Leszállt a Curiosity

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tessék
Miért nem használod a link beszúrása opciót?
immovable
Értem. Máskor ne adj más szájába szavakat. pápá
Had ne nekem csinálj problémát a sajátodból!
http://www.vopus.org/hu/gnozis/erdekes-cikkek/van-elet-a-marson.html
Gondold már végig, hogy milyen sávszélesség kell egy HD videohoz! Na az nincs a Föld és a Mars között. Ezért egy HD video átküldése tovább tart, mint maga a video. Ezért, ha valós idejû képeket akarnak, eltekintve a távolság miatti késleltetési idõtõl, lekonvertált felbontásban kell elküldeni.
Csak nehogy a lézerrel ketté vágjanak egy élõlényt 😊))
immovable
De nem válasz. Hol látsz ott kijelentõ mondatot egyet kivéve, ami az elõzõre utal?.
ez csak egy makett
De a hõpajzs meg nagyobb sebességgel csapódott be és valószínûleg élével.

Rapid81
Azt nem mondtam, hogy elég volt, csak azt, hogy már tudjuk a talaj összetételét. A Spirit és az Opportunity pedig vizet keresett, a Curiosity pedig az élet nyomait fogja. Nem ugyanaz a cél.

Ryzen 5 3600X | ASUS RX570 OC | MasterLiquid Lite 240 | DELL U2312HM In theory, there is no difference between theory and practice. But, in practice, there is. /Jan L. A. van de Snepscheut/

Látod még sem volt elég, azért küldtek most még komolyan eszközt a vizsgálathoz.
Nekem meg a sörreklám. Leszál egy ilyen curiosity szerû marsjáró, kinyílik a burkolat, és egy sörcsapoló van benne, ami automatán kirak egy korsót, és teletölti sörrel. Mindenki ledöbben a vetérlõben, mert nem ezt a jármûvet akarták küldeni, és kérdezgetik, hogy akkor most mi lesz. Mire megszólal egy fiatal technikus, hogy most várunk.
JimKirk
ROFL!
Az M1 hiradoban azt mondja az arc, hogy "kurioziti"! Epic!😊)
Rapid81
Ezért gyengék a képek!

Komolyan bakker. A képek minõsége nem függ a sávszéltõl! Ekkora hülyeséget. Át fog jönni ott a 10000x8000x16 millió színû panorámakép is, ahogy átjött a Spirit-rõl és az Opportunity-rõl is, de ha egyelõre nem azt a kamerát kapcsolták be, amivel ez lehetséges, akkor hogy a frászba jönne???

Egyébként meg miért is nem kellene kibírnia a gépnek a sok g-s gyorsulást és a kozmikus sugárzást, meg az extrém hõingadozást? Megnézném, hogy a kompakt kis géped hogyan mûködne -50 vagy +150 fokon...

Ryzen 5 3600X | ASUS RX570 OC | MasterLiquid Lite 240 | DELL U2312HM In theory, there is no difference between theory and practice. But, in practice, there is. /Jan L. A. van de Snepscheut/

Te mit szedsz ?
En is kerek <#taps>
"A kerekeknek a tengelynél szinte érintkezni kell, hogy a rover mérete ne legyen túl hosszú, helikopter propeller is kell, a rugalmasan gyors helyzetváltoztatáshoz,"

A helikopternek rotorja van, nem propellerje. Mellesleg a Marson a légköri nyomás egy százaléka a földinek. Egyébként meg nem az Ezékiel könyvét kellene olvasnod, ha a Marsról van szó, hanem a fizikai és a csillagászati könyveket. :-)
Tudom, de miért nekem mondod?😊

