67
  • narumon
    #67
    Ezzel egyetértek. Bár ugye mint mondtam itthon is ezt csinálod. Feltéve ha egyáltalán van munkád, mert ugye itthon már az sem nagyon van.
  • kukacos
    #66
    Nem azt mondtam hogy otthon jobb a szitu, hanem hogy más élethelyzetben kisebb a távolság a külföld és otthon között. A fiatal kulimunkásokat szívesen látják: a fizetésed feléből egy itteni lakáshitelét fogod fizetni lakbérként, egészségügyet, nyugdíjat nem terheled.
  • narumon
    #65
    És itthon? Megint ez maradt ki! Itthon két minimálbéres, hogy rak össze egy lakást? Hogy lesz gyerek? Ne ködösítsünk már. Két minimálbérből itthon 5-6 év alatt egy szép kis adósságod lesz nem pedig félre tett összeg.

    [Egyébként nekem az nagyon furcsa ha valaki minimálbéren ragad angliában, van olyan ismerősöm pár aki úgy kezdte de már egyik sem azon a szinten van. Itthon 5 év alatt nem tudott egyet előrelépni, kint meg három év alatt kétszer lépett már egy létrafokot.]
  • kukacos
    #64
    Értem én, hogy ha elfogadod az átlagnál alacsonyabb életszínvonalat, jobban boldogulsz itt szakképzettség nélkül.

    De ne gondold, hogy egész életedben az fogja jelenteni az előre jutást, hogy idén is megveheted a legutolsó iGadgetet. Mi lesz, ha egyszer majd családot akarsz? Két minimálbéres hogy tudja kitermelni a napi száz fontos óvodát? Hogy szeded össze egy lakáshoz az önrészt?

    Itt is pont ugyanúgy egy élet munkája lesz, mint otthon. És pont ugyanúgy szívsz majd, ha a társadalom alja által végzett munkából akarsz megélni.
  • cateran
    #63
    Meh..JD-be, JBB helyett...(kellene 1 kave:D)
  • cateran
    #62
    Ruhara meg ott a Primark, ha olcsorol van szo..Lehet menni a Mark and Spencerbe is, csak ott 10x annyi minden vagy a JJB-be sportcuccokert, de az is 5x dragabb, mint mondjuk a Sportsdirect. Ugyhogy nem kell a vaker:D Eleg regota uzom itt az ipart:P EL kell szakadni Londontol, aki ezt nem kepes felfogni az igy jart:P (mondjuk nincs tul nagy velemenyem az itteni magyarokrol, nem 1-2-vel futottam ossze, aki mar evek ota van kint, de meg mindig csak annyit tud mondani angolul, hogy hovarju - how are you, meg hogy szinesletra - see you later...)
  • cateran
    #61
    Baromsag...nem a Waitroseban kell vasarolni es kesz..meg nem pizzat rendelni. £10-bol boven be lehet vasarolni 1 hetre 1 embernek es meg csak igenytelennek sem kell lenni, de tudod mit..legyen 100 font 1 honapra a kaja(1 szemely, de ez elegge nagyvonalu osszeg), tisztalkodas, stb (nincs annyi, bemesz 1 Poundlandbe es hugye-szare veszel mindent) meg legyen £400 a szallas (ez mondjuk siman lehet ennyi, ezt alairom.) Maradt £300..tudod "odahaza" nekem a fizetesem BRUTTOBAN nem volt annyi, mint amennyi itt maradt...
    Mondjuk gyerekkel, autoval, az megint mas dolog:) A gyerek nem olcso "mulatsag" es az auto fenttartasa sem.
  • kukacos
    #60
    Aztán ebből kell kifizetned a 3-400 fontos szállást meg a másfélszer drágább kaját.

    Aztán megint más kérdés, hogy hogyan lehet ebből itt továbblépni, például családot alapítani. Minimálbéres ismerőseink elvannak, de félrerakni nagyon nem tudnak. Nekünk két gyerekkel, kertes házzal, autóval kb. havi 2800 fontba kerül az élet Londontól 80 km-re, és nem élünk nagyon nagy lábon.

    Nekünk ez így jó, hatszámjegyű fizumból így is millió forint felett tudunk félretenni hó végén, de ez nagyon nem elérhető még az angol többség számára sem nemhogy a szakképzetlen magyar bevándorlóknak.

