40
  • Jakuza1
    #40
    Butuska eddig nem kellett a forraskodot es a dokumentumokat a hardwarerol kiadni, de ez ne zavarjon.
  • Vol Jin
    #39
    Nem akarnak ezek semmit a világtól, csak eladni a portékát. Mondjuk a környékbelieket lehet, hogy zaklatni fogják, mert mondjuk kiljebb nyomnák a felségvizeiket, hátha van ott olaj meg ilyenek.
  • Vol Jin
    #38
    "Amugy pedig egy valamit nem szabad elfelejteni, hogy az Apple kinai piacra engedesevel, milyen technologiahoz jut most kina."

    Semmilyenhez. Baszod, az összes alkatrészét ott gyártják a régióban, és szerintem eddig is ott szerelték össze. Egyszerűen most lehet majd kapni a boltban.
  • Tetsuo
    #37
    Ezt te nézted be (már megint). Te beszélsz zsidókról én erről beszélek:
    http://www.forbes.com/sites/bruceupbin/2011/10/22/the-147-companies-that-control-everything/

    Egyébként már Kínába is beférkőztek, csak még uralnak mindent. ;-) Ha a BRICS mentes marad tőlük, akkor az lesz a világ megmentője. :-)
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.02.03. 17:24:08
  • yamato41
    #36
    Külpolitikájukban még ott vannak. Minden katonai konfliktus el kellene felejteni. Minek erősködnek a japókkal egy macskaszarnyi szigetért, a filipekkel pedig egy hajóroncsért? Totál fölösleges. A romlott nyugati liberálisok piac- és profitéhsége úgyis ott tartja őket. Ezt okosan kellene kihasználniuk. Nem törvényekkel érhetnek célt, hanem szemben nagyokat mosolyogva, a színfalak mögött és alatt pedig kihasználva a nyugati társadalom gyengéit, pofátlan módon üzletelve, kémkedve, zsarolva. Ehhez kell eszközrendszert szerezniük.
  • yamato41
    #35
    Éppen ezért mondom, hogy nem a 20. századi, hagyományos eszközöket kellene Kínának használni. Országonként kellene megtalálni az eszközt, amivel magukhoz tudják csábítani őket. Ez mindenhol más és más. Nem kell közvetlen hatalom, elég a közvetett. Nem biztos, hogy mindenhol az éppen hatalmon lévőket kell támogatniuk. Totális rugalmasság kellene nekik. De a kommunista vezetőik ezt még nem látják meg. Az erejük a szervezettségükben és a jól kivihető központi akaratban rejlik. Ez az előnyük. Ha ugyanolyan erősek lesznek gazdaságilag, mint az amik, az már nagyobb abszolút erőt jelent, mert az erőforrásaikat jobban tudják összpontosítani, nem kell vesződniük a drága és hangos demokrácia látszatkellékeivel.
  • Jakuza1
    #34
    Mar reg nem Mao szintjen allnak.
    Azt meg ketlem, hogy ne kezdtek volna mar reg el a sajat belso fejleszteseiket a kemhelharitas,kiber es egyeb szegmensekben.
    Nem veletlenul van ilyenuk is, mint a Kínai Információbiztonsági Kutatóintézet.
    Amugy pedig egy valamit nem szabad elfelejteni, hogy az Apple kinai piacra engedesevel, milyen technologiahoz jut most kina.
    Hiszen csak ugy lehet a piacon, az Apple, hogy az egesz forraskodot valamint a hardwares specifikaciokat biztonsagi cellal at kell adnia kinanak.
    Es ez meg nem minden, kinan belul egyre szigorubb szabalyokat fognak hasznalni a kulfoldi cegek-bankok-it resztvevok ellen, most terjesztik be a torvenyeket.
    Meg valami amit mindenkeppen meg kell jegyezni, nem olyan konnyu elfelejteni a kinai piacot valami kozel 500 milliard dollarnyi IT tevekenyseg zajlik kinaban, nehezen valnak meg ezert a kulfoldi cegek attol a piactol, ami az egesz foldi IT 43 szazalekat kiteszi.
  • Vol Jin
    #33
    Indonézia muzulmán, Indokínában meg elég, ha a vietnámiakra gondolunk, akiknek az USA háborúja csak egy apró csetepatéen ha a kínai sz volt, ellenben meghallják, köpnek egyet, mert velük ezer évig háborúztak folyamatosan.

