53
  • Zolika1212
    #53
    Kérlek szépen szavazzatok! Nagyon megköszönném! :)


    https://www.facebook.com/ATXcomputer?sk=app_469930046405481&app_data=pic_8591
  • paraszgyerek
    #52
    Én ennek a hírnek örülök, azt jelzi hogy van igény az olvasásra.
  • heist
    #51
    Ez üzlet, én már évekkel ezelőtt megmondtam amikor mindenkinek teleszökkent a kis f@sza az e-booktól, hogy az csak marketing, hogy olyan alacsonyak az árak, később menni fog az feljebb is, és lám, annyiba van már mint egy rendes könyv, csak az emberek megint beszopikálták a dolgot, nem előszörre...

    Mert olyan hülyék sokan mint a seggem...
  • Linkout
    #50
    Viszont nem értem a kiadókat. Gyakorlatilag alig van költsége az ebook terjesztésének. nem kell bolt, eladó, futár, nyomda, anyagköltség stb. Kell néhány szerver, és informatikus és mehet az eladás. Sokkal több pénz jutna a kiadónak és a szerzőnek is, miközben a vásárló kevesebbet fizetne. Ehelyett az ebook vagy ugyanolyan árban van, vagy drágább, mint a nyomtatott verzió.
  • Linkout
    #49
    Bár nem lehet másolni, mégis úgy gondolom, hogy papíralapú könyv esetén egy eladott példányra is 10 olvasó jut. Ezt hogyan mérik majd?
  • hypno
    #48
    Akkor hogyan viszonyulsz ugyanannak a papírkönyvnek a különböző kiadásaihoz?
    Azok sem egyformák.

    Egyébként maga a kijelző kb. akkora, mint a könyvben a szöveges rész. Margónak meg ott van a keret.
  • Tetsuo
    #47
    Az e-konyvekkel az is probléma, hogy elveszik a stílus. Pl. a margó, a kiadó által meghatározott spéci betutípus, az egyéni tordelés. Ezeket az e-olvasó mind felulbírálja ill. bizonyos sablonokat határoz meg, amivel kompatibilis kell, hogy legyen.
    A 6 collos kijezés kisebb, mint egy normál kony oldala és erre újra kell tordelni a szoveget. Ez rohadt idegesíto tud lenni.
  • galocza
    #46
    részben hiszem, részben nem. én - mint oly sokan - a papírkönyvet megveszem, az elektronikusat ellopom. ha amazonék azt hiszsik, hogy egy puhakötéses papírkönyv árát megkapják tőlem egy párszáz kbos letöltésért, tévednek.
    megoldás lenne valami olyasmi, amire a cikk is utalt: alacsony díjú kölcsönzéses rendszer.
    ha elektronikus formátumú dologért fizetek, azt használni akarom, nem birtokolni. ha egy könyvet birtokolni akarok, megveszem papíron, ha csak elolvasni, kikölcsönözném, vagy ha erre nem adnak módot, ellopom.
    vagy amit régebben javasoltam, papírkönyv mellé csekély pluszpénzért elektronikus forma. ha 10gbp a papírkönyv amazonon, uennyi az elektronikus, leshetik h megvegyem mindkettőt. de ha adnák a kettőt 11ért, valószínűleg beneveznék. hogy kevés az a plusz egy font? több mint amit különben kapnának...

    az meg, hogy mennyit töltenek le, magamból kiindulva semmit nem számít. néha keresek valamit, elkavarodom vmi jóféle helyre, aztán: na akkor ezt is, azt is, amazt is... a vége, hogy letöltök egy tucatot, elolvasok kettőt. ebből a kettőből pedig átlagban az egyiket meg vagy már megvettem papíron, vagy olvasás után megveszem, a másik meg ingyen sem kéne...
  • Belgarath
    #45
    Hát igen, ezt már sokan próbálták elmagyarázni, kevés sikerrel... Azon is szoktam mosolyogni, amikor az e-ink kijelzőt még soha ki nem próbáló emberkék azt írják, hogy azért olvasnak papírt, mivel a kijelzőtől "kifolyik" a szemük... És nem lehet velük megértetni, hogy az LCD és az e-ink az nem ugyanaz.
  • hypno
    #44
    Aztán jön az átlag E-könyv olvasó, akinek nem lehet elmagyarázni, hogy a PDF nem e-könyv formátum.
  • Belgarath
    #43
    Én folyamatosan idegelem magam az olyan vérpistikék miatt, akik behúznak úgy egy könyvet, hogy az oldalak fele nem is látszik, aztán bedobják PDF-be, majd nekiállnak verni a mellkasukat, hogy: - Igen, ezt a könyvet én csináltam! Ilyenkor egyszerre sírok és nevetek...
  • hypno
    #42
    Mélységesen egyetértek.

