104
  • Tetsuo
    Számtalanszor bejött még a történelmünk során is.
  • gforce9
    "Tehát a többséget vezetni kell. Muszáj helyettük dönteni, hogy jobb, hasznosabb életük legyen. A demokrácia nem működik."

Ezt már párszor megpróbálták.... nem jött be.... sőt csúnya dolog lett a vége.
  • Tetsuo
    Sok mindent lehet(ne) értelmes dologra használni, de itt a többségről, vagyis a csőcselékről van szó. A demagóg baromságaid helyett inkább kezdj el gondolkodni.
    A többség valóság-showkat néz, aljadék csörömpölést hallgat zene gyanánt aljadék minőségben, szemetet eszik és iszik, mások személyes ügyeiről beszélget...
    Meglehetősen kisebbségben vagyunk a tévékerüléssel; klasszikus zene inránti rajongásunkkal; (nem ponyva) könyvek olvasásával; vagy azzal, hogy figyelembe veszünk összetevőket, származást élelmiszerek vásárlásánál stb.

Tehát a többséget vezetni kell. Muszáj helyettük dönteni, hogy jobb, hasznosabb életük legyen. A demokrácia nem működik.
  • Tikal #21
    Persze, hogy neki kellett volna lennie a jelöltnek, de mint tudjuk, kibasztak vele... és igen, csak meg kell nézni a támogatói bázisát. Nem a vidéki iskolázatlanok...
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2016.11.10. 17:55:49
  • fonak
    Azért szavaztak volna a komcsi Sandersre, persze, mert marha tájékozottak. Tegnap óta az egyik fő témájuk, hogy Sandersnek kellett volna a dem jelöltnek lennie (mondjuk abban igazuk van, hogy csalárd eszközökkel gáncsolták el, hogy a banya nyerje el a jelöltséget...)
  • Tikal #19
    Olvasnak, tájékozódnak szemben azzal a sok nem fiatal redneck-kel akik kiszavazták UK-t és most megszavazták Trump-ot...

Rákeresve a témára ezt találom
    Vagyis a fiatalok igenis olvasnak.
  • Paddy
    "Nem olvasnak, és még kevésbé hisznek a leírtakban."

"ennél sokkal ritkább a doménnév alapú direkt megnyitás"
  • Dobronski
    Pisa
  • zola2000
    Nézd meg a piza teszt (nemzetközi tanulmányi összehasonlítás) eredményeit már ott látszik, hogy a nyugati fiatalok egyre hülyébbek (tisztelet a kivételnek) már amikor mi fiatalok voltunk mondták hogy mi lesz itt ha mi felnövünk -> hát ez lett.
  • zola2000
    "szarért-hugyért" mi? ezt is bírom, hogy annyira amerikai fejjel gondolkodnak itt már egyesek hogy képesek azt hinni, hogy szerencsésebbek egy átlag kínainál mert egy amerikai dokumentumfilmben azt hallották hogy a kínai bér alacsony, pedig ha megnézed a magyar minimálbér és a kínai minimálbér vásárló értékét, akkor már most több mint a magyar:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_in_China (egy yüan kb 40 forint, vásárló értéke majdnem kétszer több)

(és ott sem minimálbérért dolgozik mindenki illetve egy átlag kínai munkás számíthat évente 10% körüli fizetés emeléshez, addig egy átlag magyar? )
  • fonak
    Hát nem tudom, nekem rendszeresen dob fel olyanokat, amit sose állítottam be, hogy követem, persze leállíthatom a követését.
    Az egyik pl. az Anonymous Operation Hungary, amit sose állítottam be.
  • Tikal #13
    Hát pont nem ezt mutatta meg, egy kicsit nézz utána jobban :D
  • molnibalage83
    Ezt az FB szűr dolgot sosem értettem. Nekem az FB csak azt dobja fel a hírfolyamban, amit ÉN állítok be és én követem. Én döntök mindenről. Lehet, hogy lehet máshogy is használni, de akkor megint csak arról van szó, hogy nem a FB butít, a felhasználó hibája, hogy nem képes egy eszközt használni. Az nem a kalapács hibája, ha egy hatalmasan ütsz rá a saját ujjadra...
  • Yagami
    Jah, mert akkor még lehetett totális kontroll a média felett, az internettel már nehezebb a helyzet. De úgy látszik, te is csak a felszínt érted/látod/kapargatod.
  • Yagami
    "nagy számban vannak jelen azok, akik csak az állami televízióból tájékozódnak, onnan viszont elég szűrt információkat kapnak."

