Leszállt a Curiosity
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
most pedig kérem a bannomat!!!!!!!!!
A napi adatforgalom a marsjáró és a Föld között 32 MB. Nem 32 MB/src, hanem 32 MB/nap.
Link:
http://mlzphoto.blog.hu/2012/08/10/miert_gagyi_a_2_5_milliard_dollaros_curiosity_kameraja?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_08_11&utm_campaign=index
Ennyit a témáról.
Igen, te kezdtél el a korral jönni. Én nem foglalkoztam ezzel max. annyit, hogy ha a nevedben a 81 a születési évszámot jelenti, akkor lukra futottál.
"Az elsõ képeknél meg az volt a szempont, hogy a közönség minél hamarabb lásson valamit, semmi más. Miután megjött az elsõ 64x64es kép mindenki õrjöngött és volt ideje lejönni az 512x512esnek. Onnantól fogva jöttek a teljes méretû képek. A sávszél egyedül a legelsõ képnél számított maximum."
Igen, errõl volt szó, mármint pont ezt mondtam, te meg azt, hogy az csak egy kerék elé nézõ kamera, és ez az oka a gyenge felbontásnak. Azért szép, hogy most azt állítod, amit én a kezdetektõl fogva, az elején te meg ennek az ellenkezõjét, és végig pampogtál meg mínõsítgettél...
Csak kérdezem, hogy neked ebben mi a jó?
Amúgy itt a (majdnem) panoráma. Kár, hogy nem még színes.
Ryzen 5 3600X | ASUS RX570 OC | MasterLiquid Lite 240 | DELL U2312HM In theory, there is no difference between theory and practice. But, in practice, there is. /Jan L. A. van de Snepscheut/
rili?
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Egyébként mivel is voltam tuskó? Nekem úgy rémlik, hogy elsõ sorban te minõsítgetsz itt...
Nekem csak annyi róható fel, hogy nem hátrálok ki, ha valakinek nem volt igaza, de egzisztenciális kérdést csinál belõle. :-)
Ryzen 5 3600X | ASUS RX570 OC | MasterLiquid Lite 240 | DELL U2312HM In theory, there is no difference between theory and practice. But, in practice, there is. /Jan L. A. van de Snepscheut/
Már épp meg akartam kérdezni, hogy mit jelent ez, de aztán rájöttem.<#smile>#smile>
Épp a Mars 3D cikk alatt fejtettem mi, hogy miért baj az, ha a qurvának vélt kisasszonyokat qrvaként kezeled.
Nem kell minden ismeretlennek neki esni. Persze, ha törlesztés, akkor az kicsit más helyzet, de az se éppen helyes, mert újabb agressziót szül.
Amúgy bonyolult dolog ez.
Azt se szeretem, ha valaki túl bájolgósra veszi. Vannak dolgok, amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Csak ne ajtóstól rontsunk a házba. Adjunk egy lehetõséget, bekopogunk, hátha kinyitják az ajtót. Aztán, ha az orrodra csapják, akkor be lehet rúgni.<#eplus2>#eplus2>
próbálkozik: ,,szerintem tartasanak ossze"
rossz ember: ,,akik ertelmesen allnak a temahoz"
*ásít
http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/08/08/megerkeztek_az_uj_fotok_a_marsrol/
"
Igen, elmondja az objektívet védõ sityakot, és utána kitér az átvitel sávszélességére is:
Az elsõ miniatûr képek a Curiosity landolása idején készültek. A Mars-járó a Hazcam elsõ felvételeit 64*64 pixeles méretben továbbította, akárcsak a leszállás idején készült videót. Ennek a rögzítését a Mars Decent Imager Instrument (MARDI) végezte, és eredetileg 1600*1200-as felbontású volt; ezt valószínûleg néhány hónapon belül nyilvánosságra hozza a NASA, amint a képanyagot feltöltik a Jet Propulsion Laboratory (JPL) számítógépeire. Ez azonban sokáig tart, mivel a Curiositynek a Marsról kell továbbítania az adatokat, az adatátvitelhez pedig rádióhullámokat használ, amelyeknek nagy távolságot kell megtennie. Az igazán látványos felvételekre tehát várnunk kell; az elsõ színes fotót egy olyan géppel készítették, amely nem a Mars-járó elsõdleges kamerája.