    Kiegészíteném azzal, hogy az a papír, amire ma a könyveket nyomtatják kritikán aluli minőségű. Igaz, hogy legalább illeszkedik a tartalom minőségéhez. És ez nem az ízlésbeli elvárásaimat jelenti, hanem hogy rosszul fordított, vagy magyartalanul megírt, helyesírási hibáktól terhelt szörnyűségek jelennek meg drágán, önmegsemmisítő kötészeti eljárással.

    Ami pedig a warezt illeti... Az legalább annyira igénytelen. A Calibre-huszárok ráeresztik egy bármilyen szövegre az egyébként kitűnő programot, beállítanak egy kimeneti formátumot, aztán azt hiszik, hogy csináltak egy e-könyvet.
    Én meg állhatok neki javítani, ha nem akarom olvasás közben felidegesíteni magam.
  • Belgarath
    #41
    +1 :)
  • Belgarath
    #40
    Egy sima Canon LiDE (kb. 20e Ft) elég a szkenneléshez :) OCR programmal pedig elkészíthető egy HTML verzió, amiből epub-ot vagy mobi/prc-t lehet csinálni. Ezeket tökéletesen lehet olvasni e-book readeren, a PDF-től eltérően.
  • MaRee
    #39
    Öhm és miért lett törölve a hsz-em? Mert nekem is vannak illegális ebookjaim? :(
  • shaba23 #38
    Az sem mindegy, hogy pl magyar nyelvű ebook választékot nézve, torrent oldalakon sokszorosa a boltokban lévővel, legalábbis ha nem a "komoly" könyveket nézzük.
    Majd ha olyan gyorsan bekerül a e-store-ba, mint ahogy felrakják pl magra (ahol még kérni is lehet), akkor már lesz oka a sírásnak.
    Nem hiszem, hogy a magyar árakat nagyon befolyásolná az amazon, szóval még azt sem tudom elképzelni, hogy amiatt lenne majdnem annyi az ebook, mint a nyomtatott.
  • cateran
    #37
    Merthogy? Tipografiailag tok8, sot maradhatnak az ivek papirmeretenel es kijon 1-re 2 fel vagy 4 negyed, kevesebb papir, nem kell a nyomogepeket atallitani a papirmeret miatt, illetve ha csak fel vagy negyedivre jon ki, nem kell annyi hajtas bele. Mondjuk hajtogatas elott,a fel-negyed iveket fel kell vagni, de az gyok2 melo 1 sikvagoval.
    Pontosan melyik resz dobja meg a koltseget? (mar a sikvago reszen kivul:D)
  • Polemius
    #36
    Azért, mert ha nem egész vagy fél ívre jön ki, az növeli a nyomdaköltséget. Persze ha állami támogatással, az egyetem nyomdájában készül annak költségvetéséből, akkor ez nem számít, hiszen azt nem kell sem a szerzőnek, sem egy kiadónak kifizetnie.
  • cateran
    #35
    Miert kellene egesz ivre kijonnie az oldalszamnak? Max lesz benne 1 fel vagy negyediv (bizony, olyan is van am:P) A margoarany sem feltetlenul kotelezo (bar valoban van ra szabvany, meghozza tobb is..Kapasbol 2 ugrik be, a Gutenberg-fele illetve az aranymetszes...ahh jo oreg szedestukor) hiszen inkabb csak esztetikai oka van.
    Huhh de reg volt, hogy ezeket tanultam :D
  • MaRee
    #34
    Én fantasy és scifi könyveket gyűjtök, van kb 200 kötetem. A legtöbbjük meg van elektronikus formában is, most vettem egy Kindlet is.
    Általában amit letöltök és tetszik azt megveszem, kell a polcra. Így legalább nem kell zsákbamacskát venne. AMúgy meg inkább örülnének, hogy az emberek olvasnak :D
  • Zoli007
    #33
    Nos, akkor ő abba a 0,1%-ba tartozhatott. :)
    Azért kíváncsi lennék, hogy az első könyve volt-e, illetve milyen lett a végeredmény. (Valóban szabvány szerint szedték-e azokat a képleteket [szakemberek, tanárok sem szokták tudni!], olyan alap dolgokra ügyelt-e mint a margók aránya, az oldalméret és az ív méretének viszonya, hogy egész ívre jön-e ki az oldalszám, fattyú- és árvasorok, egalizálás, helyesírás, stb.)


