118
-
dyra #78 Itt az érdekérvényesítő erő ami világszinten hiányzik a világ legtöbb országában. Erőtlen szakszervezetek, erős gazdasági érdekek. Az alul lévők képtelenek az érdekeiket érvényesíteni. Persze sajnos igazad van dolgozni kell! Ha nincs más mint troger meló akkor nincs más. -
Merces2 #77 Az jó hogy minden fórumtárs agyhalott aki nem szélsőségesen liberális a szó gazdasági értelmében.(és még én nem vagyok összhangban önmagammal) :D
De haladjunk tovább: hogy szólhatna már bele az ellenzék bármibe amikor nincs identitása csak nem fog már a gumigyáros saját kárára törvényezni , ezért vették át a kultúrmarxista szalmabábot.A baloldalt gyakorlatilag megzabálta a tőke. A jobb meg szélsőségesen populista. Az ilyen értelmes emberek meg nem fognak középre szavazni mert az olyan semmitmondó, ott nincs kiaknázható energia tehát meg se próbálkozik senki azzal hogy racionális legyen. -
Bruce_Willis #76 Te nem voltál az, te áruként tekintettél egy szolgáltatásra, és teljes joggal az olcsóbbat választottad.
Ha olcsó munkaerőt alkalmazol vállalkozóként, és éhbérért dolgoztatod az alkalmazottaidat akkor lehetsz szemétláda, kizsákmányoló, de nagyon szűk réteg az akinek nincs választása. Nem az Amazonban dolgozóknak, hanem mondjuk egy varrodában dolgozó nőnek, aki úgy gondolja ő ehhez ért, más munkaterületen nem is tudna elhelyezkedni, farmon dolgozók, kőművesek, segédmunkások. Akik kevesek ahhoz hogy szépen felöltözzenek és jelentkezzenek az Amazonnál munkára. Nekik az ő elgondolásukban nincs választásuk. Mindig az egyénen múlik hogy milyen határt szab önmagának.
A cinkosságot úgy értem, hogy a cégek az adókedvezményekért cserébe jattolnak a politikusoknak. Ha nem készpénzben, akkor máshogy. Megtalálják a módját. ;) Aki kételkedik ebben az tényleg vakon van.
Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.05.01. 12:57:37 -
lammaer #75 Figyu, igazából te kisemberként ugyanúgy profitorientált vagy... amikor a prohardveren drágábban próbálsz eladni valamit, vagy amikor épitkezéskor több kivitelezőt ismegkeresel hogy a legolcsóbbat válaszd. stb stb
Én is szemétláda voltam amikor nem 15.000-es napidijért béreltem kunikust az építkezésemre hanem a 10.000-ért dolgozót? -
Bruce_Willis #74 2010-ben még volt értelmes alternatíva, ha valaki jól tájékozott volt találkozott velük.
Igazából Feri cseszte el, mert annyira szarul kormányzott hogy a törpének a kisujját sem kellett mozdítani, a győzelem az ölébe hullott.
Szóval belehajszolta a népet a szarba. Most ott járunk hogy csak néhány lépés a diktatúra.
Én azt vallom, mindegy milyen becsületes egy párt, kétharmad többséget nem szerezhet. Az nagyon veszélyes. Nézd meg, minden az ő kezükben van, a média pedig a legnagyobb fegyverük. Az ellenzék beleszólhat bármibe is? Semmibe! Az ilyen agyhalottak, mint a kedves fórumtárs még örülnek is neki, pedig kell egy egészséges egyensúly, még ha nincs is mindig igaza a másiknak, legalább mások érdekeit is képviseltetné, hisz rájuk is szavaztak emberek. -
lammaer #73 Az a baj, a szakszervezeteknek ugyanúgy vezetőkre van szükségük, akik a végén ugyanúgy kiskirálykodnak azzal a hatalommal amivel a tömegek ruházzák fel őket.
Én hiszek a piaci szabályozó erőkben: senki sincs röghöz kötve, hogy egycégnél kell dolgoznia. Ha nem tetszik neki az a cég ahol most van, elmehet, kereshet jobbat.
Ha van jobb dolgozzon ott - ha pedig nincs, akkor be kell látnia, hogy hiába érzi úgy hogy többet érdemelne, egyszerűen a munkája annyit ér amennyit most kap.
