101
-
Irasidus #21 Azért ez a vizes űrruha lemosást újragondolnám a helyetekben. A víz meg a perklorát nem jó párosítás... Egyébként meg a perklorátot lélegezni rövid távon sem kifizetődő, arról nem beszélve, hogy bomlik és robbanó elegyet képez (nem véletlenül használják rakéták üzemanyagaként is). És ugye ez csak egy méreg amit sikerült eddig kimutatni, de lehetnek olyan anyagok is ott ami oxigén hatására robbannak, vagy átalakulnak toxikus anyaggá. Ezekkel valódi veszélyforrások lehetnek. -
csimmasz #20 Én a NG vagy hasonló csatornán láttam azt a fejlesztést ami olyan űrruhát visionál ami testre símul, olyan a kialakítása, hogy a légnyomást maga a ruha rugalmas speciális kialakítása.
Bővebben
Gondolom még sehol nincs a fejlesztés a hagyományos űrruhákhoz képest de ez szerintem változhat, amint kiforrott lesz a technológia, vagy lát benne fantáziát valami befektető. -
Irasidus #19 A helyzet az, hogy most egy félig merev űrruhába öli a NASA pénzét (Z-1), és valószínűleg ez lesz az elkövetkező 20-30 év űrruhája. Viszont jó hír, ebbe is hátul kell belemászni, nem titkoltan az egyik ok éppen az, hogy akár külső egységként is használhatóvá tegyék. Azt viszont kétlem, hogy akármilyen új technológiáért a bevált űrruhákat lecserélnék (mert, miből is?), a NASA-nak nincs erre kerete, és látod, hogy az űrruhákat 30-40 év után fejlesztik csak... -
csimmasz #18 Több olyan űrruha van tervezés alatt amiben nincsenek forgó részek legalábbis minimálisak.
Megfelelő bevonattal csökkenthető a kopás.
Ma még biztos fejtörés ennek a megoldása de 10 éven belül lehet ez lesz a legkissebb gond. -
Szefmester #17 azta qrva micsoda intellektüel volt az első hsz tulaja... kívánom hogy legyen Darwin díjas! Ajánlom a téma után érdeklődőknek az űrpionír Marsal foglalkozó epizódját. Ott szépen be is mutatták mik a problémák a porral kapcsolatban.
De tömören a következő: az űrruha mozgó forgó részei csapágyasak, és nem tudják tökéletesen elzárni a külvilágtól lévén le kell venni egyszer azaz illesztékek vannak rajta. Oda szép lassan bejut a por és emiatt egyre nehezebben fognak elfordulni ezek az alkatrészek, és a nehéz űrruha mozgatása még nehezebb lesz. A tépőzáraknak sem tesz jót a sok por. -
csimmasz #16 Tudom, de nem is kész termékről hanem a jövő megvalósításáról van szó, lévén se Mars, se Hold expedíció nincs tervben monstanában.
Az irány viszont lehet jó bár párhuzamosan mennek a testre simuló űrruha fejlesztések is ami8 sokkal nagyobb mozgékonyságot adhat a küldetésben.
Amugy szerintem a nanotechnológia ez irányú fejlestztései akár itt is legyőzheztik ezt az akadályt.
Ott van például az a folyadék lepergető nano tüskékkel operáló bevonat.
De mire elérhető közelségbe kerül egy mars küldetés lesz rá megoldás szerintem.
Akár egy elszívóval egybeépített statikusan feltöltött gyűrű ami a körbe veszi a zsilipbe érkező űrhajóst és föl le addíg tisztítja amíg az érzékelők szabad részecskéket telálnak.
Vagy valami ilyesmi -
Mekong Delta #15 sorry, nem olvastam el a kommentedet..:D -
Mekong Delta #14 Sőt, nem lehetne olyan töltést vezetni az űrruha külsejébe hogy taszítsa a port? -
Irasidus #13 Csak szólok, hogy az egy NASA koncepcióruha. Ahhoz, hogy valóban működő űrruha legyen, nem kevést pénzt még rá kell fordítani. És hát tudjuk, hogy a NASA koncepciótervei nem mindig valósulnak meg... -
#12 Az is jó kérdés, hogy mennyi időt kell valójában kinn tölteniük, milyen tevékenységhez kell feltétlenül az ember, és mit lehetne helyettesíteni távirányítású robotokkal.
Ha csak kimegy, letűzi a zászlót, aztán elindül haza jellegű köldetés lesz, mint a Holdon, akkor ott nem lesz gáz a por. Max annyira lesz megterhelő mint annak a néhány ezer embernek, akik pl nálunk a vörös iszap katasztrófában érintve voltak.
Tartósabb ottarttózkodás esetén viszont olyan állomásra lesz szükség, ahol a zsilipkamra erre fel lesz készítve. A hagyományos űrruhákkal ez megoldhatatlan, de lehet olyan űrruhát csinálni, ami akár taszítja a port, mert elektrosztatikusan fel lesz töltve, meg ilyenek, nem megoldhatatlan probléma.
Mint ahogy az is balgaság, hogy a por eltömi a szűrőket. Igen eltömi a rosszul megtervezett, alul méretezett szűrőket. -
torreadorz #11 Nem kell ehhez olyan sok viz. Ráadásul a probléma nyilvánvalóan akkor jelentkezne ha az ürhajós éveket töltene a Marson és folyamatosan ki lenne téve ennek a hatásnak, ha viszont rendelkezésre áll a Marson egy olyan infrastruktura amivel az ürhajósok éveket tölthetnek ott, akkor nyilván nem lesz probléma néhány tiz liter extra vizből. -
csimmasz #10 Pontosan, a következő Hold/Marsjáró is úgy van kialakítva, hogy az úrruha mindíg kint van a fülkéből és a hátán lévő ajtón lehet beszállni a ruhába ami visszahajva maga az oxigén ellátási eszköz.
Amint belül lereteszelték kiléphet a ruhával.
Az egyetlen gond, hogy ugyan úgy van olyan része ennek a ruhának ami közvetlenül érintkezik a külsővel is meg a belső környezettel is.
Max anyi, hogy sokkal kissebb felületet kell portalanítani mielőtt bezsilipelne, ami lényegesen egyszerűbb mint egy teljes űrruháé. -
bgerison #9 valakik nagyon nem szeretnék, hogy oda menjünk. -
#8 Én láttam egy dokumentum filmet ahol olyan marsi ruhával kísérleteztek amit a szó szoros értelemben mindig kívül marad. Kb arról volt szó hogy a falban volt kialakítva egy zsilip amibe bele kellett állni és utána hátul ki lehetett szállni a ruhából. Persze ettől még a ruha hátsó részét meg kell tisztítani, de nem hiszem, hogy ezt ne lehessen megoldani.
Valamint már most is vannak olyan szén alapú nano anyagok amin jóformán semmit nem tud megtapadni. Biztos lehet olyan ruhát fejleszteni amin egyszerűen nem tapad meg a por. Szóval nem hiszem, hogy veszélyezettei a marsi expedíciókat max eltolja őket 10 évvel. -
#7 LOL -
Mekong Delta #6 Szerintem értelmesebb lenne, ha inkább max egy Mars körül keringő űrállomást építenének, és azon tevékenykednének TUDÓSOK (nem pedig valóságsóó szereplők! micsoda hülye ötlet, kb 1 hónap után kinyírnák egymást...), közben visznek magukkal néhány szondát.. -
#5 -
#4 Gondolom véges mennyiségű terhet vihetnek magukkal. És azt nem mosó vízzel akarják feltölteni. -
vargagergo13 #3 A légzsilipben nem lehet például lemosni az űrruhát? Mondjuk nagynyomású mosóval, aztán megszűrni a vizet. -
BalMat #2 Elolvastad a cikket? -
ugh #1 Felhivnam a "tisztelt" tudosok figyelmet, hogy a mars legkore nem belelgezheto.
igy szkafander nelkul mind az osszetetel mind a kicsi nyomas miatt nem celszeru csaszkalni rajta.
Ha meg van urruci akkor meg mar mindegy mert annak sajat "legkore van".
Zsilipelesnel meg siman takarithato az urruha.
Neil armstrong-ek se furdogatyaban szokdecseltek a holdon ha jol tudom.
Szerintem ez csak egy indok miert nem fognak embert kuldeni oda.
Az igazi ok az, hogy vagy van ott valami, vagy ezzel alcazzak, hogy luzerek es keptelenek embert kuldeni odaig.