet, pl. malom, és fallal veszed körül, nem tudom bug-e vagy csak szopatott, de nem tudod utána kijelölni a várfalon belüli épületeket. Működnek, de mégse. :D

A harc.
    Lándzsások, ill. csákány/kard/stb., fullos testpáncélban. (Van import, és van saját gyártású. Árban különböznek.) Lehet színezni is őket, de az bugos. Nekem, a totálisan képzett íjászok SE működtek, gondoltam, live earlyig nerfelték őket, és tényleg ... Ennek ellenére azokat támadják meg először az ellenség tagjai. Saját miliciából ha vki kipurcan, akkor kipurcant a lakosod. Idővel érdemes zsoldosokat is felfogadni, akik drágák, de eldobhatók. Nem töltődnek fel emberből, mint a milicia, hacsak szélnek nem ereszted őket. Attól függően támad az ellen, hogy mi van beállítva a küldetésnél. Természetesen, nem közelező harcolni, olyan beállítás is lehet, de az acsik egyelőre főleg a második küldetésért járnak igazán. Olyat is lehet beállítani, hogy banditák, de a báró csak claimel, és addig nem támad, míg te nem támadsz rá. Akkor védi a területét. Influence-t harcban kapsz, bandit campek, hadsereg ellen. A báró terjeszkedik, de nem épít. Csak claimel. :) Influencet harc mellett még a templomban lehet szerválni. Kajáért influencet kapsz. Az adóknál tudod beállítani a mértékét, ill. azzal is kapsz, ha a manort fejleszted. A zsoldosokkal vigyázni! Míg a milicia a manorból rohan elő, a zsoldosok valamelyik terület széléről. A milicia színe a kiséret színe lesz a te zászlóddal (nexuson vannak már modok!), de a színválasztás jelenleg bugos.

Házak.
    El kell dönteni mit akarsz: lakosságszám növelést, bemegy a lakosság, és vmi munkát ahol ember kell azt csinálja, vagy kis kertes házakban, későbbi felhasználásra épületeket. Ott az picit máshogy működik ... A sima házakba kert nélkül (lehet nagyobb, kisebb), csak családok költöznek. Egy v. több. Bővíteni is lehet. Ahogy lerakod. De ha hátsó kertes házat építesz, akkor nagy kert kell az almának és zöldségnek, kisebb a tyúknak és kecskének. Máshogy az alma és zöldség biznisz nem éri meg. A házak fejlődésénél mindig kiírja, hogy mi kell neki, ha az nincs meg (küldetéstől függően) vagy nem, vagy csak lassan fejlődik az adott ház. Én úgy szoktam, hogy kocsma mellé sörfőzde, és iparcikkes történetet MINDIG csak piac köré építek. Minden máshol alma, zöldés, tyúk, kecske. Mindnek van értelme. Ha bevállalod, hogy legyen szabóság a házban, akkor a benne lakók MIND szabók lesznek, és hopp, ugranak is a munkájukból. Tehát, ha nincs elég tartalékod, akkor máris nullán vagy, és nem fog senki szállítani, építeni, fejleszteni, stb. ameddig nem jön új család. És akkor elérkeztünk oda, hogy mindig legyen üres ház! Mert az emberek jönnek, de ha van üres ház, nem buksz időt a népességnövekedéssel. VISZONT, tervezz úgy, hogy legyen elég kaja, mert a mennyiséget és hogy mennyi időre van, azt az aktuális népességedre írja, sosem a "vajon mennyien lesznek majd télen" kérdésre ad választ, meg arra, hogy ha jön még több család, ugyan lesz-e elég kaja, tüzelő, és még ki tudja mi télire!

Úgy vettem észre, hogy ha gyors fejlődéses falut/várost tolsz, már az elején érdemes a kereskedéssel is szórakozni! Mert ha nem, gyorsan kifogysz télire.