    Persze a magyar munkavállalók pár év után rájönnek, hogy diplomás munka nélkül itt se jutnak semmire, és hazamennek. Ami jó is így, mert összegyűjtött pénzecskéjük, ha van, sokkal többet fog érni.
  • cateran
    #59
    Hogy meg foldhozragadtabban egyszeru legyen:
    Eves kereset: £12000 (brutto)
    Havi kereset: £1000 (brutto)
    Adozando osszeg: £3895 (£8105-ig ugyebar semmi sincs, csak ez felett)update:£2560
    Ado osszege: £779 (20%) update: £512
    N.I.: £527.40 update: £510
    Zsebben marad: £10693.60 azaz £891.13/ho, £205.65/het, £41.13/nap
    update: £10977.76 azaz £914.81/ho, £211.11/het, £42.22/nap
    A brutto havi £1000 minimalberrel szamolva kb havi 161.5 ora munkat jelent, ez heti 5 nappal szamolva(havi 22 nappal), napi 7.5 orat jelent, ami kb 1 szabvany 8 oras muszaku helynek felel meg 30 perc fizetetlen ebedszunettel. Persze csak kb.:D

    update:"For 2013-14 the personal allowance for those aged under 65 will be set at £9,205 and the basic rate limit at £32,245."
    Vagyis Aprilis 6-tol par dolog megvaltozik.

    Remelem nem szamoltam el sehol:D Jo keso van mar:P
  • cateran
    #58
    Annyi baromsagot osszehordtatok angliarol, hogy ihaj:D 7 eve elek itt, eltem mar mindenfele (London, Wiltshire, Hampshire, Devonshire, Nottinghamshire, Cumbria meg par egyeb) ugyhogy ugatom a temat. Az osszes pelda ott van elbaszva, hogy Londonban ennyi meg annyi..hat basszus, talan nem a vilag egyik legdragabb varosabol kellene kiindulni (miheztartas vegett, Nottinghamben 2 haverommal bereltunk 3 dupla-haloszobas+nappali hazat £600+rezsiert...na bumm..)
    A minimalber jenleg 21 even felulieknek £6.19/ora (ez akkor is annyi, ha valakinek nem tetszik:P Tavaly £6.08 volt, tavalyelott meg £5.93)
    Atlag irodista munkahely heti 35 oras oraszammal megy (viszont irodistak ritkan vannak £8-9 alatt) Fizikai melok valtozo 38-55 kozott (na ok mar annal inkabb vannak minimalber korul) Erre jon ra az ado es a TB (N.I. - National Insurance)
    Az ado 0% ha az eves kereseted £8105 alatt van, es levonas is az e feletti osszegbol megy("Nearly everyone who lives in the UK is entitled to an Income Tax Personal Allowance. This is the amount of income you can receive each year without having to pay tax on it.") Meghozza 20% evi £32010-ig bezarolag, £32011-150k-ig 40%, innentol meg 50% azaz 45% aprilis 6.-tol)
    A TB: "You pay National Insurance contributions to build up your entitlement to certain state benefits, including the State Pension.
    You pay National Insurance if you’re:
    16 or over
    an employee earning above £146 a week
    self employed making a profit over £5,595 a year (unless you get an exception)
    ....
    If you’re employed
    You pay Class 1 National Insurance contributions. The rates are:

    if you earn between £107 and £146 you’re automatically covered for State Pension and benefits
    12% on your weekly earnings between £146 and £817
    2% on any weekly earnings over £817
    You pay National Insurance with your tax. Your employer will take it from your wages before you get paid."
    Mint lathato a levonasok nem ernek az egig (persze sok fugg a szallastol es hogy mennyit kell utazasra kolteni, de mint mondtam London meg angol mercevel merve is kibaszott draga, tehat abbol kiindulni siman boduletes baromsag.)
    Kell keresni 1 live-in munkat es mind a szallas, mind az utazas meg van oldva...

