160
Legend of Grimrock 2
  • sirdond
    itt van nekem is, úgy látom lemaradtam kicsit Dzsinihez képest :)

egyébként Might and Magic X-et említettétek még, abból egyedül a 6. résszel játszottam, az új milyen lett, érdemes kipróbálni?
  • sirdond
    ma sikerült végigvinni nekem is elsőre :)
    meglett mind az 5 elem, egyébként nem kicsit telespoilereztétek a fórumot :D

a játék maga nagyon tetszett, korábban leírt véleményem még mindig áll. esetleg valami hasonlót tudtok ajánlani?
    Utoljára szerkesztette: sirdond, 2014.11.01. 18:37:58
  • SaGa Jr
    Én sem voltam sikeres a 15-ös szinten történő túllépésen, pedig volt egy emberem (human) akinek az egyik trait-je az extra Xp volt (így +20%-ot kapott már) és viszonylag hamar rábukkantam a +25%-os XP nyakláncra is, és ezekkel együtt sem sikerült egyelőre átlépnem azt a bűvös 15-ös szintet. Na nem mintha olyan nagyon szükség lett volna rá. :)

Hard nehézségen eddig nem vettem észre, hogy több Xp-t osztana a program, csupán a harcok lettek keményebbek (kevésbé érzékenyek a lények a normál nehézségen bevált varázslatokra, jobban bírják a gyűrődést így nem ritka hogy tipli van, ráadásul egyes fegyvertípusok mehetnek a kukába annyira haszontalanok), így itt már használnom is kellett resurrection potion-t nem is egyszer.
  • Dzsini
    Tényleg a kasza... az kevésbé "csalós" győzelem lett volna :) Így inkább röhögtem rajta - van egy mentésem előtte, majd egyszer leverem "normálisan" is.

Normálon ezekszerint kb. ez a szint, amire méretezték a játékot, ha megyek még pár kört, akkor meglesz mindenkinek a 15, de még a plusz 25%-al is nehéz a 16-ot meglépni. És persze most tobzódok a mesterkulcssal, a szigeten a shrine alatti arany zárakat már kifosztottam :)
  • SaGa Jr
    Nem is nagyon lesz már ellenfél, aki/ami kihívást jelenthetne a csapatodnak. Akkor nálad is a 14-15-ös szint volt az elérhető maximum?
    A speciális fegyverek és különleges hatásaik használata egy kifejezetten jó dolog. Én például a kaszával 3 spéci ütésből levertem a sárkányt a kastély tetején (nem semmi ám az a x10-es sebzés szorzó a fegyver speciális támadásánál ha bejön a critical).

Az ágyús patkány valóban az egyik legnehezebb ellenfél volt a játékban. Azzal futottam pár kört én is.

Amennyiben meg a master key-t még nem használtad el (ámbátor ennek hiányában elő sem jött volna a teljes befejezés, hiszen ahhoz ki kell nyitni a kastély alsó szintjén a teleportot), akkor azzal minden egyéb kulcsos ajtó, így a számosan létező gold key-es zárak is nyithatóak.
  • Dzsini
    Az 5 esszencia alapján szerintem egyértelmű, hogy megvan az alternatív befejezés is :) Nem is tudtam, hogy 9 koponya van... 8-ra adott egy achievementet.
    Azt a maradék pár titkot meg majd még kikeresem, nem igazán okoz már gondot semmi sem a szigeten :) (14-15. szintű a csapat)
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A mágusos csatával rettentő sokat küzdöttem, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve elmentem a Maulért (hátralökős kalapács), és bepofoztam a rosszarcút a tüskés gödörbe, amint megjelent... tapasztalat: a halembereken kívül nem tud senki létrát mászni a szigeten :) még a kobold és a fővarázsló se...

A sárkány ellen villámok, villámok, villámok. Az idézett hülyeségekre pár jégbomba, akkor egy időre nem kell velük foglalkozni. Már az első részben is nagyon hatékonyak voltak a bombák, és hármasával gyártva gyakorlatilag kifogyhatatlan a készlet. Szegény patkányboss testvére kettőt pislogott, és már dőlt is el - az első volt a második legnehezebb csatám a játékban.
  • SaGa Jr
    Dzsini:
    Ez nagyon szép eredmény, gratulálok! Csak pár secret maradt ki, de amúgy teljes a kép. Az sem semmi, hogy mind a 9 skull-ra rábukkantál elsőre.

Melyik befejezést érted el a kettő közül? A távozóst (kimész a tető átellenes oldalán és elhajózik a csapat a szigetről) vagy a másikat?

sárkánylovag:
    Gyárts bombákat az alkimistáddal (sőt ha nem használtad el az út során találhatóakat, akkor nagyjából mindegyikből kell legyen nálad legalább 1 tucat) és dobálja azokat. Illetve a varázslód nyugodtan tud ám falakat idézni amivel bezárható/terelhető az ellenfél. Invisibility potion, speed potion és rage potion szintén príma segítség bármely helyzetben. Receptúráikat meg elég korán megtalálhatod és a játék végére elég sok alapanyagot begyűjthetsz hogy mindenből keverhess elegendő mennyiséget.

Ha spoiler-t akarsz írni, akkor használd a spoiler tag-et (megtalálod felül a válasz ablak alatt a harmadik a sorban lévő kék "gombokból"). Jobban is mutat és így aki nem akarja elolvasni az kihagyhatja.
    Ha azt a tetőn lévő csatát keménynek találtad, akkor a második befejezés, ahol megküzdesz gyors egymásutánban a zöld kobolddal majd a magát megtöbbszöröző mágussal, során a hajad kihullott volna. Ez az igazi utolsó csata és ehhez képest a tetőn lévő béna sárkány meg pár zombi kísérője egy vicc. :)

Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2014.11.01. 16:43:19
  • Dzsini
    Hint: nem véletlenül kapsz valamilyen fajta bombákat pont a boss csata előtt - ha azokat használod, és hasonló felszereléssel indulsz neki (potikkal felerősítve - pajzs, gyorsítás, rage), akkor el se jut a csata addig, hogy a tüzes ellenfeleket beidézze :) Még hátbaszúrni is lehet, amikor felágaskodik - dől-borul kb. 2-3 próbálkozásból.

