160
Legend of Grimrock 2
  • SaGa Jr
    Ahogy a közelben lévő fejecske elmondta. Csiga módon. Magyarán lassan, nagyon lassan kell befelé haladni. Két lépés között várj néhány másodpercet és így haladj befelé, szépen araszolva. Kijárat meg kettő is lesz onnan, az egyik amin bemész, a másik ami a második terület ÉNY-i részére visz majd ki. :)

Van iránytű (a kastélyban lesz majd átkozott is belőle amire nagy nagy szükség lesz) és van timepeace nevezetű óra, ami ugyanolyan formájú tárgy. Elég ha benn van az inventory-ban és egy jobb klikk rá amivel megmondja az időt illetve pihenéskor ez hozza elő a kis nap és hold szimbólumokat amik 12-12 kis pöttyel egyetemben vándorolnak körbe.
  • sárkánylovag
    A crystal mineshez hogy lehet lejutni? Becsukódik az a ládzsás ajtó Nem tudom mi az a HUD de ott se voltam még. mert a teleportja nem aktív. Meg a Piramisba se tudom mi kell csak sejtem valami a temetőből.
    Lent a könyvtárba (archives) ha összeszedsz 4 szobrot ott kapsz egy pergament ami fordít vagy 6 szót ebből a fura nyelvből.
  • sirdond
    nem, még semmilyen szobrokkal nem találkoztam. csak láttam pár helyen a szöveget és érdekelt,hogy lesz e hozzá valami segítség, de így akkor most hagyom ezeket a feladványokat.
  • sárkánylovag
    Van egy nyelve a játéknak az egy tekercsen van és ilyen irányszavakat tartalmaz.
    Nem véletlenül kis szobrokat gyűjtögetsz ? (mert ott még nem kell tudnod).
  • sirdond
    amik vannak furcsa feliratok néhány dungeon-ben, jellemzően valamilyen feladvány előtt, azokhoz lesz clue, vagy kezdjem el magamtól dekódolni?
  • sirdond
    az is van :)
    és azt még korábban találtam.
    Utoljára szerkesztette: sirdond, 2014.10.24. 12:00:07
  • sárkánylovag
    Az nem iránytű ?
  • sirdond
    nekem van, ha jól rémlik a bog-ban találtam valahol.
  • sárkánylovag
    Nektek van órátok a játékban (pihenéskor nap hold) ?
    Nekem nincs, úgy kellett pontosan 6 órát várnia kriptában valamire hogy nem is volt órám.
    Továbbra is eltúlzottan nehéznek tartom a feladatokat de legalább a halfogás bejött, nem haltam éhen, de a progi is égetteti velünk rendesen.
  • sárkánylovag
    Igen azért azt ne felejtsük el hogy ez saját motor volt , első részt 4 en írták !!! nem megvettek egy valve vagy hasonlót hanem megtanulták a 3D motort elsőnél még csak tanulták most ért be
    A hasonló kategóriás Might & Magic X. milyen durva akadásokat produkált. vagy hogy a Wasteland 2 sem mert saját motrot bevállalni.
    Direct X 9 óta a Microsoft kivette a a Mash loadert a directx ekből ezzel nagyjából is halálra ítélte a kis garázs projekteket.
    Kell 2-4 év mire egy programozó csapat összeérik és felnő a feladathoz.
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2014.10.23. 18:41:51
  • sirdond
    tegnap kezdtem el a játékot,durván 7 órát játszottam eddig,de nagyon jó! sokkal jobb,mint az első rész volt, nem gondoltam volna,hogy ennyire sikerül javítani a játékélményt az elsőhöz képest.
  • SaGa Jr
    Ezért kell mindenkinek a játék elején beválasztani az endurance-ot. Az 25%-al csökkenti a kajaigényt (lassabban éhezik meg a delikvens).
    Egyébként meg van kaja dögivel, de legalább is én még nem tudtam kifogyni belőle. Eléggé leapasztani már sikerült a kajamennyiséget, mert folyamatosan igyekeztem 80-100%-on tartani a jóllakottságukat, de ez nem fontos. Meg mindig találtam elszórva minden pályán felszedhető kaját.

