Megsínyli a fogyasztási őrületet a természet

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

molnibalage83
És melyik részét nem érted annak, hogy technikaialg nem képes a teljesre, közgazdaságilag meg teljesen értelmetlen a másik fele is...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
Te teljesen hülye vagy? A világ eddig összesen legyártott akksi a mai energia termlésből kb. 10 percet lenne képes elraktározni. Ha három nagyságrenddel többet bírna minden akksi és 100-ad annyiba kerülne akkor sem oldanák meg a problémát még csak pusztán tárolási mennyiség szempontjából nemhogy azt nézvre, hogy a kinyerésnek és a raktározásnak is el kell érnei egy adott teljesítmény értéket.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

"hogy nem tudod hová eltenni"

Köszi, de aksiba meg szoktam oldani. Tudom, felétek ez új és ördögtől való...
Senki nem is mondta soha, hogy csak és kizárólag napenergiával kellene megoldani a teljes energiaellátást - de látom jól elvitatkozol magaddal.
molnibalage83
Ez nem csököttség. Ez fizika. Ez kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy valami csodáltos módszer fel fognak találnik, amivel egy kalapács használatával lebonthatod a Gellérthegyet emberi idő alatt.

Tényleg olyan nehéz megérteni azt, hogy a napsütés teljesítménye nem állandó még kristályszita időben sem? Nem tervezhető, nem áll rendelkezésre amikor akarod és iszonyatosan híg. És ebből EGYETLEN TÉNYEZŐ SEM FOG MEGVÁLTOZNI. SOHA.

Építetnéd te akár ingyen is őket, akkor sem jelentenek technikailag megoldást, mert vagy annyi áramot termelnek, ami lepkefind vagy azért, mert annyi áramot termelnek, hogy nem tudod hová eltenni. A kiegészítő beruházások ára, ha pl. olyan hülye ötlettel jönnél, hogy akkor hidrogént csinálsz vízbontással, akkor hagyjál lógva. Olyan mennyiségű feleslges áramot termelne, hogy nincs akkor üzem és hely, ahova bármit gyártva raktározhatnád. Ja és olyan gradiense van a termelésnek és kiesésnek, hogy beszarsz.

A megújúéók másként blogon volt egy jó nagyságredni számítás. Ha itthon annyira túlméreteznéd a rendszert, hogy felhős időben is adjon az alaperőművekkel összemérhető teljesítményt, akkor az nyáron szikrázó napsütésben annyi teljesítményt adna a naperőműpark, amivel a Tiszát fel lehetne pumpálni assszem 100 méteres nagyságrendű magasságába. és ez a gradiens néhány óra alatt felépül és eltűntik. Monjduk ennyi napelem beterítené az egész országot.

Nyáron akár 3 hétig is lenne olyan, hogy nem tudsz mit csinálni az árammal és olyan mennyiségű hidrogént gyártanál, amivel a világot fel lehet gyújtani, télen meg 3 hétig 0 output lenne. És ez teljesen független attól, hogy mennyibe kerül. Fizikai képtelenség ezekre alapozni. Akkor meg minek? Az áruk nem fog lejebb menni, ez már látszik. Ezt is tucatszor magyaráztam már el, hogy miért.

Nem igaz, hogy az alapokat ennyiszer el kell magyarázni, mikor ennek megértéséhez KÖZÉPISKOLÁS fizika is elég. Nem értem, hogy hogyan van annyi embernek akkora arrcal "vitázni", mikor láthatóleg ez is mission impossible nekik....

A zöld propaganda hatásossága láttan szerintem Göbbels vagy más komcsi propagandista is meglendítené kalapját, mert annyira működik...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.04.21. 14:30:21

Tetsuo
Bár kettőnk közül én vagyok a tradicionalista, mégis azt kell mondanom, ha a tudósok úgy gondolkoznának, mint te, még nem találtuk volna fel a kereket sem.
Egyáltalán hogyan mondhatod ki azt, hogy SOHA? Most nem, jelenlegi tudásunkkal a közeljövőben nem... vagy valószínűleg még jó sokáig nem, de hogy SOHA?! Ez beteg, és rávilágít a szcinetista gondolkodás bigott csököttségére.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

molnibalage83
A közvetlen napenergia felhasználás soha nem lesz értelmes. csak ezt egyesek képtelenek belátni és felfogni. Egyszerűen túl híg, hatással van rá az évszak és a pillanatnyi időjárást. Teljesen szabályozhatatlan, cserébe méregdrga. A világ nagy részén hetes időszakok vannak, amkor termelésük gyakorlatilag 0.