Első végigjátszásra úgy érzem nem is rossz:
  • sárkánylovag
    Oh my GOD ez a főcsata ???
    El kell könyvelnem nem szoktam végigcsinálni az RPG ket mert a főboss olyan eltúlzottan nehéz hogy nem tudom megcsinálni és 20 perc püfölés után pár próbával feladom, Arkániának is sárkány jött a toronyba amit megsebezni is alig tudtam.
    (SPOILER)
    hát itt is van sárkány meg még lávát dobáló óriások meg elementálok meg Kimérák meg a maradék amit nem tudok kiirtani hát nagyjából kiteszik a terep két harmadát fedezék nincs legalább így hullámokban jönnének mint a plan vs zombiba. A sárkány közelébe se tudok menni
    Van pár mana potionom meg egy nyavajás fireballom meg egy íj ez harmat kevés ide. Nem igazán van táp lehetőség mint egy bolt amiben a főcsata előtt jól föltápolhatnék. 3 db 20 perces reménytelen csata után marad szerintem ez is a majdnem végigjátszottam kategória.
    Tulajdonképpen mindig ugyanabba halok bele eltalálnak lebénulok onnan meg 3 másodperc
    Miért nem tudtak belerakni legalább pár fedezéket? Ez így mazoista ;)
  • SaGa Jr
    Igen, csak megzavart amit leírtál én meg arra válaszoltam (nem helyesen értelmeztem a magyarított szöveget amit bepötyögtél). :)
    Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2014.11.01. 12:59:04
  • sárkánylovag
    öö AKAROD MONDANI 2 5 3
    Mert nálam erre nyilt legalábbis. (5 1 3- at írtál)
  • SaGa Jr
    Nem játszottam pre order verzióval, nem használtam korábbi mentést sem, egyszerűen könnyű volt számomra a játék és 22 óra alatt végigvittem (pár helyen feleslegesen sokat próbálkoztam). Nem kellett ehhez 1 hét, de még csak 4 nap sem. Másodjára 12 óra volt a játékidő hard fokozaton, de csak azért, mert már mindennek tudtam a helyét, fejemben volt minden korábban megoldott fejtörő így ezzel időt már nem veszítettem. Ha nem lett volna annyi harc, akkor talán 8 óra alatt lemehetett volna a második játék.

A kastélyban az a sorrendes dolog a három karhoz tartozik. Velük szemben van egy kapcsoló. Namost a dolog titka a hallásodon alapul (hangot kapcsold be ha esetleg lenémítva játszottál eddig). Meghúzol egy kart majd megnyomod a kapcsolót és fülelsz. Hallani fogsz néhány pendülést/koppanást. Na ezek száma játszik itt szerepet. Próbáld ki az összes kart, és minden kombinációjukat, hogy melyiknél mennyit hallasz. Ha ez megvan akkor a megadott sorrendben szólaltassad meg őket (adott kar/kombináció beállít, kapcsoló megnyom, majd jöhet a következő kombó és végül a harmadik). Tehát először az 5 koppanásos kombót kell lejátszanod, majd ahogy a levélke mondja (másodikra az egy koppanásos kell, utoljára meg a 3 csendülés/koppanás).

Oszlop körbejárás meg majd egy másik szinten lesz, oda kell majd a furcsa iránytű.
  • sárkánylovag
    IGEN Én is ezen filóztam amikor mondotok valamit lehet a játék verziószámát mellé kellene írni mert lehet ott van a kutya elásva.
    Mondjuk személyeskedés nélkül hogy te SAGA egy héttel a megjelenés után már végigjátszottad és mindent tudtál azt én a pici agyammal csak úgy tudta elképzelni hogy valami pre order verzión már első demo vagy mittudom én egy pályát már végig játszottad és azzal a mentéssel indultál neki egyből. Ezért is gondoltam most hogy más lehet a verziónk is.
    Ha emlékeztek egy ide bevágott videón mi már hüledeztünk hogy de oda meg hogy ment be aktivizálni a kapcsolókat mikor az a fal akkor még nem is lehetett nyitva.

Egyértelmű a jelzés :22serpent staff
    http://legendofgrimrock.com/?id=137&site=2

Na de megint elakadtam :)
    Bementem a 4 esszenciával és találtam valami levelet vagy mi hogy a megoldás ha körbejárom az oszlopokat
    második az első
    harmadik a harmadik
    első az ötödik
    na most 3 kapcsoló van a ezért a3 válasznak malacfarka értelme sincs
    de ha a 2 1 3 sorrendbe nyomom le hallok 6 kattanást, na nem mintha nyílna :)
    Vagy az V lenne de a V nek meg mi értelme lenne? :)

Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2014.10.31. 19:06:20
  • SaGa Jr
    Nem vitatkozott ezen senki. Azt írtam le, hogy nálam egyszer sem ott volt.
    Feltettem most a patch-et azt majd megnézem hátha az alap GOG verzióm volt, ami a kavarodást okozta (nem a steam-es változattal játszom).
  • sárkánylovag
    Ezen kar vitatkozni egyertelmuen ott van
  • Dzsini
    Azért is hozzád írtam, mert szerintem az fix, hogy oda teszi - persze még nem játszottam végig többször, hogy lássam. És ez a játék nem tűnik randomnak - egy-két apróság lehet, hogy az benne (pár fegyver, nem készlethez tartozó tárgyak, esetleg a támadó ládák), de a történethez használt elemek (kulcsok, tekercsek, stb.) mindig ugyanazok és ugyanott vannak, ebben eléggé biztos vagyok. Többek között így a legegyszerűbb elkerülni, hogy véletlenül beszoruljon a játékos egy rosszul generált tárgyleosztás miatt, aminek esetleg csak 1 megoldása van, és ő mást választott.
    Ez a játék én úgy érzem túlságosan jól átgondolt (ellenfelek ereje, pályák sorrendje, minden megszövegezett segítség stb.), hogy a sztoriban ilyesmi előforduljon.
  • r4pt0r
    De teszem azt, nem nehéz random szöveget írattatni manapság egy játékban. :)
  • r4pt0r
    Pedig biztos hogy ott van, tudom mert elsőnek ott hagytam. Aztán oda mentem a piramoshoz és akkor jöttem rá hogy nem hoztam semmit ami ki tudja nyitni a piramist, pedig tudtam hogy ott van a barlangban. Aztán neten elolvastam, és vissza is mentem érte, ott volt a runemasternél ahol hagytam. :)
  • Dzsini
    Hacsak nem írja át a tekercseken/fejelen is a szövegeket, akkor a kígyós bot mindig ugyanott kell, hogy legyen - hiszen egyértelműen utalnak rá, hogy hol lehet meglelni a rég elveszett tárgyat.
  • r4pt0r
    Nálam is a runemaster mögött volt a snakestaff, a legtöbb dolgot random dobálja szét a játék mindig. Van egy pár fix, gondolom az epic gearek, de a többi véletlen ha minden igaz.
  • SaGa Jr
    A víz templomát már korábban írtam hol találod meg. A sewer fölötti területen. A sewer-ből jutsz fel oda, méghozzá a déli részen lévő kijáraton. Az egy elzárt részre visz ahol a templom van.

A piramis csak akkor szükséges, ha mind az 5 elemre ráhajtasz. Ugyanis a piramisból elérhető sivatagban lesz 2 power gem és magában a piramisban 1. Az utolsó az ötödik elemhez meg a főellenfél legyőzésekor lesz megkapható a kastély végén.

A piramisban az általad nehezményezett dolog (pálca és félhold penge) megoldása mellékelve van, mert mindkét fali fülkében a tárgyak mellett ott volt 1-1 levélke világos instrukciókkal. Minden információt megadtak, hogy tudjad, melyik tárgyat hová kell vinned (ki volt az adományozójuk és mit kell tudni róla). Az egyiket abba a szobába tedd rá a szarkofágra ahol csak egy szarkofág van (erre egyértelmű a leírás a levélben), míg a másik tárgyat egy másik itteni szobába kell elhelyezni, ahol adott számú szarkofág van. Utána megnyílik a továbbvezető út, ahol majd taposó kapcsolókat kell lesúlyozni hogy bejuss a nagy szarkofághoz illetve onnan simán kisétálj majd a korában lezárt ajtón keresztül.

A vízzel körülvett hely egy shrine, nem egy kastély. Bejutás módját már tudod, hiszen jártál azon a részén a temetőnek ahol ennek nyitját megtudtad (ez volt az a hely ahol 3 rácsos ajtó mögött van 3 teleport amikbe bedobálsz tárgyakat hogy kinyíljon a 4. rácsos ajtó ami egy elzárt részre visz és ahol egy növény kivágása után eljutsz z infóforráshoz ami egy kőfej).

Ha nincs meg 16 power gem-ed mielőtt bemennél a piramisba, akkor biztosan kihagytál valahol a már bejárt területeken egyet-kettőt. A crystal mines-ból elhoztad az ott lévőket?

A snake staff nálam nem ott volt egyszer sem (nem a runemaster trial-os ajtó mögött), hanem a mine key-es ajtó mögött. A runemaster-es feladvány ajtaja mögött az egyik páncél szett egy darabját találtam mindig.

A mocsárba való bejutás igen könnyű, eltéveszteni nagyon nehéz, már ha körülnézel. Egy nagy fa kapu, ami előtt ott van a jól látható taposó kapcsoló. Ráadásul van ott egy rácsos ajtó is aminek nyitja a szökőkútnál van. Már messziről látszik mindkettő.

A varázslatok tudhatóak varázsló nélkül is, mert találod róluk a tekercseket amiket megnézhetsz. Pont ahogy a receptúrákat tartalmazóakat.
  • Federation
    Kristály bánya és a Piramis nem szükséges feltétel. A temetőben meglesz a kastélyba való bejutáshoz lévő maradék négy kő. A szigeten lévő templom viszont fontos, mert ott állítod össze a víz esszenciát.

A játéknak két befejezése van. Ha a bővebbet és teljesebb befejezést szeretnéd megcsinálni, akkor mindent fel kell fedezned, tehát nem maradhat ki a Piramis és más sem. Ha viszont ezt nem akarod, akkor nyugodtan ki lehet hagyni.

A szigetre amin a templom van, pedig úgy tudsz átjutni, hogy odamész ahhoz a fejhez ami ennyit mond: ...
    Ez ott van a Piramis közelében, és ha odaállsz és hátad mögött van a fej, akkor a leomlott hidat látod és a szigeten lévő templomot. Itt várni kell (Rest) vagyis pihenni egészen addig amíg nem lesz éjfél, esetleg későbbi időpont. Aztán meg fogod látni mi történik, de mivel spoiler, ezért leírom minek kell történnie.

A hídon egy kis mágikus út keletkezik és átmegy rajta a kis zöld gnóm szerű lény, leprechaun és utána már Te is tudod használni. Ez a teremtmény elég sokszor feltűnik a játék során, szerintem már biztos legalább kétszer összefutottál vele. Megölni nem is tudtad, mert a csata végén elteleportál.

