77
  • Andrevv
    #77
    Igen, értek máshoz is. Állatokat is kell tartani és füvet kell kaszálni. Nem lehet mindig krumplit ültetni a vetésforgó miatt (kell a változatosság a földnek, a kártevők is nehezebben élnek meg). A mi közösségünkben mindenki segít mindenkinek, ilyen szempontból ez a mi valutánk. Ha valaki házat épít, megyünk segíteni. Gépeket nem igazán használunk, hagyományos eszközökkel, lóerővel megoldjuk egykettőre. Egy kiforrt és bevált rendszeren nincs miért változtatni.
  • Sequoyah
    #76
    Az arany egyebkent erdekes, mert objektiven nezve semmiben nincsen nagyobb erteke, mint a papirpenznek, vagy a sonak. Mint nyersanyag nem hianyzikk, sokkal tobb all rendelkezesre, mint amennyire az iparnak szuksege van. Ha pedig osszeomlik a gazdasag, semmilyen haszna nem lesz. (szemben pl a soval, ami tartositasra kivalo)
    Viszont az emberi pszichere olyan hatassal van, hogy ez az egyetlen olyan fizetoeszkoz, amit a tortenelem soran szinte barhol es barmikor elfogadtak.

    Szoval aki apokalipszisre keszul, az egy kis fizikai aranyat tarthat otthon, csak ne legyen olyan illuzionk, hogy ez olcso lesz. Idobe es/vagy penzbe kerul az elrejtese es vedelme, es fennall az elvesztesenek az eselye, nagyobb mertekben, mint a bankban tartott penznek. Ezenkivul nem termel profitot, es nem kamatozik.
    Szoval ha megsem dol ossze a gazdasag, hanem minden megy a maga utjan, akkor vesziteni fogunk rajta. Ez nem azt jelenti, hogy rossz dontes, sot. A stabil befektetes alapja a diverzifikacio, azaz minden helyzetben legyen olyan resze a portfolionknak, ami legalabbis tartja az erteket, es igy kiegyensulyozza az egyenlegunket. De a diverzifikacio nem csak a nagy bukast segit elkerulni, de cserebe a maximalis nyereseget is csokkenti.
  • fonak
    #75
    Ha kitör a káosz, úgyis agyonüt majd valaki a pálinkádért, hacsak nem fegyverkezel is, és nem vagy legalább olyan jó harcos, mint egy átlag kiképzett katona.
  • hillman
    #74
    Akkor abban egyetértünk, hogy a digitális pénz jo, de még magyarország nem áll készen?

    Nem azért kell pálinkát halmozni mert jön a háboru hanem azért mert jo befektetés(lentebb kiszámoltam). Igy segithet a mindennapokban.
    Költségei minimálisak. Ha nincs pincéd a vétel vagy épités, ha van és addig lomtár volt akkor csak a tároloedények és a polcok egyszeri költsége. nincs kezelési költség(az idönkénti felsöprést és izzocserét nem számolom), kamatado, egyéb dézsma.
    A minöségi szesz érték, nem inflálodik. Az értéke viszonylag stabil századok ota. Életkorával értéke növekszik. Miközben a pénz inflálodik; erre is kitér a lenti példa.
    Még a bor hasonlo de nagyságrendekkel macerássabb a tárolása.
    Ezért gyüjtöm. pecsétes papirral fözdéböl(gondolván az apehra nehogy mégegyszer kifizettese az áfát.). Elárverezem majd az addig összegyülteket amikor nyugdijba megyek. Békében tervezem. Ha jobban tetszik magánnyugdijpénztár.
    Mielött a betörést emlitenéd a rendörörssel szemben lakom. Az ügyeletes rálát a kapumra.

    Az, hogy van elrakva a pincébe pár heti élelmiszer még nem világvégevárás. Szinte az össze idös ismerösnél van pince vagy kamra amiben több hétre elegendö élelmiszer(krumplitol a lekvárokon át a kolbászig); a fiatalokál ritka az egy hétre elegendö is. Ök a lemegyek a boltba elvet vallják. Mig az idösek egy része a soha se lehet tudnit(másrészt kevesebbet kell boltba mászkálni). A városlakok hatalmas hátrányba vannak ebböl a szempontbol.
    Az is érdekes, hogy csak az idösek tartanak felénk csirkét.
    Mindent tulzásba lehet vinni; ezt is.

    Ha a történelmet nézzük háboruk voltak, vannak, lesznek. Azt hinni, hogy itt nem lesz naivság. legfeljebb nem a mi életünkben. lehet, hogy itt nem fognak lövöldözni, de a naton keresztül tuti belecsuszunk párba.







  • ClassicR
    #73
    Igen, hogyha valaki apokalipszisre készül, akkor halmozzon fel konzerveket és más árukat, amiket hasznosítani tud a gazdaság összeomlása után. Csak ez nem tudom hogy kapcsolódik a készpénz/elektronikus pénz témaköréhez, merthogy egy ilyen helyzetben a készpénznek pontosan ugyanannyi lenne az értéke, mint az elektronikus pénznek (semennyi).