    Orvosi ellatas: kerulendo..ezek itt kuruzslok, nem orvosok. Celszerubb visszautazni Mo-ra(rengeteg idot es esetenkent meg penzt is lehet megsporolni)
    A hivatalos es nem hivatalos ugyintezesek siralmasak, vagy telefonon fogsz ugatni valami indiaival/pakival vagy esetleg szemelyesen valami agyhalottal, aki egesz nap csak mereszti a segget, a pocsevel jatszik es matt hulye mindenhez, foleg a sajat munkajahoz. (mint lathato nem sokra becsulom oket, szemelyes tapasztalatok alapjan..adohivatal, mobilszolgaltatok (three,o2 es orange), council okossagok, bankok (HSBC)..siralmas, utobbit en magam szivesen latnam csodbe hullani)
    1 szo mint szaz: vannak arnyoldalai is U.K.-nak, de az nem az anyagi resze, az tuti..ha nem vagy teljesen hulye, siman, sot jol meg lehet itt elni (anno kurva jo rezes volt ugy elmenni vasarolni, hogy nem azon sakkoztam, hogy mire telik, hanem, hogy mit kivant meg a szemem...)
  • kukacos
    #57
    Aki képes nyugati színvonalú, világpiacon eladható értéket termelni Magyarországon, az megkapja a nyugati bérek mondjuk kétharmadát. Azért nem az egészet, mert azt meg kell fizetnie, hogy az ország egésze nem működik nyugat-európai szinten.

    A magyar lakosság jelentős részének foglalkoztatását adó ipar azonban nem nyugat-európai értéket termel, hanem kínait.
  • kukacos
    #56
    Itt Angliában augusztusban jelentkeztem fül-orr gégészetre. Pár napja kaptam meg a papírt, hogy február 20-án már mehetek is. Közben meggyógyultam.
  • csimmasz
    #55
    Nem hiszem, hogy valaha is állitottam volna hogy kint szarabb mint otthon, csak szeretném eloszlatni a tévképzeteket.
    Azt sem akarom sugallni, hogy kint nem lehet akár nagyon jól élni.
    Akinek szerencséje van és kifog egy jólfizető állást az lényegtelen hol van nyugat vagy MO.
    Ami a sima gyári proli melós kategóriát illeti ahogy te is mondtad, a külömbség anyi, hogy itt kifizeti a dolgait és marad valami a zsebben.

    Amit nem szabad elfelejteni, amit mostanában sok Magyar ismerősőm is megtapasztalt idekint, hogy ha valami gebasz van, mondjuk uj munkahelyet kell keresni akkor sokkal hamarabb tönkremész a jóval magasabb rezsi meg költségek miatt.
    A fogorvosról meg csak anyit, hogy itt 2 fog tömése meg egy fogkő eltávolitásra a doki 520 eurót mondott, otthon 25 ezerért csináltattam pár éve.

    Szóval, igen érdemes kimenni de csodákat ne várjunk.

    Ha valaki szorgalmas és hajlandó dolgozni, mint én annak idején az nagyon kényelmesen meg tud élni, bár nekem is költöznöm kellett külömben nekem sem nagyon lett volna melóm vidéken ahol laktunk.

    Az albérlet beugró 750€x4 volt, csak hogy képben legyünk, enyi kell hogy kiadjanak egy lakást, 3 hónap előre fizetendő.

    viz, gaz, villany egyenként majd 100€ csak a szerződés kötés.
    Tehát van mit fizetni itt is.

    Én mindíg ugy fogalmaztam, hogy itt kint emberhez méltó módon lehet megélni.

    10 évvel ezelőtt viszont kimondottan nagylábon lehetett élni, mostanra ez már inkább szerencse kérdésemint általános jelenség.
  • pixx
    #54
    Mint mondtam, én is haladok bár én itthon szerencsésebb voltam, vagyok.
    Igen sajnos az általad említett példa ma jellemző erre az országra.
    Hát igen visszajönne, mert itthon van háza Pesten, ami üresen áll, kocsija, amit a szülei használnak. Csak sajna nincs mire, sokat szoktam beszélni vele.

