Musk a NASA előtt szállna le a Marsra

← ElőzőOldal 3 / 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha a középkori felfedezők ilyen biztosítékokra vártak volna még mindig nem fedeztük volna fel Ausztráliát meg Amerikát.
Valószínűleg brutál események sorozatán mentek át, de muszáj volt meglépni.
Persze lehet mondani, hogy már lenne repülő és azzal már felfedeztük volna, de biztos, hogy lenne akkor már repülő?

Szintén mennék első halottnak. Fogalmazzunk úgy hogy adna egy nagy lökést a következőknek, a kutatásokat is erősen megturbózná egy ember. Távirányítós kisautón szerzett rutinnal kb egy nap alatt lenyomná a mostani roverek teljes felfedezését. Nem mellesleg hősi halott státusz, a fizetése a családnak, valamint bekerül a törikönyvekbe. Ennél kevésbé tuti halált is bevállaltak olyan figurák akik csak elsők akartak lenni valami elérésében.
Tinman
Dehogy értéktelen. Ez lenne az első, hatalmas nagy tapasztalati anyagot lehetne összeszedni, mert a jelenlegi Marsi utazás emberen mért hatása zéró. Nem véletlenül írtam a végig műszerezettséget, minden adatot küldene haza...

Nyilván engem se zavarna, ha nem csak 1 hétig élhetnék utána hanem akár több hónapig, de ennek a költsége azért jelentős. Mennyit érhet egy ember élete? Biztos nem dollármilliókat, így logikus, hogy egy kevésbé képzett ember egy kvázi "csimpánz" feláldozható.

Hol lehet jelentkezni? Örömmel mennék :-)

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Akkor egyedul vagy vele de legalábbis kissebbségben. Ha már megoldottuk az emberek biztonságos landolásáta Marson, már nem olyan nagy befektetés és sokkal kevésbé bonyolult kétévente egy hajónyi ellátmányt és felszerelést utánuk küldeni (a húskonzervnek nem kell útközben létfenntartás stb. Egy ilyenút költségeinek 90-95% a fejlesztések teszik ki, miután ez meg történik viszonylag olcsón lehet folytatni a küldetéseket,tehát az már barbarizmus hogy miután elköltöttunk egy hatalmas összeget akkor miért nem tudjuk a továbbiakban is elkölteni ennek töredékét.
Az emberek valóban korlátozottak de az emberiség érdekében sokkal inkább van egy olyan legénység aki a megérkezés után egy héttel nem dobja fel a talpát hanem évekig tovább dolgozik, végzi a kísérleteit és köldi haza az eredenényeit. ezek nélkül ez csak egy extrém sportteljesítmény, az emberiség haladása szempontjából értéktelen.
Tinman
Szomorú az emberek korlátoltsága.

Szerintem ez nem öngyilkos küldetés, hanem az emberiség haladása érdekében végrehajtott önfeláldozás. Nemes, tökös, egyenes, semmi rosszat nem látok benne.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Senki az égadta világon nem adna pénzt, médiafelületet és támogatást egy nuilvánvalóan öngyilkos küldetésre. Az ugyan szóba került már többször is hogy eleve úgykéne nekilátni hogy nem mindenki jön vissza, de azért mert nekiállnának egy tartós Mars bázis kiépítésének. Ha egyszer egy ilyen felépül akkor a megfelelő berendezésekkel elérhető lesz hogy a levegőt és a vizet helyben állítsák elő esetleg reciklálják, részben az élelem is megtermelhető lenne egy üvegházban, úgyhogy egy ilyen bázis fokozatosan egyre kissebb Földi eredetű utánpótlást igényelne. A marsi körülmények ugyan nem ideálisak de még így is sokan vállalkoznának rá de egy nyíltan öngyilkos küldetést nyíltan elutasítana a közvélemény, nagyon rontaná az űrkutatás és a Mars utazás megítélését.
Tinman
Valaki elmagyarázná miért ne lehetne embert küldeni a Mars felszínére, ha már a közelében vagyunk?