Sajnos ezek megint nem egyértelmű dolgok, de ha szeretnéd a játékot hamarabb befejezni, akkor így legalább már ezt is tudod.
  • sárkánylovag
    Mi mi mi ?:) Nem kell a Piramiss ? Helyén van a föld túz és levegő esszencia. De akkor hol van a víz temploma mert még nem is láttam.
    Power gemem lenne épp hozzá. Azt gondoltam a piramisban lesz a 4. Igaz a vízzel körülvett kastélyba sem tudtam még sehogy bejutni.
    Reménykedtem hogy az a taposó kapcsoló a víz alatt de neeeem...
    Amúgy nem feltétlenól kell videóval jutalmazni de a jutalmazási rendszer igenis fontos. Annó Diabló 1 ben bementél a boltba és alig vártad milyen új cuccok vannak, Hú +5 erő de 2vel kevesebb ügyességet ad és még életpont is kevesebb és ott filóztál percekig megéri e.
    Itt megcsinálok egy nehéz fejtörőt és kapok egy olyan cuccot ami vagy nem használható vagy 40 üt nekem meg a kezembe levő nagybárd 87 et... aztán csak húzom az orrom na ezééért...
  • Federation
    A fő gond azzal van, hogy ez a játék egy több mint, 20 évvel ezelőtti játékmenetet reprezentál a mai kornak. Akiknek annak idején volt szerencséjük ezekhez (Dungeon Master, Eye of the Beholder, Lands of Lore stb.) azok már idősek és nem csodálkoznak rá, hogy ez ilyen volt akkor és most is az. Sajnos az utóbbi évek játékai nem ehhez fogható menettel rendelkeznek. Elég csak a Duke Nukem Forever című FPS játékra gondolni. Az sem a mai trendeknek megfelelő játékmenetet nyújtott, mégis élvezte az, aki a régi FPS játékokon nőtt fel, mert azt kapta meg benne, amiért megszerette annak idején a műfajt. Ami akkoriban, titkos kapcsolók megtalálása, kulcskeresés és a továbbjutáson való agyaláson volt.

Most meg moziszerű játékok vannak, mindent a látványnak rendelnek alá és fogják végig a kezét a játékosnak. Megmutatja neked a játék merre menj, bár az is igaz a pálya is csőszerű, hogy véletlenül se lehessen elkavarodni és minden a szájba van rágva, az élmény majdhogynem egyenlő a látvánnyal és az effektekkel, ami ideig óráig benne marad a játékosban, de évekig biztos nem. A régi játékok pont az ellenkezőjét nyújtották. És azért maradt meg annyi emlék, mert nagyon sokszor újra és újra meg kellett csinálni bizonyos részeket és ez végleg rögzült.

A másik dolog pedig az, hogy tonnaszámra jönnek ki a játékok. Egyszerűen időhiányban szenved aki ezen a pályán akar lépést tartani. A Grimrock pedig nem az a fajta játék, ahol rohanni kell. Időt és figyelmet kell rá szánni és türelmesnek lenni. Nehéz ezt összeegyeztetni azzal, ami jelenleg ebben az iparágban folyik. Ez egy múltidéző alkotás, aminek muszáj időt adni és muszáj használni hozzá az eszünket.

Ez utóbbi elem is kihaló félben van. A játékosok nem szeretnek megakadni, elakadni és nincs már türelmük órákat annak szentelni, hogy a megoldáson agyaljanak. Haladni akarnak és eredményeket elérni, felmutatni és megosztani azt másokkal. Ha ez nincs frusztráltak lesznek és elidegenednek a játéktól.

• Dzsini
    A piramis teljesen opcionális. Ha a többi helyről összeszeded az összes power gemet, akkor nem kell bemenned, bejuthatsz a kastélyba nélküle.
    Varázsló nélkül is tudhatod a varázslatokat, hiszen a leírás tekercseket megtaláltad, olvashattad, és egy villámot, tűzgolyót fel lehet ismerni, a botot pedig bárki használhatja.
    A mocsárba be is lehet úszni (én úgy jutottam be, és a "bejáraton" jöttem ki először).

Idáig egyetlen segítséget, videót, leírást, semmit nem kellett megnéznem. Gondolkodni igen, próbálgatni egyszer (temető bejárat).
    Az oktatórész pedig az elején a tengerpart - ott kézen fogva vezet végig az első feladatokon, hogy értsd meg a játék logikáját (tárgyakkal, emberekkel lenyomható kapcsolók, kulcsok, kitalálós feladatok). Az első boss után engedi el a kezed, onnantól szabad a gazda.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2014.10.30. 17:09:36
  • sárkánylovag
    Én nem nagyon értem hogy miért csak én írom le itt hogy nehezek a feladatok mindenki más csak örül.
    Egy dologtól mindig kivert a víz RPG be. legyen bármilyen erős logikai feladat is de ami ne legyen:
    Egyik az ablak amibe ha beraksz valamit és kinyílik az ajtó mert aztán ott bármi lehet, a másik a kulcs és kapcsoló nélküli ajtó, amin tudod hogy be kell jutnod de semmi módja.
    Márpedig ebből itt van bőven.
    Már hogy lenne a rúnamester trial opcionális ? Hisz amögött volt a tárgy amivel bejutottam a piramisba. Ez meg megint olyan dolog hogy ha valaki nem indít varázslót nem is tudhatja a varázslatokat nem várható el tőle tehát már karakter generáláskor eldőlt bejutsz e a piramisba.
    De pl ilyen a mocsárba való bejutás is a folyó mellett, ha nem veszed észre azt a mellékes helyen lévő taposókapcsolót a játék számodra véget ért. Nonszensz... A piramisban tetszett az a nagyon komoly logikai feladat, az is a might magic legacy belső fejtörőit idézte...
    De az már nem hogy a varázspálcát meg azt a pizzaszelő szerűséget hova kellett rakni, illogikus...
    Se hang, se hely ahova berakhatod. Úgyhogy marad számomra továbbra is az indokolatlanul nehéz kategória és maradnak a videó végigjátszások vezérfonalnak ráadásul oroszul :)
    Amúgy gamestar ennyit ír róla:
    Pró: Alsó hangon is 20 óra Külső helyszínek Okos fejtörők
    Kontra: Oktatórész hiánya Időnként frusztráló
    és 82 %- ot kapott.

SzVSZ minden adott a játékban a 90% ra csak engedni kellett volna a játékosokat hogy jobban tudjanak örülni a frusztráció helyett.

Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2014.10.30. 17:02:19
  • Renegade
    mondjuk érdekes, hogy népszerű a dungeo crawling műfaj, mert a koncepció ezer sebből vérzik szerepjátékos szemszögből. egy DM sem küldené le a csapatát egy giga dungeonbe, ahol pap nélkül éhen halnának 2 nap után, de a 10. napra garantáltan becsavarodnának a törpe kivételével. :) Arról ne is beszéljünk, hogy belép az első szintű parti T napon, majd a T+10.-en széttápolva 15. szintűként kislatyognak. :)

Persze én is szerettem, a frász jött rám mikor eljutottam a Beholderig az EOB-ban, persze már akkor piszkálta a csőrömet a "nem reális fantasy helyzet" :) Viszont ebből a műfajból nőtte ki magát a CRPG is. Szóval tuti nagy a nosztalgia faktor egy-egy ilyen játéknál. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a népszerű kalandok, mint pl The Tomb of Horrors előtt is tiszteleg a műfaj.

Mondjuk én összesen egy kvázi reális crpg-ről tudok, az meg a Realms of Arkania trilógia, amiből sikerült egy játszhatatlan remake-et csinálni :(
  • Dzsini
    Azt kipróbáltam az első részben, elég kegyetlen móka volt, nem játszottam vele végig.

Ezer olyan titok, apróság lehet még a játékban, amit az első pár hét alatt még senki nem vett észre. Az első csapatom, pár mókát belekevertem: ember lovag (nehézvért, nehézfegyver - talpig meteorban a meteorkalapáccsal elég hatékony), rovar rogue (két kard, hátbaszúrás, könnyű vért - ő hal meg a legtöbbször, kevés az életpontja), patkány alkimista (lő- és tűzfegyverekkel), gyík varázsló (levegő és földmágus)
  • SaGa Jr
    A csapat összeállításában lévő variációs lehetőségek elég komoly extra játékélményt tudnak magukban rejteni. Mindenkinek más képességei, extrái vannak amikkel segítheti a csapatot és az újdonság erejével hatva, alaposan átformálhatja az új játék során végzett cselekedeteket (ha már a titkok ismerete miatti varázs megfakult, a csapat még tartogat érdekességeket).

Kíváncsi vagyok, hogy vajon itt is akad vagy sem magányos játékos felállás, mint az első részben ahol egy bizonyos nevű karaktert generálva egyetlen karakterrel is lehetett játszani (a levelek írójával akinek nyomán járt a játékos).
  • Dzsini
    Nem árulom még el, csak ha majd végigjátszottam, és még mindig úgy marad.

Eddig sem olvastam el egy spoilert se, ezután se áll szándékomban, biztos van már egy csomó leírás meg wiki meg mittudoménmi, én is ki tudnám keresni a megoldásokat, de nem akarom. Aranykulcsos lerakatot már találtam, tudom :) Azért írtam, hogy nincs elég kulcs. Próbálok bekukucskálni, és a látottak alapján elgondolkodni, hogy merjek-e elhasználni egy kulcsot rá (itt is látszik az átgondoltság a játék készítésénél: a legtöbb esetben átlátszó fal mögött van a megszerezhető tárgy, vagy rácsos ajtó van, hogy be lehessen nézni - nem úgy, mint a ládáknál, amiből csomót meg kellett hagynom későbbiekre, mert sokáig álkulcs-hiányom volt, most van tartalék).
    Nem használom a mentés-visszatöltés "varázslatot" ilyen esetekben sem (csak ha elpusztul az egész csapat - menekültem már vissza kristályhoz 1 utolsó élő és agyonsérült élő szereplővel), mert nekem így teljes az élmény (a klasszikus Dungeon Masterekben külön móka volt, hogy a hulla valóban hulla volt - lezuhant a földre minden cucca, és egy "XY csontváza" tárgy. Ezt kellett a túlélőnek elvinnie a feltámasztási ponthoz, és a neik kellett cipelni addig a felszerelést is - vagy otthagyni, és visszamenni érte) Használtam el kulcsot olyasmire, ami utólag kiderült, hogy jóval gyengébb, mint a már meglevő felszerelés, de ez van.. Majd egy második, harmadik végigjátszás lesz az, amikor megpróbálom a 100% titkokat megtalálni, és mindent, mindenhol megfejteni. Biztos vagyok benne, hogy maradt így is bőségesen felfedeznivaló (kezdve azzal, hogy legalább egy farmert viszek következőre, ennyi felesleges kajával biztos jó móka lesz :D )
  • SaGa Jr
    Mi a kérdőjeles helyed? Hátha tudok segíteni.

Arany kulcsokból kevesebb van, mint amennyi ajtóhoz kellenének, viszont ezek mögött az ajtók mögött mindig valami spéci tárgy lapul aminek hasznossága a csapattól függ. Vagy ugye van két lerakat is ahol kis táblácskák hirdetik mi található benn (nem konkrétumként csak hogy például paladin cuccok vagy épp acél dolgok). Itt a dolog nyitja, hogy a játékos maga döntheti el, megéri neki kinyitni az ajtót és feláldozni ezért egy gold key-t vagy sem.
    A játék végén szerválható egy spéci kulcs, a master key. Na ezzel minden gold key ajtó, sőt minden kulcsos ajtó a játékban nyitható és nem mellesleg a második befejezéshez is ennek van köze.
  • Dzsini
    Most néztem csak be a topicba - úgy vélem a hétvégén be fogom fejezni az első végigjátszást, és a feladatok nagy részével végeztem (most indultam be a kastélyba plusz 3 power gemmel, szerencsére az elolvasott hozzászólásokban erről a részről nem volt szó, az, hogy a sárkánnyal és talán a mágussal lesz egy hirig, elég valószínű volt).