    Nekem igazából egy bajom van, és ez nem veled vad, hanem azzal, aki azt terjeszti, hogy kint mennyivel könnyebb, és a minimálbéres is milyen gazdag kint. Sokan így indulnak el, aztán jön a nagy csat, 2 hónap után, hogy még se olyan marha jó.
    Mert azért ebből is van jó sok.
    Mindenki mennyen próbálja ki, csak ezt tudom tanácsolni. Aki ügyes, azt kint is megél rendesen. Csak nem a minimálbérből.
  • Wlanseraf
    #53
    Óóó az nagyon látszik itt a németeknél hogy hol van válság igazán:D
    A integrácios nyelvtanfolyamon a 12 fős csoportban 2 magyar, 3 görög, 5 spanyol:)))
  • narumon
    #52
    Vagy mondhatom másik havert aki egészen USA-ig menekült. 15 USD órabérrel dolgozik, nyelvtudás nélkül - ez pont annyi amennyit egy mexikóinak is adnak, és sokkal kevesebb mint amit egy USA polgár kapna. Viszont azért a 5-10USD-ből kényelmesen megkajál. (Itthon egy fos menü többe kerül mint az átlag órabér) Itthon folyamatosan csúszott le pedig papíron jó állása volt. Most segédmunkás kint; ki tudja fizetni az albérletet (saját lakás még ha kicsi is), normálisan tud kajálni - amit megkíván azt ésszerű keretek közt megveszi, minden számlája be van fizetve (itthon mindig csocsózás volt, hogy melyik hónapban melyik maradjon ki), fenntart egy autót amivel megengedheti magának, hogy hétvégenként akár túrázni is elmenjen vagy szétnézni párszáz mérfölddel arébb, és még halad is előre, volt pénze iphonet, ipadot venni, most vett új tévét. Szépen lassan DE HALAD és NEM VISSZAFELE mint itthon nagyon sokan.

    Megint csak ennyit tudok mondani. Itthon sem arról álmodik az ember, hogy csilliómilliója legyen, csak azt várná el, ha dolgozik 10-14 órát a legjobb tudása szerint akkor legalább ne azon kelljen gondolkozni, hogy bár fázom a lakásban de ha 1 fokot emelem a fűtést akkor azt már nem fogom tudni kifizetni. Vagy nemrég jártam egy házaspárnál ahol 1 gyerek van és náluk az volt a nagy karácsonyi öröm, hogy feleségemmel vittünk nekik mindenféle ételt, mert hónapok óta zsíroskenyér, vagy olcsómargarinos kenyér a menü. És nem munkanélküliekről beszélünk. (pedig azokról is lehetne)
  • narumon
    #51
    Még egyszer; pont ezt írjuk, hogy sehogy sem könnyü, de végeredményben én csak azt látom, hogy aki akar dolgozni és jól dolgozik az külföldön megél. Itthon símán éhen halhatsz akkor is ha jól dolgozol mondjuk napi 12-14 órát. (A minimálbélről ne is beszéljünk. Mennyi az most nálunk 250EUR? Drágább spanyolország 4x? Kötve hiszem...
  • narumon
    #50
    "Eléldegélnek, visszajönne, de nincs mire, ugye. "

    Itt a kulcs! Kint eléldegél, itthon élni sem tudna. Megint nagy különbség. Ott persze hogy alulfizetik mert bevándorló. Itt meg kapna nettó 80-at a szép sütikre oszt mellette éhen halna, vagy enné a saját tortáit :(
  • pixx
    #49
    Amúgy nálunk sokkal fejlettebb országok nézd meg mekkora bajban vannak, Spanyolország 1000 eurós minimálbér, Portugália, ott nem tudom mennyi, és Görögország, ahol 600 euró a minimálbér.
    Tudom, itthon a Tv2, meg az RTL nem mutatja ezeket, de ha nézel CNN vagy BBC, majdnem minden napra jut egy hír ezekkel az országokkal kapcsolatban.

    Sehol sem könnyű.
  • pixx
    #48
    Amúgy nem véletlen, hogy Anglia, Németország, és Franciaország is ki akar szállni az EU-ból, mert az olcsó munkaerő náluk is tönkrette a gazdaságot.
  • pixx
    #47
    Én éltem kint közel 5 évet, saját tapasztalatból beszélek, most van egy jó melóhelyem, ahol megfizetnek rendesen. Mellette tanulok tovább, nem panaszkodom.
    Nekem kint sem volt jobb, amivel meg jobb volt, azt elvitte az évenete 3x hazajövök, és itt vagyok 2 hetet történet. De találkoztam, olyannal, aki 3 évig nem tudott hazajönni, mert minimál bérből élt Londonban.