    Kevesen tudják, de Kína az USA után betámadta Vietnámot, és a kezdeti sokk veszteségei után gyorsan elkezdték felőrölni a megszállókat, mire Kína kivonult, hogy csak figyelmeztetni akarták a vietnámiakat, nincs hódító szándékuk. A valóság meg az, hogy a vietnámiak egy területvédelmi egységgel, gyakorlatilag egy milícia hadosztállyal addig tartották fel a kínaiakat, míg a reguláris haderőt összevonták, és úgy odabasztak a kínaiaknak, hogy azok meghátráltak.
  • Vol Jin
    #32
    "A kínai piacot ők ismerik leginkább, de talán az indiait is.
    A transznacionális cégek mögött azonban más is van... ami kb. a kapitalizmus sötét oldala.
    Ezek (ill. a nagyságrendekkel nagyobb) vagyonok néhány száz embernél összpontosulnak, akik befolyásolják az egész rendszer működését. Ebből egyelőre félig kilóg Oroszország, Kína, egy picit még kilóg India, néhány egyéb ázsiai és dél-amerikai országg"

    Ezt ideológiai okokból csúnyán benézed. Minden sarokban zsidót látsz, és szerinted Kína az kilóg a sorból, miközben Kínának a legnagyobb a befolyása a világpiacra. Szépen szopórollerre teszik az USA-t meg az EU-t, miközben te valami zsidó-szabadkőműves háttérhatalom manipuláció-összeesküvést keresel minden útszéli vizeldében.
  • yamato41
    #31
    Azt értem, hogy Kína felismeri, hogy növekvő gazdasági erejét politikai, tehát saját területén jóval túlnyúló érdekszféra kialakítására is használhatja, mégpedig nem hagyományos, 20. századi eszközökkel, hanem gazdasági és IT eszközökkel.
    A kínai vezetés még mindig Mao szintjén áll. A hatalmat nem katonai, vagy diplomáciai, méginkább nem ideológiai eszközökkel kellene növelniük, hanem egy alternatív világháló kiépítésével, amely technikailag a mai része. Először is szépen lassan ki kellene fejleszteniük saját operációs és kommunikációs rendszereiket, keresőjüket, kártevő-védelmi rendszert, adatgyűjtő és kémrendszert. Tehát le kellene szakadniuk az amerikai köldökzsinórról. Aztán a potenciális partnereket kellene megtalálni. Nem erőszakkal, hanem jobb alternatívát nyújtva, mint az amik. Én a helyükben Tajvannal kezdeném. Inkább elszenvednék komoly politikai presztízsveszteséget rövid távon, de az egyik legszilárdabb ami szövetségest nyerném meg vele.
    Ma ehhez Kína még nem elég erős, de 20 év alatt az lesz. Tehát éppen ideje lenne az alternatív IT világuk felépítésének megkezdése, mondjuk a most 5-6 éves korosztály specializált képzésének segítségével. Könnyedén képesek lennének kiállítani egy egész hadsereget programozókból, koderekből, kémekből, kódtörőkből stb. Ráadásul mindezt most még ami pénzen tudnák megtenni.
  • Jakuza1
    #30
    Nem komplett rendszerekben kellene gondolkozni, hogy nem gyartat ott az usa. Nem am olyanokra kell gondolni, mint ballisztikus raketak,fegyverek stb.
    Viszont rengeteg ehhez kapcsolodo elektronikai, ipari stb felszerelest,eszkozt es sorolhatnam.

