Nem áll a szabad akarat útjába az agy
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kár, hogy erre semmi bizonyítékod nincs.<#nevetes1>#nevetes1>
Amit ezzel mondani akartam, hogy a "szabad akaratot" felülrõl szemlélve kell definiálni. Lentrõl nézve, tudományosan megközelítve, persze, hogy nem létezik szabad akarat. Döntéseinket elõre meghatározzák a fizikai folyamatok, törvényszerûségek. De ezek rendkívül apró részletek, nem emberi léptéken mûködnek. Ezek "nagyban" tudatos cselekvéssé állnak össze. Mindenki szabadon hozhat döntéseket. Ha ismerjük egy ember személyiségét, jó esélyel meg tudjuk jósolni, hogy milyen döntést fog hozni. Ha bedrótozzuk a fejét, és 100% pontossággal meg tudjuk jósolni a döntéseit, attól még szabad akarata lesz.
És ha még mélyebbre megyünk? Vagy ha a magasban nagyon úgy tûnik, hogy létezik szabad akarat, a mély meg azt bizonyítaná, hogy nem létezik, akkor miért a mélyt fogadjuk el hitelesnek? Mennyire is pontosak a legjobb kvantummechanikai szimulációk? ( 10^11-t olvastam nemrég valahol, de nem írta le, hogy mi )
Kérlek adj zöld plecsnit! Kösz
Idáig mindannyian megegyezünk. Tegyük fel, hogy most már készen állnak a követ-kezõ lépésre. Elméjük sok fáradságot okozott végül is. Képes a testen uralkodni, képes az érzékeken uralkodni. Képes-e önmagán uralkodni? Azt találják, hogy össze-vissza futkároz-nak. Elõvesznek egy nagyon nehéz könyvet, és magukévá akarják tenni a tartalmát, sok függ attól, hogy magukévá teszik-e, talán vizsgázni fognak belõle. Hacsak meg nem tanulják éjjel, ez nem fog sikerülni és ez visszaveti önöket pályájukon. Így tehát leülnek és dolgoznak, de elméjük elvándorol. Amikor egy matematikai problémára akarnak koncentrálni, azt találják, hogy valami egész másra gondolnak, elméjük elmegy, és vissza kell hozni. Ez újra meg újra megtörténik, leteszik a könyvet, és azt mondják, nincs kedvük, nem tudják megcsinálni. Mi-csoda egy elme ez? Nem akar dolgozni, amikor kellene, és nem tudja elvégezni saját dolgát, mert nincs kedve. Akkor elkezdik mondani: miért ne uralkodnék az elmém (értelmem) fölött? Ez a mondat maga kifejezi, hogy van valami, ami magasabb, mint az elme – én. „Úgy vélem, hogy ez az elme azt fogja tenni, amit én akarok, és koncentrálni fog arra a könyvre”. Figyel-müket összpontosítják, valamit felhívnak magukban, ami erõs és elméjüket a kívánt tárgyra koncentrálják, és azon dolgoznak. Mi volt az, ami ezt véghez vitte? Nem lehet az elme, amely összevissza futkározott. Valami olyannak kell itt lennie, ami képes az értelmet legyõzni, és odáig edzeni, ahol kívánom, hogy mûködjék. Azután úgy érzik: „Ez az, amit most meg fogok keresni. Rájöttem, hogy az értelem az érzékek fölött áll – ezt tudom, de van még valami, ami az értelem fölötti, és én most azt fogom keresni. Talán az a lélek. Ez az erõ, amit érzek, ami legyõzi vándorló elmémet, ez az erõ bennem, amely csoportosítja kósza gondolataimat, és szófogadásra kényszeríti õket, mi ez? Úgy látszik ez én magam vagyok, én irányítom elmémet”.
... "
/Annie Besant: A lélek létezésének bizonyítékai/
Spontán döntésre kényszerítették a tesztalanyokat, és rácsodálkoztak, hogy alapvetõen a "neurális zaj" befojásolta a döntésüket. És ez 30 évbe telt nekik. Informatikusokat kéne ráéreszteni ilyen agykutatásra, nem biológusokat, akik kulcslyukon keresztül nézik a folyamatokat. (és valóban egyre több a bio-informatikus)
Na mondjuk nincs baj az ilyen kísérletekkel, csak hülyeség ezekbõl filozófiai kérdést kreálni.
De akkor definiald mi a lelek had nevessek kicsit.
Jézus nem létezett, a Biblia hazugság!
Itt követted el a hibát.