    Nekem élt kint corkban jó barátom, figura cukrász, nagyon tehetséges, kint mégis csak a sparban kapott melót, pedig a tortái magukért beszélnek, nem véletlen, hogy Corkban nagyon sokan járnak hozzá tortáért.
    Magyar viszonylatban jól keres 10 euró körül, kinti viszonylatban meg a vicc kategória, mert egy helyi ekkora tudással, 15 euróról indul. De inkább több.
    Eléldegélnek, visszajönne, de nincs mire, ugye.

    Én se értem őket, pedig jó melójuk volt középvezető, a férjének még a netet és gépet, meg a telót is fizette a cég, meg benzinpénzt is kapott. Nem volt elég nekik. Saját autó, saját ház, berendezve szépen.
    Most egy házban lakik 3 másik családdal együtt, és így fizetnek havi 120 körül albérletre.
    Hát ez van.

  • Wlanseraf
    #46
  • narumon
    #45
    "Volt főnököm tavaly ment ki, mikor én hazajöttem, ők akkor mentek ki. Itthon ketten 600 ezer nettó körül kerestek egy gyerekkel. Kimentek a jobb élet reményében."

    WTF? 600e nettó után megy ki a jobb élet reményében? No az nem csodálom, hogy visszajön. Akikről én beszélek azok mondjuk ketten kerestek JÓ ESETBEN 200 nettót - rosszabb esetben 150e nettót, és szerintem inkább itthon ez az átlag.

    "Már vissza akarnak jönni, csak már nincs mire nekik. "

    Az én ismerőseimnél (megjegyzem nem 2-3 ismerősről beszélek - gyakorlatilag szinte minden komoly ismerősünk külföldön van már - csak akkor merül fel, hogy hazajönnek amig haza nem jönnek nyaralni, vagy át nem számolják a dolgokat. Mert lelkiekben szépen hangzik, hogy hazajön és itt is majd bérel lakást, dolgozik és kaját vesz, csak amikor szétnéz konkrétan, hogy nos amit ő kint csinál azért itthon kap 80e nettót, ebből ki kéne fizetniük a 45e forint + rezsi albérletet, a kaját, a benzint, a mindent és párja is kb ennyit kapna akkor gyorsan leszállnak a földre, és nekem teszik fel a kérdést, hogy mit számoltak el, mert ebből még a hó végén kifizetetlen számlák maradnak. Akkor kell nekik szólni, hogy bizony nem számoltál el semmit ez ma Magyarország.
  • narumon
    #44
    "Ne képzelje mindenki azt, hogy nyugaton kolbászból van a kerítés."

    Senki nem képzeli ezt, viszont valamiért csak többszázezer ember ment már ki az országból (most 500e főre teszik ezt a számot), és kurvára nem is jönnek haza. Nekem személy szerint rengeteg ismerősöm van külföldön. Nem, nem milliomosok nem élnek nagylábon, de dolgoznak átlagos munkákat amit Magyarországon is csináltak. A különbség, hogy ott ki tudja fizetni belőle a számlákat, az albérletet és évente egyszer még nyaralni is el tud menni. Amikor itthon ugyanazt a munkát végezte akkor a hó végén valamelyik számla kimaradt, nem azt ette amit megkívánt és lehet, hogy csak 2-3 évente jutott el egy nyaralásra, ha minden összejött. Bazi bazi bazinagy különbség.

    "Ne tévesszen meg senkit a 8-9 € órabér sem, ha orvoshoz kell menni, akkor bizony 15€ kb egy röntgen, 25-35 egy MRI, és 25 kb egy szakorvosi rendelés!"

    Mhm ebben én most pont benne vagyok - tizenévig fizettem a TB-t, sokszor olyan fizetésből amiről sok ember csak álmodik itthon, így a befizetett TB-m is évente néha annyi volt mint más embernek a fizetése. Cserébe tavaly év elején gerincproblémám lett, elküldtek MRI-re, időpont NOVEMBERBEN!!!!! Addig dögölj meg. Tehát mit választ az ember - elmegy magán MRI-re (időpont 2 napon belül), 35.000 Ft (nézzük csak 8EUR órabér - 30EUR MRI - 1 nap alatt megvan / 500 Ft órabér - 35.000Ft MRI - elég sokára jön össze).
    Fogászat: TB fizeti a gagyi tömést és munkadíjat - valami komolyabb kell? Korona, vagy minőségi tömés? Hát az bizony pénz. (Korona 28.000 Ft - 500Ft-os órabérből mikorra is jön ki?)