    Főleg az USA-ban van sok olyan ember, akik javában készülnek az apokalipszisre, talán a Spektrumon ment is erről egy dokumentumfilm sorozat. Amúgy háborús időkre én inkább aranyat, vetőmagokat, konzerveket, ruhákat halmoznék fel, nem pálinkát, mert nem hiszem, hogy az olyan értékkel bírna, mint 80 évvel ezelőtt. De kit tudja, én nem igazán készülök háborúra :)
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.03.10. 10:48:37
  • Sequoyah
    #72
    Tehat bekeidoben halmozzunk fel palinkat, hatha haboru/vilagvege lesz? Hogy segitene ez a normal mindennapokban, es milyen ara lenne ennek a normal mindennapokban?
  • hillman
    #71
    Látod ezért kellett volna nekem is tanulnom, igy a tudatlanok aggodalmait mutatom.
    Amikor befejeztem az iskolát eszembe jutott mennyi mindent bemagoltattak, a tanácsi vagy a banki ügyintézésröl szot se ejtettek. Még az is lehet, hogy szándékosan nem tanitják.

    "Azt kell megértened, hogy a készpénz és elektronikus pénz között az elektronikus pénz javára van különbség."
    megértettem és eddig sem vitattam. Azon nézetem mellett miszerint: ma magyarországon sem az állam sem a társadalom nem áll készen erre, viszont továbbra is kitartok. A rendszer anomáliáit éppen azért irtam le, hogy ezt érzékeltessem; nem a digitális pénz ellenében.

    Háborus és egyéb válsághelyzetekben a korábban emlitett párhuzamos cserekereskedelem felerösödik. A pálinka(szesz) például elég régota bevált a nép körében( de a tartos élelmiszerek is). Még a különbözö megszállok is elfogadták. A rejtekhelyekben az emberek minden korban leleményesek voltak.
    ha mondjuk vettem volna pálinkát az vásárloértékét jobban örizné mintha bankba raknám.
    10 éve simán lehetett 1000 forintért jo pálinkát venni. ma 3000 körüli ez az ár. bankban 10 év alatt a 10k-bol 16k lesz 5%os kamat mellett. pálinkában viszont. 30k-t érne ma minimum. Mivel a pálinka ára, és minösége idövel növekszik igy lehet többért is el lehet adni. Ha van egy kis pincéd, kamrád már kezelési költség sincsen(aki betörötöl fél el is áshatja és le is betonozhatja. a pálinkának nem árt. persze ehhez saját kert ajánlott.).
  • ClassicR
    #70
    Ezt gondold át.

    A cég nem azért nem fogja tudni kifizetni az alkalmazottait, mert van bankszámlája. Régen, a bankszámlák előtt is alkalmaztak szankciókat, akkor nem a bankszámlát vitték el, hanem rajtaütésszerűen bekopogtattak a céghez és táskákban vitték el a széfjében lévő pénzt.

    Valóban nem szűnne meg 100%-ban a korrupció, ha eltűnne a készpénz, de jelentősen csökkenne, már nem lehetne csak úgy nyomtalanul odacsúsztatni a fehér borítékot, de úgy általában is sokkal nehezebbé válna az ügyeskedés.

    Azt kell megértened, hogy a készpénz és elektronikus pénz között az elektronikus pénz javára van különbség. Nem magának a készpénznek van értéke, az csak bizonyíték arra, hogy neked van pénzed az államnál. Úgy tekints rá, mint egy igazolásra. Háború esetén teljesen mindegy, hogy a bankszámládon, vagy a párnád alatt van a pénz, mert a párnád alatt lévő pénz pontosan ugyanoda mutat, ahová a bankszámládon lévő pénz. Önmagában se a készpénznek, sem a netbankban kimutatott összegnek nincs értéke, mindkettő csak egy hivatkozás.

    Egyébként háborúban pláne biztonságosabb a bankban tartani a pénzedet, ott van és lesz is nyoma, ha meg bejönnek a katonák a házadba és elviszik a párnád alól a pénzedet, annak már bottal ütheted a nyomát.

    Azt írod, hogy kötelezővé kéne tenni a pénzügyi alapismereteket, de közben meg pont Te nem vagy tisztában azzal, hogy mi az a készpénz és mi az az elektronikus pénz. Az megvan, amikor a háborúk és világválságok idején seprűvel söpörték a készpénzt az utcákon?
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.03.09. 09:37:45
  • hillman
    #69
    Azé mosom egybe, mert ugyan szélsöséges eset mindkettö de elöfordul, és amig elöfordul addig nem lehet nemlétezönek venni egyiket sem. Az átlag ember ritkán kerül ilyen helyzetbe. aki ritka helyzetbe került az már nem is létezik?