A Grimrock első része egy tisztelgésnek készült az ős-klasszikus, a Dungeon Master irányába, és annak a stílusát nagyon sok ponton lemásolta, kicsit újragondolta. Az is tele volt feladványokkal, tennivalókkal, titkokkal, opcionális részekkel. Jól sikerült.
    A második rész a nyitottságával, a több körzettel pedig a Dungeon Master II-re hajaz, számomra nagyon sok apróság visszaköszönt abból is. (megjegyzem ott volt bolt, boltos és pénz is :) )
    A feladatok számomra - a DM, a DMII és a Chaos Strikes Back nagy kedvenceim voltak - egyszerűek, túl sok gondolkodást nem igénylőek voltak (az over-undert például imádtam, az egy zseniális ötlet volt, a four plagues viszont nagyon későn esett le, addigra a világot bejártam). Főleg így, hogy van automap (igen, játszhattam volna anélkül, de ennyire már lusta és öreg vagyok, a térképre jegyzetelés nagy áldás), így csak egy füzetke volt a gép mellett, ahova feljegyeztem, ha valahol ott maradt egy üzenet, amit nem tudtam hova tenni, vagy egy ajtó, ami egyelőre nem nyílt ki (vagy egy patkánykirály, aki agyonütött, mert kicsit túl gyengén néztem be hozzá), és van egy lépésrajz a kulcsszavakkal.
    A temető kinyitása volt valóban az egyetlen, ahol a szöveg alapján több próbálkozás is volt, mire kinyílt a kapu, mert picit másképp gondolkodtam a szövegek alapján.
    Eljutottam odáig, hogy a kastélyba belépve egy kérdőjelem van a térképen, nincs bejáratlan, felfedezetlen terület - lehet, hogy van olyan titok, ami kimaradt egy kósza kapcsoló miatt, de a parti 14-15. szintű, 30 órához közelítek játékidőben, bőségesen sokat barangoltam, és mentem el újra meg újra egy-egy részhez, hogy háta észreveszek még valamit.
    Szerintem a játék nagyon jól felépített, nem hajszol bele felesleges dolgokba (mindig vissza lehet fordulni ha túl kemény egy terület), nem korlátoz nagyon le (bőséges a kaja, így nem kell amiatt aggódni, vissza lehet járni, így lehet lerakatokat készíteni - az első shrine-ban ott áll kb. 4 láda csurig farkassonkával, rengeteg fegyverrel, páncéllal, stb.), és normálisan díjazza a kitartást, nem lehet elakadni véglegesen valami miatt - persze biztos nem nyit ki az ember mindent az első végigjátszásra (láthatóan több aranykulcsos helyszín van, mint aranykulcs), de nagy boldogságot jelentett, mikor az utolsó meteorpáncél darabot felpattintottam a lovagomra, és az egész felizzott :)

A megcélzott közönség elsősorban a középkorú korosztály volt, azok közül is azok, akik anno játszottak a régi, hasonló játékokkal.

Így van, és a "középkorú korosztály" rettentően élvezi, mert marha jól összerakott játék, néhány nagyon jó ötlettel, újdonsággal, lehetőséggel, mégis a régi szokások tiszteletben tartásával.
  • SaGa Jr
    Van egy olyan érzésem, hogy nem ugyanazt értjük illogikus alatt.
    A csapdák (alig van belőlük) és fejtörők mind különbözőek, ahogy annak lennie kell. Értelmetlen lenne és az lenne illogikus, ha mind egyazon kaptafára készült volna. Pont az a logikus, hogy semmi nincs egy helyen, nehéz megközelíteni (nem megoldható közvetlen módon a bejutás akárhová), nem tolja az arcodba a program.
    A csapdák bár nem halálosak alapjáraton (még a tüskék sem azok), azért ha sokat bénázol, nem nézel körül akkor ráfázhatsz. Te sem építenél máshogy útvesztőt ha nem akarod, hogy akárki lazán grasszáljon benne keresztül-kasul. Pláne, mivel az egész játék egy teszt a csapatod felé, hogy bizonyítsanak, ami semmit nem érne ha könnyedén teljesíthető lenne.

Ha még nem vitted végig a játékot, akkor mire alapozod a 40%-ot? Melyek voltak az illogikus 40% feladványai amik ennyire megakasztottak?

Nincs mindenre helyben megoldás és ez jó, noha az esetek túlnyomó többségében helyben megoldhatóak a csapdák és kinyithatóak a zárt ajtók. Ahhoz, hogy mindent megoldj és meglelj, járj be minden szabadon bejárható területet. Utána visszatérhetsz a már bejárt helyekre ahová addig nem jutottál be és végignézheted mit hagytál ki, illetve felhasználhatod a megszerzett leírásokat a korábban elzárt területek megközelítésére. Ez egy régi játékszemlélet egyik alapköve, ami itt visszaköszön.

Arról nem a fejlesztők tehetnek, hogy az elmúlt másfél évtizedben teljesen hiányoztak a játékokból a problémamegoldást kívánó elemek és mindent a játékos feneke alá toltak. Itt vagy magad jössz rá a megoldásra, elgondolkodva a lehetőségeken vagy pedig bejárod alaposan a játék térségeit, lemászol minden lyukba, végigúszod a vizeket, felszedsz minden papírost és elolvasod azokat. Itt bizony gyakorta a megoldást a hely alapos tanulmányozása adhatja illetve az angol nyelven történő megnevezése egyes dolgoknak, mert úgy azonnal leesik mire is kéne figyelned.

Az említett vas ajtó, meg az above, below (over/under) leírás.Nos ez is pofonegyszerű amennyiben ott körülnéztél. Az odavezető úton van egy hidacska ami alatt (below) és azon (above) is lehet közlekedni (igen, ehhez az is kell, hogy lemenj a híd alá, körülnézz és megértsd, ott alatta vagy valaminek). Amíg ezt nem nézted meg és nem találtad meg a leírást, addig valóban esélytelen, hogy megleld a megoldást. Ezért is van ott a leírás kicsit arrébb, de ugyanazon a területen. Elolvasod a leírást és világos lesz hová is szól a dolog és miként kell megoldani. A nyitáshoz tehát átmész alul meg felül a megadott sorrendben, majd ezt ismétled (all over again) és nyitva is van az a fránya ajtó. Ahol nem egyértelmű a megoldás, sőt a helyszínen nem is leled meg a nyitját, ott ad a játék neked megoldási kulcsot, legfeljebb nem helyben leled meg azt (például a temető nagykapujának nyitja egy jó példa erre, mert a nyitási "kód" az archívumban van).