Tisztelt "Berber" !

Tökéletes meglátás: "Most nem vagyunk többek egy ostoba fajnál, kivéve egy kisebbséget akik előre viszik a tudományt. A többi egy okos csimpánz szintjét se üti meg."

Konrad Lorenz úr merészelt hasonlót kimondani, mivel a tudomány keresi a Homo sapiens előtti hiányzó láncszemet: " .. a hiányzó láncszem mi vagyunk !".

Magam is csak igyekszem kifelé kandikálni, mert azért valljuk be, ez azért nem egyszerű ebben a közegben. (elmenekülés, vagy beleolvadás nélkül)
Tetsuo
Az állításod igaz, ha hozzáteszed, hogy rövidtávon. ;-)
A fosszilis üzemanyagok energiája is a napból származik, csak meglehetősen közvetett a hasznosulás.
Ezt a közvetettséget kellene még csökkenteni ahhoz, hogy hatékonyabb és igazából "fejlettebb" legyen az energiakihasználás.
A jelenlegi (fotovoltaikus, naperőmű és akkumulátor-) technológiák nem megfelelőek ahhoz, hogy a napot ennyire közvetlenül használjuk energiaforrásként, a radioaktív energia felhasználása sokkal reálisabb illetve jelenleg az ami reális, a fosszilisek mellett mint alapenergia, a megújulók egyáltalán nem alkalmasak - alaperőműnek például.
A jövőben - tételezzünk most egy "cionista" világdiktatúra vagy "harmadik" világégés nélküli pozitív jövőt, :-) - bizony a közvetlenebb felhasználásra kell koncentrálni, egy a jelenleginek megfelelő rendszer kiépítése után és mellett, kutatás szinten. Így fejlődik a tudomány. ;-)

molnibalage83
A napenergiára való fókuszálás az egyik leghülyébb ötlet ever. Hányszor kell még elmagyarázni? De tényleg..

hm?ki beszél itt bábpolitikusokról? 😊

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

Berber
Rövidtávon a természet sínyli, hosszútávon az emberiség. Most nem vagyunk többek egy ostoba fajnál, kivéve egy kisebbséget akik előre viszik a tudományt. A többi egy okos csimpánz szintjét se üti meg.

Nem vitatkozom, csak igazam van. (Dunning-Kruger)

Te komolyan azt hiszed, hogy a politikusok gondolkodnak?

往前看同志

úgyúgy, szívjuk ki az óceánokat is és legyünk 20 milliárdan+++. /ironyoff

az újrahasznosítás tökéletes ötlet, arra kellene öszpontosítani és a megújuló energiákra (főleg a nap) a fúzióst pedig minél hamarabb hatékonyra fejleszteni. a féreglyuk használatot sem ártana elkezdeni és a terraformálást sem, második fázisban, mert az elsőben a Földet kellene rendbehozni és a születést szabályozni, hogy 3 mrd-nál ne legyen több humanoid ezen a bolygón. egész egyszerűen ezzel a siserehaddal kinyírjuk saját magunkat (a bolygót nem, az regenerálódni fog majd, de az emberiség megsínyli a kapzsiságot)

Nem igazán értem, hogy akik abban a pozicióban vannak miért nem cselekednek...tudják jól, h ez nem jó. érthetetlen mit gondolnak, hogy majd a világégés után egy bunkerban leélni az életét minden nélkül az majd olyan qva jó lesz? ahelyett, h intelligensen megelőznénk a problémát.

Első lépés: a cikk szerencsétlen (durva vitákra ösztökélő) címe HELYETT a tartalmára összpontosítani. Az ugyanis sokkal emészthetőbb.
A tantál, kobalt, nikkel, stb. kapcsán az ugrik be először, hogy vajon miért nem a hulladékból nyerjük vissza ezeket? Egy megfelelő (intelligens) hulladék-előválogatás után a nyersanyagok nagy része biztosan gazdaságosabban nyerhető vissza, mintha az óceénok fenekéről vagy több kilométer mélységből kellene felhozni.
A hulladék-előválogatás történhetne emberi erővel is (majdnem nulla képzettségű emberekből sajnos egész tömeg van) vagy valamilyen szinten "intelligens" robotokkal is. Milliószor értékesebb feladat lenne az emberiség számára, mint az önvezető autó vagy a távolbóli, érintés nélküli fizetés és még hasonlók.