    A navos szarakodásban valoban nem a digitális pénz a hibás, de az elöbbit az utobbi bevezetése elött rendezni kell.
    A számlazárolásnál épp azt irtam, hogy a cégeket fenyegeti akitöl az átlagember kapja a fizetését.; és nem kell gebasz hozzá. Többször is elöfordult, hogy semmi büntetnivalot nem találtak a végire.
    Azontul elöfordulhat, hogy valaki nagy gebaszba kerül, de ettöl még a gyerekeit etetni kell, számlát fizetni kell stb. (vagy a sikkasztással vádolt alkalmazott éhendögölhet gyerekestül; és ha kiderül mégsem ö volt.)
    Ez szintén nem a digitális pénz baja, de ezt is rendezni kell elötte.

    Akik nagyban utaznak akkor is meg fogják oldani a korrupciot, és az adohatoságok kijátszását. Már mostanság is a feleségek, gyerekek, rokonok vagyona növekszik a politikusoké helyett.

    "az okos ember békében készül háborura." Tartja az évezredes mondás. Háboru mindig lesz csak a mikor és a hol a kérdéses. Akik nem hiszik azok szoktak elöször meglepödni. Az öregek többségének akikel beszéltem erröl még honapokkal a háboru elött sem volt hihetö az eljövetele. Akik készültek azok egy semleges országban kivárták mig befejezik a többiek otthon. A háborubol kimarado országok pénze többnyire stabil marad. bármiféle megtakaritást készpénzben tartani pazarlás.

    Igen be kell vezetni a digitális pénzt, de elötte a magyar rendszereket át kell alakitani és kötelezövé tenni a pénzügyi alapismereteket általános iskolában. Nem a szükségszerüségét és a hasznosságát vitatom hanem az idöszerüségét.
    Azt bizonygatom egy ideje, hogy a magyar rögvalo még nem felkészült a digitális pénzre; nem azt hogy az ne lenne jo.
  • Tikal #68
    Bocs, de a NAV-os szarakodásért nem a digitális pénzt a hibás, hanem szar a rendszer, a törvény.

    "Egy rablásnál csak a nálad lévö pénzt viszik el, és az emberek ritkán hordják minden pénzük magunkkal. Számlazároláskor mind megvan de nem használhatod. " Most ezt a kettőt miért mosod össze? Átlag ember számláját elég ritkán zárolják, ott már nagy szarságnak kell lennie.

    Háborúban nagy valószínűséggel a készpénz is értékét fogja vesziteni, ha erre készülsz akkor inkább másba tedd a pénzed...

    Minél később hagyjuk el a készpénzt annál tovább marad fenn a korrupcio, az átláthatatlanság. Nagyon sok ember még mindig csak a fizetése egy töredékét kapja számlára, emiatt eleshetnek lakáshiteltől is adott esetben, persze könnyebb mutyizni a mester emberrel lakás felújításkor...
  • hillman
    #67
    Az apeh vizsgálat miatti számlazárolásra bezzeg nem reagáltatok.
    Nem csak az emberek pénzét kell nézni hanem azokét is akik pénzt fizetnek az embereknek. Ha egy cég számláit zárolják a vizsgálat idejére akkor kézpénz hijján elöfordulhat, hogy az alkalmazottak mégsem jutnak a fizetésükhöz.
    Itt elsösorban a mindennapi pénzhasználatrol van szo. Arra probálok rávilágitani ha bármilyen esemény miatt zárolják a bankszámlákat ennivalot se tudsz venni az ügy tisztázásáig. Ritka esetek de elöfordulnak.
    Egy rablásnál csak a nálad lévö pénzt viszik el, és az emberek ritkán hordják minden pénzük magunkkal. Számlazároláskor mind megvan de nem használhatod.

    Háboruk is elöfordulnak. Most is van a szomszédban.
    Békeidöben a bankok megbizhatok. Akik viszont megélték a háborut nem fognak megbizni a bankrendszerben sem.
    A német bankban tartott pénzt elbukta a család a világháborura hivatkozva. A holland biztosito szintén a háborura hivatkozva nem fizetett. Ami megmaradt azt jorész államositották. Aztán ezek a manyupot államositották; bizonyitván, hogy manapság is elöfordulhat.
    Az államban vagy a bankokban kellene jobban biznom.

    Válásnál akkor fordul elö ha csak az egyik fél keres pénzt, az addig eltartotta a másikat és közös bankszámlájuk volt. Az azon lévö pénz meg a per tárgya.

    ez a falusi közösség tényleg kihaloban. De azért az sem várhato hogy mindenkiböl városlako irodista váljék.
    Sequoyah felvetésére. Persze, hogy nem lehet erre gazdaságot épiteni. Azt mondtam csak, hogy a cserekereskedelem bizonyos formái fennmaradtak a pénzhasználat mellett, abbol az idöböl amikor még az emberek kis közösségekben éltek.
    igy semmi ördögtöl valot nem látok a kézpénz párhuzamos fennmaradásában.
    A törvény szerint ma már nem lehetne kalákában épitkezni. Mindenkit be kellene jelenteni és dézsmát fizetni utánuk.
    A kézpénz betiltása esetén megjelenne valami alternativ fizetöeszköz amire kevesebb ráhatása lenne az állam(ok)nak. Vagy mondjuk a szomszéd ország pénzét kezdik használni. :) és fél europa rááll a koszovoi dinárra