    Es nem eszak korea nem a kinaiaknak koszonhetik a letuket, hanem az usa es a keleti blokk kozotti politikai ill mas ellentetek miatt.Tehat ezt csak kina nyakaba varrni, eleg szelsoseges gondolat.
    El kell fogadni azt, hogy kinai iszonyat mertekben fejlodik es bizony gazdasagi tenyezo, akar az usa letet is fenyegethetne. Foleg ha USA egyedul lenne, ezert is fontos az USAnak a szovetseges rendszere, mert annelkul sokkal gyengebb lenne egy ot ert gazdasagi nyomas hatasara.
  • asgh
    #29
    Mégis mit értesz az alatt, hogy Kína "ereje tudatára ébred"?
    Az USA semmilyen stratégiai szempontból lényeges dolgot nem gyártat a kínaiakkal. Ha az USA-Kína kereskedelem holnap leállna, azon a kínaiak nagyságrendekkel többet vesztenének, mint az amerikaiak. Persze felmennének az árak az IT szektorban, bizonyos nyersanyagokat nehéz lenne beszerezni, megborulna a tőzsde, esetlen végig söpörne a világon egy újabb válság, de kb. ennyi. Nem kellemes, de kibírható.
    Ezzel szemben Kínának hirtelen ott lenne a nyakán minimum fél milliárd éhes száj, akiket nincs miből etetni, mert nincs meló.

    Ami a politikai befolyást illeti, annak kiterjesztésén Kína kb. Mao elvtárs hatalomra jutása óta szorgosan dolgozik. Jutott, ameddig jutott, az amerikai külpolitika pedig nyilván nem fogja ölbe tett kézzel bámulni az eseményeket, ahogy eddig sem tette.

    Az egész távol-keletet pedig semmi értelme egy kalap alá venni a kínaiakkal, mert - mint általában minden régióban - a szomszédok gyakran jobban rühellik egymást, mint a másik kontinensen élőket.
    Észak Korea a létét a kínaiaknak köszönheti, el lehet tehát képzelni, mekkora az együttműködési hajlam a dél koreaiakban a kínaiakkal. Kb. ugyanez a helyzet Vietnámmal, Taiwannak pedig még a létét sem ismeri el Kína. Aztán ott van még Japán, amit a második világháború után úgy általában közösen utál mindenki Ázsiában.

    Ez a játék tehát kicsit bonyolultabb annál, hogy a Kínaiak majd jól befenyegetik az USA-t, hogy ha az USA nem enged teret Kína világpolitikai ambícióinak, akkor majd nem szerelnek össze több táblagépet és arra majd az amerikaiak farok behúzva visszakoznak.
    A Kínai gazdaságot jelenleg az pörgeti, hogy jók a kereskedelmi kapcsolatai a nyugattal. Kína eközben iparosítja a termőterületeit, tönkre teszi a környezetét, és hihetetlen méretűre duzzad a különbség a szegény és gazdag között.
    Az USA és Kína közül tehát Kína az, ami jelenleg a szar szélén táncol és a folyamatok épp hogy nem az ellenségeskedés, hanem az együttműködés fele haladnak, mert ez mindkét fél jól felfogott érdeke.
  • yamato41
    #28
    Nem szélsőséges a következtetésem. Összességében lehet, hogy csak 8%, de ha hozzá veszed az egész Távol-Keletet, az már sokkal több. Szegmentálisan pedig egészen elképesztő értékeket lehet találni. Az IT szektor tekintetében nyilván sokkal magasabb az arány, mint pl. a kukoricatermelésben, de ez nem nagy vigasz.
    Márpedig ha Kína erejének tudatára ébred, akkor egyértelmű, hogy a saját térségére fogja kezdeni kiterjeszteni előbb a gazdasági befolyását, amit aztán szépen lassan politikai hatalommá konvertálhat. Pl. ott van Indokína és Indonézia, két igencsak jó terep lehet számukra.
  • asgh
    #27
    Ami a cikket illeti: nem az Apple veszélyezteti a Samsungot, hanem az olcsó kínai gyártók. Mindössze annyi történt, hogy a Samsungot keményen szorongatják az alsó árszegmensben, emiatt csökken a forgalma, miközben az Apple a nagyobb iPhone és a kínai piac megnyílása miatt jó negyedéved zárt. Ezt azonban nem a Samsung kárára tette, csak a két esemény időben éppen egybe esett.
  • yamato41
    #26
    "Googlet nem a pénz vezérli, hanem az adatlopás, mert az az igazi hatalom, nem a pénz :D"
    Ebben nem értek egyet. A guglit is ugyanúgy a pénz vezérli. Az adat azért kell, hogy azon keresztül sajtoljon ki több pénzt. Önmagában az adat csak a politikai erőszakszervezetnek értékes, hogy zsarolhassa vele az egyént. A gugli meg az adataid alapján az arcodba tolja a hirdetéseit, amiért ő pénzt kap.
  • asgh
    #25
    Az a baj, hogy neten kerengő közhelyek és téveszmék alapján vonsz le szélsőséges következtetéseket. Pl. az USA-ban eladott termékek mindössze 8%-át gyártják Kínában. Ez mindenképpen magas arány a többi országhoz képest, de nagyon messze van ahhoz, hogy az USA bármilyen szempontból is függővé váljon Kínától.
  • yamato41
    #24
    Hozzászóltál már, igen kiválóan művelve az említett tevékenységet.
    Kicsit távolabbról kellene nézni a dolgokat, nem az amik segglyukából, különösen nem az egyik legmocskosabb ami cég szemüvegén át.
  • pixx
    #23
    Az első új generációs telókból nekem HTC desire volt, nagyon szerettem. Iphone-t sose akartam. Aztán lett.
    Meg is változott a véleményem, mert minőségi kidolgozás volt. Nem akadt a szoftver, nem fagyott.
    Persze mindenki nyomja, hogy túlárazott vacak. Lehet.
    Kevés android teló van nagyrésze fémből.
    És egyetlenegy android telóra se adnak 4 év szoftver frissítés. Az Iphone 4-nek tavaly járt a 4 éves ciklusa. Samu S3 az Iphone 4s-sel jött ki együtt. Vajon megkapt-e a gyári frissítést?
    A legtöbb mobilos teszt így kezdődik "vajon nyikrogog a műanyag?" persze androidnál.

