94
-
johnfly #14 Biztos nincs kapcsolat!? Ha tág pályán keringett a kisebb a nagyobb körül, meg volt még pár tucat ebédlőasztal méretű hozzá, aztán a föld gravitációja az egész rendszert összekuszálta, azt mégis melyik számítógéppel fejtették vissza ilyen hamar? Ha az, amelyik becsapódott az óramutató járásával ellentétesen keringett a DA14 körül, aztán a föld gravitációja miatt leírt egy fél-8-ast, már be is csapódhatott északról dél felé. Persze ez csak spekuláció, de azért tépem a számat, mert ha ez a kozmikus mércével mérve "apróság körül, mint a 2012 DA14 keringenek ilyen kísérők, amiket nem tudunk előre jelezni, akkor az Apofis körül milyenek keringenek? Nem kéne erre az eshetőségre is felkészülni?
A csillagászok szépen ülnek a babérjaikon, mert kizárták, hogy a földet eltalálja, de mi van, ha egy nagy rakás ilyen kering körülötte? Ráadásul jó tág pályán, csak a poén kedvéért, hogy jó nehéz legyen észrevenni. 2029-ben nehogy meglepődjünk! -
#13 Nem valoszinu, bar gozom sincs milyen messze „hord” a radar, de ha 2 masodperc alatt csinal 1-1 kepet, az keves, mert ilyen sebesseggel 10 masodpercen belul vegig daralja a legkorunket (~100km) egy meteor, ha foldet akar erni;D -
#12 Ebbol is latszik, mennyire zsengek vagyunk es/vagy mekkora ereje van egy-egy ilyennek. Ez egy max nehany meteres darab volt, ami tobb tiz kilometer magasan robbant szet.
Mit csinalna egy 50 meteres darab, ami foldet erne es/vagy sokkal alacsonyabban robbanna?! Egy Budapest szintu varos biztos teljes tereprendezes ala kerulne;)
Az meg felejtos, hogy ha egy ilyen ~50E km/h-val jon, majd jol leraketazzuk:D
-
kjhun #11 Állítólag Szudánban is leesett egy tegnap, valamelyik rádión mondták délelőtt. Tudósok mennek vizsgálódni, hogy tényleg az volt-e. -
COOLancs #10 Szinte biztos vagyok benne hogy a rakétavédelmi radarok látták az objektumot, de vagy kevés idejük volt reagálni, vagy nem akartak pánikot kelteni, főleg hogy nem tudhatták hogy ekkorát fog durrani. -
COOLancs #9 Végre bebizonyosodott milyen felesleges űrkutatásra költeni, sose kell meghódiccsa a világűrt, elég csak a szájtátva várni a világvégét, mint kedves dinóbarátaink. -
gombabácsi #8 felfoghatjuk úgy is, hogy végre meghódítottuk az űrt!!! nem mi mentük el hozzá, hanem ő jött el hozzánk XD -
Macropus Rufus #7 ezt mér én is feszegettem, de egy aranyos kis egyorrú arogánsnak és butának nevezett, mert ezt a kérdést (amit te is) feltettem.
NEXUS6 válasza lefed minden, mert sajnos ez így van.
Nekem a kérdésem még továbbra is az, hogy miért fontosabb az, hogy mi van messze mint az ami itt van elöttünk.
Dollár milliókat (ha nem milliárdokat) verünk el arra, hogy azt figyeljük ami messze van. Ua. kb. 400millió dodóba kerűlne(nem kitaláció, a meteorral kapcsolatosan keresgéltem és bukkantam rá erre az adatra) az a rendszer ami nem a Föld hanem ha jól emléxem a Vénusz mellől figyelné a dolgokat, így szép rálátása lenne arra, hogy mi is megy a Föld felé. Viszont itt is vannak gondok ui. 0-1km közötti meteoritokat csupán 50%-k eséllyel bökne ki (jelenleg ez mondjuk ennyi esélyünk sincs. lásd pénteket pl.) viszont a 1km nagyobbakat ha jól emléxem 80%-os biztonsággal kiszűrné. Gy.k. a kihalást előidéző kövekből 100 esetén 80-at látna... 20 meg hazavágná az egész bolygót. Sajnos arra a mai napig semmiféle terv nincs, hogy ha az a 20 közűl egy is elérné a Földet akkor mi a fenét kellene tenni.
