• Polemius
    #32
    "az egyetemi tanárom csinált mindent, amikor kvantumkémiai témájú könyvét kiadta"
    Nos, akkor ő abba a 0,1%-ba tartozhatott. :)
    Azért kíváncsi lennék, hogy az első könyve volt-e, illetve milyen lett a végeredmény. (Valóban szabvány szerint szedték-e azokat a képleteket [szakemberek, tanárok sem szokták tudni!], olyan alap dolgokra ügyelt-e mint a margók aránya, az oldalméret és az ív méretének viszonya, hogy egész ívre jön-e ki az oldalszám, fattyú- és árvasorok, egalizálás, helyesírás, stb.)

    "Ne akarják a szarok eladását finanszírozni a jó könyvekből"
    Ez esetben a boltok tele lesznek életrajzi meg "sztár" könyvekkel (Frei, politikusok, sportolók és xy show szereplők), valamint Leslie L. Lawrence, Vavyan Fable, Stephen King regényekkel.
    Más nem lesz.
    Azért, mert senki nem tudja megmondani, hogy abból a mondjuk 100 könyvből, amit x kiadó megjelentet egy évben, melyik lesz nyereséges.
    De ha van olyan képességed (jövőbelátás?), hogy biztosan meg tudod ezt előre mondani, akkor meggazdagodhatsz nagyon gyorsan. Kapkodni fognak utánad a kiadók világszerte (mert nem csak nálunk ez a helyzet).

    Egyébként van, hogy egy-egy könyvet eleve úgy adnak ki, hogy veszteséges lesz. Azért, mert az adott kiadó felvállalja. Van, hogy csak így jelenhetnek meg "jó" könyvek. Másként nem lennének klasszikusok, verseskötetek és irodalmilag igényesebb könyvek a könyvesboltok polcain.

    "Miért ne lehetne jóval olcsóbb, az csak egy file, nem papír, nyomda, kötés"
    Jóval kisebb részét teszi ki ez a költség egy könyv árának, mint az emberek általában gondolják.
    Az általad említett példában majdnem 30%-kal olcsóbb az e-könyv. Ez több, mint a papír, nyomda és kötés költsége átlag példányszám esetében.
    És mint említettem, nem 5%, hanem 27% az áfa az e-könyveknél.
    Tehát ebben az esetben a papír könyv nettó ~3333 Ft,
    míg az e-könyv esetében a nettó ár ~1968 Ft.
    És igen, legyen egy e-könyv ára 500 Ft. Csak egyrészt ne legyen 27% az áfa rajta, ne legyen rajta nagy terjesztői jutalék, és ne legyen online tranzakciónként (eladásonként) 50-200 Ft költség. Ja, és ne 10-20 példányt vegyenek meg egy e-könyvből, mert az nem fedezi az előállításának költségét sem.
    Persze, le lehet tölteni warez könyvet. Aztán lehet sírni, hogy sz@rok az e-könyvalvsó készülékek, mert nem lehet rajtuk képként scannelt pdf-et olvasni. :)
    És legyen a papírkönyv is 500 Ft!