A Warg-okból szinte mindig esik ki hús, teknősökből is, ahol meg teknős akad szinte mindig találni tojást is szétszórva. Sajt és gyümölcs is sok található, meg szétszórva nem kevés egyéb kaja (szalámi, kenyerek és egyéb kaják, gombák az erdőben - nem a vörös fekete, az alkimista alapanyag a gyógyító löttyökhöz) van a játékban. Plusz ha kifogynál, akkor írtam már, hogy irány a víz és tessék elkapni a halakat (klikkelj rájuk) mikor pont előtted vannak a képernyőn. A folyó tele van velük, lehet begyűjteni őket. Plusz akad majd még más víz alatti hely is ahol beléjük futhatsz és elkapdoshatod őket.

A csapatodnak meg nem kell maximumra tömött állapotban leledzenie. Elég ha akkor kajálnak mikor ezt jelzik és akkor is elég nekik egy adag kaja. Plusz a gyógyulás elsődleges forrása ne az alvás legyen, mert úgy gyorsan megéheznek a népek. Amennyiben nem kapcsoltad be az egyszer használatos kristály opciót úgy pár percenként lehet nyugodtan használni a pályákon található nagy kék kristályokat erre a célra.

Extraként pedig található a játékban olyan nyaklánc, amit viselve a hordozója nem problémázik ha éhes és nem is terhelhető túl.

Bolt nem volt az első részben sem, ahogy a játék alapjául szolgáló elődökben sem.
    Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2014.10.23. 18:04:49
  • sárkánylovag
    Ti ellátmányt honnan a manóból szereztek ? Éhenhalnak az embereim lent a katakombákba...
    Eddig volt tengerpart duplakajás teknősökkel meg a nagy zöld gyógyító kristály
    De így a temetőben már se ehető ellenfél ( jó ezt megértem) se gyógyulós hely nincs, ezek az éjszakai élőholt támadások meg lemerítik csapatot. Nehéz a minotaurusz etetése:)
    Hiányzik a játékból egy bolt ahol a sok vacakot leadhatná az ember és kis kaja 'pósön' feltöltődne...
    Gondoltam kimegyek a tengerpartra de nem termelődnek újra a lények se... ÉHE ZEMM
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2014.10.23. 17:51:35
  • SaGa Jr
    A 3 teleport (már amik a kapcsolótól 3 irányban vannak) esetében egy turnus alatt kell beledobálni mind a 3 teleportba 1-1 tárgyat amíg nyitva a kapu. Ha nem sikerül azt észreveszed, mert a negyedik zárt kapu nem nyílik ki. Ekkor lehet menni összeszedni a cuccokat a földről amiket nem sikerült időben bedobni. Amikor meg ráállsz újra a kapcsolóra, akkor a csapatod mögött megjelenik a sikeresen bedobott cuccok mindegyike, mert visszateleportálja azokat hozzád a program. Magyarán tegyél mindenki kezébe hajító cuccot és szép sorban egymás után mind a 3 teleportba dobj be 1-1 tárgyat. Ennyi a dolog nyitja. Így kinyílik a kapu és mehetsz be a kőfejhez ami elmondja hogyan juss be a negyedik elem szentélyébe.

A vázás buli még egyszerűbb, szintén időzítést igényel. Mikor ráállsz a kapcsolóra, akkor vált a teleport. Eldobsz a teleport irányába egy hajítófegyvert, majd mikor odaért a teleporthoz gyorsan ráállsz a kapcsolóra és váltasz, így tudod irányítani a lövedék útját, hogy az majd szépen leamortizálja a láda/váza halmot. Ha tiszta az út a teleport előtt, tehát ott már nincs egy akadály sem, akkor oldalt meghúzod a kart, aminek hatására egy lövedék csapódik be a teleport előtti vacakba és ez zárja az egyik csapóajtót, így haladhatsz majd tovább. Tehát megnézed mit csinál a kapcsoló amikor ráállsz, megnézed mit befolyásol és ennek megfelelően időzítve cselekszel. Ha a hajítófegyvert nem tudod szemmel követni akkor lőj ki egy tűzlabdát és nézd hogyan halad és mi történik mikor eléri a teleportmezőt.