-
dyra #72 Vannak én is mindig kispártra szavazok. De lassan a nagy pártszövetségen kívül már csak kispárt van. Mennyi most ahogy a második harmadik áll? 10%
Nem töketlenek, de most sokkal nehezebb egy pártnak felépíteni magát mint korábban. Régen volt néhány mainstreem média folyam ha megjelentél ismertek. Most meg millió csatorna, weboldal. Töredezett az egész. Pont most sokkal nehezebb eljutni az emberekhez mint korábban bármikor.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.01. 12:26:37 -
Bruce_Willis #71 Profitorientáltak mint minden vállalkozás és kihasználják a rossz (nekik kedvező) törvény adta lehetőségeket.
Cinkosok, nem is őket védem, de a probléma gyökere máshol kerestetik. -
aemus #70 Hmm..az Audinál valóban "úgy tűnik" hogy a bérek (jóval) magasabbak mint máshol.
De ugyanezért a munkáért a nyugat európai betanított munkás 5x ennnyit kap és a környező országokban is jobban fizetnek.
Visszatérve az Amazonra, rájuk nem jellemző a "jónak titulált" fizetés, egy korábbi cikkben olvastam hogy dolgozóik egy része segélyre is szorul.
Kivételek mindíg vannak de ez szerintem nem változtat a kapitalista rendszer profitmaximalizálásra és kizsákmányolásra épülő, abszurd és aljas módszerein. -
Bruce_Willis #69 Az a baj hogy csak ezt a kettőt ismerik az emberek, a két legkorruptabb bűnszervezetet.
Volt idő mikor még volt alternatíva. Nem nevezem meg a pártot, már nem érdekel egyik sem, a józan eszű, tiszta szívű emberek úgyis felfigyeltek rájuk, és oda tették a voksukat.
Sok országban már régen börtönbe csukták volna mindkét párt vezetőjét, csak nálunk töketlen az ellenzék.
Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.05.01. 11:19:55 -
dyra #68 Hát ha végig nézed az elmúlt harminc magyar évet akkor látni fogod, hogy párttól függetlenül folyamatosan vágták vissza az emberek jogait és szociális juttatásait. Aztán most sok politikai erő jön a skandináv modellel, hogy az milyen jó. Igen. 90 előtt nálunk is ez volt. Aztán mi sikeresen lebontottuk. Még a szocik is. Milyen intézkedéseket hoztak mikor hatalmon voltak?
Kire szavazzanak az emberek? De tényleg. Szavakkal frankón képviselnek minket aztán mikor hatalomba kerülnek kb mindent elfelejtenek.
A tények meg azok, hogy most jobban élnek a gyári melósok mint a szocik idején. Amikor 2008-ban a gazdasági válság kirobbant kit ütöttek? Az embereket. A szocik kiírták magukat a játszámból egy jó időre. -
Bruce_Willis #67 Én befejeztem. Úgy látom itt mindenki a csúnya gonosz vállakozókat, multikat hibáztatja a kialakult helyzet miatt. Nem látjátok hogy a politika enged nekik teret, mert hibás a rendszer. Ha nem adnak a munkavállalónak elég bért akkor azért, ha nem adóznak eleget akkor azért, ha offshoroznak akkor azért. Mindenért a politikusok a felelősek!
Multiból egyre több lesz, úgyhogy a trend nem fog megváltozni.
Ezért kell offshore lovagokra, csalókra szavazni...!
A szomorú az egészben hogy pont a gyári munkás szavaz mindig a legkorruptabb, legaljasabb csalókra, az elnyomókra.
Aztán megy a sírás a kizsákmányolásról, holott akikre szavazott az támogatja a legjobban a nagyok adóelkerülését, hisz onnan a saját zsebbe megy a haszon, a kisemberekből húzott haszonból pedig gazálkodniuk kell. (Kell a Soroskampányra...)
Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.05.01. 10:54:59 -
Merces2 #66 legalább kifejtenéd hol látod az ellentmondást -
Bruce_Willis #65 Legalább a saját véleményeddel lennél szinkronban.. -
dyra #64 Igazad van. Itt jönnek be azok a dolgok, hogy szakszervezetek meg érdekérvényesítő erő. Ami a világ túlnyomó részén egyszerűen nincs meg az alsó de sok esetben a középső rétegnek sem. Lehet hogy átlagban mindenki jobban él, de azért ne az legyen már a mérce ami volt akár 20 - 30 éve. És a vagyoni egyenlőtlenségek az olló szépen nyílik. Nincs rendjén. Az emberiségnek ezen változtatnia kell. Olyan munkahelyekre van szükség ahol nem betegszenek meg az emberek és tisztességes bért kapnak. Akkor is ha "csak" takarít.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.01. 10:36:23 -
Bruce_Willis #63 Autószerelő és betanított munkát végez. -
Merces2 #62 erre találták ki a sávos adózást......erre találták ki a lobbizást
nem nem saját tapasztalat ,................ statisztika
Utoljára szerkesztette: Merces2, 2019.05.01. 10:25:49 -
aemus #61 Nem hiszem hogy egy betanított munkás az Audi-nál 450 ezret kap (netto)...
