55
  • Sequoyah
    #55
    Hat az a penz lehet csak azert van, mert mashonnan (pl szocialis halo) kisporoltak. Szoval ha csak ugyanazt a penzt teszik vissza amit elotte kisporoltak, akkor nem sok eredmenye lesz. Ha viszont kepesek jol befektetni ezt a kisporolt penzt...
  • gforce9
    #54
    Hát meg fogjuk látni mi lesz belőle. Szerintem a szegénységi gondokat meg fogják oldani. Egyrészt azért, mert javulnak a számok, másrészt azért mert tényleg van is pénz és gazdasági erő is van mögöttük, nem csak ködös számmisztika.A demográfiai katasztrófa. Hát ezt igazából nem is tudom mit fog eredményezni. Itt mondjuk Európában nyilvánvaló mit eredményez az elöregedő társadalom. Az, hogy ott mit is fog eredményezni nem tudom innen megjósolni. Más a vezetés, más a társadalomszemlélet. Ahhoz képest, hogy "mindenkit másoló"-ként vannak jelezve, elég jó problémamegoldást láttam tőlük. Kíváncsi vagyok, hogyan fogják megoldani. Gyanítom furcsán a mi szemünknek nem tetszően esetleg. Én azt gyanítom viszont, hogy hatékonyan és célravezetően. Az meg hogy a mi értékrendünknek esetleg nem megfelelően... hmm hát arra pont magasról fognak tenni, mert odáig már eljutottak, hogy ezt megtehetik, hogy tojnak a világ egy részére.
  • Papichulo
    #53
    Mindenesetre a 157 millió is elég jó, nagyon jó. Magyarországhoz képest is.

    Szerintem a KSH modszertanaval merve, a PRC-ben is joval tobb lenne a szegeny, mint Magyarorszagon.

    Ez egyebkent a ket orszag "hivatalos", nemzetkozi meroszama alapjan az eredmeny:

    MO:
    Poverty headcount ratio at $1.90 a day (2011 PPP) (% of population)
    .1% 2011 .3% 2012

    PRC:
    Poverty headcount ratio at $1.90 a day (2011 PPP) (% of population)
    14.7% 2008 11.2% 2010

    A trendek mondjuk nem kedvezoek Magyarorszag szamara.
  • Papichulo
    #52
    Nem volt mar 30 eve sem rendben minden, ahhoz kepest persze nagyot fejlodott az orszag es egy kozeposztaly is elkezdett kialakulni, de a rossz a hir, hogy minel jobban megy az orszagnak, annal nehezebb lesz meg tovabb fejlodni. Mar igy sok ceg hagyja ott a PRC-t es teszi at a termelest olcsobb orszagokba... Meg aztan ott van a tarsolyban nekik egy csunya nagy demografiai katasztrofa is. Mondjuk legalabb elkeszult az uj lezerfegyveruk - kivancsi lennek, hogy mekkora resze sajat munka es mennyi a lopott anyag :)
  • gforce9
    #51
    Azóta rákerestem, előző években meg megemelte azt a rátát. Szóval nem csak amiatt lett kevesebb szegény mert annyira levitte hirtelen, hanem azért is mert korábban nagyon felvitte ami tarthatatlan volt, utána visszavette, akkor meg nem volt reális és azután vezették be az általad is említett értéket. Mondjuk az, hogy melyik állam mit húz meg szegénységi rátának természetesen tejesen szubjektív, másrészről meg akármennyire is "nemzetközi" is a valuta amiben megállapítják, azt azért tudjuk, hogy nem mégy ugyanannyira 100 dollárból itt, nem ugyanannyi USA-ban. Meg persze az életmódtól is függ. Nehéz éles határt húzni.

