234
  • teddybear
    Bocs elírtam. A szélgenerátoruk felszereléséhez szükséges építési engedélyt tagadták meg.
  • teddybear
    "Elnézést de a 783.000 Ft egy 2kw-os rendszernél az nem véletlenül 391.500 /kW ?
    Ami az az árszint amiről én beszélek?"

Nem. Egy 1 kW-os rendszer ára ugyanott 499 ezer. Tudod, a napelemek számát felezheted, de az elektronikát nem fűrészelheted ketté. A vezetékezés sem jön ki feleannyi drótból.
    Aztán ehhez még jön az engedélyeztetés, meg a többi járulékos költség. Az meg szolgáltató és önkormányzatfüggő.

Egy gödöllői ismerősöm például most mesélte, hogy ott még az egyetemi kutatóktól is megtagadták a regenerátorukhoz szükséges építési engedélyt.

Ami pedig ezt a kormányt illeti, mikor érdekelte őket az ésszerűség, vagy egyáltalán a szakmai érv? Ha egy-két százalékot javíthatnak a választási eredményeiken, habozás nélkül csinálnak meg minden hülyeséget.
  • Nailboy
    Elnézést de a 783.000 Ft egy 2kw-os rendszernél az nem véletlenül 391.500 /kW ?
    Ami az az árszint amiről én beszélek?

Sokadszor is nekifuthat itt bárki a fórumban TÉNY hogy 1kw napelemes kapacitás kiépítése megvan 350-500e Ftból /Kw függően a méretezés és az apróbb részletektől.

Aki nem hiszi az az ő baja. Aki elhiszi de nem talál ilyen szállítót de szeretne, ahogy már mondtam nyugodtan írhat privátot.

A többi témát ne nekem címezzed köszi, nem vagyok aktivista, nem akarok a témában elvi vitákba bocsátkozni fórumozókkal (főleg nem egy moderálatlanon..).

Viszont ami a rezsicsökkentést illeti, lehet hogy pillanatnyilag az első év beszerzési árait majd torzítja, de aki azt hiszi hogy tartósan lent maradnak az árak szignifikáns többszámjegyű százalékkal, ami miatt ilyen beruházásokat elhalasztani érdemes, az politikailag rövidlátó és elképesztően nagyot téved.
  • teddybear
    A te pénzed, arra vered el, amire akarod.

Viszont az általad leírt árak nem valósak. Egyrészt egy működőképes 2 kW-os rendszer a tesz-vesz.hu-on mist 783 000 Ft, de ehhez mindent adnak, azaz tartószerkezetet, szerelési kellékeket és kiszolgáló elektronikát is.
    A szokásos méretű, kb. 4 kW hőteljesítményű sörkollektor, ha csak a hozzávalókat nézzük, olyan 15-20 ezerből kijön. Ennyibe kerül a forgácslap a dobozhoz, annak belső hőszigetelése, a naptükör, a sörösdobozokhoz használandó ragasztó-tömítő, a mattfekete festék, a többi szerelvényhez szükséges lemezanyag, a légmozgatáshoz használt csövek, csőventilátor, a termosztát, stb. Használni viszont megéri, amíg nincs komoly hideg, és süt a nap egy szobát nappal felfűt. Mondjuk nálunk a leghidegebb három hónapban nem ér semmit. De a gázos(fás) fűtési idényt lecsökkenti.

Másrészt az áram felvásárlási ára a mostani "rezsicsökkentés" miatt komolyan esni fog, és ha igaz, akkor még újabb rohamok jönnek, így viszont nem lesz a napelem árának ( a szélgenerátorénak sem!) megtérülése olyan rövid idejű.

Ami pedig a szivattyús erőműveket illeti, a nálunk tervezett visegrádi és az aranyos-völgyi erőművek természetvédelmi területen épültek volna fel.
    Konkrétan a Visegrádi Erőmű a Prédikálószék tetején. Egy jókora vasbetontartályról lett volna szó, amit a Dunakanyar egyik csúcsára barmoltak volna fel. Ez aztán igazán használt volna a tájképnek, igaz? Szerencsére még a szocializmusban is több eszük volt a döntéshozóknak, ment a kukába a terv.
    Az Aranyos-völgy már kevésbé van szem előtt, mert Abaújban, a keleti határnál terül el. De attól még természetvédelmi terület, és nem arra való, hogy szétgyalázzuk.

