Lehet.
Mellesleg nem olyan kevés azért az áttörés az elmúlt 10 évben. Gondolj csak egy egyszerű hétköznapi példára: tft, ledes kijelzők, érintőképernyők, hajlítható érintőképernyők, stb. Tíz éve az utóbbi három, még sehol nem volt, de a hatásuk olyan, hogy alapjaiban kell újragondolni egy csomó dolgot, ami a végfelhasználót érinti, arról nem is beszélve, hogy át kell tervezni az egész gyártást, stb... és mint mondtam ez csak egy hétköznapi dolog. A hosszabb távú űrutazással meg az a para, hogy a dolgok egy bizonyos módon történnek a Földön, de totál másképp a súlytalanságban és megint más lenne a Marson. Azért erre is fel kell készülni.
A másik dolog a privát szektor megjelenése az űrkutatásban. Emellett megemlíteném Putyinék űrközponti elképzelését, mely pár év múlva felépül és beindulhat végre az új űrverseny. Ha jól emlékszem "be akarják foglalni" a Holdat. Sőt hála az internetnek, ami 10-15 éve még sehol nem biztosított ilyen kommunikációs feltételeket, a tudósok földrajzi helytől függetlenül társaloghatnak, bevonzódott egy halom lelkes, de annál elszántabb amatőr kutató, szóval az egész fejlesztési szürkeállomány megsokszorozódott.
A harmadik dolog pedig a pénzügyi szektor megtorpanása, aka gazdasági válság. Erre most nem térek ki, de lényeget szerintem te is érzed.
Szerintem 10-20 éven belüli paradigmaváltást várhatunk, de addig még nagyon sokat kell dolgozni, hogy legyen is belőle valami.