Hawking szerint nem létezik eseményhorizont

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A relativisztukus fizika hasonlóan írja le a téridõt, ahogy mondod. Annyi kiegészítéssel, hogy egy test körül ezek a sínek meggörbülnek. Így írja le az einsteini elmélet a gravitációt a newtonival szemben. Newton leírásában a gravitáció, mint erõ jelent meg 2 test között. De ez a gondolat Newtont is zavarta. A képletei mûködtek (olyan hibahatárral amit annó ki tudtak mérni), de mégsem tetszett neki ez a semmin keresztül ható erõ. Kiderült igaza volt. Einstein modelljében a a téridõ görbül, és emiatt érezzük a gravitációt. Nincs semmiféle erõ (legalábbis a klasszikus értelemben). Az általad felvázolt sínek a végtelenségig görbülnek egy fekete lyuk esetében az einsteini modell szerint. Ez a modell pedig 100 éve tartja magát és eddig csak megerõsíteni tudták a mérések.
mikike
pfff...
hát ez kemény...
komolyan, gyerekek, annyira sötétek vagytok, hogy az is csoda, hogy ha már egyedül tudtok wczni

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

Egy újabb elméletet ide még:
Ha úgy nézünk egy fekete-lyukra, mint egy vonatsínre, ami csak a szemlélõ szemszögébõl fut össze egy pontban, de valójában párhuzamosokról beszélünk, legalábbis a mi három dimenziós terünkben, akkor mi van? E látszatot pedig az idõ mûlása tartja fenn, vagyis az a módja, ahogyan számunkra telik. Ilyen módon nem kell az anyagnak összeroppannia, és nem lehetetlen a térugrás sem...

Milyen tünetei lehetnek a holoklausztrofóbiának? Körülzárva érzem magam egy t?lem idegen népség helyben és id?ben távoli félelmeit?l.

Re: caius marius

Akkor már érthetõ, hogy miért nem részletezte soha, hogy mit képzel el az evolúció helyett. Ha scientológus, nem is szabad vele szót váltani.

Csak minden cikkben, ahol kommentel azt üzenni neki, hogy Takarodj te scientológus féreg!
wraithLord
Az nem feketelyukat hoz létre, hanem féreglyukat (vagy féregjáratot), és azt az Alteranok csinálták, szóval annak van eseményhorizontja. :D
jackoneill90
akkor a csillagkapu se jöhet létre ha nincs eseményhorizont. szomorú vagyok

http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.

Balumann
A határtalan ostobaságra és a valóság indokolatlan tagadására nem nagyon lehet másképpen reagálni, érvelni neked teljesen fölösleges, mert nem érted meg.

Nem értem miért etetitek a trollt, régebben szokás volt az értelmesebb körökben figyelmen kívûl hagyni a buta gyereket... (persze azt megértem hogy szeretnétek tanítani, de hát esélytelen)
Te kis szcientológus! Hogy mondhatol olyant, hogy xenu nem létezik? Hisz te tudod, hogy létezik nem. Ott van az a töméntelen mennyiségü pénz amit a "híveitektõl" kaptok, már eleve ez is bizonyíccsa a létezését, tudoménám! ;)

往前看同志

mikike
xenu pedig nem létezik, mert nem lehet látni **

mi lesz legközelebb, eszkimókról, szeretetrõl, vagy istenrõl prédikálsz? :(

mikike
** hát persze, hogy eltaláltad

a tudomány sosem téved **

Tehát telibe találtam ugye? :) Tudtam, hogy innen fúj a szél. Szóval meghallgathatjuk xenu valamelyik bölcsességét vagy egyenlõre magadba fojtod? Illetve gondolom elõtte fizetnünk kellen. Vagy az csak a második lecke után van? ;)

往前看同志

mikike
^^
ezekbõl is látszik, hogy a tudományhívõk nem agyatlan, fanatikus szektások, akik gyûlölködéssel, személyeskedéssel, és mocskolódással válaszolnak, hanem felsõbbrendû értelmiségiek, akik higgadtan, és logikusan érvelnek

méghogy a tudomány valami szekta... pfff...

Te egy szcientológus vagy ugye? Volt itt egy ugyanekkora seggfej mint te, valami krixkrax néven. Az is szcientológus volt. Gondolod, hogy a baromságaidra itt fogsz találni embert? Szerintem esélyed nincs...

往前看同志

immovable
mikike rájöttél már mi a különbség a párolgás és a forrás között?

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=7791
immovable
Ne bántsátok pataki attila ágyasát. :D
mikike
pfff...
ezeket a szent, és tévedhetetlen tudomány a precizíós mûszereivel ki tudja mutatni, szóval léteznek, ostoba troll!!!

szeretet, isten, halál utáni élet, ufok nem léteznek, mert ezeket nem lehet látni!
a tudomány pedig nem téved, mert bizonyítékokon alapszik!