A cikk által sugallt kép egyébként meglehetősen sztatikus. A problémák évről évre változnak földrajzilag, a társadalmi súlypont is tolódik, szóval 20 év múlva teljesen máshogyan fog ez kinézni.
Van viszont néhány olyan tény, ami nem változik, ezek 100 év múlva és 10ezer év múlva is érvényesek lesznek (ha megmarad a civilizált emberiség)
-- Az emberiség energiaellátását meg kell oldani (fúzió, bizonyos %-ban szaporító reaktorok, helyenként napenergia is besegíthet).
-- Az ivóvíz ellátást meg kell oldani. Esővíz összegyűjtése (víztározók építése), tengervíz sótalanítása. Utóbbihoz energia kell (ez plusszként jelenik meg a MAI energiaszükségletekhez képest)
-- Hulladék újrafeldolgozást közelíteni kell a 100%-hoz, amennyire lehet. A gépek, eszközök, tárgyak tervezésekor már figyelembe kell venni a későbbi automatizált szétszedhetőséget.
-- A világűrbe mindenképpen ki kell terjeszkednie az emberiségnek. Nemcsak a Föld felszínének esetleges kedvezőtlenné válása miatt, hanem pl. az atomenegia üzemanyagszükségletének a diverzifikálása miatt is (bár a Földön ma még bőségesen van deutérium és talán litium is)

A probléma politikai. Arról tartok, hogy a jelenlegi gazdasági-politikai világrendszer mellett megoldás NEM lesz, azt max. némi civilizáció-ellenes óbégatással fogják helyettesíteni, pont azok által megfizetett álcivil csoportok, akik a legtöbb hasznot (profit) húzzák a jelenlegi rendszerből.
Tetsuo
Ehh.

szóval nyugatosítani akarod őket 😄😄😄😄😄 lehetne még dél amerikát, indiát és kínát....de tudod mi lesz a vége, ha a jelenlegi embermennyiséget "nyugatosítanád"? vágni lehet majd a szmogot az energia igény meg dupla-tripla- mittomén hányszorosára növekedne..nem gondolnám egyébként, hogy eltudná tartani a FÖld azt már tényleg...

zola2000
Off: Szerintem is léteznek "ufók" , de valószínüleg, olyan távolságra, hogy annak az áthidalása egy bolygóról indulva technológiai eszközökkel lehetetlen bármennyire is fejlettek és másik galaxishalmazból rádiózó ufókat már nem halljuk (nem tudom, de talán mégis létezik technológiailag megoldhatatlan feladat)

...azok a dolgok amiket "ufóbizonyítéknak" mondanak a hívők mind olyan elvont képtelenségnek hat.

aztán fogalmam sincs, minden lehet 😊
Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.04.19. 19:10:36

A

szerintem meg nem biztos..

szerintem az a valószínűbb, hogy most a galaxisunkban lévő összes intelligens létforma.. biológiai, és mesterséges, stb most mind les minket a távolból.. azt figyeli, hogyan alakul a társadalom, valamiféle kísérlet alanyai vagyunk.. lehet, csak egy természetes folyamatra szeretnének több információt szerezni.. esetleg talán az érdekli őket, hogyan alakul ki az állatból az ember..majd az emberből valami féle továbbfejlődött lény.. fejlett technológiával, tudással, természetes úton, be nem avatkozással.

Amúgy a történelem teli van dokumentált ufo jelenésekkel, meg elrablásokkal

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

"hogyan létezhetnek az ufók. Vagy hogy hogyan létezhetnek más intelligens életformák a világegyetemben rajtunk kívül"

Az, hogy létezik élet máshol is, az valószínűnek tűnik, habár eddig egyetlen egy alkalommal "láttuk" spontán létrejönni.

Az, hogy egy idegen civilizáció járművei a földön állítólag észlelt ufók, azt viszont nem igazán hiszem. Szerintem ilyen sci-fi jellegű csillagjárós, idegen lényekkel találkozós dolgok sosem lesznek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fermi-paradoxon
ezt mondom én is.. azért mert valaki nem tudja elképzelni, hogyan létezhetnek az ufók. Vagy hogy hogyan létezhetnek más intelligens életformák a világegyetemben rajtunk kívül, az nem bizonyítja azt, hogy ezek a dolgok nem létezhetnek.