    Én nekem telefonálni kell, meg netezni, néha navigálni. Ja és egy kis zene.Nekem megfele az Iphone, mert kiszámítható.

    Tavaly vettem újat, 30 perc alatt sikerült átköltözetni minden szaromat egyikről a másikra. Gyári programmal. Nem buherálva. Hívás listát, sms-t visszarakva, és a fényképeket, zenéket is.

    Lehet többet tud az android, de ettől olyan marha instabil. Persze a random fagyások megszüntek, viszont a rendszeren futó rendszer, ami az android alapja, mindig felfogja zabálni a telefont.
    Van, akinek jobb az android, éljen vele, szíve joga. De azért mert valaki nem szeret szoporollen ülni, attól még nem sznob, hülye, vagy apuka pénzén élvezkedő majom. :D

    Googlet nem a pénz vezérli, hanem az adatlopás, mert az az igazi hatalom, nem a pénz :D


  • Tetsuo
    #22
    Hihetetlen, hogy cégek tiszavirágéletű termékein ölremenő vitát folytatnak a mai fiatalok, miközben minden céget ugyanaz vezérel, a több profit reménye... A mesterséges trendek, a beteges, márkákhoz fűződő érzelem egy-egy profi marketinghadjárat eredménye. Ha nem származna profit-remény a vállalatokat tisztelő rajongók táborából, hamar kiderülne, hogy a tisztelet csak egyirányú ill. hogy nincs erkölcsi gátlás egy-egy nagyobb vállalat döntései mögött.
    Mindegyik ugyanúgy működik, mert ugyanaz vezérli és ugyanazon játékszabályok mentén mozognak.
  • M2 #21
    Látom átkanyarodtál olyan területre (a segg, a nyalás és a szar), amihez legalább értesz. Ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, inkább meghagyom neked.
  • yamato41
    #20
    Nyald csak az amik seggét csukott szemmel. Majd csak rájössz, hogy szaros...
  • M2 #19
    "Az almás cég eredménye mindenképpen elismerésre méltó"

    Igen, de azt is meg kell említeni, hogy ez egy egyszeri dolog volt, több ilyen negyedévük nem lesz. Mindenki aki évek óta várt nagyobb iPhone-ra, az most megvette.
  • M2 #18
    Ta most tényleg magadon keresztül akarod megérteni a piaci folyamatokat?! Atyaúristen!