Értsd: hazugságot (tehát nem az igazságot, ugye, csak "szűrt" igazságot) Dehogy ezt EZZEL a szóval, hogy hazugság, egyik se meri leírni :D Persze az okosabbja már rég tudja, nyilván ezért sem néz TV-t.
    De aztán a cikk ráerősít:

"Hitelesség tekintetében az állami média és a hazai rádiócsatornák a sereghajtók,"
    Újabb hazugsággal :) Imádom nézni, ahogy a mocskot akarják takargatni, de nem megy nekik.
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2016.11.10. 13:35:17
  • kvp
    Igazabol azok vannak gondban, akik nem agyhalottak, de nem igazan tetszik nekik az sem, hogy a liberalis globalista kapitalizmust mint egyetlen 'udvozito' allammodelt nyomatjak szinte mindenhonnan, leginkabb mert a valodi demokracia nem egyeztetheto ossze teljesen a kapitalista vagyoni alapu hatalombirtoklassal.

Szerintem ha a demokraciat mint idealis rendszert nezzuk, akkor abban benne van, hogy a lakossag egy jelentos resze nem akar gondolkozni, de azert azt sem akarja, hogy rosszul jarjon. Ez a ketto meg nem igazan egyeztetheto ossze es az a megoldas, hogy majd a liberalis kapitalista ertelmiseg (az 'elit') megoldja sem mukodik, mivel jellemzoen az emberek szamara rossz, mig sajat maguk szamara hasznos donteseket hoznak. Amikor ez kiderul, akkor meg ugy zavarjak el oket, mint a francia forradalomban a nemeseket. Nagyjabol egy ilyen folyamat tortenik most is, csak meg nem sikerult kideriteni, hogy kik jojjenek a helyukre, mert gondolkozni azt tovabbra se akar szinte senki.

Magyarorszagon picit mas a helyzet, itt van egy ertekrend ami a lakossag jelentos reszenek jo es a magyar szokasokhoz es hagyomanyokhoz passzol. Ez a kozfelkialtassal megvalasztott legkisebb kiralyfira alapulo rendszer, ahol alapfeltetel, hogy bolcs es az emberek erdekeben dolgozo kiraly (kormanyzo, miniszterelnok, stb.) lesz belole. Ez aztan vagy bejon vagy nem. Mindenesetre lehet erdemes lenne megnezni, hogy a zsido nep hogyan tudott megmaradni tobb ezer even at es esetleg tanulni toluk. (bar az a strategia csak akkor mukodik ha csak par nep hasznalja a vilagon es a reszletes kifejtese egyebkent nobel dijat ert)

Roviden szolva, azt mar szinte mindenki latja, hogy a jelenlegi globalis tarsadalmi-gazdasagi rendszer igy nem jo a tobbsegnek, de azt meg nem tudjuk, hogy akkor mi lenne a jo.

A facebook eseten pedig az a baj, hogy tul gyakran vegeznek olyan kutatasokat, amikor a felhasznalok engelye es tudta nelkul befolyasoljak a megjelenitett tartalmakat es ezzel az embereket. Ezen kivul az alap algoritmusuk is szelektiven szur, raadasul szandekosan, pedig ez a szuro korabban csak a szektak es egyeb szelsoseges csoportok eseten jott letre a csoporton belul. A fiatalok erre rajottek es egyszeruen semminek es senkinek nem hisznek, csak a sajat ismeretsegi koruknek. Ez egy nagyon latvanyos csoport fragmentaciot es szelsosegesse valast eredmenyezhet. Tehat a facebook mukodese csak felerositett bizonyos folyamatokat, amik ha nem is feltetlen karosak, de a tarsadalmi es politikai modell gyokeres megvaltozasahoz vezethetnek. Azt, hogy merre fog valtozni szerintem ugyancsak nobel dijjal jutalmaznak ha valaki kepes lenne rajonni vagy legalabb a fejlodes iranyat meghatarozni.
  • arty
    esgéhez méltatlanul intelligens háeszeket olvasok, srácok, nemá :D
  • TokraFan
    És ennek mi köze a liberalizmushoz már megint? A kötelező bibliai meseköny olvasás szerinted kevésbé agyhalottakat eredményezne? Nézz rá esetleg a történelemre! A társadalom nagyrésze mindig is agyhalott volt, csak más-más módon. A cári Oroszországban a lakosság 70%-ka írni, olvasni sem tudott. A keresztény egyház uralta sötét középkorban, a papok nem engedték tanulni az egyszerű embereket, a tudást kisajátították maguknak, megspékelve egy brutális cenzúrával (csak az mehetett át a szűrőn, ami nem ellenkezett a meséikkel).
    A mai fiatalok befásultak a sok szennybe ami rájuk omlik és a szinte teljes jövőtlenségbe, kilátástalanságba. Az okosabbja viszont most is tanul és képezi magát, majd pedig lelép innen egy élhetőbb helyre. A többi meg sodródik az árral, ahogy mindig is...
  • Skylake
    Én nem tenném ezeket a dolgokat az un. „új világrend” és un. „liberális értékek”, meg egyéb gyíkember és kemtrél kategóriás dolgok számlájára. Egyrészről, szerintem tökéletesen olyan tendencia látható, a kor és médiafogyasztás jellegében, ami kb. két évszázada változatlan. Azaz, a fiatalok kevésbé érdeklődnek a közéleti események iránt, és körülbelül onnantól változik ez, hogy saját egzisztenciát teremtenek, családot alapítanak, tehát ma 35-40 éves kor között. Ez a médiafogyasztási mintázat teljesen evidens, egyáltalán nem új, mindig is így volt.

