101
  • ugh
    Mar eleve aproblemat nem ertem.
    Mi a raknak embert kuldeni?
    Tul komoly kutato bazist ugy se lehetne letrehozni.
    A holdon is kapirgaltak urhajosok nem is egy, kozetmintakat hoztak vissza szart se talaltak.
    Majd 40 evre ra egy szonda talalt vizjeget.
    Akkor most ki a hatekonyabb?
    Vagy egy kikurt nagy kamu az ott talalt vizjeg.
    Pusztan preztisbol kihajitani tobb szaz milliard dollart meg felesleges.
  • ugh
    Mar bocs de mi szarnak vinnenk vizet a marsra.
    Dongetik melluket a nasanal, hogy mennyi vizet (vizjeget) talaltak.
    Erted.
    Amugy itt lejjebb irta valaki a kivul elhelyzett urruhat.
    Egy ilyen 8 kereken gurulo fosnak a fulkeje mogott van felaggatva kivulrol.
    Egeyebek gyanant vannak helyek a foldon ahol sot meg a franc tudja miket hord a szel.
    Senkinek lofasz baja sincs tole.
    A banyaszoknal evtizedek alatt alakul ki a szilikozis.

• zmok
    http://www.youtube.com/watch?v=2JwsTREVMMs
  • llax
    A víz akár ki is maradhat a dologból. Nem cián az a marsi por, hogy belépéskor azonnal 100%-ban meg kelljen szabadulni tőle. Mivel jellemzően szilárd részecskékről van szó, a levegőből nagy részük hatásosan kiszűrhető, az eddig talált anyagok nagyon csekély koncentrációban tartósan sem veszélyesek.

Egyszerű lefúvatással, a zsilip levegőjét hatásos szűrőn keresztül keringetve és ionizálva a por nagy részétől meg lehet szabadulni, pl. a nyomáskiegyenlítés elég hosszú időtartama alatt. Az a nagyon kicsi rész, ami makacsul tapad az űrruhához, nem fog komoly gondot okozni, annak többsége ott is marad. Ami ebből idővel mégis leválik, annak egy része a zsilipkamrában marad -mivel az űrruhát is ott célszerű tárolni- , azt idővel szintén kiszűrik a beépített szűrők a levegőből. Ami mégis bejut a lakrészbe, annak nagy részét szintén megfognák a légszűrők.

Ennyi intézkedés mellett még veszélyes anyag tartalom szempontjából is biztosan töredéke portartalmú levegőt lélegezhetnének a Marsutazók, mit a Földön maradt városlakók...

Úgy mellékesen:
    Legalább az oda-vissza úthoz szükséges technikai feltételekről hallanánk már annyit, mint az ilyen részletkérdésekről... Nem olyan technológiákról elmélkedni, ami csak évtizedek múlva érhet el "human rated" szintet, hanem olyanokról, amelyekből az anyagiak megléte esetén akár holnap el tudnák kezdeni építeni az első tesztekhez szükséges hardvert...
  • Richard Donkies
    " Biztos lehet olyan ruhát fejleszteni amin egyszerűen nem tapad meg a por."

Nem lehet.
    Minden anyag atomokból áll. Emiatt minden anyag felülete elektronfelhő. Emiatt a porrészecskék elektronfelhőjét mindig is vonzani fogják a ruha atommagjai, ha elég közel kerültek egymáshoz.
  • fonak
    A játékodhoz van valami walkthru-szerűség, mert mászkáltam az űrhajón, de aztán elakadtam egy ajtónál, amit sehogy sem sikerült kinyitni? :)
  • fonak
    Már sumér ékírásos táblákat is találtak, amin arról panaszkodik az írnok, hogy a "mai fiatalok nem tisztelik az időseket stb."
  • csimmasz
    Megkerült a tékozló fiu!

Már hiányoltuk a meghódiccsát.

Valami hír a távolból? :)
  • gombabácsi
    úúú pedig mán majdnem meghodicsottuk!!!
  • Blacktom
    Jól látod, sajnos nagyon is jól. Az erkölcs nagyon fontos eleme lenne mindenféle társadalomnak, a tudományos fejlődés egyáltalán nem helyettesítheti ezt.
    Manapság terhes nőt sem látni, ez sem divat, nemhogy helyet tudnék nekik adni...