Figyeljetek oda, hogy mindig legyen elég ember aki ülteti a fát, mert azzal dolgozik mindenki. Be lehet állítani, hogy mennyit tartalékoljanak mindig (épület építése, várhoz, stb.), és miből legyen deszka. A timber mindig fontosabb szerintem, mert deszkát tudsz venni, tüzifát is, de timbert NEM! Úgyhogy az erdészed fásítson, mert el lehet oda jutni, hogy nem marad fa. :D Néha érdemes szüneteltetni egyes épületeket, mert többet használ, nehezen tudod szabályozni, mint ahogy tervezted. Bogyó, hús a "kaja", abból lesz az elején minden, DE nem kell sok, mert gyorsan kimerül egy-egy évben az adott nyersanyag forrás. Ha bontasz épületet, a nyersanyag egy része megmarad, össze tudod onnan szedni, de NEM ÉRDEMES GYORSAN NAGYOT FEJLŐDNI, mert követhetetlenné válhat a dolog. Szépen, lassan, legalábbis szerintem, mert éhen halnak, elmennek, meghalnak harcban, kigyullad a házuk, stb. Úgyhogy figyelni a lakosokra. Mindezt úgy, hogy a második külditől támad a gróf is (ezen lehet finomítani, pl. csak védekezzen, de akkor is fog jönni ellen, két v. ki tudja hány évente, pontosabban amit beállítasz. De az acsik konkrét, nem buherált küldik kapcsán jönnek! Már aki erre izgul, annak fontos lehet, mert több napos program ez a játék, és akkor a további területekről még nem is íram. Tehát, körültekintően építkezzetek, a fa nagyon fontos, ugye. Ha már fa, javaslom, hogy saját ökre legyen a favágónak, ahhoz kell istálló, de ahhoz NEM felétlenül kell ember az istálóban, csak állat, mert elég ugye az ökrökhöz az, aki nem csinál semmit!, csak meg lehet szopni értelemszerűen, stb. A rönköket, árut, stb. ha nem kézi vagy egyéb kocsival szállítják, kell ló, öszvér, és ökör. Minden más állatot tenyészthetsz. Az is külön történet. Úgyhogy, ne pazaroljátok a fát! Nem kell állandóan tüzifát aprítani, lehet venni is. Sörhöz barley kell, aztán L3as házból Brewery, és csak utána fog tudni működni igazán a kocsma. A ház szintekhez pláne kell kocsma, úgyhogy érdemes odafigyelni, hogy legyen sok sörfőzde, kocsma és részeg! A kor plázája a kocsma. A férfiak és nők is mind odajárnak. Látva a részletességet, szerintem idővel lesz kupi is. :D

Kereskedő.
    Szerintem totál bugos. Early. Az a legnagyobb bajom vele, hogy kicsi a befogadóképessége és kénytelen vagy egy területen többet is működtetni, méghozzá úgy, hogy mindegyik ugyanazt csinálja. Érdemes raktárt mellé vagy granaryt, azok mellé istálló, mert folyamatos az áruáramlás, és néha azért lassul be a hadsereged amint éppen átvág a városon mert természetesen attól távolabb támad az ellen, mert az utakon megy a rengeteg szekér, taliga, és még a piacon is kerülgetheted az árusok bódéit. :) De jó dolog, mert pl. a fát építkezésre, stb. használhatod, nem pedig csak kivágják tüzifának, kipusztítva az erdőt. (Én nem szoktam az erdésznek megmondani hogy hol telepítsen, hanem egyszerűen oda rakom, ahol van tüzifát vágó faváró és van rönköt cipelő favágó.) Amit kivágnak, ott telepít automatikusan, érdemes teljes létszámmal üzemeltetni, mert van amit nem érdemes, annyira kicsi a raktára ... De visszatérve a kereskedőhöz: kell. Nagyon. De nem szabad nagy tételeket rendelni, mert elrohad, és nincs is elég hely. Ha vmivel kereskedni akasz, hopp, megveszed az útvonalat, biztosítod hozzá az állatokat, és már áramlik is be a termék. Érdemes nézni, hogy hány állatod, ahhoz hány istállósfiúd (családod) van, ahhoz hány istállód van, mert folyamatosan hülyeségeket ír ki, és ha nincs az állat feje felett tető, elveszhet, hónap míg új állatot szerzel, HACSAK nincs állatkereskedőd. De ez a rész számomra eléggé "early", szerintem ultrabugos, de ha rendberakják, akkor jól fog működni. Egyelőre nem rakták rendbe.