    egy percig sem vitatom, hogy el fog jönni a készpénz nélküli világ. magyarország még nem felkészült erre és visszatekintve az elmult száz évre az én életemben nem is lesz. Utban vannak az öregek.
    Abban nöttem fel, hogy telefon csak a 1lakásban van a kétszintes pesti bérházban. Eleinte ujdonságként jonak tünt de mára kimondottan zavar, hogy magammal kell hordanom. A mostaniak meg már azzal születnek.
  • ClassicR
    #66
    Igen, valóban nem kapod vissza azonnal a pénzedet, ha mondjuk a bankkártyádat lopják el, viszont még mindig jobban visszakapod, mintha a készpénzedet lopták volna el.

    A biztosító is fizetett neked végül, ha nem lett volna biztosító, egyáltalán nem fizetett volna. Beázásnál és hasonlóknál egyébként azonnal fizet.

    Ez a válásnál közös bankszámla zárolása valami extrém eset lehetett, lássuk be, elég kicsi annak az esélye, hogy bárkinek a számláját (aki nem szegett törvényt) csak úgy zárolják. Ezt mindig jó okkal teszik, ha nem lenne bankszámlád, akkor az ingóságaidat kobonzák el, az se sokkal jobb.

    A készpénz egészen addig biztonsági megoldás, amíg be nem törnek, mint nálatok és el nem viszik a biztonságot jelentő készpénzt, vagy el nem lopják, veszíted stb. Arról nem beszélve, hogy készpénzt tartani otthon nagyon-nagyon költséges, a jelenlegi inflációs mutatók alapján ha ma betennél a párnába 500 ezer Ft-ot, az 5 év múlva 450 ezer Ft-ot érne, 10 év múlva már csak 415 ezer Ft-ot. Véleményem szerint nagyobb összeget csak állampapírban vagy befektetési alapban éri meg tárolni, értékpapírszámlán.

    Amit a falusi cserekereskedelemről írsz, mind igaz, viszont ez is kezd kihalni, nekem van rokonom falun, ő is ugyanezeket mesélte, hozzátéve, hogy ma már ez elképzelhetetlen, mert nem foglalkoznak annyian a faluban termesztéssel, tenyésztéssel és szakmákkal (pl. ács). Illetve azt is hozzá kell tenni, hogy ez csak kicsiben megvalósítható és kellenek hozzá azok az emberek, akik megcsinálják a rotációs kapát, tehát belátható, hogy nem vághat mindenki földművelésbe, kell az iparosítás.

    A készpénz nélküli társadalom el fog jönni, ez egészen biztos. Már most is vannak országok, ahol nem, vagy csak minimális készpénzt használnak, azt is csak az idősebb generáció.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.03.07. 06:12:52
  • Sequoyah
    #65
    Egyetlen embert nem ismerek akinek a bankbol eltunt volna a penze... Viszont a fizikai penze mar sokaknak tunt el.
    Ez persze csak szemelyes anekdota, de a statisztikak ugyanezt mutatjak. A bankban tartott penz messze biztonsagosabb, mint barmi mas. Sokkal kevesebb a lopas maga, de meg ha meg is tortenik, az hogy egy nyomozas vegen idovel van eselyed visszakapni, az pozitivum, nem negativum.

    A cserekereskedelemmel kapcsolatos peldaid pedig egesz egyszeruen szornyuek, szivessegekkel nem lehet egy gazdasagot fenntartani. Persze a szomszedokkal lehet csereberelni es segiteni egymast, es a videki elet szepsege. De megelni senki nem fog belole...
    Egyreszt ez egy erosen bizalmi kapcsolat, csak apro, zart kozossegekben mukodik. Masreszt a termekek es szolgaltatasok csak toredeket tudjatok a zart kozossegen belul letrehozni. Mar magukat a szerszamokat sem ti gyartottatok le, hanem PENZERT vettetek, es utana cserelgetitek egymassal. Pedig a szerszam egy vegtelenul egyszeru termek...