    Ha nem egy emberes mintát veszünk (mint ahogyan te tetted), akkor azt látjuk, hogy a vevők vesznek ilyen-olyan androidos telefont, majd amikor az belesül alap telefonos funkciók ellátásába is (mondjuk hívásfogadás), akkor tesznek egy próbát a stabilabbnak mondott ios-sel.
    Mellesleg az átlag 100 dolláros előfizetések mellé már olcsón adnak iPhone-t is, tehát a készülékárakban nincs nagy különbség. Tudod, dollár, ott kint ámerikában, ami szerinted a haldokló nyugat. :-)
  • yamato41
    #17
    Márpedig Kína középtávon komoly potenciális ellenfele az USÁnak. Még nem tudják az erejüket, de ha egyszer kiismerik saját magukat... Az USÁnak viszont már tökmindegy. A gyártás keletre telepítésével már kiépítette saját maga halálát. Kínának már komoly lépéseket sem kell tenni, mert az USA már felkészítette a gazdasági szuperhatalmi létre őket. Ott van a legfejlettebb technika, kiképzett munkaerő, fejlesztőmérnökök, tőke, minden, ami kell. Az USÁt saját liberális eszmerendszere fogja legyőzni. 5%-kal olcsóbb a gyártás keleten, már viszik is oda a termelést, a hasznot meg csak növelik. Nem néznek más hasznot, csak a rövid távú gazdaságit. És ez fogja őket összeroppantani. Ebben a játszmában az alma kis hal, csupán ennek a szemléletnek az egyik terméke. Az erejük már régen nem az innovációban van, hanem csak a brandben. A Nokia halála az okostelefon lett, illetve a tablet. Elég volt egy rossz generáció és a brand meghalt. Az almának is elég lesz. Fognak ők hibázni, nem kell félni. És akkor lehet bármekkora a cash reserve, végük lesz, a tőzsde elsöpri őket.
  • Jakuza1
    #16
    Oh dehogy nem fog. Raadasul olyan gazdasagi elonyokhoz, targyalasi egyeb poziciokhoz jut, amelyhez mas orszagok kozul kevesen.
    Az USAnak erdeke es nem csak gazdasagilag, hanem biztonsagi okokbol is, hogy az o hiradastechnikai eszkozei legyenek a piacon es ezert mindent meg is fog tenni. Tehat en nem irnam le oket. Japan pedig mar regota kezd lemaradni a mas azsia piaci szereplokhoz kepest es teny hogy kina egyre erosebb lesz.

    Mindenesetre en nagy ketseggel fogadom azt, hogy az apple par even belul elvesztene termelesi erejet. Annal butabb a vasarlokozonseg es nem szabad azt elfelejteni, hogy egy ilyen brandtol milyen nehezen fordul el a fogyasztoi retege.
    Ha valaha is, gyengulni fog a piaci reszesedese az sokkal hossabb periodus lesz mint 8 ev, mint amit leirtak itt, ha egyaltalan lesz ilyen a kozeljovoben. Nekem ebben a kerdesben ketsegeim vannak, mint abban is, hogy hosszabb ideig visszatudna venni a piaci elso helyet, olyan utemben fejlodik az androidos piac.
  • yamato41
    #15
    Az kétségtelen, hogy az alma mögött ott az USA, de az USÁban még egy Google és egy Amazon is, meg sokminden más is. Nem fog kiállni az almáért az USA, ha baj lesz. Már csak azért sem, mert az alma a termelésének nagyobbik részét a Távol-Keleten végezteti. Leginkább nekik fájna az alma bukása.
    De tovább megyek. Ha radikálisan nem csökken a Távol-Keleten gyártató Usa-beli cégek száma, akkor az USA nagyon hamar elveszíti gazdasági erejét, majd pedig politikai befolyását is. A japánokat, koreaiaikat már magukra húzták, de azt kibírják, mert kicsik az USÁ-hoz képest. De Kínával nem bírnak majd.
  • Jakuza1
    #14
    Azert egy valamit nem szabadna elfelejtened es ezt ugy mondom, hogy szamomra is tularazottak az alma termekei es nem vagyok elajulva toluk.
    A Nokia mogott nem volt egy USA, hanem csak egy "finnorszag", raadasul mas trendek is fujnak mint akkoriban, mar nem szimplan sima mobiltelefonokrol szol a fama.
    Mindenesetre gusztustalanul tularazzott a termekeik, de sajnos mar kezd ugyanez a trend a tobbi gyarto tobbsegenel is megjelenni. No itt nem a kozepszintu kinai cegekre gondolok.