    Mindenesetre a 157 millió is elég jó, nagyon jó. Magyarországhoz képest is.

    http://hvg.hu/itthon/20130214_KSH_masfel_millioan_elnek_melyszegenysegb
  • Sequoyah
    #50
    Ez oke, de azt az erzest keltetted, mintha 30 evvel ezelott minden rendben lett volna, de miota megindult a fejlodes egyesek nyomorba sullyedtek volna.
    Ezzel szemben 30 evvel ezelott rengetegen nyomorogtak, es a fejlodes soran egy szuk reteg nagyon meggazdagodott, egy sokkal tagabb reteg jobban el mint elotte es van persze egy olyan reteg, amelyik ugyanugy nyomorban el, mint eddig.
    .
    Lehet, hogy nyugati szemmel nagyon ronda a tobbmillio, iPhonet osszeszerel munkas eletszinvonala, de szamukra ez a munka a nyomorbol valo kiemelkedest jelenti.
    Megegyszer hangsulyozom, nem allitom azt, hogy mas (mashol bevalt) strategiat hasznalva ne lehetne sokkal kiegyensulyozottabb a fejlodes.
  • Papichulo
    #49
    valahol 2013 körül 100millió alá esett, ami persze így kimondva nagy szám, de százalékosan igencsak jó eredmény.

    Azert volt ez a hatalmas javulas, mivel a CPC hirtelen ugy dontott, hogy onhatalmulag napi $1-ra csokkentik a szegenysegi kuszob merteket.

    Egyebkent pedig ezek a legfrissebb (2009-es) adatok, bar azota biztosan javult a helyzet:

    Live less than $1.25 a day 11.8% (157 million)
    Live less than $2 a day 27.2% (362 million)
    Live less than $2.5 a day 36.5% (486 million)
    Live less than $4 a day 58% (772 million)
    Live less than $5 a day 67.8% (902 million)
  • gforce9
    #48
    Legjobb tudomásom szerint. (Ne kérj forrást, most így passz) szóval tudtommal kisebb a mélyszegénységi ráta mint szinte bárhol máshol. Ha rosszul tudom mea culpa, de tudtommal ez a fél "kína nyomorog" 15 évvel ezelőtt volt igaz. Valami olyan dereng, hogy amélyszegények száma valahol 2013 körül 100millió alá esett, ami persze így kimondva nagy szám, de százalékosan igencsak jó eredmény.
  • Papichulo
    #47
    Nagyon egyenlotlen a javak eloszlasa es a szocialis ellatorendszer gyakorlatilag nem letezik. Kizarolag az osszekottetesek szamitanak, mikozben mindent atszo a korrupcio, melyre csak akkor csapnak le, ha eppen egy magasabb szintu ember erdekeit serti. A penz persze omlik a rengeteg kirakatprojectbe, de ebbol csak egy szuk reteg profital, nem pedig az altalanos populacio. Kegyetlen egy vilag van az orszagban...
  • Sequoyah
    #46
    Az, hogy a fel orszag nyomorog, az nem a mostani fejlodes kovetkezmenye. A nyomor az egy adottsag volt, amit az elozo rendszerbol hoztak, a mostani rendszer pedig lathatolag enyhit rajta. Persze abban igazad van, hogy egy egeszsegesebb fejlodesi modellben (mint pl a regebbi nyugati) sokkal egyenletesebb lenne a fejlodes es az orszag nagyobb reszet emelhetne ki a nyomorbol.
  • Papichulo
    #45
    sajnos kaptunk egy trollt is Papichulo személyében

    Jol csinalod. Ha mar az erveid elfogytak, akkor johent az ad-hominem... :)
  • Papichulo
    #44
    Máshogy nem fognak tudni úrrá lenni azon, hogy a szakemberek nem térnek haza.

    Vannak erre is kezdemenyezesek, tehat felismertek a problemat, azonban fundamentalis, rendszerszintu problemakat kell orvosolniuk, hogy ez szeleskoruen valtozzon. Meg mondjuk a tudomanyos munkanak nem annyira kedvez a diktatura sem.

    Az viszont ketsegtelen, hogy az elmult 20-30 evben rengeteg teren sokat fejlodtek, ellenben az is tagadhatatlan, hogy ezert a fejlodesert cserebe a fel orszag nyomorog es - szo szerint - tizmilliok elnek meg mindig barlangokban.
  • Irasidus
    #43
    Off.: Így van, árnyalni kell a dolgot, és nem végletekben gondolkodni. Én ennek a pár embernek írtam, természetesen nem mindenkire vonatkozott. És mint látom, sajnos kaptunk egy trollt is Papichulo személyében... :/
  • gforce9
    #42
    Azért az nem rossz hogy már 2 egyetem van a top 100-ban ahhoz képest, ami mondjuk 20-30 éve volt. Szerintem erre fognak nagyon ráállni meg a felső-középosztály "fizetésének" emelésére. Máshogy nem fognak tudni úrrá lenni azon, hogy a szakemberek nem térnek haza. Nem úgy tűnik az elmúlt évtizedek tükrében, hogy a kínai vezetés nem ismerné fel a problémákat és nem tudná azokat megoldani.
  • Sequoyah
    #41
    Az a baj, hogy nagyon rosszul ertelmezzuk egymas szavait. Van ez a ket extrem gondolat, vagyis:
    - Kinaban mindent csak masolnak, azt is rosszul, soha semmire nem kepesek maguktol
    - Kina tele van tudos zsenikkel, ott van a legtobb forras a vilagon es mar most a vilag vezeto tudomanyos es innovacios hatalma