    Egyebkent ha az egyik szomszed kifizet a masiknak 50-100k-t, aztan a masik fizet ki az elsonek 50-100k-t, akkor ugyanott vannak penzzel mint nelkule, viszont csaerebe ha valamelyik szomszed csak kihasznalna a tobbit, akkor az igy hamar kiderul...:)
  • hillman
    #64
    bocsi hogy hosszu lett.
  • hillman
    #63
    "Kirabolnak és nem a bank dolga? Na nehogy már :) Ha önhibádon kívül történik, akkor a bank kárpótol. Ha a kirabolás után feljelentést teszel a rendőrségen és beviszed a bankba az igazoló iratot, akkor megkapod a kárpótlást."
    Igy igaz de csak a nyomozás lezárása után; és addig? Ismét; ez magyarország. Amig nincs meg a nyomozást lezáro végzés a biztosito nem fizet. Betörés után több mint egy évvel fizetett a biztosito nekem. Piti pénzt és idöben többe került az ügyintézés mint amennyit kaptam.
    Válási ügynél is fordult már elö a közös bankszámla zárolása. Nemrég volt indexes cikk rola.
    Vagy az adohivatal a vizsgálat idejére zárolhatja a bankszámlákat. Akár fél évre is. Nincs vétség, csak szuroproba szerü ellenörzés. Az alkalmazottakat és a számlákat ki kell fizetni; az állami közmüszolgáltato nem fogadja el, hogy az állami vizsgálat miatt nem lehet befizetni a számlákat.
    Az utolso közvetve(1fövállalkozo) államnak végzett munkánkat másfél év késéssel fizették ki. Se a bankot, se az adohivatalt, se a közmüszolgáltatokat nem érdekelte de még az alkalmazottakat se. Az adohivatal inkasszot tett a számlára és mivel az állam nem fizetett igy elég pénz sem volt rajta. Pedig tisztességes körülmények között levonták volna a tartozásábol a követelést és akkor továbbra is az állam tartozna de kevesebbel.
    Jogszabályokra és külön intézményekre hivatkoztak.
    A készpénz mint biztonsági megoldás még sokáig megmarad az bizonyos.

    Volt egy nyaralom baján ahol családiházakká nöttek a nyaralok. Az ingatlan adot beszedték 50 ota. Egyszer az akkori barátnöm be akart jelentkezni oda.
    Kiderült, hogy a belügyminisztérium nyilvántartásában az utca nem szerepel. A térképeken pedig rajta van.
    Az adofizetésre hivatkozva végül is olyan lakcimkártyát állitottak ki amin a cim helyén az áll: Baja lakcím nélküli.
    Ezt az állam ugyan elfogadja, de egy bank sem és amig nem lett másik rendes bejelentett lakcime addig nem lehettett bankszámla a nevén.
    Az a pár utca továbbra sem létezik az állam számára viszont az önkormányzat továbbra is beszedi az adokat; több ilyen is létezhet még. Az elmult 5 évben nem hiszem, hogy megváltozott hiszen elötte 60 évig nem zavart senkit. Akkor adtam el.
    Nem gyakori eset, de ez itt magyarország és ettöl a ténytöl nem lehet eltekinteni. Lehet, hogy svédországban a társadalom, az állam és az infrastruktura felkészült erre, de ma magyarország még nem.

    A cserekereskedelem a városban valoban bajosabb, de falun müködö valoság. Másképp mint a krumplis példa, de nem halt ki a pénzhasználat mellett. Együtt él vele.
    - Egy üveg borral, vagy szesszel esetenként(többnyire) többet érhetsz el mint azonos pénzmennyiséggel.
    -az egyik szomszéd minden gépet megjavit mindenkinek ingyen kb hobbibol, és amikor segiteni kell neki a fél környék ugrik.
    - rengeteg diom van minden évben. eladni, lepapirozni macerás. 5-6 nagy krumpliszsáknyit odaadok a szomszédoknak. Minden husvétkor és karácsonykor 2-2 bejglit kapok mindenkitöl, néha csak ugy egy kis sütit. Nem kérem, csak kapom. Ha eladnám és leadoznám akkor nem futná annyi áfás bejglire mint amennyit igy kapok. Ehhez kedvesség vagy mifene is társul amit a boltban vett sütivel nem kaphatok.
    - a lenyirt füvet átviszem ahhoz a szomszédhoz aki csirkét tart. A friss zöldtöl többet tojnak. Amiota kiköltöztem még nem kellet tojást vennem.
    -a házjavitások szintén közösek. Együtt minden szerszámunk és sok esetben a lomok közt alapanyagunk is megvan. Egy délutáni munkáért 50-100k-t is kifizethetnénk. Ha kell egy darab léc,vagy pár cserép körbekérdünk.
    -Egymás szölöjét szedjük. Páran bort csinálnak belöle és akik szedték azok kapnak bort. meg tojást, meg ebédet. vagy bármit ami van.
    -Munkáért kaptam már csirkét, nyulat, kolbászt,téglát,cserepet és rengeteg viszontsegitséget meg tapasztalatot.
    Ugyan ezzel áfát,tébét,dézsmát csal mindenki, és mégis ettöl váluk közösséggé. Megismerjük egymás. A többségük idös és számitogépük sincs, de vannak szomszédaik akikre számithatnak. Átkiabállnak gátlástalanul imél helyett.
    Ez itt a "hóvirágünnep" és nem szeretnénk a "mátrix"-ban élni, "a tanu" magyarországán.