    Szóval én frászt kapok ettől mikor küldöldi anyázik, vagy külföldön élő magyar magyaráz anélkül, hogy utána számolna és nem csak a cukros magyar mázt látná [ingyenes egészségügy oktatás, stb... hehh röhögnöm kell], az idő mindent megszépít én azt veszem észre. Kimegy a hazánkfia 5 év után már azon csodálkozik, hogy milyen jó nekünk itthon mert ott 3000Ft a pizza nálunk meg 1000 Ft - de azt mindig elfelejti, hogy ezt csak angol fizetésből könnyű kifizetni.
  • narumon
    #43
    Nem is kánaánról van szó, de én saját tapasztalat alapján erre is ugyanazt tudom mondani mint az előbb. Angliában ha kifizetsz mindent akkor még lehet hogy marad valami a zsebben. (munkától föggően). Magyarországon ha kifizetNÉL mindent akkor biztosan nem marad semmi a zsebben, ha ugyanazokat a munkaköröket hasonlítjuk össze.
  • Wlanseraf
    #42
    Aki kimegy úgy hogy itthon 600 nettó be esik a családi kasszába az meg is érdemli.. de mint mondtam nem ez az átlag! Legtöbb ember nem keres 300 nettót.. volt amikor a szakmámban kerestem 300 nettót otthon ami fizikai munkástól nem rossz főleg napi 8 és nem 12 órában:) Volt amikor egy hétvégék kerestem 300-400-at a csajommal minimális munkával és nem őt futattam a sarkon:D
    Ez most nincs.. autós szakmában vagyok ez meghalt Magyarországon feleződtek a fizetések...
    Aki azt hiszi hogy kint nem kel dolgozni és majd milyen jól él az igen nagyot fog csalódni fog:) De aki jó valamiben és itthon is dolgozott az jobban boldogul int itthon, a napi problémai megszűnnek..
    Lényegében az arányok mások ennyi és ennek semmi köze az Ipad-hoz:))) ennyi off elég volt:D
  • pixx
    #41
    Én írtam, arra, hogy kint a minimál béres is iphonnal rohangál, mert ott ez nem probléma. Én most itthon tudok érvényesülni, meg idén választás előtti év lesz, ilyenkor adni kell a népnek, különben baj lesz.
    Amúgy én nagyon sok emberrel dolgoztam együtt, voltak magyarok vagy környező régiókból, és talán 100-ból egy ember ott akart maradni örökre, a többi hazavágyik, és általában pár év után haza is megy.
    Volt főnököm tavaly ment ki, mikor én hazajöttem, ők akkor mentek ki. Itthon ketten 600 ezer nettó körül kerestek egy gyerekkel. Kimentek a jobb élet reményében. Most tálcákat pakol le, meg mosogatnak, kb.3000 euró körül keresnek. Csak ott egy kocsi 1400 euró az éves biztosítás, a lakhatás is drágább, meg a kaja is. Már vissza akarnak jönni, csak már nincs mire nekik.
    Viktorkát én se csípázom, mondjuk a többit se.
  • kvp
    #40
    "dehogy van az SSD teljesen fölösleges, úgy sem tudja kihasználni. Az csak nagy gépekbe való. Itt valami gyorsabb SD kártyára is kerülő memória lehet, ami jóval lassabb mint egy SSD."

    Minden meghajtokent kezelt memoriakartya ssd-nek szamit. Az osszes androidos telefon is annak latja a cpu melle forrasztott belso flash-t, szabvany linux-os particiokkal. Persze attol meg sima felforrasztott flash memoria, kulonosebb extrak nelkul. Az iphone/ipad-ekben is ilyen van, mint minden mobil keszulekben. Meglepo, de a csatolo busza (a rendszerbusz) sokkal gyorsabb mint a legjobb sata vagy sas csatolok. Viszont maga a memoria az kinosan lassu tud lenni, foleg ha olcsobb. Tehat az adatatvitel az gyorsabb mint a megszokott sata/sas lemezeknel, de a chip sebessege az csiga. A rendszer meg var az olvasasra/irasra es malmozik (vagy valami mast csinal helyete).