A sávszélesség miatt gyengék a képek, nem azért, mert akárhány g-t kellene kibírnia, mint írtad. Valós idõben (plusz a megtételhez szükséges út) csak lekonvertált képek jöhetnek át. Ha nagyobb a felbontás, akkor egy képkocka tovább jön át, mint amennyi idõt feldolgoz. Továbbá az oda-vissza ellenõrzõ csomagok sem valós idejûek. Tehát a pixelhibák javításához oda-vissza kell küldeni az adatcsomagokat. Na ez is vagy háromnegyed óra. Tehát az igazi nagyfelbontású videókat úgy lehet ide elküldeni, hogy mondjuk egy perces videó átküldése órákig is eltarthat. Nagyjából olyan, mintha egy modemmel akarnál letölteni egy DVD-t. Kicsit idõigényes. Így egy élõ közvetítés csak szar minõségben küldhetõ át a sok százmillió kilométeren. Te erre nem is gondoltál, és a kétkedõnek, aki szerint a NASA jobban járt volna egy 100 dolláros kamerával falls választ adtál. Hogy bírja a sok G-t, az alacsony nyomás, a hideget vagy mittomén miket írtál. Rossz válasz egy hülye kérdésre.
Sziasztok honfitársaim! Szerintem örülni kellene annak, hogy a tudomány és az amerikaiak eljutottak a Marsa - ez az emberiség sikere - azoké akik tényleg ezen fáradoztak. /Köszönet nekik!/ Amerika-i politikusok szándéka lehetett valóban a minél gyorsabb fejlõdés, de akkor is a jó helytállás volt a tudósok részérõl. Valóban többet kell tudni részletesebben, hogy mi van a Marson - azáltal mehetnek emberek a Marsra. (megfelelõ munkaruházat... stb.) Hogy volt-e v. van élet a Marson?: lehet férgek apróbb alacsonyabb rendû sejtû állatok élhetnek a Marson de lehet hogy azok is kipusztultak. Azonban ha volt valamikor is élet a Marson és fejlett volt, akkor lehet, hogy találnak valami platina darab v. piramis félét ami túlélhette a kihalást a Marson.
Sajnos miutánunk emberek után ill. magyarok után nem tudnak kutatni semmit sem egy másik élõlény egy másik bolygóról. (Mert egyszerûen elégünk a napban.)
Egy fejlett földönkívüli élõlény azért nem jöhet ide a bolygónkra (sztem) mert lehet hogy ûrtávcsõvel figyelnek bennünket, de az utazási kockázat meg egy bolygóért (0,01%)ugyan, miért jönnének ide? anyagért- mikor már lassan elfogy a nem megújuló források, megújuló forrásokért - de hát az van nekik is...nem? (általában a gyarmatosítás a földben lévõ anyagért fojt - az embereknek is ez a céljuk egy másik bolygón) Azért ha halott a Mars nincsenek férgek... akkor bányászat bolygó lesz elõbb utóbb, ha van mit bányászni rajta... Az emberiségnek meg az az egyik célja hogy más bolygónk is legyen azért hogy fennmaradhasson az emberi civilizáció, de ha nem csinálunk semmit nem utazunk ide vagy oda, ha nem menekülünk az árvíz elõl, ha bennmaradunk a házban akkor elsodor minket az ár! De ha egy másik házba menekülünk ahol nincsen veszély (de lehet, hogy van!) akkor nagyobb az esélyünk a túlélésre.
a Holdra az amcsik nem vittek sztereo kamerákat. A Szovijet Lunahod holdporgram keretében leszált Luna holdjármûvön viszont azok volt.

bõvebb infõ: Technika krónikája
Rapid81
Daru, bakker, hogy 2012ben nincs szerkesztés gomb.

Rapid81
A dari nagyobbat szólt. Ott lehet nagyobb mennyiségû föld lett megmozgatva. Ööö... izé... mars.

Azt írják a hõpajzs 1,5 kilométerre van a járgánytól.
Nem is sok...
Biztos megnézik majd, frissen ásott gödör.

Rapid81
Talán azért, mert már jópárszor megvizsgálták a talaj összetételét, több küldetés során is?

Olvass már utána, mielõtt hülyeségeket írsz...
http://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Mars

Nem veszelyes ha nem barmokra van bizva.
Nem artana elkondolkodni azon hany atomermu van es hany szalt el.
Fukusima egy otvar technologia, hulyek is voltak, plusz egy picike termeszeti katasztrofa is volt(asszem rezonalt a talaj egy kicsit). Ha jol tudom....
Sotetzold...

Nem fog ott senki semmit termeszteni egyenlõre, csak van sajnos egy csomó hülye aki azt hiszi hogy a Marson kék az ég meg hatalmas oceánok vannak szõke hosszú combú lányokkal és a gazdag emberek ott nyaralnak koktéllal a kezükben, csak beadták a pórnépnek hogy a Mars olyan amilyen...

Ja,de úgy szeretem ezt, honnan tudják, hogy sós vagy savas,vagy milyen a talaj, meg a környezet, sose jártak ott!Komolyabb laboratórium eszközt most elõször küldtek oda.
Okoskodnak, aztán rácsodálkoztak, hogy Metán is honnan a fenébõl van a Marson 😄
Talán növényekbõl?😉))
Nem feltelen vannak egysejuek amik ha nem megfelelo korulmenyek koze kerulnek "kikapcsolnak".
Aztan, ha ugy alakul reboot.
Siman lehet egy fotozintetizalo eloleny is hasonlo.
Sot vannak olyanok amik szimbiozisban elnek egy nem novennyel.
Szal meg mik lehetnek mikor loszart sem tudunk nagyjabol...
Mindazonaltal a mars doglott .
Az tuti.
Nincs mukodo magja, ezert nincs is magneses tere.
Arra, hogy a nasanak van egy penz kerete amit ha nem koltenek el elvesznek a kovetkezo evben belole.
Es vakarjak a fejuket, hogy mire koltsek.
Az ostoba politikusokat meg csak ilyenekkel lehet ravenni a tejelesre.
Mert ez a nepszeru.
Ertelme kb a 0-val egyenlo.
De ez csak az en szemelyes velemenyem.
Molnibalage
Ezeket az elõzõ szondák mérték ki? Milyen mélységig tudtak mintavételezni? Lehet extrapolálni az egész felszínre?