A zenészekhez még megjegyezném, lehet, hogy én nem nevezném zenének, zenésznek azokat amikre te gondoltál:) Ellenpéldáim: 1 2 3
  • Blacktom
    Kíváncsi vagyok te milyen körökben mozogsz.
    Van egy elméletem, hogyha az embereket értelem/iskolázottság/intelligencia szerint sorbaállítjuk és mondjuk 4 részre osztjuk, akkor:

az első negyedet ilyen témák nem érdeklik
    a második néha híradóban, ufós magazinokban, illetve ezoterika szinten érint hasonló (végülis bármilyen tudományos) témát
    a harmadik mondhatjuk a 'polgári' réteg, politizál, olvas, kereskedik, tanfolyamokat végez, stb
    a negyedik pedig tipikusan az egyetemett végzett értelmiségi réteg, az ilyen emberek kerülnek például esetünkben űrkutatással foglalkozó körökbe

A többiekre bízom, ki melyik csoportba sorolna téged.
  • xxdani
    Ugyan már. Rég megvan a megoldás csak magukkal kéne vigyék. Nem is értem erre miért nem gondoltak.
  • alien47
    Hahahahaha a holdi por nem ártalmas? Azt sem lélegezték be, mert skafander volt rajtuk. (Meg mert nem is jártak ott)Akkor ez most miért más?

Mondjuk azt nem mondhatják, hogy E.T letiltott minket és nem mehetünk a vörös bolygóra. A holdal is kb ez a helyzet. A holdra szállás igy egy nagy átverés volt....Majd a marsi missziót is megcsinálják legfeljebb a holdi műteremben....
  • csimmasz
    Ja, elég megnézni a lovagiasság mamár nem erény, hanem szégyen lassan.
    Az öregeknek még átadják a helyet a fiatalok, vagy a terhes nőknek?

A zenészek is mind azt közvetítik, hogy bűnözz, meg ne törődj másokkal csak a saját jólétedel.
    Könnyű élet amit mások hulláján és szenvedésein keresztül üdvözítő elérni.

A bűnözők lassan már börtönbe se mennek, ha mégis már a seggük is ki van nyalva.
    Nincs igazán elrettentő ereje, tele van spanokkal, droggal meg lehet emberkedni meg gyúrni.

A sok sötét paraszt meg állva tapsol és kikéri magának minden söpredék jogát.
    Lassan egy gyerekgyilkos pedofilnak is akad valami degenerált állat aki az utcára vonul azért, hogy ismerjék el az ő jogait is, szegény csak egy áldozat.

Manapság nincs senkinek kötelessége csak joga, elég fura világ ez.
  • NEXUS6
    Kicsit tudományosabb megközelítése ennek Francis Fukuyama, A nagy szétbomlás c. könyve.

Ő a társadalmat összetartó erőként a "társadalmi tőkét" határozza meg. Ez nagyjából az íratlan szabályok, a kultúra és az azzal kapcsolatos szabálykövetési hajlandóság összessége. Vagy is, hogy milyen társadalmi viselkedési minták vannak, illetve az emberek ezeket mennyire hajlandóak követni. Ha nagy a társadalmi tőke szintje az adott társadalomban, akkor jó a közbiztonság, alacsony a korrupció, az emberek tudják a helyüket, úgy érzik rend van, és kiszámíthatóan cselekszenek, működnek a gentlemans agreement jellegű szóbeli megegyezések, senki nem svindlerkedik. Értelem szerűen, ha alacsony a társadalmi tőke, akkor mindenki értékválságról dumál, romlik a közbiztonság, az emberek nem figyelnek egymásra, és átvágják egymást, nagyjából ott ahol csak tudják.

Na most érdemes megnézni, hogy jelenleg a kultúra, filmek, milyen hőstípust, referencia személyeket közvetítenek, hogy összemosódik a határ a jófijúk és a rosszfijúk között. stb.