    Van par ember aki valoban e-ket veglet szerint gondolkozik, de azert a tobbseg (legalabbis itt sg-n, mert origon lehet a hulyek vannak tobbsegben:)) itt tisztaban van, hogy az igazsag valahol a ketto kozott lehet. Ezzel szemben en vagy akarki mihelyst olyat mond, hogy Kina azert nem olyan jo mert ... (itt jon a peldak es ervek egy halmaza), akkor azonnal be vagyunk sorolva a fenti ket kategoria egyikebe, es azt hiszik hogy Kinat melysegesen lenezzuk. Es minel jobban megtamadjak az ervunket, az uj erveink annal jobban eltolodnak valoban a vegletek fele:) Ebbol aztan verre meno vita lessz akkor is, ha amugy az eredeti allaspontok nem is voltak messze egymastol.

    Holott en, es meg tobbek is nem mondunk mast, hogy oke, hogy nagy lehetosegek elott all Kina, de most meg azert messze vannak attol, hogy elre torjenek.
  • Papichulo
    #40
    Nem lettek elfogadhatók számomra, ez egy szalmabáb érv.

    Akkor minek emlitetted oket? Eloszor azt mondod, hogy semmi ertelme, utana meg te hivatkozol ra? Raadasul egy olyan listat linkelsz ami az en allaspontomat tamasztja ala? Vicces...

    más mérőszámok szerint ők a legjobbak között vannak

    Milyen meroszamok szerint???

    Magyarul az eredeti érved téves.

    Melyik? Idezd es cafold! Forrasokkal!
  • Irasidus
    #39
    Nem lettek elfogadhatók számomra, ez egy szalmabáb érv. Éppen azt állítom ezzel, hogy mennyire szubjektív a mérés, és hogy más mérőszámok szerint ők a legjobbak között vannak, így nem lehet valódi objektív rangsort kapni. Magyarul az eredeti érved téves. Nos, ha még mindig nem érted, nagyon sajnálom, de van egy szint ahova már nem tudok, és nem is akarok lemenni. Ez a szint a smiley, és "nyalhatsz", meg, hogy cáfoljunk valamit amit a másik nem is állított - érv szintje. Magadra ismersz?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.04. 17:08:28
  • Papichulo
    #38
    Egyébként akkor megnyertem a fogadás.

    Persze, "helyes valasz, nyalhatsz" :)

    Itt van a hivatkozott lista, ezen meg mindig csak az a ket kinai egyetem van a top100-ban, ami az en korabbi idezetemben is szerepelt. Viszont vicces, hogy most mar szamodra is elfogadhatoak lettek ezek a listak...

    Ha majd tisztázzátok egymást közt, kinek mit jelent, az hogy "a világ élvonala", akkor lehet tudok válaszolni én is.

    Tudod mit?! Nem kell! Eddig sem kontributaltal erdemben semmmivel a konverzaciohoz... ;)
  • Irasidus
    #37
    Olyan mérőszámokra alapozod a cáfolatod ami szubjektív mérés (ja persze, objektív, most tényleg mennyünk bele, hogyan mérnek? Szeretnéd?). Másrészt, az, hogy a "világ elsők között van" érték nélküli kijelentés a vitapartnered részéről. Mert hanyadik helyezésig tartozik valaki az elsők közé? Jó mutatja, hogy mennyire maszatolás folyik a beszélgetésben. Erre hívtam fel a figyelmet. Ha majd tisztázzátok egymást közt, kinek mit jelent, az hogy "a világ élvonala", akkor lehet tudok válaszolni én is.