    Pl eg Xiaomi 2 teljesen megfelelo szintu telefont kozepszintu arazassal, annyival meg nem tudnak tobbet a tobbiek funkcionalitasban, hogy dupla annyiba keruljenek.Egyszeruen a 150-200 ezres telefonok mar a pofatlansag kategoriaja.
  • kvp
    #13
    Az apple legnagyobb technikai elonye a limitaltsag. Kevesebb dolgot lehet megtenni vele, de olyan emberek is tudjak hasznalni akik nem ertenek hozza. Ez a 'nehez elrontani' kategoria sokszor tobb penzt er meg azoknak akiknek van ugyan penzuk, de szakertelmuk nem igen. Az a helyzet, hogy nyugaton sokkal tobb olyan ember van akinek van ugyan penze, de erteni nem ert a technikahoz. Ezzel szemben a szegenyebbek kenytelenek megtanulni hogyan kell egy bonyolultabb keszuleket hasznalni, mert csak arra van penzuk. Hozzateszem az android rosszabb hirneve pont azert alakul ki, mert aki gazdag, de hulye hozza, annak bonyolult, aki szegeny de ugyancsak hulye hozza, annak is bonyolult. A gazdagabb, de geek kategoria meg tul pici ahhoz, hogy merheto legyen, bar az sg.hu-n es tobb tech forumon azert jelentosebb mennyiseg van beloluk.

    Tehat az apple eseten nem csak az eleterzes, meg a design es a hirnev szamit, hanem ennek elsodleges oka, az, hogy hulyeknek is tokeletes. Persze egy hires ember mondta, hogy ha olyan termeket tervezel amit idiotak is tudnak hasznalni, akkor csak ok fogjak. Viszont ez egy hatalmas es jol fizeto piac, amit Jobs remekul ismert fel. Ehhez kepest az apple tortenelem igazi technikai zsenije, Wozniak inkabb egy epp aktualis android-os telefont hasznal, pedig van neki minden iphonebol. A truk, hogy o geek kategoria, tehat tudja hasznalni es ki is tudja hasznalni az android altal adott plusz kepessegeket.

