• yamato41
    #31
    Azt értem, hogy Kína felismeri, hogy növekvő gazdasági erejét politikai, tehát saját területén jóval túlnyúló érdekszféra kialakítására is használhatja, mégpedig nem hagyományos, 20. századi eszközökkel, hanem gazdasági és IT eszközökkel.
    A kínai vezetés még mindig Mao szintjén áll. A hatalmat nem katonai, vagy diplomáciai, méginkább nem ideológiai eszközökkel kellene növelniük, hanem egy alternatív világháló kiépítésével, amely technikailag a mai része. Először is szépen lassan ki kellene fejleszteniük saját operációs és kommunikációs rendszereiket, keresőjüket, kártevő-védelmi rendszert, adatgyűjtő és kémrendszert. Tehát le kellene szakadniuk az amerikai köldökzsinórról. Aztán a potenciális partnereket kellene megtalálni. Nem erőszakkal, hanem jobb alternatívát nyújtva, mint az amik. Én a helyükben Tajvannal kezdeném. Inkább elszenvednék komoly politikai presztízsveszteséget rövid távon, de az egyik legszilárdabb ami szövetségest nyerném meg vele.
    Ma ehhez Kína még nem elég erős, de 20 év alatt az lesz. Tehát éppen ideje lenne az alternatív IT világuk felépítésének megkezdése, mondjuk a most 5-6 éves korosztály specializált képzésének segítségével. Könnyedén képesek lennének kiállítani egy egész hadsereget programozókból, koderekből, kémekből, kódtörőkből stb. Ráadásul mindezt most még ami pénzen tudnák megtenni.