De annak örülök hogy a sztájk sikerült.
Utoljára szerkesztette: aemus, 2019.05.01. 10:28:01 -
Bruce_Willis #60 "Viszont pont ugye a vállalkozó az aki egy idő múlva munkásokat kezd alkalmazni (mert több a munka mint amit el tud végezni)"
Ezt írta a fórumtárs, erre válaszoltam. Ebből gondolva én kis vállalkozásra értettem amit írtam, de akár a nagyra is érthetném, hisz jól néznénk ki annyit kapna egy alkalmazott mint egy cégvezető... Ekkora hülyeséget így a munka ünnepén még ti sem gondolhattok.
"Persze , persze ez aztán jól megmagyarázza, hogy miért halmoznak fel és csücsülnek sokan orbitális méretű extra profiton"
Erre találták ki a sávos adózást amit az előbbi hozzászolásomban ecseteltem. Olvass vissza néhányat, és láthatod hogy én az adózásban kátom a problémát.
"Tudjuk milyen a másik oldalon, szivsz mint a torkosborz, kb három százalék esélyed van hogy a vállakozásod megéri a hétéves kort."
Ez nem úgy hangzott mint egy saját tapasztalat.. -
Bruce_Willis #59 15 dolláros órabérrel már elégedettek lehetnek. Lassan ott tartunk hogy ezeket az embereket jól megfizetik. (Betanított munkához képest.) Lásd haverom is keres 450 ezret az Audinál, előtte egy szakszervízben felét kapta.
Nem győzöm hangsúlyozni hogy nem ezzel van a probléma, hanem azzal hogy nem rónak ki rájuk extra adóterhet. A sávos adózást úgy kellene megállapítani hogy a google, facebook, amazon és társaik ne nőhessenek ilyen nagyra, mert az veszélyes a társadalomra. Megölik a kicsiket és egyeduralkodóvá válnak. Ezt a három céget már rég fel kellett volna darabolni külsőleg beavatkozva. -
Merces2 #58 Persze , persze ez aztán jól megmagyarázza, hogy miért halmoznak fel és csücsülnek sokan orbitális méretű extra profiton ,és miért offshoreoznak, hátha a következő négyszáz évben rosszul megy és ki kel fizetni a munkásokat. Ez az egyik leg szánalmasabb kifogás.
Tudjuk milyen a másik oldalon, szivsz mint a torkosborz, kb három százalék esélyed van hogy a vállakozásod megéri a hétéves kort.Ha meg netán jól megy egyböl az orrában találod magad valakinek, akinek százszor annyi pénze van.
a piac önszabályozása gyakorlatilag hülyeség a társdalom kilencvenkilenc százaléka van a fasz rossz végén....Önmagában a kapitalizmus nem rossz, csak már nem létezik, plutokrácia van.Lassan ideje lenne észrevenni ,és nem ezzel a rossz szociáldarvinista szöveggel menőzni hogy a béna megérdemli hogy kizsákmányolják........ -
aemus #57 "Az Amazon az e-kereskedelmi szektor legnagyobb szereplője, és ugyanazt csinálja, mint a többi ágazati cég, azaz leginkább a hatékonyság növelésével, az alkalmazottakon spórolva tud náluk jobban teljesíteni, a nyereségét növelni."
Ez a modern kori rabszolgaság. A kitalálói pedig a korábbi rabszolgatartó / gyarmatosító országok. Csak a módszerek finomodtak : erőszak helyett a "sok pénz" hamis igéretével csábítják a tudatlanokat.
Utoljára szerkesztette: aemus, 2019.05.01. 09:57:59 -
Bruce_Willis #56 "viszont a munkásoknak kevesebb pénzt ad mint amennyit ő kapott volna a munkáért a "nekem is élni kell valamiből" jegyében.
És máris elindult a "kizsákmányolás..."