Mit nevezel akaratnak? A véletlen nagyon is fontos az akaratban. Valójában, ha átgondolom azt amirõl eddig itt szó volt, az látszik hogy a szabad akaratnak van egy "szabadságfoka".
Az egyik végén áll a 0 szabad akarat, azaz a full irányitottság, a másik végén meg a full véletlen. És ez alapján valójában a szabad akarat nem más mint irányitottság (elõzmények, ok stb ki hogy hivja) és véletlenek kombinációja. És nincs is ezzel semmi gond.
A lélek létezését kizártam.
Én sehol nem állítottam hogy a szabad akarat ember specifikus.
A te definíciód szerint egy sakkprogramnak szabad akarata van ( a legtöbbnek ), ha ugyanúgy kezdek máshogy válaszol; tehát a sakkprogram forráskódjában van egy rand() függvény elrejtve valahol. Azaz van, amikor rossz döntést hoz. ( egyébként mint azt hangoztattad, Heisenberg miatt a te agyadban is van rand() függvény, sõt, egy darab kõében is )
Ha hideg van, az külsõ tényezõ, de az, hogy fázom, az már belsõ?
És az emlékek? Azok belsõnek tûnnek, de közben eredetileg külsõ hatások voltak.
Aztán vannak olyan elhanyagolhatónak tûnõ hatások, amik lehet, hogy mégis befolyással vannak. Pl a Föld mágneses mezeje milyen hatással van az agyunk elektronjaira?
Viszont ha ilyen nehezen definiálható valami, akkor nem biztos, hogy van objektíve értelme. Simán lehet csak egy sûrûn emlegetett filozófiai koncepció, valós tartalom nélkül.
Egyébként nem számít sokat a dolog, ha ennyire összetett a rendszer, hiába determinált a mûködése, soha nem lesz módszer az összes hatás elemzésére és feldolgozására. Tehát gyakorlati szempontból az akarat mindenképp szabad.
Ha kicsit elfelejtjük a fizikát, és humán/szociológiai szempontból vizsgáljuk, akkor meg még azt is ki lehet jelenteni, hogy a legtöbb irracionális döntés az egyén személyes determináltságából adódik. Hit, vallás, világkép, elõzõ tapasztalatok, társadalmi elvárásoknak megfelelés, stb. általában az oka az irracionális viselkedésnek.
De persze ez a determináltság nem a fizikai determináltság. Csak ha már itt tartunk, gondoltam megemlítem.
Nem teljesen. Számomra szabad = én határozom meg hogy mely okokat veszem figyelembe. Okoktól mentes döntés nem létezik, illetve az kvázi nem döntés. Az akarat szerintem is döntést jelent.
"innentõl kezdve amikor a málnát választod az nem szabad akarat... "
Az a szabad akarat, hogyha én a málnát választom akármilyen ok miatt is, te nem tudod megváltoztatni a döntésem, maximum az agyam manipulálásával, de onnantól kezdve az meg már nem "szabad" hanem irányitott.
Egyébként errorista nagyon jól összefoglalta amire én nem találtam a megfelelõ szavakat:
Szabad akarat = lehetõség az irracionális döntésekre.
Nyilván ez az én definiciom, de ti nem tudtatok mondani egyet sem amikor kérdeztem hogy ti hogy definiálnátok.
Szép definíció, de... mit jelent az, hogy felsõbb szintû összetett tulajdonság, mitõl felsõbb szintû, miben több, mint az alkotó elemek összessége?
"Épp ezért nincs is értelme darabokra szedni, mert abból csak annyi sül ki mint a régi kabaréban hogy mi került ezen a fotelen 5e forintba... Egyszerüen egy fotel több mint az azt alkotó darabok halmaza külön külön."
De a fotelnál is meghatározható mindenféle ködösítés, felsõbb szintû elképzelések nélkül, hogy miért annyi az értéke. Egyébként a fotel tényleg nem több az alkotóelemeinél, az egy más kérdés, hogy számunkra az értékét más is befolyásolja.
"Másrészrõl, a szabad akaratra azt mondanám, hogy az a képesség ami lehetõvé teszi hogy olyan döntést hozz, ami szembemegy a döntést megelõzõ mérlegelés eredményével. Ahogy lejjebb irtam, 2-7-sel all-in menni A-K ellen minden szempontból hülyeség, de az ember képes rá, mert szabad akarata van."