Nem egy erre alapuló nyitórendszer lesz még a játékban, szóval itt elsajátíthatod a használatát.

Csapóajtók és vermek esetében meg használd a játék korai szakaszában megtalált kötelet. Mire ide elérsz már 2 is van belőle. Ekkor sérülés nélkül lejuthatsz a kérdéses helyekre. Ebben a játékban pedig minden ilyen helyre le kell menni, mert mindig van ott is felfedezni való dolog.
  • sárkánylovag
    Szoba összedob SaGának egy HD digitalizálót. Valakinek nincs Pc Guruba ismerőse ? Juttassuk már be Őt oda teszternek nagyon megérdemelné :)

Amúgy rájöttem a 3 teleportba EGYSZERRE kell belelőni nem másik körben, így már nyílik a tüsi ajtó.
  • sirdond
    nem szoktál streamelni? mert, ha nem, akkor szerintem elkezdhetnéd :D
    valószínűleg lennék egy páran,akiket érdekelne.
  • sárkánylovag
    Jól összetörtem és lett egy zárnyitó készletem, nem nagy deal volt :)
  • sárkánylovag
    Igen eleinte én is ládákba halmoztam mindent, aminek sok értelme nincs, néha nehezéknek jó taposókapcsolóra, sok balta pajzs mind kuka.
    Csak a növényeket érdemes gyűteni és bárkivel felvenni a alkímiát hogy legalább élet meg mana potiont tudj csinálni.
    Nem nagyon értem a dobálósat a temetőbe, dobócsillagokat dobáltam bele a 3 időre nyíló teleportba de semmi nem történt.
    A sor lyuknál se nagyon, csak a vázák törtek össze, úgy látom le kell esnem a lyukakba hátha van ott valami...
  • SaGa Jr
    Bármit eldobálhatsz, és minden ott marad ahová letetted. Bármikor visszatérhetsz érte. De egyébként majd lehet találni kismillió ládát, meg zsákot amikbe lehet rámolni, így nem fogysz majd ki a helyből. Persze sok mindent valóban felesleges cipelni. Kulcsok, lock-pick, fáklya, kötél, sok kaja, italok, pár kő, hogy legyen mivel lesúlyozni bizonyos kapcsolókat meg dobálózni velük ahol kell. Ja és persze alkimista alapanyagok is legyenek a csapat alkimistájánál. Legjobb ha egy zsákba teszi ő ezeket. Így oda spawn-ol az adott lépésmennyiségenként általa generált plusz alapanyag is.

Ha kevés a kaja, akkor irány a víz. Ott lehet elég sok halat fogni, illetve ahogy halad előre az ember, úgy a régebbi területekre érkezhetnek új áldozatok (szörnyek) akikből lehet még kaját vagy egyéb dolgot szerezni.

Ha nem emberekből álló csapattal zúzol, akkor érdemes tudni, hogy bizonyos kaják nem csak kajaként funkcionálnak egyes fajoknál. Például a horned fruit a rovarokra erősítőleg hat. Az első három gyümölcs elfogyasztása után kap egy bónusz tulajdonság pontot valamelyik tulajdonságára. A következő pontot 4 újabb gyümölcs elfogyasztása után kapja, majd 5 újabb után megint egyet.
    Ugyanez a helyzet a ratling és sajt kapcsán vagy a teknőc tojás és gyíkember viszonylatában. A minotaurusznak elméletileg kéne kapnia nyers húsok fogyasztásáért erő bónuszt, de valamiért nem kap.
  • Fletley9
    kérdés: azok a dolgok amikre már nincs szükség (fegyver amit úgyse használunk, tekercs amiről már tudjuk a varázslatot) el lehet csak úgy dobálni ,hogy ne foglalja a helyet? vagy ha lepakoljuk egy adott négyzetre mindet ami nem kell az ott fog maradni? (mert később hátha mégis?)
  • SaGa Jr
    Magába a temetőbe simán átmész, csak annak belső részére kell a nagy kapun áthaladnod ami alapból zárva van.
    Az archives-ban találod meg a bejutáshoz szükséges instrukciókat.
    3 különböző levélben van leírva a dolog mikéntje (a lépések/irányok, hogy merre kell tologatni azt a jókora követ).
    Egész pontosan abban a teremben, ami tele van lépésre aktiválódó kapcsolókkal. Ott van két zárt ajtó is. Egy raktár meg maga az archive. Mindkettő mellett leírásra került az instrukció, milyen sorrendben melyik mezőre kell lépni ahhoz, hogy az adott ajtó kinyíljon. Maga a terem pedig a sewer-be nyíló lépcső szintjén van a romos terület harmadik alsó szintjén.

A sírok kifosztását már említettem, azok mindig tartalmaznak valamit.

A temetőhöz meg egy jó tanács. Halmozz fel dobófegyvereket/köveket, mert szükség lesz rájuk. Mást is el lehet ugyan dobni, de az csak 2 mezőt repül, neked viszont majd olyanok kellenek amik 3-ra szállnak. Erre dobófegyverek, kövek és nyílvesszők/számszeríjvesszők képesek csak.
  • sárkánylovag
    Hogy jutunk be a temetőbe? Valami tekercset emleget az archievementbe , szóval ne ezt írjátok hanem hogy hogy :)
    Jaj végre rájöttem hol használható az ásó tutira, hát a sírokon.
    Igaz nem mindig tárgyat dob :)
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2014.10.23. 09:33:23
  • SaGa Jr
    A gold key-ek bárhol felhasználhatóak ahová gold key kell. Mivel számuk erősen limitált és sokkal több gold key-es ajtó van mint amennyi gold key, így bizony neked kell döntened hol használod fel és miért az ilyen kulcsokat, amik mindig valami ritkább cucchoz adnak hozzáférést (ital, nem common öltözék, átlagnál erősebb vagy speciális fegyver, könyv és némelyik lerakatban akad még mellettük hétköznapi cucc is)...

damojian:
    Arra a szigetecskére (ami az air shrine-t rejti) a bejutást egy kőfej mondja el neked a cemetery-ben.

A kötél fontos dolog. Tartsa magánál egy karakter a kezében így ha egy lyukhoz érsz, jobb klikk rajta és lemászik sérülés nélkül a csapat ahelyett, hogy leesne és sérülne. Nem muszáj persze kézbe adni, tartható az inventory-ban is, csak akkor azt kell megnyitni és ott használni, majd leérkezés után bezárni az ablakot.

Teleport majd a cemetery-n belülről lesz aktiválható az ott található kulccsal, míg az utolsó majd a sewer feletti területről lesz bekapcsolható szintén egy ott fellelhető kulccsal.

Mi az a kígyóbűvölő szett? A piramisba bejutáshoz egy tárgyat kell elhozni a bog-ból egy ott használható, csak ott szükséges kulcs felhasználásával.
    Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2014.10.23. 09:22:51
  • sárkánylovag
    Aha most jutottam a cahce hoz én is el is pazaroltam egyből 2 arany kulcsot, ezek szerint a kulcsok csak ayagukban térnek el egymástól de bárhol felhasználható az ugyanolyan. Azok csak sima ruhák bent. Bár ha van egy kis eszem megnézem mind és nem pazarolom el egyből mert tekercset megnézve tudtam volna varázsolni tekercs nélkül is.
    A híd alatt egy ládában közel van egy aranykulcs ha érdekel...
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2014.10.23. 02:07:37
  • sárkánylovag
    Csak ne felejtsétek el míg megkérdezem majd :)
    SaGa Jr írt a teljes végigjátszásról
  • damojian
    Aha megvan :)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Sikerült rájönnöm a kazamatákban lévő holo-híd bekapcsolására, és a kulcs mivel megvolt bejutottam az Archivesbe, itt lesz a megoldás a cemetery kapujához, ezt egy buddhafejtől tudom :)

Utoljára szerkesztette: damojian, 2014.10.22. 20:44:47
  • damojian
    Sziasztok,

Elakadtam Sleet Islandnál, pontosabban nem tudok sehogy sem bejutni a középső szigetre, státuszom kb ott tart hogy 4 kő összeszedve megkreáltam belőle egy tűzgömböt, Forgotten rivernél ment az első buddha kezébe, utána összeraktam a zöld éterű gömböt azt is beraktam egy buddha kezébe...A the hubnál még csak a shipwreck és a Bog aktív, voltam cemeteryben és a kazamatákban, de egyszerűen nem találom a továbbjutás következő puzzle darabját.A cash -ben lehet a kígyóbűvölő szettjét kellett volna választanom ??? Ez mit takart volna, fontos a kötél vhol ? Van köze a piramisba jutáshoz ??? Hát így ennyi jut eszembe előre is köszönöm a helpet...