A piramis kinyitása pofonegyszerű. Ott a bejáratnál a hint (van kulcs, de elveszett tehát nem itt van ezen a területen ahol éppen dekkolsz), és amint bandukolsz a szigeten belefutsz a "kulcsba" is amiről ordít, hogy hova való (épp csak nincs odaírva mellé hogy figyelj pupák ez lesz a piramis kapujának nyitója). Ráadásul a bejárat környéke is tele van szórva olyan szobrokkal, amik segítenek neked és rávezetnek mit is kell keresned (valami kígyós dolgot, ebből kemény kettő van a játékban).

Milyen arcmágus trial-ra gondolsz? Arra, ahol van 9 kapcsoló, szemben 1 zárt rácsos ajtó és mögötte röpköd valami varázslat? Az runemaster trial. :)
    Egyrészt az opcionális dolog, másrészt csak másold le a látott varázslatot, mint ha te akarnád azt létrehozni egy mágiahasználóddal. Tegyél azokra a lapokra súlyt ami a varázslathoz tartozik. Aztán váltás jön a varázslatban és leköveted azt is és jön egy harmadik varázslat aminek lekövetése után nyílik az ajtó.
    Nem véletlenül van pont 9 kapcsoló olyan elrendezésben ahogy az a varázslóidnál is szerepel (mert csak nekik van hozzáférésük a rúnákhoz, így ez is egy jókora hint, ami segít a helyzet megoldásában). Ennél csak az lenne egyértelműbb, ha még a jeleket is rákarcolták volna, de akkor meg mi lett volna benne a trial? Így is a Runemaster első 4 betűje rávezet mi alapján kell gondolkodnod.

Amiket leírtál az RPG szempontból az egyszerű játékra készülő játékos esete, aki találkozik egy olyan feladattal ahol nem kap részletes térképet, mellékelt megoldási kulcsot a problémákhoz és a saját megfigyeléseire alapozva kell az így szerzett információkat felhasználnia. Ha hibás kérdéseket tesz fel a DM-nek akkor olyan választ kap ami nem viszi előre, ha nem néz körül, nem próbálja végiggondolni a lehetőségeket amiket a helyszín nyújt akkor nem jut megoldásra és persze a DM lesz a hibás mert nem a megszokott mainstream kalandot adta, hanem gondolkodni valókkal dobja fel a hack & slash jellegű általános játékmenetet. Magyarán nem letudható a dolog egy próbával, hanem kijátszatja vele a DM a helyzetet. Mint mikor valaki bejelenti, hogy ő most rejtett dolgokat keres és a DM megkéri, hogy mondja el, merre vizsgálódik (falat/szekrényt/padlót és így tovább) és pontosan mit is keres (pénzt/kapcsolót/drágakövet/csapdát/mérget) ahelyett, hogy dobatna egy próbát és átnyújtaná tálcán a dolgot.

Vezérfonal van. Kezdetben a nézzünk körül és maradjunk életben, próbáljunk elhúzni innen. Ebben nem különbözik az első résztől. Ezt követően a tényleges vonalat megkapod az első shrine-nál ahol világosan elmondja neked a 3 fej, hogy mire valók a power gem-ek, és hogy ezek fontosak, gyűjtögessed csak mert kelleni fognak a 4 elem összerakásához (a tűznél már leeshet, hogy itt bizony 4 elem biztosan lesz). Ahogy pedig haladsz előre, szépen jutsz egyre több tárgy birtokába amikkel majd az utolsó zárt területre, a kastélyba juthatsz be, ami a végső célja utazásodnak. Amint eljutottál a kastélyig az ott lévő 4 szobor és az előttük lévő 4 állvány elég beszédes, főleg a jelekkel rajtuk, így bizony legkésőbb itt kiderül mire is valók azok az esszenciák amiket a shrine-okban összerakhatsz. Plusz előre vetíti mennyi is fog kelleni power gem-ekből.

Ez a játék szerintem nem pályázhat a legnehezebb RPG címre. Még igazából RPG-nek sem mondható a játék, inkább egy fantasy köntösbe öltöztetett logikai játék ez vagy harci elemekkel kombinált kijutós játék (erről szól a az egyik befejezés is). Nincsenek NPC-k, nincsenek jellemek, nincsen diskurzus, nem kell szerepekbe beleélnie magát a játékosnak.

Az biztos, hogy ez a játék nem lesz az átlagos játékosok kedvence vagy azoké akik a gyors és rövid játékokat kedvelik, amik kicsit szórakoztatnak és nem igényelnek egy fárasztó nap után újabb agytornát. Ez nem baj és nem is volt célja mindenki ízlését kielégíteni a fejlesztőknek. Kimondottan rétegjátékot alkottak, egy kibővített első részt, tisztelgést a régi, ihletadó játékok sokasága előtt. A megcélzott közönség elsősorban a középkorú korosztály volt, azok közül is azok, akik anno játszottak a régi, hasonló játékokkal.
    Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2014.10.30. 09:30:00
  • sárkánylovag
    Jó lájkolhatjátok egymást nem zavar, de nem von le a dologból a játék feladatainak 40 % ILLOGIKUS.
    És nem csak a mellékszálon. Első probléma hogy a játék teljesen feleslegesen frusztrálja a játékost mert nem tudod hogy az otthagyott bezárt ajtók nem a főszálhoz tartoznak e. Már egyből a játék elején mutogatják a piramist aminek a zártsága ahogy mész előre a sztoriban egyre jobban zavar. Nem csak arról van szó hogy egy power gemként világító valamit látsz a vízbe és eszedbe sem jut hogy onnan messze messze egy csapdába keress egy rejtett kapcsolót hanem a főszál is érezhetetlen.
    Sok vas ajtó van aki csak ott áll zártan mindenféle magyarázat nélkül és az bizony a főszál. Aztán van aki talál egy scrollt amiben annyi van hogy above above... jézus és akkor most tudnom kellene ? még a videóról se értettem miért ez a megoldás.
    Vagy az említett piramis kinyitása az arcmágus triál... Egy ajtó és semmi magyarázat csak taposókapcsolók
    Nézegettem a fórumokat a megoldását tudták mi a megoldás, de hogy miért az arra csak pislogtak, valahol megtaláltam azt a grafikus megjelenítést oldalra elforgatva abból értettem meg miért, de ez csak olyan szintű hogy mire gondolt a költő irodalom órán és bármi mást pont ennyire bele lehetne magyarázni, ennyi erővel az andoridos pin kódom is lehetett volna a megoldás.
    Szóval RPG szempontjából az egész olyan mint egy gőgös DM (KM) aki nem hajladó segíteni a mesélt csapatának akkor sem ha másfelé indulnak el. Nincs olyan vezérfonal amibe kapaszkodhatsz akár NPC akár más vonalon , ez a pár rébuszokban beszélő arc nagyon kevés.
    Ezt segítség nélkül magyarországon a 18 alatti kategóriából 1 a fölöttiből 100 se fogja végig vinni. Így lőttek annak hogy a küldilemezt el tudják majd passzolni. Might & Magic 10 is ebbe bukott bele, ez is ebbe fog. Lesz egy nagyon szűk harcore réteg aki a mennyekig emeli de széleskörben csak arra jó hogy megmutassák Övék a legnehezebb RPG.
  • SaGa Jr
    sirdond:
    Tökéletesen egyetértek.