Ami pedig a teljesítményüket illeti, a napelemes és szélgenerátoros erőművek teljesítményéhez képest szánalmasan kicsik. Nem tudnák a fölös energiájukat tárolni.

Ausztriában egy népszavazás miatt nem építhetnek atomerőművet, így azt használják, amit lehet. Vízerőművel tűzködték tele a Dunát, a Drávát, a Szávát, a Rábát meg minden folyót, ami náluk folyik. Érdekes módon ott a méregzöldek kussoltak, pedig csak a Dunán tíz erőmű épült eddig fel.
    Az utolsónak megépült dunai vízerőműben például a Bős-Nagymaroshoz legyártott turbinák, generátorok üzemelnek....Mi kifizettük, aztán eldobtuk mielőtt leszállították, ők meg felhasználják.
  • Molnibalage
    Most a nem létező és nevetségesen kicsi tározós erőmű tervekre vered...?

Tessék retardáltkám.

biztos megint en vagyok a hulye nem?

Igen, te vagy. Ugyanis irgalmatlan mennyiségű kis erőművük van és nem néhány nagy.

Az átlagos kapacitás igény itthon 4500 MW táján van. A csúcs 6000 felett is volt már. Ez 25%+ eltérés.

Majd, ha megy az általános sulis matek és a kereső használata, akkor gyere vissza nagy arccal te kapitális balfasz...
  • pakeszke
    na csak hogy taguljon a "zsinoraram a koscher" bölcsészpalántáknak a latokore:
    "A szivattyús energiatározás első erőmű nagyságú építésére 1879-ben, Zürich mellett került sor. Az ilyesfajta ipari létesítmények első virágkorukat a két világháború között élték, 1928-38 között 40 ilyen erőművet állítottak üzembe. Közülük a legnagyobb teljesítménye sem haladta meg a 40 MW-ot. A második világháborút követő másfél évtizedben ezt a határt sikerült 270 MW-ig kitolni, majd a 60-as évek óta gyors ütemben fejlődött ez az erőműtípus.

A világon jelenleg körülbelül 300 ilyen rendszer működik. A legtöbb szet Japánban van (43), Franciaországban 30, Németországban 40, Olaszországban 23, Ausztriában pedig 22 ilyen létesítmény üzemel. A teljesítményversenyt is a távol-keleti ország vezeti, a kannagawai erőmű akár 2700 MW-nyi villamos energiát is képes a japán rendszerbe pumpálni. Európában működik viszont a legnagyobb tározó a North Wales-hegy alatt, ahol hat szivattyúturbina (egyenként 317 MW teljesítménnyel) hatmillió köbméter vizet dolgoztat le-föl 600 méter szintkülönbségen.

Idehaza a 70-es évek végétől, főként a Paksi Atomerőmű termelési rugalmatlansága miatt bukkan fel időről időre a téma. "

PAKS PAKS PAKS PAKS PAKS
  • pakeszke
    retardaltkam legyszives ezt a 12000 MW -rol kuldjel mar egy linket...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_Austria
    2300 -at latok csak

biztos megint en vagyok a hulye nem? de legyszives hasonlitsd mar ossze a 5000 es 6000 kozti kulonbseget a 12000 es 2300 -hoz ok?
  • pakeszke
    koszi hogy kijavitottad BÖLCSÉSZKÉM

tudod 10 - 20 % tevedest mar felhozod az embernek de amikor TETELESEN BEBIZONYITOTTAM hogy TE hulyeseget irtal ugy cca. 100% -os elteressel az szamodra coki

latom mar hogy nem egy mernokkel hanem egy bufe-ruhatarszakos bolcsesszel alltam le vitazni....
  • pakeszke
    te tudod ertelmezni a masok altal leirtakat nagypofaju debilkem?