Üdv
  • SaGa Jr
    Ezt nem hinném, hogy így lenne, azaz kétlem, hogy teljesen véletlenszerűen generálódna a tartalom minden nyitáskor.
    Ráadásul a kérdéses helyen nem láda volt hanem egy kristály a földön (zöld színű) meg egy ruha szett egy darabja egy fali tartóban, így nem hinném, hogy a cucc egy visszatöltéstől megváltozna.

Ahogy olvasgatom a hivatalos fórumot, elég változatos hol és milyen ruhadarabot lehet találni, már ami nem fix (elég sok cucc, különösen a legerősebbek, mint mondjuk a meteor szett elemei, mindig ugyanott lesznek, ahogy az epic tárgyak is mint amilyen mondjuk Bane vagy a spéci neves kalapács). Ez a szurkáló csapda melletti szobában lévő esetben (amiről ugye most szó van), volt akinél szintén a varázsló satyekot jelentette, de volt akinek például egy crystal armor darab volt ott, megint másnak egy harmadik ruhacsomag egy darabja (mirror szett egy darabja). Ez szerintem akkor fixálódik mikor belépsz a területre először aztán a visszatöltögetés már nem változtat a dolgon. Hasonló eltérést tapasztaltam például a crystal mine egyik nehezen megközelíthető kiszögellésén található felszedhető cucc esetében, ami első végigjátszásomnál például egy lock-pick mellett a mirror armor szett sapkáját jelentette, most meg a crystal gatyó volt ott.

Ugyanígy valamikor ekkor (tehát a területre történő első belépéskor, ha csak nem a játék indításakor amit azért szintén nem zárnék ki teljesen) dőlhet el, hogy egy láda mimic lesz vagy normális láda. Első játékomban kiásott/megtalált ládák egy része most például mimic lett és így fel sem került a térképre mint megtalált láda, míg a korábbinál mimic-ként megjelent ládák némelyike helyére most fix láda került.
  • sárkánylovag
    Ja hogy a kincseket random adja? Ki is próbálom majd kétszer kinyitni a ládát.
  • SaGa Jr
    Nálam ott speciel az archmage hat volt benn. :)
  • sárkánylovag
    Egy Rouge csizma van bent csak azért írtam hogy prezentáljam a játék nehézségét : Old School Hardcore
  • SaGa Jr
    Itass speed potion-t a srácaiddal, úgy egy kicsit gyorsabban mozognak és gyorsabban harcolnak (ez itt nem téma de nem árt tudni). Emellett mégiscsak egy secret helyet nyit meg a kapcsoló (egy darab egyszer használatos kristály meg valami egyéb cucc van ott), ha arra hajtasz akkor vállald be a sérülést a csapatodnak a nyitáshoz. Nem ez az egyetlen ilyen hely, lesz még hasonló csapdás helyen, ami sokkal de sokkal nagyobb, hasonló rejtett kapcsoló ami egy titkos helyet nyit meg.

Az ethereal blade esetében rosszul emlékeztem, az a cemetery-ben lesz a föld alatti részen, nem a bog-ban. Ja és a penge csak az ilyen más módon sebezhetetlen dögöket tudja károsítani, minden más ellen hatástalan.
    Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2014.10.22. 15:05:17
  • sárkánylovag
    SaGa Jr írta: "az alsóhoz meg egy kapcsoló nyitja a bejáratot, amit a pengés csapda részen találsz meg (amit mivel végigjártál, csak a szemedet nem verte csak ki). "