A másik dolog, hogy igen, mindig azok a hírek lesznek felfoghatók, és meglepő módon váltanak ki nagyobb hatást, amelyek a társadalom tömegeinek életéhez közelebb álnak. Ez is tök evidens dolog, épp úgy, mint az előző, és mindig is így volt. A társadalom döntő többségének nincs meg az a fogalmi keretrendszer, és viszonyítási rendszer, amely kapcsán ezeket értelmezni tudja. Így igen, egy R*gán-helikopterezés egyértelműen sokkal nagyobb hírértéket jelent, mint mondjuk Brexit, Paks 2, magánnyugdíjpénzek, és lehetne napestig sorolni. Vagy például a netadó, vasárnapi boltbezárás is sokkal felfoghatóbb, mint a fehérgalléros bűnözés eredményeinek Mo.-on state capture-t elérő szintjei. Használja-e az egyszerű melós a „state capture” fogalmat? Nem. Ellenben én meg nem tudok egy félsertést fél óra alatt kicsontozni, és nem ismerem az ide vágó fogalmakat sem. Nem is nézem, és nem is illő lenézni másokat ilyen tudásbeli eltérések miatt, gondolom erre azért az igazán agyhorpadtakon kívül mindenki rájött.

A magyar társdalom társadalomtörténeti fejlődését tekintve egy megkésett feudális társadalom volt döntő többségében a 2-vh előttig. A szegényparasztság a társadalom 2/3-át alkotta, olyan körülmények között létezve, mint ma jobb helyeken megtalálható Észak-Koreában. Magyarországon a 2.vh-ig együtt volt jelen egy szűk arisztokrácia, egy szűk polgári társadalom, egy szélesebb városi munkásosztály és közalkalmazotti közép és alsóközéposztály, és mindezekhez számban messze felülmúló mértékben egy olyan szegényparaszti társdalom, amelynek működésmódja teljes mértékben feudális volt, erőszakon, függésben tartáson, meglapuláson, elhajláson alapult. Ez a társadalmi működés túlélt mindent, és háttérbe szorulva, de nagyon is nagy hatással ugyanúgy megvan. Ezért én nem csodálkozom azon, hogy a magyar társadalom ma a korrupciót úgy ítéli meg, hogy a „mikrokorrupció”, amelynek az adott személy haszonélvezője lehet, elfogadható, sőt dicsérendő, ellenben ennek tőlük távol eső, és óriási hasznot nyújtó változatai pedig nem. Könyörögöm, ugyanarról van szó!Hhogy nem kér számlát a boltba, vagy okosban csinál ezt-azt az a lehetőségek magas szintjén pontosan ugyanazokat az égbekiálltó lopásokat fogja eredményezni, amelyek ma megtörténnek, és amelyeket ő elítél. Pedig ő sem tenne máshogy abban a pozícióban!