Visszatérnie ugyanis NEM kell. Miért kellene? Emberek tízezrei vállalnák boldogon, nótaszóval a csak oda utat...köztük én is. Ergo első körben teljesen felesleges a visszatérés költségein és nehézségein agyalni. Rengeteg hasznos infót tudna biztosítani számunkra egy ilyen ember, teleaggatva műszerekkel. Leérve esetleg egy korábban odaküldött kapszulában 1 hétre elegendő levegővel és élelemmel, némi kommunikációval további hasznos infókkal szolgálhatna.

A Marsra konkrétan nem de ahhoz hogy embert szállító repűlőeszközt indítson valaki amerikai légtérben ahhoz az FAA engedélye szükséges. Ezt viszont a NASA ellátó utak miatt biztosan megszerzik. 0rdekes kérdés hogy kell-e vajon engedélyt kérni bárkitől is hogy elhagyják a Föld körüli pályát? Ha a Nemzetközi űrállomásra akarnak dokkolni ahhoz engedélyt kell kérniuk, az oroszoknak is hozzá kell járulniuk, volt is emiatt kis vita amikor az ameriaiak, megszervezték az első magáncéges utánpótlás szállítást a Dragonnal és a Cygnussal. Az oroszok miatt nem használhatják az automatikus dokkoló berendezéseiket, amit pedig mindketten kifejlesztettek, ezért kell a robotkarral csatlakoztatni a szállítóhajókat. De mint mondtam csak magához a rakétaindításhoz kell engedély amit külön be kell szerezni az emberes utakhoz. De hogy odafent mit csinálnak és hova mennek azt senki sem ellenőrizheti. Azt hiszem hogy még mindig érvényben van az a szabályozás hogy az szállított áruk listáját a vánhivatalnak le kell adni és az űrhajósok tulajdonképpen kilépő vámnyilatkozatot kell hogy tegenek, legalábbis az Apollo program alatt kellett ilyen is!
melyik hatóságok illetékesek a Marsra?

Nem is írtam ilyet, csak azt, hogy az óvatosság nem biztos, hogy kisebb lesz, a hatósági engedélyek miatt.

ja, csak 100% biztonság nem létezik ezen a pályán, a 99% és a 99.9% között meg rengeteg pénz és év a különbség.

Emberi életekkel senki nem játszhat, vannak már meglévő törvények, hatósági ellenőrzések, meg lesz szabályozás is. Csak úgy nem felelőtlenkedhet senki, mert nem fogják a hatóságok engedni, ha valamiért még is engednék, és baleset történik, abba a cég is belebukhat.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.06.10. 16:10:43

Igen így van, gondoljuk csak bele milyen következményekkel járt a Challenger és a Columbia katasztrófája, mindkét esetbemn több mint 2 évre leállt az emberes űrutazás. Ráadásul mindkét esetben kiderült hogy a teljesítmény kényszer nagyobb volt mint az óvatosság.
A NASA hivatalból nagyon óvatos.
Sokkal nagyobb biztonság és kiépített infrastruktúra mellett hajlandóak csak ilyenbe vágni.
A Marsra embert küldeni sok szempontból hazárdjáték, ami persze nagy nyereményt is hozhat.
De a NASA nem játszhat ilyet, A SpaceX sokkal inkább.