sárkánylovag:
    Szerintem nagyon távol állnak ezek az apró logiai játékok és szövegértelmezési feladványok a mocskosul nehéz kategóriától. Mi a nehéz bennük? A tényleges történet előremozdításához (tehát a power gem gyűjtögetéshez) elemi iskolás szintű feladatokat kell megoldani csupán. Megfigyelsz, értelmezed a szöveget amit mellékelnek és menni fog. Legrosszabb esetben próba szerencse alapon rájössz a dologra.

Aki rámegy a secret plecsni megszerzésére annak kell egy nagyon picit többet gondolkodnia, de semmi bonyolult nincs a játékban.

Milyen szabályrendszert kéne elmagyarázni? A játék szabályrendszere faék egyszerűségű. Statokból származnak a tulajdonságok, jobb klikk-el támadsz és ennyi. Van még a mozgás és egy-két apróság azt ki is merült a rendszer.

A logikai feladványoknak meg mindegyiknek saját megoldási rendszere van, nincs egységes séma ami tönkretenné a dolgot. Amennyiben bejárod az egész játék területét, még a legfaramucibb secret részekre való bejutáshoz is megleled a megoldást és segítséget nyújt hozzá a játék. Kapcsolók meg nem változtatnak semmiféle logikán vagy megoldáson. Azért gondolhatod ezt, mert a megoldásnak része maga a kapcsoló csak te külön elemként tekintesz rá. De nem is jut eszembe olyan kapcsoló ami teljesen megváltoztatta volna bármely probléma megoldási menetét.
  • sirdond
    milyen szabályrendszer? szerintem egyáltalán nincs gond a feladatokkal. igazán jól megcsinálták a játékot, kellően komplikált,de nem az van,hogy túl van bonyolítva az egész olyan szintre,hogy az már zavaró lenne. pl azon a szöveges dolgon, amihez kapod a segítséget,miután összeszedted a szobrokat, legalább fél órát gondolkodtam,mire rájöttem (igaz másnapos vagyok és így nehezebben megy :D ). eddig az egyetlen,amit nem sikerült megfejtenem magamtól az a cemetery gate kinyitásához szükséges szekvencia volt. rég volt olyan játék,amit ennyire élveztem volna!
  • sárkánylovag
    Mocskosul nehezek ezek a feladatok. Nézegetem a videó végigjátszásokat , de még azok is kihagynak jócskán részeket.
    Felfoghatóak egy térbeli IQ tesztnek olyan 140 körül, csak az a baj sokszor hiába füstöl az agyad mert van valahol egy titkos kapcsoló és az egész logikáját teljesen megváltoztatja.. Nincs elmagyarázva a szabályrendszer rendesen ez a bajom az egésszel.

• SaGa Jr
    Sötétben is észlel az ellenfél. Teljes sötétet meg nem csinál a varázslat sem, mert akkor te sem látnál. Van két olyan hely ahol a sötétség jól jöhet a játékban, ott hasznát veheted, de szükség nincs rá, mert nélküle is megoldható a helyzet.

Gyógyítás és kajateremtés nincs varázslatból. Kajával meg úgy játssz ahogy javasoltam. Nem felzabálni mindent, csak akkor adni egy adag kaját a brancsnak mikor már lement a csík majdnem nullára, nem használni orrba-szájba a rest opciót (sőt, lényegében el lehet felejteni). Ekkor semmiképp nem fog elfogyni a kajád, sőt tömve leszel vele. A játék minden helyszíne tömve van kajával, számtalan láda és zsák tartalmaz csak kaját, azokat tessék elpakolni, szétosztani. Plusz erre már a játék kezdetén nem árt gondolni a csapat összeállításnál és a nagy zabás lényeket vagy hanyagold vagy pedig vedd fel nekik a megfelelő trait-et amivel kevésbé lesznek zabálógépek.

Tetris-en meg gondolkozz még egy kicsit. Mászkálj és próbálkozz, majd rájössz magad is annyira pofon egyszerű. Egyébként nem fontos az a hely ahová a tetris által bejutnál, nem tartalmaz a sztorihoz elengedhetetlen elemet (nincs ott power gem) így nem buksz semmit ha kihagyod.
  • sárkánylovag
    A csiga azt jelentette nekem hogy körbeforogtam mint a csiga minta :)
    Most hogy rohangálok a folyóba halért még mindig találok titkokat , skill pontot a tengernél , varázsbotot a víz alatt, hihetetlen mennyire részletes a játék , minden bokorban titok. Pl azt a Tetriszes kijelentésedet még most sem értem, meg van a hely megvan a scroll, elmondtad mit kell tenni, de hogy az istenbe lehet szigetekkel tetriszezni ? :O)
    Gyógyító meg kajateremtő varázslat nincs véletlenül a játékban ?
    Meg a teljes sötétség vari az mire jó nem lát az ellenség?

Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2014.10.24. 19:52:20
  • Fletley9
    A számkivetett easter egget megtaláltátok? hatalmas :D