Ha xar állapotban van a társadalom, akkor egy olyan folyamat indul el, hogy vezetőként is olyan emberek kerülnek pozícióba, akik ezt saját tulajdonságaikkal csak erősítik, ami egy ördögi kört jelent. Aztán jönnek a vallási szélsőségesek, fanatikusok és még tovább mélyítik a válságot, lásd pl tálibok Afganisztánban.

A társadalmi tőke felépülése hosszú évtizedes, évszázados folyamat, leépülése viszont meglepően gyors is lehet.
  • Vol Jin
    Smithie az egyetlen, aki pozitívan értékelte a hozzászólásod. Gondolom egy termékbemutatós csodaporszívó ügynöke.
  • Vol Jin
    Szótárazd ki a funkcionális analfabéta jelentését!
  • fonak
    Ha komolyan gondolták, hogy "öngyilkosjelölteket" küldenének a Marsra, akiknek nem is terveznének visszatérő egységet, hanem ott élnék le a hátralévő életüket, hát max. kicsit hamarabb fognak elpatkolni. Bár valószínűleg gyorsabban, mint hogy a por végezne velük. Jelentkező így is lenne szerintem. :)
  • csimmasz
    Igaz, az egyszerűbb jobb.

De szórópisztoly szerűség mindenképp kell a maradék eltávolitására, onnan egy lépés a hab fúlyás, ülepitő meg ujrahasznosító mindenképp kell pl a széklet, vizelet ujrahasznosításához, semmi komoly extra nem kell hozzá csak az amúgy is lényeges rendszerek módosítása.
    Amugy is csak hipotetikusan beszélümk róla.
    A legegyszerűbb még mindíg a nagynyomású levegő befújás és és elszívás.
    A kolcs a szűrőrendszeren van.
  • paj01
    Áh szerintem nem kell ezt túl cifrázni:D Az első pár küldetés alkalmából sztem tök mind1 ,hogy oldják meg ezt a problémát. A legegyszerűbb megoldás kell. Szoropisztolyok meg szilikon meg ülepítő/vegyszerek, mosóvíz anyám kínja odajuttatása sztem neccesebb mint ha visznek ilyen ultra konnyu rétegekkel ellátott ruhákat. Plusz ez nem nagyon tud meghibásodni. Az elhasznált foliakat meg gyujtik vhol, aztan ha már lesz vmi infrastruktura majd ujrahasznositjak vagy kezdenek vele vmit. Lényeg az, nem ezen fog múlni sztem egy mars küldetés.
  • csimmasz
    Akkor már inkább egy ujrahasznosítható habositott szilikon szerű anyag amit űrséta előtt felhordanak szórópisztollyal, mikor megérkezik meg lehózzák mint egy kesztyűt, majd valami vegyszerben ülepitik a koszt és ujrahasznosítják.
    A marson semminek nincs helye ami eldobható, arra nem lehet küldetést tervezn egyenlőre.
    Amilyen összeg a dolgok odajuttatása.
  • paj01
    Por ellen fogják magukat az űrhajósok és az űrruhára körbetekernek pár csík celofánt:D Mikor visszatérnek letépik magukról:) Komolyabban előadva, létre lehetne hozni ilyen védőrétegeket vmi vékony erős/rugalmas hightech polimerből amivel bevonják az űrruhát amiket lelehet tépni mikor visszaérnek a bázisra. Sztem nem is kéne feltétlen 100%os lefedés és hatékonyan működhetne. Régóta használunk már ilyen védőfóliákat +nem is jelentene nagy többletsúlyt.
  • csimmasz
    Lehet, bár nem lesz gyors folyamat.
    A katonai repulésbe belefér a halálos baleset, a polgárit egy pillanat alatt tönkre teheti, főleg így a szárnyait bontogatva.

Sajna nagyon sanszos, hogy ez a válság ahelyett, hogy elkezdene mérséklődni visszaesés lesz a vége, aminek beláthatatlan következményei lesznek.

Elég pesszimista vagyok ezen a téren, elég csak körbenézni még a mai napig szűnnek meg a munkahelyek, ahelyett hogy legalább stagnálna a munkanélküliség.