Nem elég a döntést megelõzõ mérlegelés eredményét figyelembe venni. A nem ésszerûnek tûnõ döntéseket is vissza lehet vezetni korábbi okokra, még talán arra is, hogy 20 évvel elõtte melyik lábbal kelt fel, vagy éppen milyen az idõjárás a döntés pillanatában.
elég pongyola cikk, félrevezetõ a téma is, és nehéz jozan ésszel kilogikázni miröl is van szó.
érdemes utánaolvasni, érdekes téma!
szabad inkább okotól mentes-t, az akarat meg a döntést jelenti szerintem. ok nélkül pedig nincs döntés. inteligens élölények vagyunk, nem gépek, amik pl kihuzzák a lottoszámokat....
a szabad akarat megkérdõjelezése pont ott kezdõdik, ha megengeded hogy hozzászoljak az eszmecserétekhez, hogy ha döntesz akkor nem gondolsz végig minden érvet és ellenérvet, mert egy csomót fel sem fogsz. gyakorlatilag röviden errõl szól ez az egész.
pl a preferenciarendszered se tõled függ, nem te választod meg hogy jobban szereted-e a málnát az epernél. innentõl kezdve amikor a málnát választod az nem szabad akarat...
Épp ezért nincs is értelme darabokra szedni, mert abból csak annyi sül ki mint a régi kabaréban hogy mi került ezen a fotelen 5e forintba... Egyszerüen egy fotel több mint az azt alkotó darabok halmaza külön külön.
Másrészrõl, a szabad akaratra azt mondanám, hogy az a képesség ami lehetõvé teszi hogy olyan döntést hozz, ami szembemegy a döntést megelõzõ mérlegelés eredményével. Ahogy lejjebb irtam, 2-7-sel all-in menni A-K ellen minden szempontból hülyeség, de az ember képes rá, mert szabad akarata van.
...Egál. Ugyanaz."
Nem egál, mert attól, hogy az ember nem tud valamit kiszámolni még lehet, hogy más kitudja számolni.
Ha meg elfogadtuk, hogy véletlenek vannak, akkor..
áh, a konklúziót mindenki vonja le magának.
8,4 GHzx 24 magos Cell, NVIDIA-Ati-3dfx-SCEI RSX, 120Tb HDD, 24x BluRay, 512GB XDR, 512 GB GDDR10, OS: MyOS, LCD 1320\" Sony Bravia
De ha azt vesszük akkor a szabad akarat létezése csak illúzió! Gondoljunk csak bele! Ha tényleg szabad akaratunk lenne nem tudnánk ilyen jól parancsot teljesíteni(vizsgáljatok meg bármilyen népcsoportot, háborúkat, vagy csak a munkahelyek hierarchiáját és mûködését!), Megtehetnénk bármit, de nem csak úgy értve, hogy az jó vagy rossz...hanem fizikai valójában eszközölhetnénk változásokat bárkin és bármin akármikor! Hiszen, ha azt vesszük minden csak illúzió: a céljaink, a vágyaink, a tudatunk(még is együtt élünk ezekkel, használjuk ezeket a képességeket)... Ez az illúzió csak egy korlát az olyan fajok számára mint az ember! EZ talán az evolúció vagy még inkább az univerzum része! ugyan úgy mint a hatás ellenhatás, anyag antianyag.... mindennek egyensúlyban kell lennie! és talán éppen ez a lényeg, hogy ha az ember(mint faj) megtanul ezzel együtt élni akkor lehet, hogy kiszabadulhat ebbõl a kötöttségbõl...majd valamikor több millió vagy milliárd év múlva!
Nagy távlatokban ez tekinthetõ célnak...Per.Pill az én vágyam, hogy ideérjen a pizzám és ne haljak éhen!😛PP
A döntés ami fontos! Mindenki döntsön úgy ahogy akar!😉
WOW
Egyébként szerintem ez a Heisenberg féle határozatlansági reláció nem is nagyon jelenik meg már ezen a "szinten", én ezért is írtam, hogy szerintem a döntéseink kiszámíthatók lennének, ha figyelembe tudnánk venni minden okot, nem igazán döntünk véletlenül - de ha mégis, én azt sem nevezném szabad akaratnak.
Annyit mond ki, hogy ha az agyunkat a fizika törvényei írják le/irányítják, akkor nem létezik, akit felelõsségre lehetne vonni.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
De elmondom mit értettem ezen: "egy kvázi megfoghatatlan egészt alkot és talán ez még ennél is bonyolultabb a valóságban".