    Egyébként akkor megnyertem a fogadás. Majdnem szó szerint idézet: Mellesleg, a londoni Times Higher Education magazinnak a világ legszínvonalasabb egyetemeinek a 2010 listáján, a legjobbak között több kínai egyetem is szerepel. Továbbá Kínában a legtöbb helyi és nemzetközi felsőoktatási intézmények rangsorában a Tsinghua Egyetem a legelőkelőbb helyen van.
    klik klik
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.04. 16:22:04
  • Papichulo
    #36
    Nem is ezt írtam, hogy nagyhatalom.

    Akkor te most forkoltad a beszelgetest? Mivel ez volt az eredeti felvetes: "Kutatás fejlesztés terén már ma a világ elsők között vannak."

    Ebben pedig nehez nagyhatalomnak lenni ugy, hogy nincs egy massziv es szinvonalas akademiai hattered.

    Azt írtam, hogy ezek a mérőszámok szubjektívek

    Maximum azt lehet felroni, hogy egy arbitralis paradigmarendszer szerint keszulnek, de ezen belul maximalisan objektivek. Amugy kontextusban maradva, te vitatkonal azon, hogy a PRC egyetemei nem tartoznak a vilag elvonalaba?
  • Irasidus
    #35
    Nem is ezt írtam, hogy nagyhatalom. Azt írtam, hogy ezek a mérőszámok szubjektívek, minimum megkérdőjelezhetőek, és nem használhatók objektív mérésre. Innentől kezdve, nem igazán jelenthető ki, hogy melyik jobb. (Egyébként meg de. Van az egyetemeknek saját mérőszámaik is. Sőt hazai, meg megyei is. Amiben, mibe fogadunk jobbak a saját mérései szerint?)
  • molnibalage83
    #34
    Ez így van. Viszont egyesek már olyan ökörségeket írnak, hogy Kína a világ no. top X-es innovációs és technológiai hatalma, ami azért vicces. A mostani szinten is úgy vannak, hogy az ország egyes részeiből gyakorlatilag pöcegödröt csináltak és az ott élő emberek fájdalmas halálra ítélt biorobotok....
  • Papichulo
    #33
    Semmilyen meroszam alapjan nem tekintheto a PRC egy akademiai nagyhatalomnak...
  • Irasidus
    #32
    Azt ti sem gondoljátok komolyan, hogy Kínában csak és kizárólag másolni képesek? Persze, a társadalom szemében ez perásztis értékű, jobban mint nálunk, de ez nem egyenlő azzal, hogy nem képesek újat alkotni! Ez már rasszizmus, mivel miden ember hajlamos és képes új alkotására, a Kínai is, és ottani kultúra is elismeréssel méri az új alkotását! A kettő nem zárja ki egymást. Most, hogy itt egy fórumon, vagy Magyarországon nem képes valaki kínai fejlesztéseket fejből írni, annyit jelent, hogy nem kínai, és a zárt tudományos és technológiai közösségekre nincs rálátása. Nagy ügy. Az meg egyenesen vicces, hogy nincs kínai fejlesztésű cucc, Huawei az micsoda? Ja, persze másolat, ezért a Boston Consulting Group a világ 50 leginnovatívabb vállalata közé rangsorolta, mert másolat. Alapvetően a Kínai márkák és termékek Kínában népszerűek, néha elfejtitek, hogy nem tejtelesen nyitott országról van szó...

    Ja, és ezzel nem azt akartam mondani, hogy Kína a világon legfejeltebb vagy legjobb. Tudom, egyeseknek nehezére esik a szöveg értelmezés, és ezért muszáj szájba rágni. Csak és kizárólag a tévedésekre világítottam rá, mint szociológiai, mind tárgyi. A többi engem nem érdekel, vitatkozzatok csak, olyan dolgokon amiről halvány lila gőzötök sincs.
  • Irasidus
    #31
    Több mérőszám is létezik, amivel egyetemet rangsorolni szokták. Nagyon félrevezető az olyan „elit” szempontok alkalmazása a több százas listákon, amelyek jogossága még a világ legkiválóbb 5-10 intézményénél is megkérdőjelezhető, illetve objektív – vagy annak tűnő – mutatók esetén is nehezen kezelhetőkettősséget jelent az abszolút mérőszámok, illetve az intézmény méretére normált relatív mérőszámok alkalmazása. Ezek a mérések szubjektívek.
  • molnibalage83
    #30
    Pontosan. Ezen felül teljesen mindegy, hogy ki minek a vállán áll. Körülöttem semmi olyan nincs, amit Kínában fejlesztettek volna. Az, hogy nyugati gyártósor ott termel importált / odatelepített technikával, az más kérdés...
  • Sequoyah
    #29
    Ez nem egy erv, hanem harom:)
    10 évvel ezelőtt is azt jósolták hogy össze fog omlani Kína