Csak a realitás miatt egy futópengével ellátott területen kell végigrohanni lenyomva 3 gombot időre, amiben ha felérsz súrolja a hátad a penge, no ide rakott a játék egy TITKOS kapcsolót !!! amit nekem észre kellett volna vennem :)))))))))) ez nagyon kész...
  • SaGa Jr
    Olyanokból (zöld röpködő cuccok, de lesz más színűben is ne aggódj) lesz még nem kevés. Ellenszerük kettő is akad. Az egyik a dispel varázslat, a másik az ethereal dagger/blade. Csak ezekkel sebezhetőek. Utóbbi eszközt ha emlékezetem nem csal akkor a bog-ban lehetett felszedni (ide illik elmenni először, miután az ember eljutott a kastélyt is tartalmazó területre a folyóhoz, ez attól délre van, aztán jöhet a romos terület mert onnan szerválható be az archive-ból a cemetery nagykapuját nyitó leírás).

A kincs alatt nincs más textúra, így nem árulja el kilétét ilyen könnyen. Mázli nélkül csak a játékban található leírásokra és térképekre hagyatkozhatsz a meglelésükben (meg persze némely sír kiásása is eredményez elrejtett dolgokat).
    Számtalan térkép felszedhető amik jelölnek helyet (nem lesz nagy piros X a nagy térképen ettől, csupán a felszedett cetli lesz egy térkép némi támpontot adva a kincshez). Azok alapján, illetve leírások alapján rálelhetsz a kiásható dolgokra. például leírásból tudható hogy a bog-ban hol kell keresni elásott kincset, de ilyet találhattál már a második területen is, és azóta is még párat. Van ami tényleges kis kézzel skiccelt térkép ami egy látképet mutat, van ami stilizáltan egy területen lévő tárgyak elhelyezkedését mutatja és az alapján fedhető fel a kincs helye, a többség azonban leírás, mint például hogy a nagy szökőkút mellett öreg tölgytől napkelet felé menj x lépést majd fordulj y irányba és haladj tovább... avagy azon a helyen hol elbújni nem lehet a nap elől keresd meg az egyetlen fát majd onnan... netán két fáklya között félúton a kincset megleled és még sorolhatnám.
    Tehát a kincsek ezek alapján megtalálhatóak. Sőt van amit konkrétan táblával is jelez a program csak a táblára írt szöveget kell értelmezni (olykor szó szerint).

A meteoros dologhoz meg két segítséget kapsz, mindkettőt egy kőfej árulja el. A jobb és a bal szem. Ezek segítenek megtalálni a helyet. megsúgom a két fej nem egyazon területen található és a meteorit is másutt lesz mint a fejek. Felhasználni majd a crystal mine-ban lehet és nyerhető belőle egy meteor hammer nevezetű láncos fegyver (olyasmi mint a kalapácsvetők "kalapácsa", heavy fegyver, jó nagy pofonokat oszt és képes meteor storm-ot idézni ha aktiválja ezt a képességét az ember, amihez kell 1 pontnyi fire skill is a heavy 4 mellé).
  • sárkánylovag
    Egészen meghökkentem mert Sagától még személyes dolgot sose hallottam.
    Gyerekek engem nem szárnyaltok felül, tegnap este álomban már ilyen négyzet alakban járkáltam :O)
    Súlyos mi ? ;)
    Oroszul én is tanultam de nekem a Wizardry 6-7-8 volt a meghatározó. AD&D egyértelműen az alap .
    Csokonai művház Amiga találkozók, meg a Abonyi MAGUS tábor, aki volt jelentkezzen :)
    Aztán jött a TF HKK vonal.

Na szóval a Hamlet tengerparton a gem kihozása folyamán rászabadítottam a világra egy ilyen zöld falevél vagy méreg? lényt, amit nem lehet megölni sehogy, (legalábbis tűz villám kard ütőfegyver nulla). Azóta kint kószál én meg messziről kerülöm.
    A kőfej említette hogy látta a meteor leesését, nem lehet messze, akartam is kérdezni ezt az ásós dolgot, elején sokat áskálódtam de eddig nem találtam semmit, Risen 3 ba legalább odatettek egy két méteres piros X et a földre :O)))))) finom jelzésként.
    Konkrétan az a kérdés más textura van e a földön ha van alatta kincs?