Ezzel alapvetően egyetértek. Amint a technológia lehetővé teszi hogy elfogadható áron eljussanak a Marsra akkor menni is fognak a Marsra. A mostani finanszírozási konstrukció rendkívul fejnehéz, a legtöbb pénze jelenleg is a NASA-nak van, de a szervezet rendkívul drágán dolgozik, és nagyon sok dologgal foglalkozik. Az emberes űrutazás csak a kissebb része a dolognak. Amig évről évre minden centről a kongresszus hozzá nem értő képviselői döntenek addig sosem lesz rá pénz.
Arra sincs szükség hogy emberek másszanak fel ezrével a Mount Everestre, és más egyébre sem, mégis mennek, mennének az emberek.
Igazad van, valóban életszerű, sőt mi több, van olyan aki azért csinál miliárdokat hogy eljuthasson a Marsra. Kérdezd meg már Elon Muskot miért csinálta meg a Spacex-et. tehát legalább egy olyan miliárdos van aki erre költi a pénzét.
A pathfinderek ma is csak pótlékok. A pénz az egyetlen ok, amiért ma még nem valósult meg a Mars felderítése, nem az, hogy a robotika fejlődött a 60'-as évekhez képest. Ilyen szembeállítása a szondáknak és embereknek nincs. A szondák, legyenek bármilyen fejlettek is, az emberhez képest borzasztóan lassúak és korlátozottak, és persze minden esetben az ember kutat, tesz felfedezéseket, csak szondával jóval körülményesebb és behatároltabb. Közhely, de amit a Curiosity cm/óra sebességgel két év alatt végzett egy ember két óra alatt megcsinálta volna. Szüksége meg a természetnek sehol nincs az emberre, az embernek van szüksége a világ megismerésére, alapvető emberi tulajdonsága a felfedezés, a világ megismerése (testközelből ha lehet). Szondát oda kell küldeni, ahova az ember nem képes menni, embert meg oda ahova már képes menni és kutatni.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.06.10. 10:19:55

40 éve azért ment ember a Holdra, mert nem voltunk képesek pathfindereket küldeni.
Ha ma jutna eszünkbe először, robotokat juttatnánk égi kísérőnkre, nem embert.
Jelenleg nincs szükség emberre a Marson. Szondákat, marsjárókat küldünk oda. Biztonságosabb, kényelmesebb érzés. Ráadásul olcsóbb.
Nem emlékszem, hogy a Kardasianról beszélgetett volna bárki is a környezetemben. Valljuk be, a marsutazásról se szoktak!
Teljesen életszerű, hogy a milliárdosok marsutazásra herdálják el a vagyonukat.
Csakhogy a Mars One projektnek nincs cca 12-15 miliárd dollárja mint Musknak, Rajta kívül van pár miliárdos aki szívesen áldozna ilyenre 1-2 miliárdot ilyenre ha annyiból meg lehetne oldani. de amíg csak a nASA van képben addig ez 100 miliárdokba fog kerülni. Konkrétan Sergey Brin egy űrkutatási konferencián mondta hogy ő szívesen áldozna rá ha reális áron megoldható lenne. Szerintem jelenleg messze a legközelebb Elon Musk és a Spacex áll hozzá hogy megoldják a problémát. Komoly fejlesztéseik vannak, A Falcon Heavyvel az eddigi legjobb támogatást tudják adni az egyéb bolygókutató szondákhoz. Egy esetleges sikeres automata leszállás után már komolyabban fogják őket venni azok is akik jelenleg nem nagyon foglalkoznak velük.
A saját indítóhellyel óvatosan, tavaly kezdte el a saját űrrepűlőterét építeni Texasban, Boca Chica Beach-en. Szépen haladnak vele, a jövő évben már onnét kezdik el feljuttatni a Falcon rakétákat és a Falcon Heavy-ket, konkrétan a geosztacionárius pályára szánt műholdakat, illetve mindent amit nem a NASA számára végez, a teherszállító és a későbbi emberes NASA szállításokat az LC-40 illetve az LC-39A indítóállísokból fogják továbbra is végezni, ezt konkrétan kikötötték a szerződésben. A globális követő rendszer az tényleg a NASA-nak van (Deep Space Network), nem is akarja kihagyni őket de szerintem ha nagyon agresszívan nyomul akkor a NASA és a kongresszus is kénytelen lesz szövetségre lépni vele ha el akarják kerülni a blamázst.
Palinko
ebben igazad van, de akkor is van közvetve haszna, ha beszél erről, újságírók leírják, erről beszélnek az emberek nem a Kardashianról, közvélemény kutatók észlelik az érdeklődés növekedést, poltikai párt erre épít, nyer majd több pénz kerül a NASA-hoz. sztem sehol sem lehet baj ha valaki népszerűsíti a mars missziót
Maximum csak a te szűklátókörű gondolkodásodnak ordas hülyeség.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Cáfold meg!
NEXUS6
Ez az egész kérdésfeltevés hülyeség, bulváros. Nincs olyan, hogy Musk vs. NASA. Eleve mindenfajta űrtevékenységet amcsiban, mint felelős hatóság a NASA, + FAA engedélyez. Aztán pl globális követő rendszere sincs Musknak, saját indító helye stb. Ezt mind a NASA adja, ha nekik kéne kiépíteni abba azért 3X belerókáznának.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