    Nem emlekszem, hogy ilyet josoltak volna (epp ellenkezoleg). A novekedesenek egyensulytalansagat es veszelyeit szoktak hangsulyozni, es teljes joggal, hiszen ezek valos veszelyek. Egy reszuket tudtak uralni, de volt ami viszont bekovetkezett. Es ezen veszelyek tovabbra is fennallnak, es egy hataron gatat fog szabni a fejlodesnek. Senki nem josolja meg, hogy pontosan hol, es minden ilyen "joslat" inkabb csak figyelmeztetes, hogy mi lesz, ha a mai tendenciakat folytatjak.

    világ valutartalékának nagyrésze a zsebükben és ezzel a pénzzel azt finanszíroznak meg amit épp akarnak

    Ez teny, es valoban pozitivum. Viszont arnyalja a kepet, hogy innovativ kapacitas meg nem jar automatikusan vele, csak penzzel maximum megvasarolni tudja a nyugati fejleszteseket. Es penz nyugaton is van, sot egyelore meg sokal tobb penz van nyugaton.

    úgy látszik eléggé céltudatosak a technológiákat illetően: Akár az űrrepülést vagy épp a részecskegyorsító építés vagy akár a szuperszámítógépek összekalapálását nézzük

    Ez egyreszt elony, hogy foglalkoznak ezekkel a problemakkal, es megvan az elhatarozas, es jo celokra. Viszont masreszt ez diktatorikus eszkozokkel, tervgazdasag-szeruen megy, ami nem tul hatekony es fenntarthato forma.

    Szóval ha még ma nem is, de "holnap" még igencsak nagy meglepetéseket fog okozni Kína

    Ezt nem is tagadja senki, bar ez mar nem is meglepetes, hanem elvaras. En konkretan meg orulok is, ha Kina erre az utra lep, es nem kizarolag egy region mulik majd, hogy van-e technikai fejlodes vagy nincs. Foleg, ha remelhetoleg ezt bekes celokkal teszik.
    Viszont most meg nincs ott. A projectek elnek, es finanszirozva is vannak, ami jo, de meg a nyugati megfeleloik mogott kullognak jopar evvel.

    Szoval ezek az ervek valoban fennallnak, viszont vannak ellenervek is: az innovativ kapacitas gyengesege, es a gazdasagi fejlodes jelen modjanak hosszu tavu fenntarthatatlansaga. Kerdes hogy ezeeket megoldjak, vagy nem.
  • Papichulo
    #28
    Dehat a PRC a legfejlettebbekkel akar versenyezni, nem pedig Magyarorszaggal ;)

    Csak ezt Kína képes lesz megoldani megvan hozzá a gazdasági háttere.

    "Work prospects for professionals returning home do not look much better. Besides having a corrupt work culture based more on familial connections than ability, doctors and nurses on average make the least out of all college graduates in China with a measly salary of $382 USD dollars per month."
  • gforce9
    #27
    Ez szinte minden országra igaz amelyek nem a legfejlettebbek közé tartozik. Csak ezt Kína képes lesz megoldani megvan hozzá a gazdasági háttere. Viszont pl.: Magyarország nem.
  • Papichulo
    #26
    Szóval ha még ma nem is, de "holnap" még igencsak nagy meglepetéseket fog okozni Kína

    "It’s clear why many Chinese choose to pursue higher degrees abroad—the education is better. According to the Times Higher Education World University Rankings, only two Chinese universities merit “Top 100” consideration. As a result, many of the brightest and most talented Chinese youth seek education abroad. In 2012, over 200,000 Chinese students were accepted into U.S. universities alone, according to Chinese media outlet CCTV. The outlet also reports that this number is growing rapidly: there’s a 20% increase every year in the number of Chinese students traveling abroad for education.