• Renegade
    nem is igazi RPG őrült, akinek ne lenne a polcán egy Rubin kódex ;)

egyébként le a kalappal azok előtt akik összehozták, döbbenetes mennyi mindent belezsúfoltak (gyakorlatilag mindent)
  • lammaer
    Majd összerakjuk, nekem megvan a hajam hozzá és 10 év múlva a testalkat is összejön.

Kockás füzetem nekem is volt amibe rajzolgattam a C64 mellett görnyedve a Bard's Tale térképeket :)
  • SaGa Jr
    Nem vagyok én semmilyen újságnak stábtagja vagy cikkírója, csupán lelkes játékos akit érdekel a téma és tud rá időt áldozni.
    Nem úgy jöttem a világra, hogy kocka lett volna a kezemben, de elég korán elkezdtem foglalkozni a dologgal, bár először nem crpg-be futottam bele hanem "hagyományos" RPG-be (még '86-ban akadt először kezembe az AD&D első gépelt, házilag fordított változata amire jóatyám szekrényében bukkantam rá, az olvasni is még döcögősen tudtam akkoriban, ja és a cucc azóta is ott pihen a polcomon nem kevés egyéb RPG könyv mellett). :)

Versenyen nem egyen magam is indultam, többön (így nem egy RPG.HU, RÚNA tábor, OSZT rendezvényen) mesélőként is boldogítottam a népet, írtam modulokat. De legtöbbet mégis crpg-kbe öltem időt kölyökként amikre jól emlékszem mindmáig, mert saját jegyzetek sokaságát, rajokat térképekről magunknak kellett gyártani, nem volt net meg egyéb segítség, max valamelyik akkori újság (CoV később Guru és társai) esetleg nagy sokára adott valami támpontot. Plusz ugye anno oroszul kellett tanulni a suliban, így az angol szótár minden játék miatt ott figyelt a gép mellett és máig jobban megmaradtak azon játékok során megnézett szavak és kifejezések mint bármi amit a suliban tanítottak jóval később...

Aki anno ezen játékokba (90-es évekeben megjelentek, főleg SSI által gyártottak, mint az Eye of The Beholder és társai) beleölt jó pár órát, az bizony ezeket látja visszaköszönni itt is, így úgymond az emlékeiből felködlő helyzetekre egyből tudja majd a megoldást így könnyedén tud haladni ott is ahol más akár fél órákat is eltölt vagy még többet. Easter Egg-ből sincs hiány, amik más régi dolgokra utalnak, melyek egy része irodalmi dolog (például az Egy Gyűrű) más meg játékbeli utalás, lenyúlás.

Tetszik a játékban most az, hogy második végigjátszásra bár eszement sebességgel lehet haladni, hiszen elsőre már megvolt a felderítés és tudom hová mikor érdemes odamenni, hiába tudok egyes fontos titkokat előre, amíg azokat az új játékban meg nem lelem, addig nem tudom aktiválni a hozzájuk tartozó eseményt. Ilyenre egy példa mondjuk a Sleet Island-en lévő shrine-hoz való odajutás, aminek "kulcsát" a cemetery egyik eldugott részén lévő kőfej árulja el. Mondjuk a meteort speciel megtaláltam infók nélkül is, de azt elsőre is megleltem, mert lelkesen ásogattam minden gyanús terepformációnál illetve olyan helyen ahová én tettem volna valami érdekes eldugott dolgot. Ez többnyire bejött. :)

lammaer:
    A jó öreg South Park WoW epizód...
    A szemüveg stimmel a berakott képről, a többi nem (sem kövérség, sem pattanások, sem gyér hajzat, sem csuklóvédő, sem olyan gép, sem időráfordítás, de még csak kupi sincs nálam) .
    Utoljára szerkesztette: SaGa Jr, 2014.10.22. 12:32:29
  • lammaer
    Áh, szerintem "csak" 7/24ben tolja a PC-t :)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Mint a southparkos epizódból a WOW király....

Utoljára szerkesztette: lammaer, 2014.10.22. 12:21:44
  • Renegade
    SaGa nekem is gyanús, szerintem d20-al, D&D handbook-kal a kezében jött a világra, félelmetes ahogy végigtolja pikpak a crpg-ket. :)

én sok éven át voltam DM, még rpg.hu talikon is felkértek verseny mesélőnek, de neki nem mernék mesélni :)