LEIRTAM TE TAJPARASZT hogy VISEGRAD es ARANYOS VOLGY
  • Molnibalage
    Lófaszt bírna el, nem véletlenül húzták meg ott a határt, ahol. Nézd már meg a magyar fogasztási görbéket... Jelenleg 15%-nál többet nem tervezhető termelőt az átlaghoz képest nemigen bír el egyetlen rendszer sem. Ez magyar viszonyok között kb. 450 MWe.
  • Molnibalage
    Úgy könnyű annyi szelet beépíteni, hogy Ausztriában 12'000 (!) MWe vízierőmű kapacitás van és Európa legeszelesebb hegyvidékei vannak arra. Ha van szél, akkor jól termelnek, ha meg éppen még ott sincs, akkor 5 perc alatt felpörgetig a vízturbinákat.

A világ nagy része viszont nem alpesi ország és szélcsatorna egyben...
  • Molnibalage
    Amíg támogatásért épül egy erő, addig az vicc az én szememben.

kis hazankban az atlag fogyasztas az 6000 MW

Baszod, kis hazámk fogyasztásával sem vagy tisztában, de osztod az észt. a 6 GW a csúcsfogyasztás táján van te zseni...
  • Molnibalage
    http://megujulok-maskent.blog.hu/2013/02/19/auszel_szen
  • pakeszke
    "Nem bizonyítottatok semmit, csak folyamatosan ismételgettétek az aktuális méregzöld propagandát. Adatok, vizsgálati eredmények nélkül. Akár egy törött gramofon."

kis hazankban az atlag fogyasztas az 6000 MW
    Ausztriaban a szelenergia 995 MW

mas kerdes? ez miert lenne sotetzold?
    ki mondta, hogy en nem akarom az aranyos-volgyi kiegyenlito eromuvet es a visegradi visszaduzzaszto eromuvet? ha meg lennenek epitve nalunk is elbirna siman az 1000 MW szelenrgiat a rendszer
  • pakeszke
    "Nem tartalmazza azt sem, hogy ha nem termelnek eleget, akkor kiegyenlítő áramot kell venni, aminek ára a zsinóráram kb. 6-7-szerese, de oda se neki."

ugye azt hozzatehetjuk, hogy EZT a kiegyenlito aramot az atomeromu melle is oda kell tenni? elvegre o zsinorban termel a fogyasztok meg ketpupusan fogyasztanak...

tehat a rendszerbeli aram osszkoltseget kellene osszevetni a napelem es a szelenergia araval es nem a zsinoreromu aramat...
    ha mar olyan edes cukin odateszed/sejtetni engeded hogy de hat az atomeromu az bezzeg ratermel azonnal a fogyasztokra, annak SEMMI kiegyenlito koltsege nincsen
  • pakeszke
    igen a szelenergia szidasa mogul kihatralt vegre, es a biomassza szidasa mogul is, hiszen nagyon jol tudta hogy 10 - 20 Ft -os kWh -kenti tamogatasert mar dogivel epultek volna :)))

de meg kemenyen tartja magat a 10 evvel ezelotti nemet gyartasu es !!! az eladasi koltsegre szepen rarakott kifejlesztesi koltsegehez, hogy az 10 eve mennyibe kerult... pedig a cikk is irja, hogy a piaci versenynek es a kinaiaknak koszonhetoen a panelok arai lementek a negyerede

de legalabb a paksi eloallitasi koltseget is a 10 evvel ezelotti szinvonalon szamitja, es nem a leendo paks kWh eloallitasi koltseget szamolja, mert miert is tenne? hogy ne 8 Ft -al hanem 18 Ft -al kelljen szamolni? :)))
    akkor romlana az arany
  • Nailboy
    Mi ez a király többes? Kivel csaptál te engem össze és miért egy csoportba?
    Ez a "sötétzöld propaganda" meg milyen bullshit?

A saját tapasztalataimat írtam le és az általam telepített rendszer árait vetettem össze a cikkben leírtakkal.

Ezek tények.