    Penz es London:
    -sok termek, ami azsiabol jon azonos aron van mint itthon (kinainak mindegy hol adjak el, ugyanannyit ker)
    -sok elelmiszer hasonlo aron van mint itthon (sot keleteuropabol viszik a my lidl pony tartalmu loburgereket is)
    -viszont sok dolog dragabb, jellemzoen amit helyben allitanak ele (lakasok berleti dija, utazasi koltseg, stb.)

    Egyebkent angliaban jellemzoen egy atlag munkas egy atlag magyar ertelmisegi szintjen elhet. Ennek oka a magasabb angol tokekoncentracio. (tehat a magyar meg a kinai minimalber szinvonala es az itthon fizetett valutahitelek meg az afrikai munkasok finanszirozzak a magasabb angol bert) Ez volt a gyarmati rendszer alapja is, nem sokat fejodtunk. Annyi valtozott, hogy a szabad tokearamlas melle van szabad munkaeroaramlas is, tehat aki akarja reszese lehet az angolok magasabb szinvonalu eletenek.

    Persze ehhez kepest pl. nemetorszagban nemelyik tartomanyban most kb. 30%-os a gyerekszegenyseg, mindez ugy, hogy a bevandorlok jellemzoen ebben nincsennek is benne, tehat az oshonos nemetek elnek rosszul. Az, hogy mennyire rosszul persze mar relativ fogalom.
  • Wlanseraf
    #39
    Én csak egy dologra pörögtem be.. hogy valaki itt azt írta hogy kint semmivel sem jobb mint itthon.. lehet hogy osós viktor képpel alszik a párnája alatt de ekkora ökörséget nem kéne le írni:D
    Sehol nem könnyű max ha nyersz a lotton, de a lényeg itt kint van esélyed! Kurvára nem mindegy hogy 8 órai munkából kifizetem a dolgokat és marad is míg itthon már ki sem tudod fizetni...
  • pixx
    #38
    Ezzel csak azt akartam írni, hogy mindenkinek vannak helyek, ahol a lehetőségek jobbak, mint más országokban. Norvégiában megy az építőipar, más országokban lassan éledezik fel, vagy egyáltalán nem. Lásd Spanyolország, Portugália. Ott te sem kapnál munkát, akármilyen pro vagy.
  • pixx
    #37
    A London példából kimaradt, a lakás ára, mivel ott nagyobb a kereslet, mint a kínálat, és egy kis garzon is 1200 font körül van egy normális környéken, persze egy négerekkel teli negyedben, vagy egy arabokkal teli negyedben olcsóbb, csak sötétedés után nem menj haza.
    Ugyanez itthon 30 ezer.
    Most az átlag órabér 6 font körül van, ha jól emlékszem, 40 órás munkahéttel megszorozva nem sok pénz az, és ilyenkor osztozni kell valakivel.
  • Crane
    #36
    Hú! Mennyire forradalmian új fejlesztés!!! Tényleg?! A 99-re végződő számokat mikor fogják levédetni?
  • pixx
    #35
    Igen tudjuk Norvégia a Kánaán minden melósnak. Ott viszonylag jobban keresnek az emberek az európai átlaghoz képest, ezt nem vitatja senki, barátom Anglia partjainál van fúrótornyon, havi 8 ezer fontot keres. Jól keres igen, de elmesélte milyen az a meló, hát kösz nem, még annyi pénzért se, pedig ott se szállásra, se kajára nem kell költeni, hozzák, viszik őket. Csak gázt is fúrnak, így nagyobb a kockázat. De 5 éve volt balesete, ahol szétvitte a térdét egy baleset, majd így ment Írországba, és lettünk kollégák, mikor én eljöttem, ő éppen akkor ment vissza toronyra, mert szerette azt a pénzt, meg a veszélyt.
  • Narxis
    #34
    Ez hízelgő a marxi elvekre nézve hiszen jelen kontextusban ez azt jelenti, hogy nem tisztességesen működik a piac.
  • csimmasz
    #33
    Haverok vállalkozóként dolgoznak Németbe 12€ órabért kapnak, se fizetett szabi, se betegálomány, semmi, 2000 eurót azt mondják meg tudnak keresni, csak éjjel nappal melóznak, igy is lehet, meg nyilván vannak jó melóhelyek ahol lehet máig jól keresni, de az van MO on is.
  • csimmasz
    #32
    Elrontottam bocs, az adó a kocsira csak évente egyszer fizetendő ugyhogy az nem ér, csak havi 10€, de a lényeg akkor is ugyan az marad
  • csimmasz
    #31
    Azért nehogy agyvérzést kapj! :)
    Én Budapestből indultam ki mivel azt ismerem, de igazad van a vidéken élők elég éhbérért dolgoznak, bár ott sem mindenki.
    Csak megjegyzem halkan, hogy míg 4-5 éve 18 € órabért kértem adig ma 12 14 amit ajánlanak nekem mint vállalkozó.