Ilyen időkben luxus lenne az űrturizmus, ha a privát cégek nem kapnak zsíros állami megrendeléseket folyamatosan eleget akkor ez csak álom marad.

Ráadásul ha nem tévedek a régi technológiát használják nem pedig zsír uj fejlesztések.
  • Irasidus
    Ma sincs sehol a polgári űrrepülés. Ha csak nem a V.G. rakétarepülőjére gondolsz, amit űrhajónak nevezni igencsak vicc kategória. Ráadásul a V.G. is elkezdett egy repülőről indítható rakéta fejlesztésébe, mert úgy tűnik nem fog megélni az eladott jegyekből. Esetleg másokra gondolsz? Csak mert mások még itt sem tartanak...
  • Irasidus
    Nem az Orosz gazdaságról beszéltem, az Orosz űrkutatás helyzetéről, ami egyenlőre az ígérgetéseken túl csak egy kb. 20 évig épülő(!) űrközpont tud felmutatni, illetve a szintén ugyanennyi ideje épülő Angara rakéta családot (amire megint csak azért van szükségük, mert az ukránoktól veszik az alkatrészeket, vagy magát a rakétát...) Nyilván ha olyan jó lenne az anyagi helyzete, vagy legalábbis a támogatottsága az űrszektornak, akkor 1-3 év alatt is megépíthetnék. Ha egy rakéta és egy űrköztop felépítése ennyi időt vesz igénybe, ami alap dolog, akkor egy Hold, Mars vagy csak egy űrállomás építését hogyan képzeled? 100 éves időtávlatban?
  • Zombee
    Hátha az éppen fellendülő polgári űrrepülés lendít majd a fejlesztéseken. Végül is pár év alatt eljutottak a működő eszközökig a meglévő technológiák fejlesztésével. 10 éve még sehol sem volt polgári űrrepülés, ma meg már van működő prototípus.
  • csimmasz
    Én azért nem ajulnék el az oroszoktól.
    Az hogy katonailag az USA val voltak egy szinten nem jelenti azt hogy másban is hozták a szintet.
    Ma oroszország a természeti kincseiből húz óriási hasznot, nem tudom milyen húzóágazat van ott még de ez csak egy szűk rétegnek hoz óriási pénzeket, nem tudom menyiben lesz ettől jobb az embereknek.
    Nem az a kérdés egy nagy hatalomnál, hogy a vezetői réteg mekkora hatalommal bír hanem, hogy az emberek, hogy élnek ennek a hatalomnak köszönhetően.
    Hiába lenne Orbán a világ fhürere ha közben az emberek egymást ennék az éhezés miatt.

Ma még mindíg messzevan Oroszorszag a nyugattól életszinvonalban ha az átlag melóst nézzük.
    A gazdag mindenhol gazdag az nem szamít hogy ott is vannak kő gazdagok.
  • Zocsi
    Itt a cikk.
    Mellesleg én nem félteném az oroszokat. Putyin kb. 10 éve kijelentette, hogy vissza kell emelni az oroszokat a nagyhatalmak közé, mert az elmúlt évtizedekben az oroszok megítélése a vicc kategóriába sodródott át, holott anno ők voltak az egyik nagyhatalom, fej-fej mellett váltogatva a sorrendet az egyesült államokkal. És hogy mennyire veszi ezt komolyan? Moszkvából 2020-ra pénzügyi központot akar, elég ha megnézed az új üzleti negyedüket. Szerintem van az oroszokban potencia, mert van emberük, vannak erőforrásaik, stb..
  • torreadorz
    "Engem elkeserít az emberek egyre nagyobb igénytelensége a fejlődés iránt, mintha kezdenénk vissza sűllyedni szellemileg."

Nekem van erre egy elméletem miszerint egy-egy civilizáció bukását mindig az okozta hogy az okosok által megteremtett "jóléti" társadalomban elszaporodtak a hülyék, majd amikor a hülyék létszáma elért egy kritikus szintet akkor átvették a hatalmat az okosoktól.