És egyáltalán nem azért van napelemem mert védeni akarom a természetet.. Henem szimplán mert megéri. Az hogy zöld vagy sem majdnem mellékes.
  • Molnibalage
    Jaja.
  • teddybear
    "Öregem, végig az a topic hogy felveheti e a versenyt a megújulókból származó áram ára elsősorban a fosszilisakkal.

Ezt már régen bizonyítottuk. Hogy igen, ez lehetséges."

Nem bizonyítottatok semmit, csak folyamatosan ismételgettétek az aktuális méregzöld propagandát. Adatok, vizsgálati eredmények nélkül. Akár egy törött gramofon.

Amúgy a németek cirka 100 milliárd euróért telepítettek napelemeket. A névleges összteljesítményük tucatnyi nagyobb atomerőművével egyezik meg, de az elmúlt évben csak a paksiéval egyező mennyiségű energiát termeltek összesen. Paks viszont Európában csak kisebb atomerőműnek számít.
  • Molnibalage
    Látom szereted a mellébeszélés szót használni.
  • Nailboy
    Mellébeszélés hegyek újfent.
    A közvetlen termelési árakról van szó (sőt a napelenél a beruhzást is belevettük).
    Az pedig bizonyítottan versenyre kel.

Amiket te ide rángatsz annak jó része fals, jó része meg nem idetartozik.
    A szénerőműnél ideszámolod a bányásznyugdíjakat is? A bányászok egészségügy kezeléseinek költségeit is? A rekultivációs költségeket is? Kétlem..
    Vagy pl a fukusimai katasztrófa költségeit is? Kétlem...

Csak sarkítasz hogy a kis elméd megnyugodjon hogy igazad van. Hát nincs igazad.
    Az általad említett dolgok konkrétan nem tartoznak a téma tárgyához.

Továbbá SENKI nem írta le itt a fórumban hogy a teljes áramtemelés napelemből álljon.
    Te másoknak a szájába adsz ilyen hülyeségeket majd nekiállsz cáfolni.
    Komolyan valami bajod lehet.
  • Molnibalage
    Nem, nem veheti fel. Mert az általuk termelt áram ára soha nem tartalmazza azt, hogy minden mást csak az ő kedvükért rángatnak. Azt sem tartalmazza, hogy a beépített zöld áram elméleti max. kapacitás 80%-a meg kell hogy legyen más, kiszámíthatóan termelő forrásban. Nem tartalmazza azt sem, hogy ha nem termelnek eleget, akkor kiegyenlítő áramot kell venni, aminek ára a zsinóráram kb. 6-7-szerese, de oda se neki.
  • Nailboy
    Ennyi mellébeszélést egy embertől én még nem láttam...

Öregem, végig az a topic hogy felveheti e a versenyt a megújulókból származó áram ára elsősorban a fosszilisakkal.

Ezt már régen bizonyítottuk. Hogy igen, ez lehetséges.

Te mire akarsz ezen felül kilyukadni?
  • Molnibalage
    És épült itthon GWe léptékű naperőmű? Nem. Épült a cseheknél. Igen. kész katasztrófa az egész? Ja, hogy igen...

Jónapot...

• Nailboy
    Tök jó hogy kitáncoltál a szélenergia alól.
    Mondom a KÁT -ot napenergiához: 25Ft.

Jónapot.
  • Molnibalage
    A szélkereket is kell támogatni, de azt nem annyira drámaian, mint a napot. A támogatásnál soha sehol nem írtam, hogy a szélre vonatkozik. A széllel is nagyon súlyos gondok vannak, de az inkább hálózatstbilitás és lokális klíma baszkuárlás szinten.

Soha sehol nem írtam, hogy a 100+ Ft/kWh a szélre vonatkozna. Az, hogy te olvasni sem tudsz, az sajnos így az én problémám is, bár elsősorban inkább a tied...
  • pakeszke
    ohhhh elnezesedet kerem, hiszen te mindig KORREKT vagy nem? hiszen nem irtal olyat a zoldenergiara, hogy:
    "Leszarom a kultrúát. Itt is le volt már írva, hogy mitől drága a nap és széláram. X telepítési költség és szimplán élettartam alatt termelt áram árával az jön ki, hogy kurvadrága. Ezért kell agyontámogatni. Azt is leírtam, hogy mennyivel. Miből jön a támogatás? Bingo, más iparágak és a villamosáramot termelő többi termelő hasznából. Ja, hogy ezek szennyeznek...? Jaaaaa, hogy a SZENNYEZŐK tartják el őket. Jaaaaa, hogy ha ezek nem léteznének, akkor nem lenne "zöld" áram sem.