Nem cáfolhatóak.. nem is zárhatóak ki ezek a lehetőségek, hogy vannak.

"az ufók meg szerintem nagyobb valószínűséggel léteznek mint nem..
nagyon irracionális lenne ha tényleg csak mi emberek lennénk"

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely
attól mert valaki kopasz és az űrben van.. attól bőrfejű..
az ufók meg szerintem nagyobb valószínűséggel léteznek mint nem..
nagyon irracionális lenne ha tényleg csak mi emberek lennénk az egyetlen tudatos, intelligens élőlények a világon.
beleértve a galaxisunk több ezer milliárd csillagját és azok bolygóit.
és az azon kívül létező több száz ezer és milliószor milliárd létező galaxist..
fura világ lenne a világ "ufo" k nélkül.

Nem azért van éhezés, mert "túl sokan vagyunk, és nem jut mindenkinek".

molnibalage83
Tévedés, nem a felhasznált energia csökken, fajlagosságot javítják. Ennek ellenére a fejlődő országok egy részében továbbra is nő az energia felhasználás. Mondom, jól mutat, hogy hőszigetelsz meg egyebek, miközben egy 5 fős családban van mondjuk 5 okosteló és abból három fiatal gyakorlatial éjjel-nappal azon lóg. Mintha +3 hűtő lenne lakásban...

molnibalage83
Félelmetes ökörségeket képes vagy az SG-ra hányni. Egyik topikban lebőrfejűzöl egy kopasz űrhajóst, itt meg nettó népirtást vázolsz fel, az űrkutatás topikban az UFO-kat emlegeted. Nem semmi.

Igen, de a fejlett világnak van kilátása arra, hogy javítson a helyzeten:
- csökken a népesség (nagyon helyesen),
- csökken a felhasznált energia (energiatakarékos épületek),
- lassan de biztosan áttérünk a megújuló energiaforrásokra + atomenergiára,
- egyre nagyobb mértékű az újrafelhasználás.

Többi helyen milyen a jövőkép? A nagy népszaporulat mellett mit fognak enni Afrikában, Indiában vagy mondjuk az araboknál?
afrikában depopulálni kéne valami jó ütős cuccal..
vírussal, agymosással, iránypolitikával, ingyenes fogamzásgátlás és abortuszklinikákkal..
átállítani őket az önmegvalósító ego-centrikus élet működési módra, ahol a gyerek már csak mint gazdasági teher lenne egy ember számára.. stb stb.. és még egy csomó minden más, azon túl amit nem ebben az 5 percben találtam ki.

molnibalage83
Azért nem terheli annyira. Egy termék ára mutatja azt (ha nem luxustermék), hogy mennyi erőforrás kell az előállításához. Ha megnézed a fejlett vagy fejlődő világot, akkor nem az élelmiszerre költi a legtöbbet az ember... A közlekedés és egyéb nem pusztán a fennmaradáshoz szükséges dolgok zabálják és termelik meg az erőforrást.

Az emberek nagy többsége pl. nem gonol bele abba, hogy az, hogy te gyorsan szörföljd a neten és amikor a sok fiatal használja az okostelefonját minden szarra, akkor kb. olyan fogyasztási kapacitás van az kiszolgáli infrastruktúrában, hogy minden okostelefon mögé oda lehet képzelni egy átlagos hűtőgép villamos fogyasztását. Izé..
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.04.19. 15:11:35

Tinman
Túlsúlyos, de nem azért, mert a minőségi kajákból zabálja magát degeszre, hanem azért, mert szemétből. Az emberek zöme szemetet eszik, ami hizlal.

Kevesebb ember, minőségibb étkezés, magasabb életszínvonal, kevesebb betegség, produktívabb társadalom, etc.

Azt nem is vitatom, hogy a mezőgazdaság mennyire terheli a bolygót a jelenlegi technikák mellett... piszkosul, mocskosul. Persze ha kevesebb ember lenne...

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Tinman
Tehát a fejlett világban is túlnépesedés van. Elvégre a jelenlegi embertömegek teljesen átlagos életszínvonalához -a jelenlegi technológiák mellett- a környezet szétszabása erős mellékhatásként jelentkezik. Kevesebb emberrel kevesebb környezeti terhelés is jelentkezne...