Ezután a hülyékből álló vezetés (illetve a hülyék nagy száma) miatt összeomlott a rendszert és mivel igy megszüntek az okosok által biztositott jóléti körülmények, a hülyék száma (már csak a nagy arányuk miatt is) radikálisan lecsökkent.
    Majd miután a hülyék száma a kritikus szint alá csökkent az okosok megint átvették a hatalmat, megint létrehoztak egy jóléti társadalmat ahol a hülyék megint el tudtak szaporodni átvenni a hatalmat... és a folyamat kezdődött előlről.

Sajnos egyre gyakrabban van az az érzésem hogy most megint egy ilyen felfutó csúcs előtt vagyunk...
  • Irasidus
    "Putyinék űrközponti elképzelését, mely pár év múlva felépül és beindulhat végre az új űrverseny. Ha jól emlékszem "be akarják foglalni" a Holdat."

Ez nem egészen így van. Jelenleg Kazahsztán területén van Csillagváros, és sok millióért bérlik az orosz, egyértelmű, hogy akarnak egyet házon belül. Ez még nem űrverseny, főleg, ha megnézed, hogy az oroszok tized annyi pénzből gazdálkodnak, és még vízió sincs. Igen akarnak ők sok mindent, de egyenlőre egy visszafejlődés tapasztalható ott is. Anno a képzett rakéta-mérnökök elhagyták az országot, és most nincs aki kitanítsa az új nemzedéket. Azt hiszem elég megemlíteni a Phobosz-Grut kudarcát, vagy az utóbbi évek súlyos (bagatel) rakétahibáit. Az oroszok 40-60 éves technikával nem fognak nagyot álmodni, pénz meg egyenlőre nem nagyon látszik...

"A másik dolog a privát szektor megjelenése az űrkutatásban."

Privát szektor eddig is volt, és ami most van az sem áttörés. Ugyanúgy drága és X éves technolgiákkal repülnek. Viszont amíg nincs egy technológiai ugrás addig nem fog senki kihúzni, senki a pöcegödörből.
  • Irasidus
    Igen társadalmi okai vannak az űrkutatás vegetálásának, például ezek, de még számtalant fel lehetne sorolni. Most úgy látszik az embereket nem érdekli az emberes űrkutatás haszna, politikai nyomás meg egyenlőre annyiban kimerül, hogy, a megörökölt űripart életben tartja - mert nem akar több ezer munkanélkülit. :(
  • Zocsi
    Lehet.
    Mellesleg nem olyan kevés azért az áttörés az elmúlt 10 évben. Gondolj csak egy egyszerű hétköznapi példára: tft, ledes kijelzők, érintőképernyők, hajlítható érintőképernyők, stb. Tíz éve az utóbbi három, még sehol nem volt, de a hatásuk olyan, hogy alapjaiban kell újragondolni egy csomó dolgot, ami a végfelhasználót érinti, arról nem is beszélve, hogy át kell tervezni az egész gyártást, stb... és mint mondtam ez csak egy hétköznapi dolog. A hosszabb távú űrutazással meg az a para, hogy a dolgok egy bizonyos módon történnek a Földön, de totál másképp a súlytalanságban és megint más lenne a Marson. Azért erre is fel kell készülni.
    A másik dolog a privát szektor megjelenése az űrkutatásban. Emellett megemlíteném Putyinék űrközponti elképzelését, mely pár év múlva felépül és beindulhat végre az új űrverseny. Ha jól emlékszem "be akarják foglalni" a Holdat. Sőt hála az internetnek, ami 10-15 éve még sehol nem biztosított ilyen kommunikációs feltételeket, a tudósok földrajzi helytől függetlenül társaloghatnak, bevonzódott egy halom lelkes, de annál elszántabb amatőr kutató, szóval az egész fejlesztési szürkeállomány megsokszorozódott.
    A harmadik dolog pedig a pénzügyi szektor megtorpanása, aka gazdasági válság. Erre most nem térek ki, de lényeget szerintem te is érzed.

Szerintem 10-20 éven belüli paradigmaváltást várhatunk, de addig még nagyon sokat kell dolgozni, hogy legyen is belőle valami.
  • csimmasz
    Igen ez igaz, de szerintem az a pénz amit pl a holdutazásba bele öltek az nagyon sokat segített az amerikai iparnak.