    Na, ez az, amit egy szaktankönyvnél pont mindenki leszar, ha amúgy érthető a mondanivaló. Egyetemi tankönyv, nem MacBook katalógus.
  • Polemius
    #32
    "az egyetemi tanárom csinált mindent, amikor kvantumkémiai témájú könyvét kiadta"
    Nos, akkor ő abba a 0,1%-ba tartozhatott. :)
    Azért kíváncsi lennék, hogy az első könyve volt-e, illetve milyen lett a végeredmény. (Valóban szabvány szerint szedték-e azokat a képleteket [szakemberek, tanárok sem szokták tudni!], olyan alap dolgokra ügyelt-e mint a margók aránya, az oldalméret és az ív méretének viszonya, hogy egész ívre jön-e ki az oldalszám, fattyú- és árvasorok, egalizálás, helyesírás, stb.)

    "Ne akarják a szarok eladását finanszírozni a jó könyvekből"
    Ez esetben a boltok tele lesznek életrajzi meg "sztár" könyvekkel (Frei, politikusok, sportolók és xy show szereplők), valamint Leslie L. Lawrence, Vavyan Fable, Stephen King regényekkel.
    Más nem lesz.
    Azért, mert senki nem tudja megmondani, hogy abból a mondjuk 100 könyvből, amit x kiadó megjelentet egy évben, melyik lesz nyereséges.
    De ha van olyan képességed (jövőbelátás?), hogy biztosan meg tudod ezt előre mondani, akkor meggazdagodhatsz nagyon gyorsan. Kapkodni fognak utánad a kiadók világszerte (mert nem csak nálunk ez a helyzet).

    Egyébként van, hogy egy-egy könyvet eleve úgy adnak ki, hogy veszteséges lesz. Azért, mert az adott kiadó felvállalja. Van, hogy csak így jelenhetnek meg "jó" könyvek. Másként nem lennének klasszikusok, verseskötetek és irodalmilag igényesebb könyvek a könyvesboltok polcain.

    "Miért ne lehetne jóval olcsóbb, az csak egy file, nem papír, nyomda, kötés"
    Jóval kisebb részét teszi ki ez a költség egy könyv árának, mint az emberek általában gondolják.
    Az általad említett példában majdnem 30%-kal olcsóbb az e-könyv. Ez több, mint a papír, nyomda és kötés költsége átlag példányszám esetében.
    És mint említettem, nem 5%, hanem 27% az áfa az e-könyveknél.
    Tehát ebben az esetben a papír könyv nettó ~3333 Ft,
    míg az e-könyv esetében a nettó ár ~1968 Ft.
    És igen, legyen egy e-könyv ára 500 Ft. Csak egyrészt ne legyen 27% az áfa rajta, ne legyen rajta nagy terjesztői jutalék, és ne legyen online tranzakciónként (eladásonként) 50-200 Ft költség. Ja, és ne 10-20 példányt vegyenek meg egy e-könyvből, mert az nem fedezi az előállításának költségét sem.
    Persze, le lehet tölteni warez könyvet. Aztán lehet sírni, hogy sz@rok az e-könyvalvsó készülékek, mert nem lehet rajtuk képként scannelt pdf-et olvasni. :)
    És legyen a papírkönyv is 500 Ft!
  • Frank99
    #31
    hát, nemrég néztem azt hiszem az Infernót, 3500 papíron, 2500 ebookban....

