• molnibalage83
    Látom te nem tanultad meg az alapokat sem. Az egy m2-re eső sugárzási teljesímény állandó marad. Az is, hogy ennek max. értéke mennyi az adott szélességi körön az évszakban és az is, hogy az időjárás odabasz neki.

Teljesen mindegy, hogy milyen műszaki megoldást alkalmazol és mekkora hatásfokkal, a fejlett világ nagy részén az év cirka 50-60%-ban a naperőművek teljesítménye pontosan nulla. Mert éjszaka van, mert felhős az idő. A többiben meg valahol 0-1 között van. A legjobb naperőmű teljesítmény / kihasználtsági tényezője 0,1-0,2 között van. Tehát az (összes termelt óra * mért teljes). / (összses óra * névleges teljesímény) arány kb. ekkora.

A naperőművek legfeljebb álmaidban térülnek meg. Az nem megtérülés, hogy az állam magasabb átvételi árat ad érte, mint amennyibe az áram kerül. Az adófizetőktől erre elbaszott pénzzel térül meg kb. 15 év alatt. Piaci alapon soha, hitelből építve és piaci alapon üzemeltetve a hitel KAMATAIT sem termeli ki.

Fogj legalább egy földgömböt, világítsd meg zseblámpával és pörgesd meg, hogy rájöhess, mekkora baromságokat írsz!

Vizsgáld meg a német naperőművek termelési adatait első körben te balfasz... Nyilvános....

Ja, egyetlen naperőmű sem működik piaci alapon már csak azért is, mert kötelező átvétel van, mert fizikailag máshogy a jelenlegi erőművek nem tudnak üzemelni Akarsz analóg példát?

Szeretnék és is olyan pékséget vagy bármilyen más termelő üzemet üzemeltetni, ahol olyan szerződésem van, hogy akkor is átveszik magasabb áron a termelt árumat, ha kurvára nem kell éppen senkinek. Ráadásul olyan áron, ami a többi pékségnél 4-10-szer* magasabb áron és azokat a pékségket utasítják arra, hogy ne termelejenek, ha én éppen tudok. Ja, és ezt előre 10-15 évre. Ez ma a "környezetvédlem és napenergia termelés. Ezen nem tudom, hogy sírak vagy röhögjek. Ez az államilag támogatott lopás kategóriája. Ennyi erővel az én hobbimat is finanszírothatnák, az nem kerül ennyibe.

*Paks 11 Ft/kWh áron termel és a nagyvilágban 40-110 Ft/kWh közötti ávételi árak vannak. Így van az, hogy a németeknél a szél + nap aránya 15% sincs, de az áram ára már dupljána a franciának, ahol 75% atomerőművekből jön vagy cirka 180%-a a magyarnak...