miért hülyeség? érveid is vannak ellene, vagy csak élből lehülyézed mert viccesen hangzik?
Én lelkes támogatója vagyok az egész törekvésnek, de ha próbálok logikusan gondolkodni, akkor nem nagyon értem az egészet. Odamegyünk, és akkor mi van? Mit tudunk majd ott csinálni? Mit tud majd ott 1-2-3 űrhajós csinálni? Inkább most indítsanak ezrével komoly felderítő munkát végző robotokat, s majd ráérünk odamenni, ha már tudjuk, hogy miért.... Első lépcsőnek egy holdbázis nem lenne rossz, de még az sincs.
Hát Musk-nak jobb esélyei vannak a Marsra menni, a NASA-nak ez iszonyatosan sokba kerülne, egyszerüen más a két "cég" felépitése a ha a NASA küld oda valakit akkor az egész világpolitika árgus szemekkel nézzi ki,miért, hogyan megy oda és hova dugta az atom töltetett.

techgarazs.com ingyendomain.tk BME

molnibalage83
Ennél sokkal több minden hiányzik...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

NEXUS6
Musk-ot is a NASA fizeti részben az ISS ellátásáért.

Ja ehhez a marsos izéhez csak egy fontos dolog hiányzik (meg ezer másik), egy Mars-űrhajó, ami biztosítaná mondjuk 3 ember életben maradását pár évig.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

te melyik csatornát nézed? cseh 2-t?

Egy dolgot nem értek. A legtöbb komolyabb terv, amit láttam, Mars Orbit Rendezvous rendszerű, mint a holdraszállás volt. Sokkal kevesebb tervet látok olyan stratégiára, hogy egy Earth Orbit Rendezvous után egy MOR, majd megint egy EOR. A Martian filmet nem említem, mert egyelőre az csak scifi.
molnibalage83
Miközben olyan ordas hülyeségekről beszél, hogy számítógépes szimuláció a világ. Ne fárasszom már ekkora ökörségekkel.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
A NASA-nak nem motivációs, hanem pénzhiánya van... Attól, hogy Musk dumál róla a NASA-nak nem lesz több pénze. Nem videójátékra költik el a pénzt ott, a JWST szerint pl. mennyibe kerül?

Az említett interjúban Musk egy szóval sem említette hogy 2024-ben embereket szállítana le a Marsra. 2024-ben embereket indítana a Marshoz, akik 2025-ben érnének oda. Ez lehet egy Mars melletti elhaladás (fly-by), pályára állítás de egy ennél energetikailag egyszerűbben kivitelezhető Phobos expedíció.Ezekből az első és az utolsó relatíve olcsón kivitelezhető, a Mars körüli pályára állás és onnét visszatérés már jóval több energiát (üzemanyagot igényelne, bár fékezéshez lehetne használni a Marsi légkört (aerobraking).
Persze, hisz triviális dolgokat csinál, aminek már 50 éve kész kéne lennie.

Palinko
pedig ha nem motiválja meg a NASA-t, lehet még évtizedekig nem erőltették volna a Mars témát, de most így presztizs nekik is
Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.06.09. 01:32:41
molnibalage83
Musk egyre inkább csak egy médiaceleb...

← ElőzőOldal 3 / 3