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

molnibalage83
Nem felejtem el. Nincs szükség rá. Ahogy mondtam, a megművelhető földterület töredéke elég ahhoz, hogy a mai technológiai szinten az egész világot etetsd. A fejlődő és fejlett világ komoly %-a úgy túlsúlyos, hogy az megtermelt élelmiszer 10-20%-a megy a szemétbe felhasználás nélkül.

A probléma az, hogy jelenleg ez nem fenntartható módon zajlik, mert a mezőgazdaság is kőolaj alapú.

Az senkit ne érdekeljen a kedves hozzászólók közül, hogy itt a hangsúly nem az afrikaiak népesedési-szociális problémáiról van szó, hanem a természetkárosításról. Nagyon szépen el lehet terelni a figyelmet arról, hogy gyakorlatilag a fejlett világ jóléte miatt csökken az életterük az állatoknak, illetve ami a cikk második felében szerepel, nagy az esélye az óceánok erős szennyezésére, ha nekiállnak az óceánfenékről kibányászni a nyersanyagokat. Aminek ugye semmi köze Kongó népességének.

Ezt kéne észrevenni, nem pedig leragadni Afrika egyéb gondjain, illetve mindent erre visszavezetni.
Tinman
Ez mind gyönyörű és mivel öntöznél?

Tinman
Pontosan.

Tinman
Azt felejted el, hogy a szárazföld nagy része nem alkalmas mezőgazdasági termelésre, maximum csodatechnikával méregdrágán.

A jelenleg elterjedt technológiához kell hozzászabályozni a népesség számát, mert a technológia drága, költséges, nem éri meg, etc. Senkinek nem érdeke, hogy 100m afrikai száját betömhesse kajával, hogy aztán legyen belőlük 2x annyi.

Franciaország nem Csád, meg Zimbabwe, meg Szomália. Univerzumok választják el ezeket az országokat Franciaországtól... nyilván ha telne nekik erőműre már lenne, de semmire nem telik nekik, mert a természeti erőforrások gátat szabnak nekik, főleg úgy, hogy az adott területen túlnépesedés van.

Tinman
Nem.

Afrika soha nem volt a végtelen termőterületek hazája. Eleve a víz beszerzése iszonyat nehézkes, mert, hogy nem nagyon van. Túlnépesedésnek hívjuk azt is, ha az adott természeti erőforrásokhoz képest a fogyasztók elszaporodnak. Ha egy x terület maximum képes eltartani átlagos körülmények között 5 családot, akkor ott a 10 család éhezni fog... minden egyes tagja. Túlnépesedtek? Az adott területen feltétlenül.

A varázstechnológia meg költséges és a tanulatlan, semmihez sem értő n+1. névtelen miatt valahogy senkinek sincs kedve oda áldozni, mert feneketlen kút...

A gyarmatosítás előtt pont olyan belháborús helyzetek uralkodtak Afrikában, mint utánna. Szerinted a rabszolgákat ki szállította le a partra, megrendelésre? Egyik törzs a másikat. Nem lemészárolta, ahogy előtte tette volna, hanem még keresett is rajta. Csak el kellett terjeszteni, hogy szaporodjon mindenki mert az jó.
Ha nincs túlnépesedés, akkor elegendő az élelem amit maguknak megtermelnek és nem kellene elmenni "fosért, hugyért" munkára.

A túlnépesedés nem azt jelenti, hogy adott nkm területre sok ember jut, hanem azt, hogy az adott terület gazdaságilag nem tud annyi embert eltartani, mint amennyi jelenleg vagy a trendek alapján ott él/elne a jövőben.
eközben itthon:
http://mno.hu/gazdasag/sotet-felhok-ukrajna-felol-1338007
afrikában kurva sok kaját lehetne termelni

csak ott éppen különböző okoknál.. és nagyrészt az afrikaiak saját butaságuknál fogva nem állnak rá az élelmiszer tömegtermelésre.
Nem értik mit jelent az innováció, és hogy milyen fontos.
Kombájnokat, traktorokat, mezőgazdaságot kellene felépíteni.. és nem a kecskét legeltetni, meg kézzel kaszálgatni a kölest meg kézzel túrni a földet a batátáért.

persze ez a mentalitás pont kapóra jön a szarér-húnyér dolgoztató gazdaságnak

+1
egyet értek

Az éhezés afrikában nem a túlnépesedés miatt van hanem sokkal inkább a nyugati érdekeket kiszolgálandó. No kaja=fosért, hugyért munka

往前看同志

Aham... szerinted!
Gyarmatosítás->rabszolgatartás->meglévő társadalmi rendszerek szétzúzása->pszihopaták felfegyverzése->természeti kincsek elrablása->környezet teljes tönkretétele->elvándorlás
Megvan?