Tehát lesznek jobb képek is, de valós sebességgel csak lekonvertált minõséget továbbít. Elvileg a számítógépeit is kenterbe veri bármelyikünk otthoni gépe. Így az adatokat is csak szépen lassan küldi, és itt a Földön ráküldhetik egy komolyabb gépre elemzés céljából.
Szerintem mindenki érti, még te is, csak izmozol.
Amugy erre reagaltam:
#185: "Te erre nem is gondoltál, és a kétkedõnek, aki szerint a NASA jobban járt volna egy 100 dolláros kamerával falls választ adtál. Hogy bírja a sok G-t, az alacsony nyomás, a hideget vagy mittomén miket írtál. Rossz válasz egy hülye kérdésre."
Mindenesetre ennek nagyon várom a full verzióját: 2012-08-06 05:18:38 UTC. A spekulációk szerint a kis maszat a horizonton a skycrane becsapódása / felrobbanása utáni füstfelhõ.
http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/08/08/megerkeztek_az_uj_fotok_a_marsrol/
Nincs neked valami házõrzõi tévképzeted? <#boxer>#boxer>
"...akik alapból agresszív kismalackodnak."
Mint pl. te?<#nevetes1>#nevetes1>
Jelen esetben ilyet nem tettem. Nem oktattam ki. Szerintem õ kapcsolódott be a témába lekezelõen. Mindegy, ha érdekel, olvasd vissza.
Csak gyõzzed kivárni. Egyébként a 250byte/sec - logikádat folytava - gy.k. semmire nem lenne elég, még az adatkommunikációra sem.("Erõs telekommunikációs jeleink vannak, amikkel másodpercenként 2000 bit adatot kapunk.").
Szóval a sávszélnek csak az átviteli idõben van szerepe, az adat méretében nem. Bármekkora adatot át lehet vinni, csak úgy kell konfigolni a rendszert (pl. a timeout nem 10ms lesz hanem pl. 20perc...)
Amugy elfelejtetted megemliteni hogy az eddig kozvetitett kepek, nem a fo kamerakkal keszultek, azt meg mindenki elfelejti, hogy a Curiosity nem egy Filmfelvevo.
Vannak rajta kamerak, tajekozodashoz, illetve nagyobb felbontasu kepekhez amiken erdekes celpontokat lehet azonositani, de ALAPVETOEN ez a rover egy mozgo laboratorium, KEMIAI elemzesre.
Wrong. Tegyük végre helyre ezeket a dolgokat.
MastCam, MAHLI, MARDI: 1600x1200 (Each camera has 8 GB of flash memory, which is capable of storing over 5,500 raw images, and can apply real time lossless or JPEG compression)
NavCam, HazCam: 1024x1024
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Egyébként a nagyfelbontású panorámakép holnapra várható a rover környezetérõl.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Aha, tehát szerinted az iskolai tananyag az mocsadék...
Nem, kisfiam, csak hülye voltál, vagy egy kezelhetetlen kis pöcs, és ezért ment neked szarul a suli. Gondolom, így könnyebb elfogadnod.
Bannedusermail ÉLÕ HD streamrõl beszélt, ami nyilván nem lehetséges, mert tényleg nincs rá sávszél. Te arról beszélsz, hogy át lehet küldeni kvázi bármekkora méretû képet, ami megintcsak igaz, csak IDÕ kérdése.
Direkt MSL - Föld kapcsolatban 32 kbit/s írnak, valamelyik orbiteren átjátszva pedig 256kbps - 2Mbps sebességet lehet elérni arra a pár percre, amíg a horizonton van a mûhöld.