(csak így zárójelben jegyzem meg, hogy az emberi faj egy nagyon buta lény. Pl. a jenkik a hidegháború alatt több tízezer milliárd dollárt vertek el (CIA titkos háborúi 2. rész doksifilm). Ahhoz, hogy a Föld valamelyest biztonságba legyen 0.4milliárd elég lenne. De legyünk maximalisták 5milliárdból egy komoly megfigyelő rendszert lehetne kifejelszteni. De nekünk fontosabb a másik írtása, és ezért képesek több milliárd dollárt elkűlteni. Emlékezzél vissza amikor a usa hadserege egy soha nem használta katonai műholdtat adott a NASA-nak. Ennek a műholdnak a képalkotó eleme sokkal finomabb mint a Huble-é... Gy.k. a NASA padlót fogot, hogy a hadseregnek már a Huble felövée elött jobb optikájuk volt mint nekik Ui. a műhold idősebb a HUblenél, és vagy 6-7x jobb képet tud készíteni... Ennyit arról, hogy az ember számára mi a fontosabb. És igen jól írta NEXUS: mind meg fogunk halni, mert nekünk sokkal többet számít a távoli messzeség és az, hogy egymást írtsuk mint az, hogy közösen túléljük a dolgokat.)
Véleményem szerint a messzi megfigyelések 60%-a rizsa, ellenőrizhetetlen hipotézi(legjobb az amikor olyat olvasok, hogy xy obiektum 5fényév távolságra van +- 10% tévedéssel... Az a +- tévedés több milliárd kilómétert jelent. Földközelben meg nem lehet rizsázni mert, és itt bukik ki egyből a szar a zsákból: képtelenek azt is megjósolni, hogy a lékörbe lépő tárgyak hová is csapodnak be. -
Peetkiller #6 Sajnos, még el sem tudnánk zavarni az embereket onnan, mert egy tökéletesen kiszámított becsapódás esetén sem lehet tökéletesen azonosítani a helyet ahol földet ér. Mert a föld gravitációs terébe érve folyamatosan változik a haladási szöge, függ a sebességétől, és a fajsúlyától, amennyiben pedig csak egy-két fokot tér el a megbecsült helytől, azonnal több száz kilométerrel arrébb landol.
Hát ez a nagy helyzet. Mert egy ilyen aszteroidának legtöbbször még a méretét sem tudjuk pontosan, nemhogy az anyagösszetételét. A sebességet és az irányt eléggé ki lehet számolni, de ez kevés... Olyan, mintha két dimenzióban akarnál golfozni. -
#5 Technológiának kell lennie hozzá, inkább szándék nincs egyelőre. Minden bolygónk felé közeledő égitestet nem kellene figyelni, hiszen többjük úgyis elég a légkörben (lehet erről is azt hitték), de ilyen tömör, 10 tonnás példányokra azért vadászhatnánk. És nem kell egy évre előre jelezni, csak legalább egy nappal. Ez szerintem kivitelezhető, bár ezt csak úgy mondom, mint "ezt én meg tom csinálni fogd meg a sörömet". -
#4 Ilyen viszonylag kicsit nem nagyon lát a mai technológia. Igazából 1-2 szonda van fenn, ami a nagyobbakat próbálja kiszúrni. Kb ennyi a a jelenlegi "védelem" ezek ellen.
Ha találunk egy combosabbat, ami ránk zuhan, akkor valszeg elzavarjuk az embereket onnan. És asszem más eszközünk nem is nagyon van.
Ja és a biztosítók se nagyon kötnek meteor kár ellen.
-
#3 Csak nekem furcsa, hogy ilyesmit nem tudnak előrejelezni? Vagy a Nasa úgy gondolta, hogy az oroszoknak ez még nem gond...?
A cikk is arról szól tulajdonképpen... hogy ha egy nagyobb változat jön, azért leforgatják a függetlenség napját xD, de ha csak egy várost kipusztító meteorraj jönne, azt le se szarnák... vagy fogalmazzunk úgy... le sem tudnák szarni? : D -
mester1987 #2 Jöhet az Éden projekt! Dan Hagar majd talán megment (ha kurva szerencsés leszel) :D -
#1 Minmeghalunk!!!
Szerintem.