    Az android (es az android-os gyartok) nagy elonye ezzel szemben az, hogy szinte ingyen van, tehat a telefonok ara is ehhez merheto. Az ember ma mar kap jobb minosegu android-os telfont egy noname gyartotol (pl. alcatel) kb. 5000 forintos aron. Ez az a kategoria, hogy az ember mar nem felti, mert filleres vacak, pedig nagyjabol mindent tud ami egy generacioval korabban meg csucstechnika volt. Az applenek ezzel kell versenyeznie es azzal, hogy ha olcsobban adna a termekeit, akkor sem vennek sokkal tobben, de jelentosen csokkenne a profitja, ami egy ido utan oda vezethet, mint a samsung eseten, tehat lenyomnak a meg olcsobb kinai gyartok. Az apple strategiaja idaig mindig az volt, hogy egyszeru telefont ad el, mindig a legfrissebb technologia mogott egy lepessel, de konnyen hasznalhato felulettel. Ezert aki nem ert hozza, de van penze az biztosan oket veszi, mert akkor nem jarhat rosszabbul mint az osszes tobbi hasonlo statuszu ember a kornyezeteben aki ugyanezt teszi. Az egyetlen veszely az, hogy ha felno egy olyan generacio akinek mar az android vagy barmi mas sem lesz tul bonyolult, ugyanakkor nem akar ugyanolyan keszuleket mint a szulei, akkor mi fog tortenni. Idealis esetben semmi, mert ahogy a mcdonaldson felnott gyerekek felnottkent is ugyanoda mennek, sot a sajat gyerekeiket is oda viszik, igy az appleon felnott gyerekek is lehetnek kesobb markahuek.
  • yamato41
    #12
    Példa.
    Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition 32 GB WIFI, 160k áron. Ugyanennyi (165k) iPad Air 2 16 GB WIFI.
    Minden technikai jellemzőben messze veri a samu az almát (kijelző méret, felbontás, proci, memória). Egyedül az alma vékonyabb kemény 1,5 mm-rel, illetve a belső memória 1 helyett 2 GB. Az akku nagyjából egyforma.
    Nem mellesleg a telefon mellett tévével is együttműködik a samu.
    A 64BG-os alma 200k, de a kijelzője akkor is kisebb és gyengébb felbontású.
  • yamato41
    #11
    Ó, te óriási piaci zseni.
    Pontosan leírta, hogy miért lesz vége az almának. A termékei nem jobbak, csak drágábbak, mint a riválisoké. Csak azért drágábbak, mert brand, meg divat. A hájpnak mindig vége van, sőt, mindig a viszályára fordul, ami a vesztét okozza a hájpoltnak. Nokia. 3210-es, meg mit tudom én milyen számokkal volt tele a divatmajmok szája. Persze jóval drágábbak voltak, mint az azonos tudású más telefonok. Most hol a Nokia? De ott van a Sony is. Az is mindig brand által túlárazott felső középkategóriás cuccokat adott el rohadt drágán. Talán az Asus tudott kilépni ebből, mára már visszavettek az árakból, de annó ugyanolyan brandlufi volt.
    A csóróságról. Tavaly vettem egy Samsung Galaxy Note 10.1 2014 edition tabot. Kb. 160k volt. Ugyanolyan teljesítményű almás cucc 50k+ volt. Miért vettem volna meg? Mert dizájnosabb? Ez ízlés kérdése, nem is különösebben érdekel. Totál ökörség azért többet adni valamiért, mert dizájnosabb. Megjegyzem semmivel sem látom szebbnek az almást, mint a samut. Brand? Rohadtul nem érdekel. A divatmajmok brandeljenek, én meg megveszem a jobbat, olcsóbban. Mellesleg samu telefonnal és tévével otthoni hálózatban olyan dolgokat is meg tudok csinálni, amit almással nem (pl. tab képeit tévén nézni, médialejátszás más eszközön, gyors adatcsere stb.). A Nexus 10 és egy Asus volt versenyben, de a legjobb ár/érték győzött.
    Nem tudsz észérvet mondani, hogy a 20+%-kal túlárazott almát miért kellene megvenni, csak a divat.
  • sempronius18
    #10
    Le vagy maradva a piaccal, ha 250-res az alma a megjelenésekor akkor a hasonló tudású Samsung és Sony ma már 200-220 a differenciát meg be lehet tudni a jobb dizájnnak és brand image-nek.
    Az igaz, hogy az Apple termékek árai ezután később esnek és nyílik az olló, de ez csak a piac miatt van így, ha nem vennék úgy a népek a telót ők is vinnék le az árat, de hát nem kell nekik.
    A nagyanyám becsületes öregasszony volt, de ő se adta 10 forintért a piacon a tojást, ha 30-ért is elfogyott mind.

    Viszont ott a Xiaomi ők tényleg közel fele áron hoznak, ki hasonló telefonokat, mint az öregek, na itt már én sem értem racionálisan hogy lehet velük szemben mostanában új telefon vásárlásakor egy Applet választani.
    Csak annyi érve van ellene a fanoknak is, hogy háde ez meg ez lopott technika, pedig a dolgok mindig valahonnan máshonnan gyökereznek mióta világ a világ.
  • bakkerman
    #9
    egy 8 millios Audi jobb,es tobbet tud a 4 millios Renaultnal,ez teny,ezt fizeted meg. A 250 ezer forintos iphone NEM JOBB es nem tud tobbet egy 120 ezres samsungnal,vagy sonynal. Ar/ertek arany mond valamit?
  • G_ArchAngel #8
    ne haragudj, de te lófaszt nem tudsz az üzletről...

    azért, mert az nagy német hármas autói neked megfizethetetlenek, az nem azt jelenti, hogy túlárazottak, hanem te vagy csóró és nem tudod megfizetni a minőséget, ami részét képzi a brand és marketing is
    az Apple ugyanez, felépítettek valamit hosszú évek alatt, egyfajta megbizhatóság, egyszerű felhasználóbarát környezet, kimagasló design, fejlesztők számára kifizetödő befektetések jellemzik. Lehet jönni, hogy antennagate, bendgate, józsika appját visszadobták, de ez csepp a tengerben. Egyre többen váltanak iOSra más táborokból, a PC üzletáguk növekszik, az App Store fizetni képes használói miatt a fejlesztők rengeteg minőségi iOS only appot adnak ki.
    Lehet jönni azzal, hogy lufi, hype, birkák, stb, de a vastag számok a vonal alatt őket igazolják és manapság semmi más nem számít.
  • torreadorz
    #7
    Vicces vagy :) Az apple-nek annyi pénze van hogyha 5 év múlva abbahagyná az ipart még mindig vagy 20 évig elélne a pénzéből.

    Az persze lehet hogy nem fog mobiltelefont gyártani de ez egy olyan dolog hogy 10 éve még senki nem gyártott okotelefont aztán az apple mégis megvolt mert mást gyárott (pl. ipod) és újabb 10 év múlva meg megint majd valami mást ami akkor divat lesz.
  • Tetsuo
    #6
    A kínai piacot ők ismerik leginkább, de talán az indiait is.
    A transznacionális cégek mögött azonban más is van... ami kb. a kapitalizmus sötét oldala.
    Ezek (ill. a nagyságrendekkel nagyobb) vagyonok néhány száz embernél összpontosulnak, akik befolyásolják az egész rendszer működését. Ebből egyelőre félig kilóg Oroszország, Kína, egy picit még kilóg India, néhány egyéb ázsiai és dél-amerikai ország.
  • Attilawap
    #5
    "Az IDC szakértői szerint a Samsungnak piacvezető pozíciója megőrzése érdekében a nyereségkulcsát kell csökkentenie"
    Ez a magas nyereségkulcs az Apple-re még inkább igaz.
  • yamato41
    #4
    A több, mint 20%-os haszon a gyártói oldalon azt mutatja, hogy az alma mocskosul túlárazza a cuccait, tehát a brandből és a divatból él. Az pedig múlandó. Max. öt évet jósolok nekik, aztán irány a Nokia.
  • Jakuza1
    #3
    Az is kerdes, hogy a Xiaomi, mekkora reszt fog kiszakitani a jovobeli szeletbol, mert iszonyat milyen sebesseggel noveli a reszesedeset a piacbol.
    Kozel 180%-s eves javulas, ijedtsegre adhat okot a tobbi resztvevonek.
  • Caro
    #2
    600 milliárd USD az nagyon sok pénz, de azért nem egy Olaszország. Azt el tudom képzelni, hogy több mint az olasz tőzsdén lévő cégek értéke összesen, de azért az az egész ország jóval többet ér.
  • kvp
    #1
    A piaci elsobbseg kb. annyit jelent, mint amikor a nokia volt a piacvezeto. Ez egy valtozo dolog. A samsung-ot ismerve valtani fognak a profilon, mint ahogy tettek azt az elmult evszazadban mindig amikor nem tudtak valahol mar elsok lenni, akkor atmentek egy olyan teruletre ahol igen. (ezert gyartanak ma tobbek kozott orias tartalyhajokat es mikrosutoket is) Az igazi kerdes, hogy az apple meddig lesz kepes megorizni a vezeto poziciojat (mert a samsunggal ellentetben valojaban jo ideje apple vs. a vilag tobbi gyartoja verseny folyik az ios/android vonal menten).