    A készpénz nélküli élet felvetésében az a legjobb, hogy számtalan országban számtalan politikai érdekkör fog hatástanulmányokat késziteni csillio zsetonért az adofizetök pénzéböl. Pont mint a 3mas metro káposztásmegyeri meghosszabbitása. Zseniálisak ezek a svéd politikusok. Világszerte követni fogják a példát.
    S, hogy bevezetik e? Hát nem leszarják.
  • Sequoyah
    #62
    A hazepites kulonosen jo pelda, mert egy normalisabb hazban evek munkaja van, ha kozben csak azzal foglalkozunk, szoval nem termesztunk krumplit. Es addig a szabad eg alatt alszunk.
    Ha pedig segitseget akarunk, akkor nekik fizetni kell hitel pedig ugye nincsen. Szoval gyujtogetni kell eloszor a krumplit, ami meg tobb szabad eg alatt alvas. Aztan mire osszegyult eleg krumpli, addigra a nagyja mar meg is rohadt. Szoval gyujtogetes sincsen...
  • Tikal #61
    Nekik arra nem lenne szükségük, mert ugy képzeli hogy csak élnének a semmiben, saját országukban, ahol nincs infrastruktura, semmi.
  • Tikal #60
    Nem, ők nem azok, a cserekereskedelem viszont jópár ezer évvel vetné vissza a civilizácónkat. Szerinted mennyi idő múlva mondaná először azt egy gazda a kis közösségedben, hogy emberek, a tököm ki van már vele, hogy mindig szervezkednem kell, mikor épp tojásra van szükségem, mert épp a tojásos asszonynak nem kell a krumplim, nem lehetne hogy 1kg krumpli három fakarikába kerül, 10 tojás meg 2-be, aztán ha eladtam bárkinek a krumplimat akkor megyek a tojásért.
    Még a börtönökben is megjelenik a pénz mint közvetítő eszköz, cigi formájában , de ott van.

    A krumplitermesztésen kivűl értesz még máshoz is? Pl tudsz eszközöket gyártani, házat építeni stb? Vagy mindenkinek krumplival gondoltad a fizetést, még annak is akinek épp nem kell a krumplid? ...
  • Sequoyah
    #59
    Te se a cikket nem olvastad el, se a kommenteket. Szolj ha TE felebredtel, es ezeken tuljutottal. Aztan probalj meg megfogalmazni valami konkret ervelest, mert ezzel csak hulyet csinaltal magadbol...

    Andrevv-vel sem ertunk egyet, de o kepes kerek mondatokban megfogalmazni a gondolatait, amire lehet reagalni ervvel/ellenervvel.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2018.03.06. 15:51:00
  • Sequoyah
    #58
    Mert akkor te csak krumplit fogsz enni egesz nap.
    Nem a gazdalkodo ember a szegeny, hanem aki cserekereskedelemmel probalja beszerezni a napi betevot. Penz nelkul te soha nem fogsz egy traktort sem venni, tehat kezzel fogsz mindent csinalni, szoval az egy szemely altal kitermelt kaja az inkabb az oskort fogja idezni, mint a mai termelekenyseget.

    A gazdalkodo ember a mai technologiaval, szallitmanyozassal es penzugyi es biztositasi rendszerrel a hata mogott nagyon jol tud elni.
    Szerinted az indonez pologyarosok kitol veszik a gyapotot? Az Afrikai folmuvestol aki mindent kezzel csinal, amig le nem raboljak, vagy az Amerikaitol, aki kap BANKhitelt a fejlesztesehez, amibol modern gepeket vehet, es amit aztan stabilan vissza is tud fizetni a profitbol, mert a BANK altal biztositasa is van, hogy ha a rossz ido elviszi a termest, akkor sem hal ehen?
  • morguldae
    #57
    Világhatalmat a bankoknak! Hajrá!..... pffff.... Emberek ébredjünk már fel!!!!!
  • ClassicR
    #56
    Az ÁFÁ-t szerinted mire költik? Utakra, közműszolgáltatásra, egyéb infrastruktúrára stb. Te tényleg egy posztapokaliptikus/kőkorszaki világot vizionálsz, ahol semmit nem csinálnak meg központi költségvetésből és a háza előtt mindenki felszórja homokkal az utat, a lovasszekér meg földúton is eljár. A betegségeket meg gondolom pálinkával kezelnéd az egészségügy intézmények hiányában.