Azt hogy ha fognád az univerzumot és újból és újból "lefuttatnád" pont ugyanúgy, akkor különbözõ végeredményeket kapnál. Leginkább ahhoz hasonlítanám, mint az inicializálatlan változó egy programban, egymás után többszöri futásra tök eltérõ eredményt kaphatsz. Csak itt ez az inicializálatlanság a részecskék egy tulajdonsága és igy mindené ami benne létezik.
Azért rángatom ide mindig szegény Heisenberget, mert ti mindig abból indultok ki, hogyha elméletben ismernénk az univerzum minden egyes részecskéjének minden tulajdonságát, akkor nem lenne szabad akart mert minden megjósolható lenne elõre 100% biztonsággal. Én meg azt állítom, hogy ekkor igazatok lenne, csakhogy ez még csak elméletben sem lehetséges.
Szóval ti egy elképzelt statikus világegyetemrõl vitatkoztok, ahol igazatok is lenne, csak a valóság ettõl eltér. Kicsit sarkitott példában, a te világegyetemedben egy külsõ szemlélõ számára egy vonat fénye a vonat sebessége + fény sebességével haladna. A valóságban meg fénysebességgel, bármennyire is illogikus.
Sokat elmélkedtem már az akaraton, hogy mi is az. Aztán a cselekvésen, hogy mi is az.
A cikkben van egy definíció a szabad akaratra: " A filozófia régi kérdéseinek egyike, hogy létezik-e szabad akarat: azaz hatalmunkban áll-e cselekedeteink, gondolataink irányítása, vagy egy külsõ erõ determinál minket cselekvésre?"
Szerintem ez hibás.
A szabad akarat számomra létezõ dolog de nem más mint az ami: szabad akarat--->szabadságomban áll bármit akarnom, nem gátolhat meg benne semmi (mivel szabad) DE ez nem azt jelenti, hogy azt tehetek amit csak akarok, mert a tett (cselekvés) az nem igazán szabad. Különbség van az akarat és a tett között.
Az akaratom szabad most is. Szabadon akarom (most csak a példa kedvéért, mert tényleg akarhatok bármit), hogy most a Bahamákon süttessem a hasam. DE attól még most a melóhelyemen dolgozom (igen, ez egy ilyen meló, hétvégén lazulok pl. netezem 😊 ), mert erre határoztak meg a körülmények, amik felett nyilvánvalóan van némi hatalmam, de azért nem túl sok, mert ha nem melóznék nem lenne pénzem, ami meg kell ugyebár.........
Szóval kicsit vallásosan.: Isten szabad akaratot adott az embernek, de ez nem olyan nagy dolog ha már értem, hogy ez nem egyenlõ a szabad cselekvéssel <#nevetes1>#nevetes1>.....azért nem akarok hálátlannak tûnni, más oldalról nézve igen is nagy dolog <#worship>#worship>
A World of Warcraft programozói teremtették a WoW világát és nem részei az általuk teremtett világnak, mégis könnyedén megtudták teremteni.
A programozók sem tudják kiszámolni a játékosok döntéseit, és eszükbe sem jut, hogy saját magukat kiszámolják. <#wink>#wink>
Ádám és Éva számára két utasítás (kérés) volt, ne egyél a fáról, egyél a fáról.
Ott volt a tökéletes nevelõ, a történet szerint, maga Isten. Nem voltak haverok, nem volt Tv.
Viszont volt egy szabad akarat, mert többre akartak jutni, mint amenyijük volt.
Gyakorlatilag a döntéseinket kb. így kell értelmezni. Szabadon döntünk, a rendelkezésre álló ismereteink alapján, és magunknak akarunk valami többet, jobbat, stb.-t.
(Nagy ritkán rosszat, amirõl azt hisszük, hogy jó lesz nekünk, pl felkötjük magunkat.)
Az egyik pszihológiai szakkönyvben a szerzõ ezt úgy magyarázta, hogy van az agyunknak két régiója, az ösztön-agy, amelyiknek fogalma nincs a külvilágról, és kb. az õskori viszonyook alapján dönt, meg van az értelmes-agy, amelyik a jelen viszonyok alapján mérlegel, és azok alapján dönt. A gond ott van, hogy egyrészt az ösztön-agy erõszakosabban utasít, és pusztán az életed fenntartására koncentrál, egy általa nem ismert világ körülményeiben, míg az értelmes-agy úgy igyekszik döntést hozni, hogy a jelen viszonyokat figyelembe veszi, a testnek elõnyt akar, úgy, hogy ez a környezet számára vagy elfogadható legyen, vagy a bütetés ellenére is megérje a kockázatot.