Amitől meg fogtok őrülni, az a szabad emberek hiánya. Baromi lassú a felszabaduló ember aki semmit se csinál. Egy év alatt max. 24-30 család jön. Max. Havi max kettő (100% elfogadásnál jött néha több). Néha érdemes szüneteltetni az adott épületet, mert akkor megkapjátok az embert onnan. De tudni kell, hogy ha volt standja a piacon, nos, az elvész ... Szóval, minél nagyobb a város, minél nagyobb annak kiterjedése, annál bonyolultabb a szállítás, bonyolult, mert a be nem osztottak, hacsak nem upgraderől van szó, ott a család is besegít, azok akik egyáltalán építenek is, de úgy vettem észre, eléggé kellenek a szállításhoz is. Mivel nem embereket, hanem családokat pakolsz az épületekbe, érdemes nézni ki hol lakik! Tehát a város másik végébe lakó család, ne dolgozzon az egyik végében (ezt meg lehet nézni, kicsi sárga vonalak mutatják ki merre és mit csinál adott épületből), mert ha egész nap munka helyett bandukol, akkor jó sok időt qur el erre ... Lehet rakosgatni a családokat, de visszaüthet, így szvsz szard le, de lehet, és rakosgasd, ha zavar, hogy vki nem hatékony helyen él a munkájához képest, de ne felejtsd el, hogy van háború, meghalhat, aztán rakosgathatod újra míg meg nem őrülsz. Ráadásul szerintem ez a rész bugos, és remélem, ezt finomítják majd 1x, mert most nem tökéletes annyira, mint lehetne ...

Föld.
    Érdemes a kijelölt területet NEM azzonal beültetni. Sőt, a crop rotation szerintem bugos. Én nem is használom. De így figyelni éppen hol jársz, és figyelni kell mit ültess, vagy ne ültess, és időben meglépni (parlagon hagyni, vagy álltokat hajtani rá ha van ez a képességed, stb.), mert a 100%os hozamhoz idő kell! A földműveléshez be is rakok egy kis guideot, ÍME, mert az elég bugos és valahogy nem működik úgy, ahogy írják. (Pl. méhészet, területenként kettő lehet, és köze van a terméshozamhoz, de ezt a kifejlesztése után se érzem. Mindengy, majd bugtalanítják és jó lesz, mert baromira összetett. Lehetne itt belemenni, hogy mekkora terület, azon hány család dolgozzon, hány farmház, de a mézből és tojásból simán túl lehet élni a teleket az elején (érdemes a méhészetet kifejleszeni!) + kereskedelem, mert a bogyók és állatok nem "teremnek" mindig. Úgyhogy, sok hunting camp és sok bogyószedőház nem kell. (Itt érdemes végiggondolni, hogy hová rakd őket, mert ha egy erdész a környékre kerül, azt b+ kivágja az állatok körül a fát, és az a rész utána nem lesz az igazi. Ugyanez az igaz a mennyit öljek, mennyi maradjonra. Mert ha sokat leölsz, kevesebb lesz, a bogyók meg végesek/év! A gáz az, hogy ha oda is figyelsz, a kaja is elrohadhat. Pl. megsérül az időjárás/tűz/háború miatt a piacon vagy ahol éppen van az áru, és jön az éhínség ezerrel! Ha kifejlesztitek az állatokat a földre, akkor a földművelés hozama is megváltozik. Meg ugye ott a kerítés a földekre, tehát vannak lehetőségek, tessék próbálgatni kinek mi jön be!

Egy megjegyzés azért a földhöz. Ha a föld nem normális, hanem, amolyan "oda jó lesz az, jó lesz" méretű, akkor ha ökröd lesz, az ökör nem tudja 100%osan/normálisan felszántani a földet, és még előre jósolt 100%os hozamnál se lesz elég sok aratni való. Én úgy szoktam, hogy téglalap alakú földterület veszek a földműveléshez, ami köré utat építek, de úgy, hogy a farmtól úgy juttassam el oda az ökröt, a földig, hogy ha szántja, a téglalap alakú földet körülvelő úthoz egy pici útról juthasson be egy másik mellékútról, és pont a föld közepére egy kis utat építek, azért, hogy ezzel az ökör PONT középen érkezzen be a szántani való földre, majd a tökéletes 90 fokos szögekben bezárt földön akár majdnem 100%osan szántsa azt fel! (Remélem érthető! :D) A föld mérete nálam kb. 0,7 Morgen.