    Attól, hogy te vidéken élsz és dolgozol földeken, nem jelenti azt, hogy minden rossz, amit a csúnya, nagyvárosi emberek csinálnak, akik még krumplit termeszteni sem tudnak. Ha körbenézel a házadban, vagy megnézed a krumplitermesztéshez használt eszközeidet, akkor egyből rájössz, hogy azokat mind az értetlen nagyvárosi embereknek köszönheted.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.03.06. 10:57:27
  • ClassicR
    #55
    Nem hiszem, hogy az egyes gazdálkodó emberekre értette, hogy ősemberek. Igaza van abban, hogyha visszahoznánk a cserekereskedelmet és mindenki elkezdene a földeken dolgozni, akkor az olyan lenne, mintha kitöröltük volna az elmúlt 5 ezer évet az emberiség történelméből. Ha a jelenleginél több ember foglalkozna földművelésnél, akkor nem lenne, aki betöltené a többi munkakört. Még egy rotációs kapát se tudna senki előállítani. Szép dolog, ha valaki földműves, vagy van a háza mellett egy kis kert, ahol szabadidejében krumplit termeszt, de ezt nem teheti meg mindenki, mert összeomlana a gazdaság és tényleg visszatérnénk az őskorba. Nincs is annyi termőföld a világon, amelyen háztáji módszerekkel elég ételt lehetne termelni.
  • Andrevv
    #54
    Az adózásnál az ÁFÁ-t értettem. Ha nincs pénz, nincs ÁFA és semmi más ami pénzhez köthető. Attól még fizetek a házra meg a földekre adót...
  • Andrevv
    #53
    Szerinted a gazdálkodó emberek ősemberek? Mi rossz van abban, ha az ember megtermeli magának az ennivalót, és még nélkülöznie sem kell? A gazdálkodás nem egyenlő a szegénységgel, sőt. Annyi krumplit ültettem és ástam már ki, hogy te életedben nem eszel annyit. Ha egy Budapestinek ezt is meg kell tanulnia, akkor drukkolj, hogy ne omoljon össze a gazdaság.
  • ClassicR
    #52
    Azt jól teszed, ha engem a szüleim anno nem avattak volna be a pénzügyekbe és azt se tudtam volna, hogy mennyit keresnek, milyen fizetnivalók vannak, hogy állunk anyagilag, akkor egyrészt többet hisztiztem volna különféle játékokért, másrészt lehet, hogy most azok közé tartoznék, akiknek nincsenek meg az alapvető pénzügyi ismereteik.
  • ClassicR
    #51
    Gondolom látod, hogy ez nem reális alternatíva. Egyrészt nyilván irreális, hogy egyszercsak mindenki gazdálkodó legyen, másrészt csak nagyipari módszerekkel lehet 7,5 milliárd embert ellátni. Persze egy posztapokaliptikus világban úgyis csak pár százezer ember élne, és akkor cserekereskedelem lenne, de nem hiszem, hogy ezt szeretnéd :)
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.03.06. 08:31:55
  • Sequoyah
    #50
    Sajnos aki a kozgazdasagtan ora legelso 10 percet sem erti, annak lehet hiaba magyarazzuk a penz es bankrendszer szerepet...:D

    A fiamnak (most meg csak 1 eves) majd epp ezen peldan keresztul akarom elmagyarazni a penz szerepet, es hogy miert van ra szuksegunk a cserekereskedelem helyett, es elvarom hogy hamarabb megertse, mint az irast es az olvasast...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2018.03.05. 19:34:56
  • Tikal #49
    Persze, én se hallottam még olyanról, hogy hackerek feltörték a H&M szerverét, és kitették a netre, hogy ki mikor vett náluk cipőt meg alsónadrágot :) Nyilván kutyát nem érdekli ez...
  • Tikal #48
    és ha pont nincs szükségem krumplira? vagy tojásra? De a kukoricát már jó lenne ha elvinné valaki mert rám rohad, akkor mit csinálok? A cserekereskedelem talán működhet nagyon kis közösségben, de már egy faluban is csak neccesen. A problémát nem az okozza hogy pénz kerül a rendszerbe, kár hogy nem látod, hogy a pénz is csak egy termék, mint a kukorica, csak az van ráírva hogy forint, vagy korona.
    A nem adózásra már inkább nem is mondok semmit...
  • Sequoyah
    #47
    Ez nem egy jovobeli lehetseges veszely. Mar evtizedek ota vasarolnak az emberek kinos dolgokat keszpenz nelkul. Es a bankoktol gyakorlatilag sohasem kerult ki az informacio, es a kereskedoktol is csak neha. A legtobb ilyen vasarlo sosem tapasztalt problemat ezzel kapcsolatban. Es nem omlott ossze a vilag, a rendszer mukodik. Sot, a mai napig biztonsagosabb a neten keresztul vasarolni, mint fizikailag, az arcunkat vallalva elsetalni a szexboltba. Sokkal tobb ember futott mar ismerosbe a szexbolt elott, mint amennyinek nyilvanossagra kerult a tranzakciolistaja.
    Persze egyenileg biztos kellemetlen lesz egyeseknek, hogy most mar nem lesz valasztasuk hogy nev nelkul vasaroljanak. De a gazdasag mukodeseben ez mitsem szamit...
  • Sequoyah
    #46
    Tehat te egy apokalipszis utani anarchiat varsz, ahol a gazdasag megszunik letezni, es mindenki a napi kajaert kuzd szoszerint, mint az osemberek? Hat vegulis az is egy lehetoseg, de ha ez bekovetkezik akkor tokmindegy milyen formaban tartod ma a penzed. Egyetlen ertelmes dolgot tehetsz erre felkeszulve: tanulj meg krumplit termeszteni:)