Nem vagyok benne biztos, hogy nem lenne e jövedelmező az irdatlan pénznyelőnek tűnő kutatások.

Talán ha Celebeket képeznének űrhajósnak még a pénzt is össze lehetne kalapolni.

Engem elkeserít az emberek egyre nagyobb igénytelensége a fejlődés iránt, mintha kezdenénk vissza sűllyedni szellemileg.

Ma a legtöbb ember a tv ben szemetet néz, a mindenféle valóság meg névvel jelzett show kat.

Talán elkényelmesedtek, télen van fűtés, van kocsi meg internet, nincs olyan nagy dolog amire vágynának, vagy kitudja.
  • xyl
    A Marsnak a Holdhoz képest nagy előnye, hogy van rajta légkör és van rajta víz.
    Az embereket nyilván olyan helyre kellene vinni, ahol a víz bőségesebb, ekkor azt csak fel kell olvasztani.

A következőt tudom elképzelni:
    1. Az űrhajós beáll egy "szélcsatornába", ahol szűrt marsi levegőt fújnak rá.
    Ez lefújja a por nagy részét. Innen átmegy a "zuhanyozóba"
    2. A marsi nyomáson folyékony vízzel lemossák a maradékot. (Kb. 0-10 C intervallum, de esetleg lehet kissé növelni a nyomást, ha kell.)
    3. Ami lefolyik, az vagy megfagy, vagy elpárolog, sőt fagyottan is szublimál,
    tehát már nincs baj vele.
    4. Melegített, szűrt marsi levegővel a maradák vizet eltávolítják
    5. Ezután lehet bemenni a zsilipkamrába.
  • Irasidus
    ... de nem látom, hogy így történne.
  • Irasidus
    Az űrkutatás, és űrhajózás jelenleg mélyponton van, de nem technikai okok miatt. Egyrészt volt a 90' évek előtt egy űrverseny amikor is talicskával hordták a pénzt az űrkutatásba. Ez a pénz most kiesik, és a pénzes időszakhoz képest az egész lassabbak tűnik (de nem csak ez a probléma). Az űrkutatáshoz három dolog kell: pénz, politikai akarat, és társadalmi támogatottság. Jelenleg egyik sincs meg, és sok kutató szerint kérdéses, hogy lesz még valaha. Már több mint 10 éve mondogatják, hogy majd a magánűrhajózás megmenti, nos már ideje lenne, de ne
  • csimmasz
    Minden.

Eltelt 10 15 év és a régen beharangozott dolgok még mindíg sehol sincsenek.

Lehet ez csak nekem tűnik így mert nem vagyok elég informált de olyan érzésem van, hogy belassultak a fejlesztések, kevés az áttörés az utóbbi 10 évben.
    Lehet elértek egy olyan szintet amihez az anyagtudományok olyan eredményei hiányoznak amit az LHC és társaitól várnak?
    A nanotechnológia sem mai gyerek de mégsincs napi rendszerességgel hír a szektórról.
    Aztán lehet az SG-n kívül komolyabb oldalakat is látogatni kéne? :)
  • Irasidus
    A por és ember találkozásának problémája természetesen mérnöki kihívás, ami kellő idő, és pénz ráfordításával megoldható. Ez nem is kérdés. Milyen fejlesztésre gondolsz, úgy általában az űrhajózás vagy konkrétan a Mars utazással kapcsolatban?
  • csimmasz
    A viz nem jó ötlet de más folyadék talán.
    De ez még mindíg azt feltételezi, hogy megfelelő olyan szűrőrendszert fejlesztenek ki ami nem eldobható hanem regenerálható.

Szerintem a nanotechnológia ami megoldást nyújthat, de az tény hogy rengeteg idő még.

Mintha lelassult volna szinte minden komolyabb fejlesztés, vagy a feladatok nagy bonyolultsága vagy a krízis miatt esetleg csak úgy tűnik?
  • Irasidus
    Igen olvastam róla ezt-azt, és nagyon tetszik az ötlet. Nem elképzelhetetlen, hogy ha valóban működik akkor ez lesz a jövő űrruhája ... talán úgy 40 év múlva! :( Köszi a linket!