Terület.
    Szakosodni kell. Nem lehet agyba-főbe tolni. 6 pontot tudsz egy-egy területre elkölteni, tehát nem tudsz mindent kifejleszteni! De ez így jó. Van ahol egy tiszta zöld legelő az egész terület, van ahol meg nem az ... :D, finoman fogalmazva. Fontos, hogy adott spoton vannak kis lelőhelyek. Ahol korona van felette, az a sima duplája vagy még többszöröse, ahol nincs, az sima. A berry és az állat (hacsak ki nem vágod a fát körülötte) kb. véges, de nem sok. A hús és bogyók mellett tessék a népekkel kenyeret fogyasztatni (nem írom le a menetet, aki ezzel játszik, játszott mással is előtte, ismeri, így a malom, sütő és pékség körül keresgéljen), de van ugye ahogy írtam a módják a zöldség, a tojás, a méz, blabla. A fejlődéshez piacközelben kell hogy a piacon legyen legalább két fajta kaja. Aztán ezt hogy nem költözzenek el, mindig követelik is és követelik, és követelik. TABal meg tudod nézni, hogy kinek mi a baja, hol mennyien dolgoznak, laknak, stb. (Ja, R az út, C az építés gombja. YX az idő lassítás, gyorsítás, Ctrl+C eltüntetni a HUDot, és lehet klasz képeket lőni a városodról, a kis pöttynél pedig jobb felül, TPS módban előjön a földesúr, akivel be tudod járni a falvad/városod. Jelenleg, ha nő vagy, ha férfi, mindig egy szakállas öregember jön elő, de roppant mód ki van ez is dolgozva. A falak, nem számítanak, azon mész át és ott ahol akarsz. T gomb a területeiden között tudsz gyorsan váltogatni.

Épületek.
    Nem megyek bele mi mire való, de ha rákattintasz az épületnél a kis kérdőjelre bal felső részén a panelnek, akkor kiírja mire való, miből mit állít elő. Amit megtanultam, hogy raktárba minimum mindig érdemes 4 család, mert több az árú, mint az étel, élelemraktárba mindig legalább minimum 2 családot pakolj! Ez alatt sose. Farm minimum 4, a többi mindegy. Ha háborúzni kezdesz a saját területeden!!!, kötelező a temető és mellé a templomot fejleszteni, jelenleg L3 a max, de az L4 már katedrális szint lesz, megtalálod az art bookban hogy fog kinézni, ahogy idővel a hajókat és a kőfalat, erődöt, város körüli falakat is szépen bele fogják rakni, ami a legvégén nagyon élvezetes lesz, ebben biztos vagyok. Főleg úgy, hogy ami benne van, és most nem foglalkozom a bugokkal, valami ultrabrutál módon élvezetes már most!

A házaknál érdemes még figyelni arra, hogy amikor L3nál specializálod, legyen tartalék családod elég, aki nem csinál semmit, mert simán le fogja venni, lakóház mérettől függően 2-4 között! Meg ahogy mondtam, aki free, azt berakod épületbe, de ha L3as háznál mondjuk egy család ökröt visz, vagy kocsmáros, egy másik meg favágó, akkor az egész ház a specializációra fog rámenni, vagyis, akár három család is a házban megváltozott "munkaképességű" lesz. (A piacon úgy vettem észre, ha van szabad család, a standot nem bukják el.)
    Az gazdasági épületeknél, ha nincs semmi a családtag sziluettjénél, akkor nincs standja a piacon, ha van, akkor pedig van. Ilyen egyszerű.A kocsmárostól a kereskedőn át a favágóig mindenkinek lehet standja a piacon. És ne felejtsétek - már írtam korábban, de nagyon fontos -, ha leraksz egy 169es méretű piacot (az a legnagyobb), akkor ameddig a 169 helyet meg nem töltik, a többi piacon szar se épül! Érdemes előre megtervezni és lakótömbönként kisebb piacokkal operálni a fejlődés fenntartása érdekében. Legalábbis szerintem. A piacon főleg a L2-L3 családokból van stand és mani, úgyhogy érdemes odafigyelni mi kellhet nekik. Ja, és kifogyhatnak a cuccok. Pl. a kőbányám úgy kimerült egy emberes bányászattal is, mint a szar. Úgyhogy a kőre odafigyelni, de szerencsére nem kell sok, és lehet tradelni. A clay kell a házak cserepéhez, azt is érdemes bányászni, stb. Sawpitnél elég egy család a működtetéshez, és inkább még egy sawpit, mint egy újabb családot mellérakni! (Szerintem.)