    Akkor számoljunk kicsit.
    Milánóban 600€ alatt nem kapsz lakást csak olyan környéken ahol nem szivesen laknál, hidd el és ez is max35nm.
    Havi 30€ a bérlet, a villany kb 70, a telefon és net kb 80, kaja egy főre min 250€ a kocsi biztosítás havi kb 60 és ez már jó, adó rá kb 150-350 lóerőtöl függően. minimum 1240€/ho senem ruházkodtál se nem szórakoztál, egyedül nem megy ha ketten vagytok akkor egész jól meg lehet élni, gondolnád, de egy lakás negyed Millio €, nem egyszerű öszeszedni a kb 40 000 € beugrót sem.
    Ami a szerencse hogy 7-8% a kamat a hitelekre és ha van munkád könyebben adnak.
    Jobbak a munkásokat védő szabályok, de nem egyszerű itt sem annak aki egy sima melós.
  • MaRee
    #30
    A nagybáttyám most ment át a két fiával Bécsbe dolgozni, három nap alatt 200-230 eurót kapnak fejenként, 12 órát kell valami nagyon menő fújó géppel takarítani egy helyet. Csöves panzióban alszanak és konzervet esznek három napig, így elég jó pénz marad meg belőle. Egy hónapban két ilyen út már nem rossz, Pesttől nincs túl messze Bécs.
  • Wlanseraf
    #29
    Lehet hogy az olaszoknál ez van de azért ne vicceljünk már segédmunkásként kaptam 8 eurot óránként a németeknél magyar cégnél..... a kuka görög aki a németnek dolgozott 12 euro....
    Ugyan már hol éltek ti? a magyar valóság jelen pillanatban vidéken 70-80 forint 4 műszakban egy fasszopó multinál... hmm tényleg így élnek nyugaton..... 300 euro bazd meg... no comment..
    Én úgy mond melós vagyok de nem segédmunkás hanem szakmám van rengeteg tapasztalattal.. 8 órában simán van most is holland állás 2200 euro nettó... Norvégia ami tényleg kurva drága 3500 euros ajánlat...
    Étterem meg ilyenek átlag magyar kívülről lát meg hogy 100 euro, és?
  • csimmasz
    #28
    Ez Olasz átlag fizetés és teljesen reális.
    Ne képzelje mindenki azt, hogy nyugaton kolbászból van a kerítés.
    Olyan 10 éve még talán, manapság az egyszerű emberek hasonló gondokkal küzdenek mint a Magyarok.
    Csak arra gondolj, hogy Milánóban nem ritka a 8-10 € conzumáció egy szórakozó helyen, vagy, hogy egy étteremben simán otthagysz 80-100€ per fő ha halat akarsz enni.
    Ne tévesszen meg senkit a 8-9 € órabér sem, ha orvoshoz kell menni, akkor bizony 15€ kb egy röntgen, 25-35 egy MRI, és 25 kb egy szakorvosi rendelés!
    A kocsi biztosítás és a gk adó nagyságrendekkel több mint MO on.
    Az autópály egy horror, szóval legalább is Olaszországban egy átlag melós nem sokkal él jobban mint egy Magyar, inkább a családokban nagyobb vagyonok vannak felhalmozva ingatlanok és egyebekben mint MO on az álltalános.

    Aki meg az átlag fölött keres annak mindegy hol lakik.