Mert a vállalkozó viseli a terheket. Ki kell próbálni a milyen a másik oldalon, addig nem lát bele az ember. -
Quintus #55 Az egész bolygón az emberi viselkedés többségében ilyen-olyan módon a kizsákmányolásra épül. Hiába dolgozik valaki tisztességesen, becsületesen, keményen egy életen át, az esetek többségében nem nézik semmibe. Ahogy olvasom itt is sikerült még jobban lealázni, belerúgni ezekbe az emberekbe. -
Bruce_Willis #54 Ez így van, kell némi spiritusz hozzá, a szakértelem mellett. Rendszerint először mindenki alkalmazott (nem a szó szoros értelmében) a saját vállalkozásában, majd később derül ki hogy kiből lesz üzletember. Az üzletember típusú vállalkozók tudnak nagyobb léptékben fejlődni. -
lammaer #53 Az rohad meg a gyárban akiben nincs meg a vállalkozószellem. Ő gyakorlatilag odaadja a munkaerejét annak aki azt fel tudja használni. -
lammaer #52 Viszont pont ugye a vállalkozó az aki egy idő múlva munkásokat kezd alkalmazni (mert több a munka mint amit el tud végezni) viszont a munkásoknak kevesebb pénzt ad mint amennyit ő kapott volna a munkáért a "nekem is élni kell valamiből" jegyében.
És máris elindult a "kizsákmányolás..."
Igazság szerint én úgy vagyok vele, a lehetőség mindenkinek adott hogy elindítsa a saját vállalkozását - aki viszont ezt nem teszi meg (és én is ilyen vagyok, nincs bennem vállalkozó szellem, szeretem a 8tól 4ig munkát) abból lesz az akit poteciálisan kihasználhatnak a cégek - azaz alkalmazottak. Ez az ára annak hogy mi kényelmesek / vállalkozószellem nélküliek vagyunk.
Akárhogy is csűrjük csavarjuk, aki alkalmazott azt kisebb nagyobb mértékben mindig kihasználják (mert kevesebbet kap mint amennyi értéket termel - különben nem működne a cég).
Innentől kezdve csak annyi a különbség hogy hol-mennyit tart vissza egy vállalkozás a melóstól.
Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.05.01. 09:09:53 -
Bruce_Willis #51 "pont olyan alpári módon írni"
Csak nem egy másik, vakságban szenvedőhöz van szerencsénk?
Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.05.01. 07:53:54 -
#50 "A szabadkereskedelmi egyezmények szinte csak a nagy cégek érdekeit nézi"
Az 1930as évek beli világválság pont úgy indult hogy az országok a gazdasági problémákra protektionista gazdaságpolitikával reagáltak ... pont ugyanígy a régi nagyhatalmakat feljövő újak váltották. -
Bruce_Willis #49 Persze tudom, csak könnyebb volt magyar példát hozni. (Nálunk nyíltan csinálják a politikusok a stiklijeiket. Autokrácia van, ha ki is derül valami, nincs következménye.)
Hozzá kell tenni, egyre jobban élnek az emberek, így a fejlett országokban kevesen vállalnak droid munkát, ezért azt jobban meg kell fizetni. Vagy keletre tartanak, és "mindenki" jól jár. Jól jár a politikus, mert ki lesz tömve a zsebe, jól jár a cég, mert olcsó munkaerővel még nagyobb profitot termel, és nyugati beruházóként még adókedvezményt is kap, és jól jár a munkás aki betanított munkához képest igen magas bért kap.
De valljuk be ki akar egy gyárban megrohadni, legyen az bmw, vagy bármilyen másik nagy cég?