Ami még fontos, a betegségek és tűz. Tűz lehet villámcsapás, háború, stb. által. A tüzet oltani úgy lehet, hogy ha van kút. Kútnak ugye kell a kék színű vízvonal, érdemes előre figyelni, hogy hová teszel le házat. A betegségek temetetlen halottakból, éhínségből, stb. vannak, de ha kifejleszted az opciót a bogyózóknál, tudsz gyógynövényt is szedni, a hunternél a hús mellett kifejlesztheted a csapdát, stb., szóval amellett, hogy egészségesebben fognak élni a falusiak, emellett hasznos is idővel. Aztán egyszer csak egyre többen halnak meg csak úgy, bár nem olyan managment ez, mint az Ostrivban, talán majd idővel. Ha megsérül a harcok során vmi, újra kell építeni. Ha L3 háznál pl. a gyümölcsösből kovácsot csinálsz, teljesen! átalakul a ház. Ez több idő, kell felesleges ember, stb. Nagyon jó kis apró részletek vannak a játékban. Szeretem ezeket nagyon, csak elsőre én is beszoptam rendesen. Amit most írok, az már tapasztalat. :)

Ami fontos: standok, többféle kajával, majd ruhák. Ha gyártasz majd az L3 házban, akkor 3-4 lehetőségből tudsz választani, kivétel ha jól emlékszem a sörfőzde és a pékség. Tehát: ruháknál csizmától a gambesonig, páncélnál a sisaktól a vértig, kovácsnál a toolstól egyéb másokon át tudsz választani. De mint írtam, minél több a valami, annál esélyesebb, hogy még a 2500as raktár is kevés lesz. Stb. stb. Ez a legnehezebb rész, hogy legyen a fejlődéshez, és ne legyen tele a raktár, és a raktárba szállítás közben ne rohadjon el a kaja, sérüljön meg valami cuccos. És akkor még a villám a raktáradba is csaphat, aztán lehet örülni, de ez így valóságos. :D ( Owenen is lehet kenyeret sütni, ember kell hozzá.)

A raktárakban érdemes használni a mit fogadjon be, mint ne opciót, mert lehet specializálni az áruforgást. Az ökröket távol is elhelyezheted. Bugos, de nem érdemes telequrni velük a várost, bár én egyet-egyet szoktam a raktárak mellé tenni. (Érdemes istállót felhúzni, az már két hely!)

A work area-t, amikor köjelölitek, akkor a ctrlal tudjátok nagyobbítani, kicsinyíteni! Erre mire rájöttem ... :D Vigyázzatok vele, mert simán képes az erdész fát ültetni a kertedbe. :D Ja, és még azt vettem észre, ha a deep miningot kifejleszted, és a koronás nyersanyagra teszel bányát, kb. sose merül majd ki! Ugyanez igaz a koronás állatlelőhelyre, de ott úgy vettem észre, hogy bár nem merül ki, fontos mennyit raksz be értéknek, hogy adott camp mennyi állatot vadásszon le. A hús kb. végtelen, de lehet fos az eloszlása, ha nincs elég újratermelődés!

Kétféle bevétel van. Amit a házak és épületek "termelnek", és ami a báróé. Az egyikből vásárolhatsz, fejleszthetsz, a másikból pedig zsoldosokat bérelhetsz. Mindig legyen elég manid tartalékban, mert beszopod, mint állat! A báró a falusiaktól vesz "el" adó formájában, ill. a bandit campekből jut még pénzhez. És ennyi. Ügyesen, de óvatosan a költekezéssel!

Rönköket úgy vettem észre, hogy csak a logging camp tud tárolni. Ez van. Kereskedőnél se kapható. Egyelőre. Mivel egy ökör tudja elhúzni, van benne logika ... Viszont, minden mást, főleg kaja, építéshez cuccos, érdemes kereskedőtől IS beszerezni! 1-10 ezüst között mennek, és néha jól tudnak jönni!

Public order sok féle módon változhat, ahogy a like ujj is. Bár sok a falusi picsogás és elégedetlenkedés, azért minél több a lakosod, elég magasan lehet tartani ezt. Az adminisztratív épületek adnak bónuszt.