往前看同志

Te nem figyelsz. Ahol éhezés van a túlnépesedés miatt, ott lehet valakit rávenni, hogy két kiló kenyérért kinyírja a szomszédját is.
Lásd:
6-8 fős családmodell -> túlnépesedés -> éhezés -> radikalizálódás -> polgárháború -> menekültek

Elég egyszerű képlet, de látom van akinek ez se megy át.
A szegény országokban brutális a túlnépesedés, a nyugati civilizációban meg minden csak a profit körül forog. A fejlődő országok meg a két véglet közötti átmenet. A változásnak még csak a reményét sem látom, mivel alapvetően -amint lentebb is írták- egy globális születés szabályozó rendszer kéne, másrészt meg az egész nyugati világ profit orientált, materialista, kizsákmányolásra épülő rendszerét kéne megváltoztatni. Ezek közül pedig egyik megvalósulására sem látok semmi esélyt.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

molnibalage83
Fizikailag a Föld rohadtul nincs túnépesedve, a szárazföld hány %-a lakott? Ráadásul a gazdasági hatások miatt a városban levők aránya egyre nő. Jelenleg a teljes Föld számára elegendő élelem assze megtermelhető kb. 1,5 Texas állam méretű területen.

Ezen felül nézd meg a területi eloszlást.

A probléma az, hogy a termeléshez felhasznál fosszilis erőforássokkal és a jelenlegi technikával tönkrebaszod a Földet. Ez azonban nem túlnépesedési problméma, hanen nem megfeleő technika használata. Franciaország 15 év alatt átálította a villamos energia termelését anno kőolakról 80% atomra, mert ott az elosztó hálózat nem változott meg, az erőműveket cserélték le.

A mezőgazdasági forradalom az egybefonódott a gépesítés és olcsó kőolajjal, ez sokaknan nem tűnt fel...? Globálisan ezt a kapcsolatot feloldani nem két perc és filléres mutatvány, illetve más sem. A túlnépesedés szó használata kurvára elcsépelt és pontatlan lett az utóbbi időben...

Tinman
Pontosan. Kiegészíteném még azzal, hogy az erőforrások, a természeti adottságok baromira nem mindegy, hogy milyenek. Egy elsivatagosodó országban mocsok sok az 50 meg a 100 millió...

A születésszabályozás, vagy az űrmeghódiccsa' az egyetlen megoldás. Sok fogyatékos erre szokta azt rávágni, hogy de a Föld képes eltartani akár 20-30 millárd embert is. Igen, az aztán egy qrvára élhető világ lenne mondhatom.

Attól, hogy egy ketrecbe belefér 20 hörcsög, úgy, hogy nem halnak éhen, attól még csak 1-2 db.-al optimális az életkörülményük.

Hülye vagy! Ok és okozati összefüggéseket miért nem figyelsz? Mit gondolsz afrikában miért van mindig éhinség, nyomor, háborúk? Mer sokan vannak a gaz niggerek, a szegín európéerek meg amerikaiak nem győzik menteni őket, de ezek a buta majmok meg csak jönnek...

往前看同志

Amiről te beszélsz, az határrendészeti, menekültügyi kérdés, nem is nagyon fogadják már tárt karokkal őket, nem véletlen, hogy az EU megegyezett Törökországgal, újabban Líbiában akarnak hasonló megállapodásra jutni. Az is egy külön probléma, nem tagadom, de a környezetszennyezés és pusztítás legtöbb esetben a fejlett világ mohóságára vezethető vissza. A cikk is erről szól. Az afrikaiak persze lehetőséget látnak benne, nekik teljesen mindegy, de azért arra is figyelni kellene, honnan van az igény trófeákra, elefántcsontra, orrszarvútulokra, gyémántokra, olajra, ritkaföldfémekre, stb.