    Hoping to gain knowledge that can be utilized back home, the Chinese government supports sending students abroad. However, this strategy has not gone according to plan. Only one third of Chinese students who study abroad return home to work. According to the Economist, the return rate for overseas PhD students is even more abysmal with 85% of Chinese PhD students deciding to stay in a foreign country. This situation results in a massive loss of talent for China, as well as an intellectual boon for the countries that accept these students." (China’s brain drain undermines its efforts to compete on world stage)
  • gforce9
    #25
    Mondok egy érvet aztán vagy jó vagy nem. Egyrészt 10 évvel ezelőtt is azt jósolták hogy össze fog omlani Kína, mégis tör előre. Másodrészt a világ valutartalékának nagyrésze a zsebükben és ezzel a pénzzel azt finanszíroznak meg amit épp akarnak. Harmadrészt úgy látszik eléggé céltudatosak a technológiákat illetően: Akár az űrrepülést vagy épp a részecskegyorsító építés vagy akár a szuperszámítógépek összekalapálását nézzük. Ezek még nem kézzelfogható eredmények, de mindenképp szükségesek ahhoz, hogy eredményeket érhessenek el, mások előtt. Szóval ha még ma nem is, de "holnap" még igencsak nagy meglepetéseket fog okozni Kína. Már régesrég nem az az ország, ahová odahordja nyugat a gyártandó vackokat és abból megél.
  • Sequoyah
    #24
    Azt hiszem itt veszited el vegkepp a vitat, amikor elkezdesz szemelyeskedni ertelmes vita helyett. Raadasul ugy, hogy erved az nincs is. Mi hoztunk fel erveket, hogy miert gondoljuk azt ami, amire te azt mondod, hogy "majd meglatjuk", vagy "felesleges ervelni":) Igy vegyunk komolyan teged? Ezek nem ervek, mert a legelborultabb baromsagra is mondhatod, hogy "majd meglatjuk, felesleges ervelni"
    Hat igy tenyleg felesleges neked ervelni, ha nem is tudsz ervelni:) Ha viszont tudsz, akkor egyaltalan nem felesleges.
  • Sequoyah
    #23
    Hu ez oriasi ferdites. Van kulonbseg akozott, hogy veszek egy tovabbi fejlesztest es hozzateszek valami UJAT, amitol az enyem lesz az aktualis legjobb, es akozott, hogy semmit nem teszek hozza, csak lemasolom, es adott esetben meg rosszabb is lesz mint az amit lemasolok.
  • ostoros
    #22
    Te vagy a legelőítéletesebb mindannyiunk közül.
    De hadd fordítsam meg a kérdést! Te sorolj olyan termékeket, melyeket egy ország fejlesztett és gyártott, anélkül, hogy mások korábbi eredményeit felhasználta volna.
    Nem fog menni. Nem hiába van az, hogy a tudományban azt mondják: Óriások vállán állok.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.12.02. 23:52:44
  • molnibalage83
    #21
    Sorold fel a szobádban és a környezetben található kínai fejlesztésű és gyártású termékeket. Na ugye...
  • ostoros
    #20
    Felesleges neked érvelni. Ezért nem teszem. Akinek prekoncepciója van az fejbevágást érdemel, nem érveket.
  • Sequoyah
    #19
    Ezt szoktak mondani a szektasok is amikor vilagveget hirdetnek. Aztan csak nem latunk meg semmit:D
    Ha ez minden erved hogy "majd meglatjuk", akkor felesleges volt egyaltalan megszolalni, mert ez nem erv, csak az indulataid kiadasa...
  • ostoros
    #18
    Felesleges. Majd meglátod magad is.
  • Sequoyah
    #17
    Esetleg ezt ala is tudnad tamasztani valamivel? Anelkul persze, hogy megismetelned az elobb mar leirt, majd megcafolt dolgokat.

    Egyebkent attol hogy a velemeny esetleg valtozott 10 ev alatt, meg nem kovetkezik hogy a valosag is valtozott volna:) Es a valosag az, hogy a jelenben meg semmi uttoro dolgot nem tudtak felmutatni. Igen, vannak szep tervek lezerekre, meg fuziora meg mindenre, de az meg meg elegge a jovo.
    Es nem azert mondom, mert ne tamogatnam ezen kutatasokat, mert de, akkor is ha Kinabol jonnek.
  • ostoros
    #16
    Egy tíz éve ez volt az általános vélemény, hogy a kínai kutatások alacsonyabb minőségűek, és igazuk volt. De ez már a múlt.