Ha az elfogadás 50-75%os, havi egy, felette több család - minimum kettő/hó - vándorol be a városodba/falvadba, ha van elég ház!!! Mindig legyen.

Én így építenék kezdetben:
    -piac
    -logging camp
    -forager hut vagy hunting camp
    -5 ház a hajléktalanjaidnak az elején, majd havi 1 ház+ minimum!
    -raktár és granary
    -mégház
    -forager hut vagy hunting camp, területtől függően
    -favágó a tüzifához
    -kút
    -tannery
    -church
    majd a többi épület értelemszerűen. Ez kevésnek tűnik, de pont az első támadásig elég menet lesz!

Sose felejtsetek állatot rendelni azokhoz a családokhoz, ahol tudtok! A skillpontokat okosan osszátok szét területfüggően! Tehát ahol sok az állat, vadászat, ahol kevés, mert termőföld van, ott az eke, stb. Az állatokhoz kell istálló vagy szabad hely, de ember nem feltétlenül! Legalábbis én így éreztem. (Ha raksz családot hozzájuk, nem probléma, mert onnan lehet elszipkázni, ha nincs elég ember a munkához!)

Kozmetika: a templomnál tudtok harangszót változtatni. Már aki akar. Viszont, kell upgradelni (jó sok idő), mert anélkül egy bug vagy így akarták, L3as házaknál szopó lesz, ahol már L2es templom kell, amit akarnak!

A marketplacere mész, megmutatja az ellátottságot. Rámész a tüzifára, kajára, megmutatja melyik háznál mekkora az ellátottság. L3as háznál már négy fajta kaja kell!, stb. Ha nincs 100%os ellátottság, csak "99", akkor töröld le azt a házat amelyik picsog, és építsd újra. Ez egy bug. Ha közvetlenül a piac mellé pakolod a raktárat és a granaryt, akkor lerövidül az út "a termelőtől a fogyasztóig", mindig lesz elég kaja, tüzifa, stb. Tüzifából 1 kell márciustól novemberig, utána 2 tüzifa/hónap/ház. Én úgy építem a piacot, hogy körülötte házak legyenek, de igazán jól, 100%osan jól működni úgy fog, hogy furcsa mód nincsenek körülötte házak, csak az ipar, méghozzá úgy, hogy jobbra-balra tolható értelemszerűen minden. Nos, ezen lehet vitatkozni, de én maradok a házakkal körülvett "főteres" változatnál! :)
    Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2024.04.29. 19:13:03
  • b-type
    Sokkal kaptya be. 3 zsoldossereg kellett ahhoz hogy megverjem, és valóban piszok idegesítő az íjászok szaladása, végül is úgy lett az enyém a tartomány, hogy a maradék két íjjászseregét kergettem a térképen.
  • Hunor1
    az ok, de mennyi volt a miliciád? gondolom csak az a 20 fő mert annyira lehet lándzsát és pajzsot kapni. A Lord mennyi egységgel jött?
  • b-type
    ...mármint 17 család.
  • b-type
    Nálam még kicsi a létszám, 1év telt el és 17 lakos.
    Most volt az első konfrontáció a rivális lorddal Waldbrand tatomány ügyében amire igényt jelentett be, ott megvertem és most enyém a tartomány, ott kezdek új települést. Eddig egyszer kresselt a játék, és egyetlen egy bug amivel találkoztam az hogy a lord követelésének szövege az játékbetöltésnél eltünk, és csak térképnézetben írta ki hogy melyik tartomány van követelés alatt, de arra már nem tudtam reagálni, ezért vissza kellett töltenem az állást.
  • hawkie22
    Én pénteken játszottam egy kicsit, felhúztam pár házat, vadászkunyhót, favágót stb., de aztán mennem kellett melózni. Most meg meghalt a gamer laptopom hütöje, nem forognak a ventik, szóval megy ki tudja mennyi idöre a szervízbe, így várnom kell, míg megjön az új laptopom. De utána belevetem magam ezerrel, addig meg olvasgatom a beginners guideokat. :)
  • Botond #78
    Nekem még csak pénteken volt egy-másfél órám játszani, akkor addig jutottam, hogy majdnem sikerült éhenhalasztani a jónépeket 3-4 hónap alatt, mert nagyon az építőipari háttér megteremtésére koncentráltam. :)
    Szóval egyelőre olvasok ti hol tartotok a tanulásban. :)