    legyen egy ebook 500 Ft. Én is sokat meg fogok venni. 8-10 friss könyvet minden évben veszek, de szívesen vennék többet, ha már van ebook-om is. Miért ne lehetne jóval olcsóbb, az csak egy file, nem papír, nyomda, kötés stb.... ?
  • erasmus4
    #30
    Az a baj hogy éppen a szarok eladásából állják a jó könyvek kiadását :D, szerinted miért van a piacon millió önéletrajzi könyv, regény sztárocskák égisze alatt?
  • ostoros
    #29
    Na ez valóban probléma. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy a költészet mára valahogy... nem is tudom. Elveszítette a szerepét? Jelentőségét nem.
  • bakvarnyu
    #28
    A probléma az,hogy pont inkább a minőségi könyvek, pl. kortárs költők kiadványai a veszteségesek.
  • ostoros
    #27
    "És elárulok egy nem túl nagy titkot: a kiadók nem egy-egy könyvre terveznek. Sok könyvet adnak ki, köztük olyanokat is, amelyek veszteségesek lesznek. Összességében kell nyereségesek maradjon egy kiadó, hogy működhessen."

    Igen, ezt korábban nem írtam, pedig akartam. Letojom. Ne akarják a szarok eladását finanszírozni a jó könyvekből. Akkor inkább hagyják őket a francba.
  • ostoros
    #26
    Hát pedig, nem így van. Bizony az egyetemi tanárom csinált mindent, amikor kvantumkémiai témájú könyvét kiadta. Neki kellett mindent a helyére tennie az utolsó képletig. Ő neki kellett elintéznie, hogy a lapok ne ragasztottak legyenek, hanem bevarrják őket. Ő maga szerzett olyan nyomdát, ami olcsóbban dolgozott, mint amit a kiadó akart. Így elérte, hogy a könyv mindössze 2000 forintért elérhető volt. A kiadó pedig mit mond: "Mit foglakozik ezzel? Ez nem a maga biznisze." Ő pedig: "dehogynem az én bizniszem, az én könyvem"
    A kiadók bizony nem azok, amik régen voltak. A nagy részük biztosan nem.
  • Narxis
    #25
    Kivételesen egyetértek.
  • Narxis
    #24
    Unalmas már a sírásod a digitális termékekkel szemben. Senki nem akadályoz meg benne, hogy könyvet vegyél, mi pedig akik szeretjük mondjuk Kindle-en olvasni a könyvet had olvashassuk már.
  • Polemius
    #23
    "a régi időkben a szerzők még kéziratokat adtak be. Ma már megszerkesztik, sok esetben központozzák, stb."

    Nem.
    Sőt, manapság sokkal slendriánabb kéziratokat adnak le a szerzők, fordítók - legalábbis Magyarországon. És fogadnak el a kiadók. Régen ha oldalanként 4-5 javításnál több volt egy oldalon, visszaadták, hogy tessék rajta még dolgozni.
    Ráadásul amikor nekiáll amatőr módon formázgatni a kéziratot, azzal csak még több munkát generál. Mellesleg egy központozás nélküli kéziratot ma is minden kiadó visszadobna.

    Egyébként nem a sokszorosítás költségét kell nézni (elárulom, az is van), hanem az előállításét, valamint a terjesztését, no meg az adót, és ezt összevetni az eladott példányszámmal. A költségek egy része ugyanakkora, ha egyetlen vagy ha százezer példányt állítasz elő.
    A rendszerváltás előtti mesterséges könyvpiacon el lehetett adni több tízezer kötetet, és az állam is igen komolyan támogatta a kiadást. Úgy lent lehetett tartani a könyvárakat.

    És elárulok egy nem túl nagy titkot: a kiadók nem egy-egy könyvre terveznek. Sok könyvet adnak ki, köztük olyanokat is, amelyek veszteségesek lesznek. Összességében kell nyereségesek maradjon egy kiadó, hogy működhessen.
    Lehet, hogy a kezedben tartott könyv árának egy részével támogattad más olvasnivalójának megjelenését. Vagy éppen fordítva: azért nem került a te olvasmányod kétszer annyiba, mert egy másik bevételei fedezték ennek költségeit is.