    De ez a beszelgetes itt arrol szol, hogyan tehetjuk a gazdasagi rendszert jobba, nem arrol, hogy hogyan terjunk vissza az oskori nelkulozeshez...
  • Sequoyah
    #45
    A lenyeg, hogy a bank nem "csinal" penzt a semmibol. A merlegkonyveben tartozasok es kovetelesek vannak nekik is, es a kettonek egyeznie kell.
    Egyebkent erdemes megnezni a merleget az egyes fobb gazdasagi entitasoknak, koncentralva fokepp az allamra, a kozponti bankra, es a hagyomanyos bankokra. Hogyan viszonyulnak egymashoz az allamkotvenyek, a kozponti bank altal nyomtatott penz, az allamkotvenyek, a bankok altal tartott vagyontargyak es kotelezettsegek, es hogy ezek milyen kapcsolatban allnak a piaccal. Egybol vilagos lesz, hogy hogyan mukodik, es miert mukodik jol a bankrendszer. Vannak hibai, vannak nyertesei akik "jogtalanul" gazdagodnak meg belole, de osszessegeben ennek a bankrendszernek koszonhetjuk, hogy letezik a modern gazdasag, es nem feudalis es cehes manufakturak uraljak a gazdasagot.
    (ajanlott kurzus: Coursera - Economics of Money and Banking 1 and 2)

    A kozponti bank az egyetlen aki penzt hozhat letre, de nekik eppen ez a fo feladatuk. Az emlegetett FED a valsagot azzal gyakorlatilag meg is oldotta, hogy nagy mennyisegu penzt ontott a piacra. USA az osszes tobbi orszagnal gyorsabban allta labra, mikozben az inflacio minimalis maradt. Mi ez, ha nem siker? Az elmult es jelen evekben pedig azon dolgoznak, hogy hogyan tavolitsak el a piacrol ezt a plusz penzt, ami egy kulon (es eleg erdekes) tortenet.

    A baj az, hogy a legtobb embernek aki ezt a "penzt termel a semmibol" szofordulatot erolteti, fogalma sincs a bankrendszer fenti mukodeserol, es komolyan azt hiszik, hogy egyes emberek ingyen penzt kapnak a folyoszamlajukra, ok meg nem...
  • Andrevv
    #44
    Közvetlen cserekereskedelemre gondoltam. Itt vidéken szinte mindenki termeszt valamit és ha sok a burgonya, akkor elcseréli egy részét kukoricára és így tovább. Így nincs semmiféle pénz, nem adózik erre senki és mindenki boldog. Ez akkor is működik ha nincs áram, nincs internet, nincs semmiféle függőség. Ez az igazi élet, nem az a sok pénzügy, bank meg a többi baromság. Eljön majd az idő, amikor a pénzt legalább tüzelni fogják tudni használni, a bankkártyákat még arra sem :)
  • Tikal #43
    A webshopnál is nyoma marad, hogy vásároltál.
  • ClassicR
    #42
    Akkor nem kérsz papír alapú számlát... :D Lehet még egyáltalán papír alapon kérni? Az esélye annak, hogy hackerek feltörik a bank rendszerét (a bankét, mert a bolt nem tárol vásárlási adatokat) és közzéteszik, hogy te szexshopban vásároltál, 0.
  • Ender Wiggin #41
    Nem teljesen. A készpénzes fizetéssel a vásárolt áruk listája maximum a bolt biztonsági kamerájának a felvételén jelenik meg (de név lakcím nélkül, igaz az arcod látszik, hacsak nem símaszkban vásárolsz). Elektronikus esetben meg még részletes számlát is küldhet a bank, kinyomtatva, amin azért elég sok személyes adat szerepel.
  • Tikal #40
    Ő attól fél, hogy hackerek azzal akarják majd megzsarolni, miután feltörték a sexshop online felületét, hogy ő mit vett náluk, pl análvibrátort, és ugye mivel az adatbázisban ott lesz a neve meg hogy mit vett, ezért zsarolható, míg ha készpénzzel fizetett volna, akkor egy nyugtán kivűl nem lenne nyoma hogy ő valaha ott járt. Kivéve ha van kamera a boltban, vagy felvették hogy bemegy :)
    Amúgy van benne realitás, de nem hiszem hogy egy nyugati embert ma már ilyennel 5 percnél tovább zavarba lehet hozni... Talán az arab világban ez nagyobb felzúdulással járna...

    De majd biztos mond más példát, milyen kínos termékek léteznek még...
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2018.03.04. 17:35:36
  • ClassicR
    #39
    Szerintem te félreérted azt, hogy mit jelent az elektronikus fizetés. Attól, hogy elektronikusan fizetsz, pontosan ugyanolyan eséllyel derül ki, hogy ánuszvibrátort vettél.
  • Tikal #38
    mert egy készpénzes társadalomban ilyenre nem derülhet fény, vagy nem lehet megvádolni valakit valami faszsággal csak úgy... ilyet még nem látunk tényleg :)

    Mellesleg ha fosol a netes vásárlástól, akkor besétálsz az üzletbe egy kapucnis felsőben, lehajtott fejjel és veszel egyet magadnak.. kártyával :D

    De mi van ha maga az eladó készít rólad fotókat miközben átadod a ropogós 10 ezresed neki egy ánusz vibrátorért? :)