Amit nem lehet látni, az nincs?
Láttál már atomot? Hát influenzavírust? Az elektromosságot láttad-e már? Na és a szelet?
mikike
...mivel a tudomány lényege a hit **
ebbõl is látszik, hogy az nem egy vallás

mikike
a tudományban csak a hülyék kételkednek
ezt minden felsõbbrendû értelmiségi demokrata tuggya ^^

Te mint nagy idõfizikus-hívõ beszélsz kitalált részecskékrõl meg misztikáról? Kapjál már a fejedhez!

Diogenész szerintem nem volt istentagadó. :)

gforce9: már több a troll, mint ti, úgyhogy csak kitartás! ;) Szerintem ti meg orkok vagytok, a troll értelmesebb. Úgyhogy büszkén leszek troll!
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/av06Lg5_700b.jpg

Tetsuo
Az efféle modellekkel tele a padlás. Hawking ugyanolyan filozófus, mint Diogenész. :-D

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Úgy látom párja is akadt mikikének resystance személyében. Hány troll kell még ide?
mikike
ufok nem léteznek, mert amit nem lehet látni az nincs **
tudomány 1x1

http://www.wired.com/images_blogs/threatlevel/2012/03/copyright-troll.jpg
Mikike jól mondja. Ezek még a téridõt se értik, teoretikus részecskéket találnak ki és bibelõdnek a számmisztikájukkal. Így nehéz.

@mikike: wmiki hát itt is nyomod a hülyeséget? Nem vittek még el a zufók?
mikike
:0
dehát a tudomány hogy tévedhet, ha sziklaszilárd bizonyítékokra épül?

Egyébként pedig Schwarzschild megoldásának semmi köze nem volt a fekete lyukakhoz, nem az volt a lényege. Õ megoldotta az einsteini egyenleteket egy gömbszimmetrikusan görbülõ téridõben, vákuumban. Az melléktermék volt, hogy megjósolt egy kritikus sugarat is, de akkoriban ezzel nem is nagyon foglalkoztak.
Nem tudom ki írhatta ezt a cikket vagy mi a forrása, de ilyen áll benne:

"Az általános relativitásban egy változatlan fekete lyuk esetében ez a két horizont azonos, mivel a fekete lyukból kiszabadulni próbáló fény csak az eseményhorizontig juthat, ahonnan nincs tovább, mintha egy mókuskerékbe került volna"

A Schwarzschild modellben a fekete lyukban keletkezõ fény nem jut el az eseményhorizontig. Az eseményhorizonton belül nincs" kifelé" történõ mozgás. Innentõl kezdve nekem ez az egész cikk hiteltelen. Ha egy 100 éves megállapítást rosszul ír le, akkor Hawking meglátását mitõl interpretálná jól?

Amúgy ez már a nagyonsokadik modell :) Az oroszok meg megpróbálnak méricskélni. Kíváncsi leszek, mely modellek esnek ki a körbõl, ha meglesznek az elsõ mért adatok.
NEXUS6
"Az anyag információja nem semmisül meg, azonban erõsen összekuszálódik, így amikor a Hawking-sugárzással kijut, egy teljesen más formát mutat, szinte teljesen lehetetlenné téve az eredetileg elnyelt objektum azonosítását. Hawking tanulmányában ezt ahhoz hasonlította, amikor jóval elõre próbálják a meteorológusok az idõjárást prognosztizálni."

Az idõjárás a komplex, de determinisztikus dinamikus (káosz) rendszerekre vonatkozó elõrejelzésekre vonatkozó bizonyos korlátok miatt nem elõrejelezhetõ minden határ nélkül. A fenti elmélet meg mintha arról szólna, hogy a valószínûségi (sztohasztikus) kvantumfluktuációk nagyítódnak fel makro mértekre.
Már modell/matematikai szinten is tök másról van szó. Ami azonban nem zárja ki persze, hogy létezik egy jobb, esetleg átfogóbb, mindkettõre igaz matematikai/fizikai modell is, csak éppen egyelõre nekem úgy tûnik, hogy Hawking elmélete nem az.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

"Amennyiben Hawking elmélete helytálló, akkor a szingularitás sem létezik a fekete lyuk magjában,"

ez nekem eleg gyors ugrasnak tunik.

Lustabbak kedveert: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gravit%C3%A1ci%C3%B3s_szingularit%C3%A1s

Kérlek adj zöld plecsnit! Kösz

Ahogy nezem Hawking lassan eljut oda amit Penrose allitott mar jo ideje. Persze o meg nem uj dologgal allt elo, csak azt mondta, hogy szerinte Einsteinnek volt igaza. Egyebkent a vizsgalatra jo a lenne fekete lyukak kozeleben elhalado neutrino aramlast felhasznalni, de egyelore meg a neutrinokat sem tudjuk igazan merni, a ketto kolcsonhatasat meg annyira sem.
szerintem meg addig nem tudjuk meg mi van, amíg közelrõl nem látunk egyet..... vagy nincs komolyabb megoldás ezek vizsgálatára....... 10 év még tuti kell majd a komolyabb eredményekhez.
← ElőzőOldal 2 / 2