    A központosított e-könyv terjesztéssel kapcsolatban pedig csak annyit, hogy éppen az okozza azt a jelenséget, ami ellen hőbörögnek itt többen. Az Amazon és néhány koncentrált disztribútor megteheti, hogy mesterségesen magasan tartja az árakat (emiatt fenéken is billentették őket).
    Nem mellesleg, a magyar (papír)könyvkiadás esetén is az a helyzet, hogy néhány nagy terjesztőlánc részesedése teszi ki egy-egy könyv árának 50-60%-át.
    Nem valószínű, hogy ezen önmagában sokat változtatna, ha ugyanúgy az e-könyveknél is néhány szereplő uralná a piacot.
  • barret
    #22
    Nekik 1 gombnyomás a sokszorosítás.
    Aki letölti,annak is egy gombnyomás.
    Ez egyforma fáradtság.
  • ostoros
    #21
    +1
  • ostoros
    #20
    Azt tegyük hozzá, hogy a régi időkben a szerzők még kéziratokat adtak be. Ma már megszerkesztik, sok esetben központozzák, stb. a munkájukat. Többet kapnak érte? Dehogy!
  • ostoros
    #19
    Így igaz. Ha arról lenne szó, hogy a szerző számlaszámát mellékelnék, akkor bizony vannak olyan könyvek, amelyek írójának komolyabb összegeket is kifizetnék. Komolyan. De kiadóknak? Nem sok kedvem van.
  • ostoros
    #18
    Az a véleményem, hogy egyszerűen túlárazottak a termékeik. Most komolyan, elvárnák hogy pénzt fizessek még olyan könyvekért is, amiknek a jogaik már lejártak? Ráadásul a szállítási és sokszorosítási költség virtuálisan a nullához konvergál. Ehhez képest ugyanannyi, mint ha boltban megvenném? Most komolyan?
  • CairoJack
    #17
    Lemarad egy 9-es, csak nem tudom szerkeszteni.
  • CairoJack
    #16
    Bődületes baromságot mondtál. Mert a kiadóknak nem éri meg az iTuses, meg a HBO és a hasonló koncepciók, igaz? Pont, hogy az a trend, hogy azok a kiadók mennek csődbe, akik a régi modellhez ragaszkodnak. Amikor USÁ-ban berobban az iTunes sok kiadó panaszkodott, hogy abból nem lehet megélni, ha dalonként 1 dollárt kérnek.
    Aki nem csatlakozott, csődbe ment, azon kiadók meg akik csatlakoztak, rekord összegeket kaszáltak be.

    Szóval egyáltalán nem lenne bukta. A kiadók kasszíroznának az első fél évben, utána esetleg részesednének ők is a bevételekből. Cserébe egy milliárdos felhasználói bázisra tesznek szert. És még mindig sokkal többet keresnének egy ilyen modellel, mint ha az emberek simán csak letorrentezik az adott tartalmat.

    Sima matematika:
    1.000.000*1USD = 1.000.000 USD

    vagy
    1000*20USD(legális vevők)+990.000*0(torrentből származó bevétel)= 20.000USD...

    Persze sarkított a példa de a lényeget lehet érteni. Működik az Amazon, működik az iTunes, működik az HBO, és még jobban működne az egész, ha egy egységes platformra lenne integrálva.
  • pixx
    #15
    Én nem rég vettem eköny olvasót, bizony napi 3-4 órát szoktam olvasni, van, hogy többet. Egy könysorozatot leszedtem a netről, mert már 8 év nem lehet megvenni. Volt egy másik könyv 10 éve vadászom, sose jutottam hozzá. Neten fent van. Leszedtem. Mondjuk ezért bármennyit kiadtam volna, de sajnos nem lehetett kapni.
  • Richard Donkies
    #14
    "Minden megvásárolt e-könyvre tíz illegális másolat jut"

    Ja, mert ingyen az emberek minden hülyeséget letöltenek, aztán sose olvassák el.
    Aki meg fizet, az csak azért a könyvért, ami valóban érdekli.