Számomra jó hír, hogy az emberek helyén kezelik a Facebook.ot, azaz meglehetősen alacsony hitelességű, személyre targetált (de kib*szottul rühelem ezt a szót, de ide pont ez kell) bulvármédiának tekintik. Másképp mondva, ezek szerint nincs akkora befolyásolási potenciálja e monopolhelyzetben lévő médiumnak, amely monopolhelyzete okán alkalmas az USA nemzeti és nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítésére is – finom mechanizmusok mentén. A Facebook hír és értékrend-izolációs hatása egyfajta szándékolt hatása és mellékhatása annak az üzleti modellnek, amivel a cég a fogyasztóit magához köti. Én úgy gondolom, hogy ez jelent veszélyt társadalmi működésre, de az, hogy a Facebook-ot a többség tulajdonképpen kapcsolattartó eszköz mellett szórakoztató médiumnak tekinti, ez részben semlegesíti a hír és értékrend izolációs hatást. Kell egy kis idő a társadalmaknak, amíg ezt megtanulják helyén kezelni. A televízió is befutotta ugyanezt a karriert több mint fél évszázaddal korábban: a jelentőség középpontjából háttérzajjá lett. Itt sem fog máshogy történni.
    Brexit Trump és don Orbán: mindez annak a hosszú folyamatnak következménye és lezárása, amely a globalizáció kora volt. Ez a korszak egy szűk, nemzetközi értelemben tőkét, kapcsolatrendszereket mozgatni képes, technológiát kiszervezni képes réteg számára óriási hasznot hozott, mindamellett pedig hatalmas externáliákat hozott létre, még azokban az országokban is, amelyeket mi közönségesen a „fejlett nyugatnak” tekintünk. Előbb-utóbb várható volt, hogy ez a korszak véget ér, és rövidesen mindez el fog jönni Kínában, Kínában, amely gyakorlatilag olcsón, óriási és elérhető árubőséget teremtett a fejlett világokban. A korszak végének startjele a 2008-as válság volt szerintem, és igen, ennek eredményeként lett Brexit, választották meg ezt a részeg zenebohóc kategóriás majmot is. És a csuti király is így került a nyakunkra. Egyenlőre nem látszik széles körben semmilyen olyan társadalom és gazdaságszervezési megoldás, amely kiutat jelentene ebből. Ezért lehetett győzni a naggyá teszzük Amerikát bullshittel. Ahogy a magyar, úgy az amerikai és angol társadalom többsége is duzzog. De azért az iPhone-nak örül, ami ott van a kezében, amit olcsón Kinában gyártanak, azaz haszonélvezője a globalizációnak! Micsoda ellentmondás, nem?! Akkor lesz szopás, amikor a kínai társadalom többsége is azt fogja gondolni, hogy ő többet érdemel a munkásnyúzdáknál, ahol előállítják azt az árutömeget, sz*rért-h*gyért, ami a nyugati piacokra áramlik!
  • Cat #5
    Egyetértek, régen egy kinyomtatott napilapban nem kaptak helyet az ilyenek, max. olvasói levél formájában. Ma viszont az agyhalottak villámgyorsan egymásra találnak és megerősítik egymást a hülyeségeikben.
  • Cat #4
    A Brexit/Trump pont az ellenkezőjét mutatja annak, amit írsz: nem a fiatalok, hanem az iskolázatlan 40 feletti vidékiek szavazták meg mindkettőt. Magyarországon ugyanez a réteg tartja Orbánt a hatalomban. (Bár tekintve a közmédiát, a tájékozatlanságukról nem feltétlen ők maguk tehetnek.)
  • molnibalage83
    Az lehet, hogy téged azzá tesz, de nem mindenki van így ezzel.

A FB-t is lehet értelmes dolgokra használna és vele értelmes dolgokat megosztani. Nem az FB miatt posztolnak és osztanak meg faszságokat az emberek - tegnap láttam olyat, hogy a CERN miatt volt olaszban földrengés, anyám... - hanem az emerek ALAPBÓL hülyék és faszok hatalmas arányban. A FB és a saját bátorságuk csak felszínre hozza ezt. Össze tetszik téveszteni a tüneteket az okkal...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.11.10. 10:15:57
  • Paddy
    Íme az újvilágrend első minta példányai: a nem olvasó, agyhalott fiatalság (tisztelet az 5-10%-nyi kivételnek). Ha szereznek is valamilyen információt, azt kizárólag egy forrásból teszik, nem néznek utána a leírtak hitelességének. Miután egy olvasottabb vitapartner pedig leiskolázza őket a francba, megsértődnek, sírnak, hisztiznek. Áldozatok ők, a liberális rendszer agyhalottjai.
  • dzsagon
    Agyhalottak kellenek a hatalomnak, és a facebook azzá teszi az embereket.