Valahol elképesztő, hogy még mindig nem esik le, hogy mekkora kamu a zöld ipar. Gyak. a leggusztustalanabb parazita életmódot folytatja. A műszaki nehézségeket is azokra tolja rá - hálózatszabályzás - amiből azok élősködek. Vicc, csak a legrosszabb fajtából."

utana meg kikerted hogy csakis az aramtermeleses napenergiara gondoltal...

meg utana meg kiderul, hogy pl. a zoldenergiaiparnak a szekeret tolod...

tudod, en kerek elnezest ok?
  • Molnibalage
    Jelenleg képtelen vagy még azt is értelmezni amit írok. Majd, ha sikerül átlendülni a középiskolás nyelvtan nehézségein, akkor gyere vissza.
  • Molnibalage
    Nem a KÁT-ot, hanem az össze beruházást, amihez közöm volt. Nyúzták a pályázókat árajánlatért aztán az jött ki, hogy a legolcsóbb ajánlat is olyan volt, hogy leállították őket.
  • pakeszke
    tenyleg leallitottak?
    http://hir.ma/oko/megujulo-energia-tamogatas-2012-metar-kat/6588
    "A javaslat alapján a biomassza-erőművek alapesetben 10, távhőrendszerhez csatlakozó erőmű esetén 20 megawattig támogathatók. Hir.ma (a Piac és Profit nyomán)"

ohhh millyen szomoru hogy a regi fosch szeneromuveket amiket mar regen be kellett volna zarni de a huncut tulajdonosok meg megganyoltak hogy u.n. zold energia legyen belole...
    tudod mert ez is volt ezert kellett meghozni a torvenyt...

de hogy taguljon a latasmodod...
    "A saját hőtermelésünket is fejlesztjük, így észak-Budán és észak-Pesten is építünk egy 20-20 megawattos biomassza erőművet 2012-re. Így olcsóbb lesz a hő és nem függünk annyira a földgáztól.
    A Főtáv másik nagy fejlesztése egy geotermikus erőmű lesz, amire még márciusban kiírják a tendert. Szakmai partnert keresnek, amely a XVII. kerületben megépíti az erőművet, s így a 2000 méter mélyről felhozott 110 fokos vízzel is fűtik majd a lakásokat"

latod vannak sokkalta okosabb emberek akik tudtak anno hogy 20 MW lesz a tamogatas felso hatara...
    de te hangoztasd csak a 100 - 150 Ft -os kWh arat mindenkor
  • Molnibalage
    A biomassza erőmű beruházásokat gyak. mind leállították itthon a KÁT kassza átszabása miatt. No comment...
  • Molnibalage
    Teljesen mindegy, hogy melyik ország melyik nagy naperőművét vagy támogatását számolom. A végeredmény mindegyik ugyanaz. Pandava egy japán naperőmél is pont ugyanezt hozta ki...
  • pakeszke
    ja hogy van egy megujulokrol meno eszmecsere es te a 2 legszelsosegesebb esetet kiragadod es azt nyomod vegig, a vegen meg "hat meg en kerek elnezest" stilussal kibujnal?
    fokent ugy hogy az energiat mint olyat csakis elektromos aramra korlatozod le, igy a napkollektor mar nem is jatszik?

de ideznek toled: "Valahol elképesztő, hogy még mindig nem esik le, hogy mekkora kamu a zöld ipar. Gyak. a leggusztustalanabb parazita életmódot folytatja. A műszaki nehézségeket is azokra tolja rá - hálózatszabályzás - amiből azok élősködek. Vicc, csak a legrosszabb fajtából."
    elotte eppen a szel + nap energiarol beszeltel
    raadasul belekavarod a megujulot, ami pl. a biomassza is, raadasul MEGUJUKOKENT kepzeld meg az EU is elfogadja a tavhos gazturbinakat...