(Egyébként én is úgy látom, hogy valami sci-fi az, hogy te a marsi légkörrel és talajjal te ott bármit is termesszél...)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem tudom ki az aki emlexik par evvel ezelott a tvbne nyomott hp reklamra.
Nekem mindig az ugrik be.
<#eplus2>
A depisekkel az a gond, hogy lehet már a Hold távolságában öngyik lesznek, aztán kárba vész a sok lóvé. <#nevetes1>

Pár megjegyzés, a Mars talaja erõsen sós, savas és többek között erõsen mérgezõ perkorlátokat tartalmaz. Ha szerinted ez alkalmas egy növények... Amúgy én is olvastam azokat a 30 évvel ezelõtti könyveket amiben ilyeneket állítanak, anélkül, hogy ismerték volna a Mars talaj valódi összetételét.

Vissza tudnak oket hozni, csak nem most, hanem par ev mulva.
Akkor öngyilkos típusúakat kell toborozni a marsi utazásra, mert aki oda megy, az aláírja a saját életének végét.Onnan haza már nem tudnának jönni.
Csak az a gond, hogy ha bemegy, akkor az adás sem jön ki.
Ezért nem mernék beküldeni.

Akit komolyabban érdekel az emberes Mars kutatás annak nem tudom eléggé ajánlani Robert Zubrin A Case for Mars címû könyvét. A szerzõ a legapróbb részletekig leír egy lehetséges emberes mars küldetést és egy csomó olyan dologra is kitér amik ebben a topicban is felmerültek (sugárzás, növények, légkör, stb.).

Ne erõltesd, nem megy neked a tudomány.

A Holdra nem vittek digitális sztereó kamerákat, miközben a marsjárókon párban vannak a kamerák, és ha mondana valamit számodra a parallaxis szó, akkor tudhatnád, hogy szálkereszt nélkül is, egyszerû matematikai számításokkal lehet távolságot mérni a két kamera képei alapján.

globint
Nézegetem a Nasa honlapján a curiosity rover felépítését, meg olvasgatom, hogy ha embert küldenének oda, esetleg nem is hoznák vissza. Persze, késõbb azért megoldanák a visszahozását, de ha történetesen egy 4-5 fényévre levõ bolygóra küldenének kutatókat, onnan biztosan nem jönnének vissza, az már bizony egyirányú út lenne. Na, tehát, ha a földet esetlegesen meglátogató UFO-kra gondolok, lehetséges, hogy azok is így voltak? Az Ezekiel próféta könyvében leírtak szerint nézve a rovert, annak manipulátorait, kezdetleges, kerekeit, kezd felderengeni, hogy milyen irányt kell vennie a rover fejlõdésének. Sokkal nagyobb kerek kellenek, hiszen akkor az elakadás lehetõsége minimális. A kerekeknek a tengelynél szinte érintkezni kell, hogy a rover mérete ne legyen túl hosszú, helikopter propeller is kell, a rugalmasan gyors helyzetváltoztatáshoz, és persze a manipulátoroknak sokkal érzékenyebb fogó képességgel kell rendelkezni. Nos, én ezt szûrtem le, a rover felépítésének tanulmányozásából, összevetve az Ezekiel próféta könyvében leírtakkal.

http://www.tradeximp.com/

A Holdra-szállásnál nélkülözhetetlen (semmire se való, de képtönkretevõ) Cross Hairok a Mars felderítésénél már nem fontosak?! Gáz...
Így a képek nem használhatók távolságok, szögek, kövek mérésére. 😊

http://static9.origos.hu/i/1208/20120807-sharp-final-1200.jpg
immovable
Te megtanulhatnál szöveget értelmezni, mielõtt magas lóról okoskodsz. Még mindig áll a kérdés. Miért is nekem írtad? #108

A te hibás válaszod is csak erõsíti a bolondok butaságát.

Hol látsz te választ? Kérdéseket tettem fel, nem gyanús? Tudod 2. osztály szövegértelmezés. Ejnye no.
immovable
Kinézem belõled a sötétséget. 😊
immovable
Mondja ezt a hat elemis. 😄
pont azért nem napelemes, hogy be tudjon menni
Ha már felmerült az a kérdés, hogy hol laknának az ûrhajósok a Marson, akkor szerintem egyértelmû, hogy barlangban.
Mint a képzeletbeli õsember. <#nevetes1>

Keresni kell egy lakásra alkalmas barlangot, aztán be kell költözni.
Olcsó és jól szigetelt.

Na és persze a marsi életet se lenne hülyeség barlangban keresni.
Már csak keresni kell egy jó tágas barlangot, csak attól tartok a Curiosity nem fog merni bemenni.<#rinya>

Mondja az egyik büdös troll a másiknak. :-)
Eh, a büdös trollja megint kezdi. :-)
Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM