85
  • gforce9
    Nem tudom ki írhatta ezt a cikket vagy mi a forrása, de ilyen áll benne:

"Az általános relativitásban egy változatlan fekete lyuk esetében ez a két horizont azonos, mivel a fekete lyukból kiszabadulni próbáló fény csak az eseményhorizontig juthat, ahonnan nincs tovább, mintha egy mókuskerékbe került volna"

A Schwarzschild modellben a fekete lyukban keletkező fény nem jut el az eseményhorizontig. Az eseményhorizonton belül nincs" kifelé" történő mozgás. Innentől kezdve nekem ez az egész cikk hiteltelen. Ha egy 100 éves megállapítást rosszul ír le, akkor Hawking meglátását mitől interpretálná jól?

Amúgy ez már a nagyonsokadik modell :) Az oroszok meg megpróbálnak méricskélni. Kíváncsi leszek, mely modellek esnek ki a körből, ha meglesznek az első mért adatok.
  • NEXUS6
    "Az anyag információja nem semmisül meg, azonban erősen összekuszálódik, így amikor a Hawking-sugárzással kijut, egy teljesen más formát mutat, szinte teljesen lehetetlenné téve az eredetileg elnyelt objektum azonosítását. Hawking tanulmányában ezt ahhoz hasonlította, amikor jóval előre próbálják a meteorológusok az időjárást prognosztizálni."

Az időjárás a komplex, de determinisztikus dinamikus (káosz) rendszerekre vonatkozó előrejelzésekre vonatkozó bizonyos korlátok miatt nem előrejelezhető minden határ nélkül. A fenti elmélet meg mintha arról szólna, hogy a valószínűségi (sztohasztikus) kvantumfluktuációk nagyítódnak fel makro mértekre.
    Már modell/matematikai szinten is tök másról van szó. Ami azonban nem zárja ki persze, hogy létezik egy jobb, esetleg átfogóbb, mindkettőre igaz matematikai/fizikai modell is, csak éppen egyelőre nekem úgy tűnik, hogy Hawking elmélete nem az.
  • errorista
    "Amennyiben Hawking elmélete helytálló, akkor a szingularitás sem létezik a fekete lyuk magjában,"

ez nekem eleg gyors ugrasnak tunik.

Lustabbak kedveert: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gravit%C3%A1ci%C3%B3s_szingularit%C3%A1s
  • kvp
    Ahogy nezem Hawking lassan eljut oda amit Penrose allitott mar jo ideje. Persze o meg nem uj dologgal allt elo, csak azt mondta, hogy szerinte Einsteinnek volt igaza. Egyebkent a vizsgalatra jo a lenne fekete lyukak kozeleben elhalado neutrino aramlast felhasznalni, de egyelore meg a neutrinokat sem tudjuk igazan merni, a ketto kolcsonhatasat meg annyira sem.
  • coolbboy83
    szerintem meg addig nem tudjuk meg mi van, amíg közelről nem látunk egyet..... vagy nincs komolyabb megoldás ezek vizsgálatára....... 10 év még tuti kell majd a komolyabb eredményekhez.