szoval legkozelebb legyszi ezt a szelsoseges nyomulast korlatozd "az eletromos aram jojjon a napenergiabol" felallasra mert arra igaz de a tobbire sajna nem annyira...
  • Molnibalage
    http://megujulok-maskent.blog.hu/2013/02/17/spanyolnapboom
  • Molnibalage
    Ki beszélt a szélről? A 100-150 kWh naperőműre vonatkozott. A szél egy fokkal jobb, mert az legalább éjszaka is tud fújni...
  • Molnibalage
    Csehországban gyak. egyetlen naperőmű sem épült. Jött a támogatás --> 1000 MWe kapacitás. No comment...
  • pakeszke
    mivel tobbszor elhangzott toled a 100 - 150 Ft / kWh garantalt atveteli ar es hogy agyonb.sszak ezek a csunya megujulok a halozatot, igy kijavitanam ezeket a meredek hulyeseget is... mivel allandoan ezen rugozol...

kis hazankban 28 Ft / kWh lett volna a felvasarlasi ar a szelenergiahoz, es a MAVIR csak 320 MW-ot engedelyezett, viszont tokkeros csoportok a jelenlegi feltetelekkel osszesen 1200 MW -ra nyujtottak be palyazatot
    csak hogy osszevethessuk, ez az otode kis hazank villamos energiaszuksegletenek

igen tudom, hogy a MAVIRnak ki kell segitenie ezeketa proszto kis ganekat amikor nem fuj a szel es hogy igy tamogatnak oket es hogy nem birja el, mert bla bal bla, es osztrakoknal van rendes vizeromuu azert lehet sok szeleromu, bla bla bla...

amit mondani akarnek ezzel, hogy az a nemet 100 - 150 Ft / kWh -s ar egy kisse butasag, hiszen nalunk mar 28 Ft / kWh -ert epitenenek szeleromuveket
  • Nailboy
    Ez is téves következtetés.
    Amíg van 100-150 Ft dotáció addíg senki nem épít semmit piaci alapon.
    Maximum tovább növeli a nyereségét mert csökkennek a beruházási költségek. Elhiheted aki tehette naperőművet épített most is ott ahol ilyen irreális átvételi árak voltak.

Az hogy jelenleg nem épít mindenki olyan országokban ahol nincsen 100-150 ft átvétel ár (pl magyarország) az csak annak köszönhető hogy sajtáfogyasztás kiváltás alapon éri csak meg igazán. Az meg nem nagyerőművi szint.
    Egyebként meg irreálisan alacsonyan van tartva az átvételi ár (25 Ft).

A 25 Ft az 14-16 év alatt térül meg, és mivel nem garantálják még ezt se ennyi ideig feleslegesen kockázatos.

Továbbá a tőke oda megy ahol van magas átvételi ár.

Ennyi a magyarázat.

Nem az hogy drága a napelem.
  • Molnibalage
    Leszarom a kultrúát. Itt is le volt már írva, hogy mitől drága a nap és széláram. X telepítési költség és szimplán élettartam alatt termelt áram árával az jön ki, hogy kurvadrága. Ezért kell agyontámogatni. Azt is leírtam, hogy mennyivel. Miből jön a támogatás? Bingo, más iparágak és a villamosáramot termelő többi termelő hasznából. Ja, hogy ezek szennyeznek...? Jaaaaa, hogy a SZENNYEZŐK tartják el őket. Jaaaaa, hogy ha ezek nem léteznének, akkor nem lenne "zöld" áram sem.

Valahol elképesztő, hogy még mindig nem esik le, hogy mekkora kamu a zöld ipar. Gyak. a leggusztustalanabb parazita életmódot folytatja. A műszaki nehézségeket is azokra tolja rá - hálózatszabályzás - amiből azok élősködek. Vicc, csak a legrosszabb fajtából.
  • Nailboy
    Kultúrával biztosan nem kell megvádolni téged eme hozzászólásod alapján...