-
dyra #48 Ez nem magyar specialitás. A szabadkereskedelmi egyezmények szinte csak a nagy cégek érdekeit nézi. Amúgy meg a kis hozzáadott értékű melók emiatt törvényszerűen kikerülnek az olyan országokból ahol a bérek magasabbak. Csak épp ez okoz egy nem kicsi munkanélküliséget meg elégedetlen tömeget nem véletlen nyert Trump USA-ban. Neki is ment az Amazonnak is meg a szabadkereskedelmi egyezményeknek is. -
TokraFan #47 Akár még komolyan is lehetett volna venni téged, ha nem kezdesz pont olyan alpári módon írni, mint akinek a kommentjére reagáltál. Így viszont.... -
who am I 7 #46 mert te a gecizéssel, egysejtűzéssel, meg ezzel a sok alpári faszsággal amit összebüfizel aztán istentelenül okosnak tűnsz te szerencsétlen hülyegyerek, lövésed sincs, hogy működik a gazdaság
"korrupttolvajpolitikusok" brühühü hány éves vagy takony 12? még annyinak sem tűnsz (szellemileg semmiképp). Mondjál már egy nem korrupt , tolvaj politikust takony. Mindegyik kapja a jó kis lóvét, elszámolásokat,lakásokat sutyiba, meg amiről te nem tudsz, a hazudozás pedig adja magát, mivel se visszahívhatóság, se felelősségre vonás nincs törvényben. választásokkor tökéletesen látható (legalábbis a negatív iQ-s fajtádon kívül mindenki másnak) -
who am I 7 #45 "munkavállalóként is kiskirályi dolga" pont az ilyen gondolkodni képtelen hülyék kellenek a sorra,irodába,betonozni stb Akik elhiszik, hogy 10-11 óra napi melóval (utazással együtt átlagban, méghülyébbeknek túlóra) 50 éven keresztül csicskáztatva mekkora királyok "önkéntesen" pffff
Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2019.05.01. 00:42:07 -
csicso82 #44 Ebbe semmi új nincs, ezért találták fel a szalagmelót, megjegyzem a munkát 3 féle módon is lehet mérni:
- teljesítmény bér
- órabér
- a kettő vegyítése a NORMA
Ahol nem lehet a teljesítményt mérni, ott órabér van ahol pedig nincs szalag de mérhető a munka mennyisége ott pedig norma. -
Bruce_Willis #43 A korrupt politikusok zsebében kell keresni a választ, akik támogatják a multikat, hogy gigapofitot termeljenek. Még szomorúbb hogy ezen a profiton rendszerint egyetlen ember ül. A kapzsiságuk határtalan.
Az apple például már kinyilatkozta hogy annyi a pénzük amivel már nem tudnak mit kezdeni, ezért folyamatosan új ágazat beindításán gondolkoznak. Még véletlenül sem osztanák vissza a dolgozók között, vagy adnák olcsóbban a termékeket.
Ezért csak a politikusok a felelősek, akik ahelyett hogy extra adót vetnének ki rájuk, kedvezményekkel csábítják magukhoz az ilyen cégeket. Lásd Debrecenben a BMW milyen adókedvezményeket kapott. Nyilván Kósanyukának is ebből telik disznófarmra, és persze az állami támogatásból.
Az ilyen egysejtűek mint itt az előbbi, csontig benyalnak nekik. -
dyra #42 Ez egy társadalmi probléma. Emberek olyan helyzetbe kerülnek, hogy gyakorlatilag nulla érdekérvényesítő képességgel kiszolgáltatott melót kell végezniük azért, hogy megéljenek. Ahogy tudom a bérek annyira alacsonyak, hogy ezek az emberek gyakran szociális juttatásokat kell, hogy kapjanak vagyis megint az a kérdésem milyen társadalmi haszna van ezeknek a cégeknek ha olyan szinten kizsigerelnek, hogy
1. Belebetegszel (megterheli az egészségügyi rendszert)
2. Szociális juttatásokat kell kapj hogy egyáltalán élj
https://sg.hu/cikkek/it-tech/133332/beremelessel-reagalt-a-kritikakra-az-amazon
3. Kinyírja azokat a konkurenciáit akik azért drágábbak mert jobb munkakörülményeket adnak magasabb bér mellett igaz az áraik nem olyan jók mint az Amazoné és talán nem is olyan gyors.
Ezeknek a cégeknek a működése társadalmilag egyáltalán nem hasznos. Mégis működnek. Ez nem kommunizmus hanem éppen, hogy a tisztességes versenyről szól amibe az is beletartozik, hogy olyan munkaadó vagy ami jó a társadalomnak vagy olyan ami nem.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.04.30. 22:21:56 -
dyra #41 Ennek semmi köze a témához. Ahhoz van mondanivalód? -
Bruce_Willis #40 Értem mit akarsz mondani, de tartom amit mondtam; van választásuk és nem lehet rabszolgaságnak nevezni, csak rabszolgamunkának, droid melónak stb...
"Csak" kihasználják őket, nem kényszerítik! Gondold át! -
Sydra #39 2019-ben az USA-ban jobb munkavállalónak lenni, mint 50 éve bárhol a világon. Nem csak hogy a rabszolgasághoz semmi köze a dolognak, de még munkavállalóként is kiskirályi dolga van még egy sormunkásnak is. Ez mellett akinek nem tetszik az amazon az választhat még több mint ezer másik munkahelyből, vagy elmehet farmernak, vállalkozónak, vagy elköltözhet olyan országba, ahol szerinte jobbak a körülmények.
Itt néhány kommentelő zéró történelemismerettel, zéró gazdaságismerettel és zéró munkatapasztalattal irkálja a fabatkát nem érő kommunista hajlamú gondolatait.