Nos, szerintem ezt nevezhetjük szabad akaratnak.
http://www.tradeximp.com/
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Lehet én értelmezem félre, de most ezzel nem te is ugyan oda jutottál, hogy mégiscsak van valami összefüggés, csak az bonyolultabb, esetleg általunk nem érzékelhetõ/felfogható ok-okozat?
Eszembe jutott egy érdekesebb kérdés, ha a szabad akaratunk miatt döntünk valahogy, az nem megintcsak egy ok-okozati döntés? 😛
A fõ kérdés szerintem inkább az, hogy létezik-e a VÉLETLEN, illetve NEM VÉLETLEN (tehát megelõzi számtalan ok, elõzmény, információ, esemény, aminek a következménye az okozat) döntéseken kívül más? Én úgy látom, hogy te se nagyon tudod megfogni ezt a dolgot, mindig a véletlennel, vagyis határozatlansági relációval érvelsz. Ez ugyanúgy megjelenhetne a számítógépnél illetve minden más élõlényeknél is. Én növényeket sem láttam túl gyakran egyéni, kiszámíthatatlan döntéseket hozni.
Egyébként a Heisenberg-féle határozatlansági reláció ellenére én úgy gondolom, HA mindent figyelembe tudnánk venni szó szerint mindent (születésétõl kezdve, még a látszóleg jelentéktelen, az addig látott, hallott, érzékelt, átélt, stb. dolgokat), eléggé pontosan meg tudnánk mondani, hogy mire gondol az illetõ.
Ebbe azert ne legyel olyan biztos. Lehet hogyha komplexen ismerned es atlatnad az egesz univerzum mukodeset, akkor lehet, hogy meg egy ilyen szornyu dolgot is logikusnak, ertelmesnek, elkerulhetetlenul szuksegszerunek latnal. Es csak a korlatozott emberi gondolkodas miatt tartod az ilyen torteneseket felesleges kegyetlensegenk.
Mi van, bamba paraszt, még most sem buzog föl benned Árpád vére?” (McSzéchenyi)
Kezdd el csökkenteni. Egy ideig normálisan üzemel, egyszer csak elkezd meghülyülni a géped. Ekkor lépett be a véletlen.
De ha egy régebbi prociról (amelyik nem kapcsol le) lekapod a hûtõt, hasonló fog történni: a számítógéped kiszámíthatatlanul kezd mûködni!
Az agy folyamatosan analóg üzemben van, így a véletlen szerepe potenciálisan sokkal nagyobb (a hiba tud halmozódni, ellentétben a digitális géppel). De még egyszer: a véletlen nem egyenlõ a szabad akarattal!
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Nagy objektumokra, amiket kézzel foghatunk, ennek a valószínûsége irtózatosan alacsony. Ha valaki az univerzum teljes élettartamában próbálkozott volna ilyesmivel, akkor sem lett volna sikere. De elektronokra, atomokra, molekulákra ez a dolog mûködik! Minél nagyobb a tömegük, a valószínûség egyre kisebb, de kiszámolható. Van az az idõ is, amin pl. a szilárd anyagok is folyékonyak. Minden attól függ, milyen skálákon vizsgáljuk.
DE, és ez a lényeg: számomra nem meggyõzõ a szabad akarat létezésére az, hogy a világegyetemben a véletlen benne van, hisz a véletlen sem következménye semmilyen tudatnak. Az egyszerûen csak ott van, izgalmasabbá teszi a dolgokat, de ez egy természeti törvény, tõle még nem lesz szabad akaratunk.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Én viszont úgy képzelem el, mint dinamikus részecskék összesége, ahol egyrészt sohasem irható le az alkotóelemek összes tulajdonsága 100% pontosággal, másrészt ezen részecskék halmaza egy kvázi megfoghatatlan egészt alkot és talán ez még ennél is bonyolultabb a valóságban.
Nem a megjósoláson van a lényeg. Az teljesen mindegy. 😊 A lényeg ott van, hogy ok - okozat. A Te döntésed csak egy féleképpen történhet. Ha egyszer valahogyan döntesz, akkor nem dönthetnél másként, mert már valahogyan eldöntötted azt egyszer.
Nem, csak bizonyos valószinüséggel. Heisenberg arra jó, hogy tudd, semmit nem tudsz elõre megmondani 100%-os valószinüséggel. Innentõl kezdve a kérdés csak az, hogy neked elég ha megadott pontosság.