Berta Sándor

Az Amazon raktárakban az emberek a gépek szolgái

A kereskedelmi cég raktáraiban a rendszer másodpercenként rögzíti az egyes dolgozók aktivitását, és aki nem elég szorgos, az automatikusan figyelmeztetést kap, majd ugyanígy elbocsájtják.

A The Verge vizsgálta meg azt a kérdést, hogy az Amazon vajon valóban szzámítógépet használ-e az emberek elbocsátásakor vagy sem. Az oldal birtokába jutott dokumentumokból kiderült, hogy a társaságnál évente az alkalmazottak több mint tíz százalékát egy rendszer szokta automatizált módon kirúgni. Az ok mindegyik esetben az, hogy nem dolgoznak elég produktívan.

A raktárosi munka egyszerű betanított tevékenység, ezekben a létesítményekben állítják össze a házhoz rendelt csomagokat. Minőségbiztosítási szempontból sem bonyolult, nagyon jól, objektíven mérhető ki dolgozik jól, ki kevésbé. Mivel az Egyesült Államokba rengeteg bevándorló érkezik, akik iskolázottságukat sokszor semmilyen papírral nem tudják igazolni, így a képzetlen emberek sorban állnak felvételre várva. Az Amazon az e-kereskedelmi szektor legnagyobb szereplője, és ugyanazt csinálja, mint a többi ágazati cég, azaz leginkább a hatékonyság növelésével, az alkalmazottakon spórolva tud náluk jobban teljesíteni, a nyereségét növelni.


A megszerzett iratok az Amazon Baltimore városában lévő logisztikai központjára vonatkoztak, amelynek területén hatalmas raktárházak vannak. Az árucikkeket csomagoló, rendszerező és továbbító létesítményben 2500 embert foglalkoztatnak, közülük 2017 augusztusában és 2018 szeptembere között közel 300 munkatársnak mondtak fel arra hivatkozva, hogy nem voltak elég produktívak. Az óriáscégnek összesen 75 ilyen központja van csak az Amerikai Egyesült Államokban és azokban összesen több mint 125 000 embert alkalmaznak. A dolgozók kiértékelése és esetleges elbocsátása automatizált módon, egy számítógépes rendszer által történik. Utóbbi észleli, ha valaki nem teljesíti a kvótát és ezután önállóan intézkedik is. A vezetőknek ugyanakkor van lehetőségük arra, hogy beavatkozzanak és leállítsanak egy felmondást.

A használt rendszer feljegyzi a munkától távol töltött időt (TOT). Amennyiben például egy munkás túl hosszú ideig nem foglalkozik a csomagokkal, akkor figyelmeztetik, majd - ha továbbra sem változtat a dolgokon, akkor - kirúgják. Korábban voltak olyan munkatársak, akik azt nyilatkozták, hogy inkább nem mentek el vécére, hogy nem legyen túl sok a munkától távol töltött idejük. Az Amazon megerősítette a The Verge információit és azt is, hogy a Baltimore városában lévő logisztikai központból körülbelül 300 embert bocsátottak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IXEMGabeo #118
    mellesleg 2018. Oktober 1-je ota Amerikaban es a UK-ban is megemeltek a bereket 15 dollarra, (7-rol, ami a minimum), rengeteg sztrajk es erdek ervenyesites altal...UK-ben atlagosan 9 font az oraber nappalos muszakban, de ez is teruletfuggo
  • IXEMGabeo #117
    ez csak amerikaban lehet igy, de Angliaban nem rugnak ki csak azert, mert nem vagy eleg produktiv...figyelmeztetesek, HR meetingek vannak es csak 3-4 figyelmezteto level utan lehet bajban valaki, amit a managerek adnak a munkavallalonak
  • Bruce_Willis #116
    Szerintem emberünkben tuti van egy vonóval. Nagyon tudja cifrázni a káromkodást, és persze ahová rakta az ikszet, az is sokat elárul az értelmi szintjéről.
  • Tetsuo #115
    Pontosan. Cigány emberhez illenek ezek a szavak, de magyarnak megtiltanám... ha rajtam múlna.
  • BladeW #114
    Még mindig magasabb szint, mint a cigány szavak használata
    Mint pl a #106 "csicskagyász"?
  • Tetsuo #113
    Ez a kifejezés valóban az angol egyszerű fordításából jöhetett, de ebben nem látok különösebb kivetni valót. Még mindig magasabb szint, mint a cigány szavak használata - ami sajnos egyre jellemzőbb hazánkban.
    Természetesen minden idegennyelvi befolyásnak, kiváltképp az angolnak kellene lassítani/megakadályozni a folyamatát, de - szerintem - nem itt kell kezdeni.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.05.11. 14:23:22
  • Bruce_Willis #112
    Mi az hogy nincs ilyen hogy szép napot? :D
    Az ember nem kívánhat szép napot a másiknak? Mi köze ennek az angolhoz??
    Kezeltesd magad!
  • ostoros #111
    Nincsen ha mondom.
    A kellemes napot! <-- a helyes használat, a szép napot pedig egy egyszerű elbaszott tükörfordítása a "have a nice day" kifejezésnek.
  • ostoros #110
    Nincs ilyen.
    Nincs.
    Egyszerű anglicizmus, amivel nem foglalkozunk.
    Helyette van magyar kifejezés, a kellemes napot.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.09. 12:51:39
  • Bruce_Willis #109
    Téged egyszer sem geciztelek az biztos, csak a führeredet, ő pedig közszereplő.
    Továbbá, egyszer sem "orbánoztam" "patkányoztam" "o1g"-ztem, és "lipsi" sem vagyok, jelentsen ez bármit is. Csupán megállapítottam hogy nincs agyad, te pedig azóta is bizonygatod. Most már tudja mindenki, lehet abbahagyni.