Kevés notebookba kerül SSD
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Csak mert ebben körülbelül annyi az igazság, mint mikor anno közölték a szûkebb látókörû informatikusok, hogy a 640kb memória bármikor bármire elég lesz <#nevetes1>#nevetes1>
Egy Win 7 alapvetõen használ olyan 400MB ramot. Ehhez vegyünk egy szimpla oldalt FF alatt, az is beeszik lazán ugyanennyit. Sõt, ha esetleg még olyan oldalt akarnak megnézni, amin FLASH is ffut, akkor ez meg is ugrik, az ilyen oldalakkal a böngészõ beehet akár 800mb ramot is. Emellett a frissítések között megbújik pár igazi memóriazabáló, amit sima user fog, felrtelepít, soha nem használ, de mégis ott eszi a memóriát. Ilyen például a Windows Searc is, ami egyfolytában indexel, hacsak mást nem mondanak neki. Egy olyan rendszer, amin fut, beeszik simán akár 800 megát is (és ez csak a rendszer, semmi más!).
És ez még csak egy alap oprendszer. Informatikusként az én rendszeremet magamnak optimalizáltam, minden felesleges vuvvot leöltem belöle, ne vigye az erõforrásokat. Persze vannak rajta extra eszközök is, amiket átlagos felhasználó nem nagyon használ. Így fogyaszt alapjáraton a gépem 1gb ramot. Ez egy optimalizéált rendszer, nem nagyon van benne felesleges eszköz!
Egy szimpla felhasználó mit is csinál a gépen? Valóban, alapvetõen csak tartalmat fogyaszt és letölt. De elég megnézni, milyen kódolásokat használnak ma egy filmnél (lsd. a szépen elterjedt MKV, MP4 és egyéb, nagy felbontású és nagy tömörítési rátájú társaik), amik lejátszásához bizony kell a memória. De általában a gépet nem csak ilyesmire használják, mert ugye ott a gyerek is, aki játszani is akar, a játékoknak pedig soha nem elég az erõforrásokból.
Szóval ez a 100mb ram bármire elég szöveg egy szimpla felhasználónak szöveg bizony úgy hülyeség, ahogy van. Ja, persze, lehet, hogy Linux alatt elég lenne, de csendesen megkérdezném a Linux guruktól, vajon melyik az elterjedtebb oprendszer a Linux vagy a Windows? <#nevetes1>#nevetes1>
Felhasználó: mindig a gép a hibás Rendszergazda: a hibát elõször ne a gépben keresd.
Egyre több gyártó tesz az alaplapjára microSATA csatit, a jobbak még tesznek bele meghajtót is. Egy 80GB-os SSD-n már bármi elfér, amit egy szimpla felhasználó napi szintewn használ (játékok, programok, maga a rendszer) és valóban hatalmasat tud dobni a gép sebességén.
Felhasználó: mindig a gép a hibás Rendszergazda: a hibát elõször ne a gépben keresd.
Amirõl nem szól a cikk: az SSD-k azért szép lassan teret hódítanak. Nem a Surface az, amit figyelni kell, hanem az új táblaszériák, ugyanis egyre több gyártó hibrid megoldást alkalmaz, azaz a táblájában van SSD és hagyományos memória is. Emellett a notik piacán is ugyanez a tendencia figyelhetõ meg, az alaplapokra egyre több típusnál kerül fel a microSATA csati az SSD-knek, illetve ráépítik az alaplapra a Wifi/Bluetooth eszközt, így az általuk használt Mini-PCI is felszabadult, ami szintén tud SSD-t fogadni. Ezek a megoldások szintén a hibrid rendszert segítik elõ, egyre több típus jön ki 2 meghajtóval, amibõl az egyik SSD, a másik hagyományos vinyó.
A probléma az, hogy hiába jönnek ki így a notik, hiába egyre olcsóbb az SSD, a gyártók, mondván hogy a két meghajtó új technika, az ilyen gépeket a felsõ árkategóriába sorolják. A kérdés tehát az, hogy ki és mikor fogja meglépni egy alacsonyabb árkategóriás gépnél ennek a rendszernek a bevezetését, mert amint egy gyártó kijön vele, az robbanást okozhat és ezzel az SSD-k is elkezdhetnek igazán terjedni.
Az SSD-k komoly problémája, hogy sokáig kizárólag a megbízhatatlanságukról lehetett hallani (elveszett adatok, gyorsan tönkremenõ memóriák, stb.). Ez komoly károkat okozott a technológiának, mivel az SSD úgy került be a köztudatba, hogy drága és még nem is megbízható. Hiába jött már ki azóta két teljes generáció ebbõl az eszközbõl, még mindig hat rá a múltja, sok a tévhit, pedig ma már tényleg stabil és viszonylag olcsó egy ilyen meghajtó, ráadásul a gépek szabályosan megtáltosodnak tõle. Tény, hogy egy SSD nem arra való, hogy letöltögessünk rá össze-vissza, arra ott a HDD, de ha a gyakran használt programjaink és az oprendszerünk egy SSD-rõl futnak (tehát rendeltetésének megfelelõen használjuk SSD-nket), a számítógépünk akár 1,5x gyorsabb is lehet.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
én még mindig a szerkeszthetõségre várok.
a másik hozzászólásodban nem emlegettél opszrt. de biztosan vmi xp vagy az utáni windowsról van szó, hiszen én a felhasználók túlnyomó többségének igényeirõl írtam - s mind elmegy frissítésekkel együtt röhögve 1/4gb ramon. vagy nem?
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
HDD kell minden notebookba, mert 500GB hely minimum kell, de minél több, annál jobb.
SSD akkor már egy plusz slot-ot igényel, valamint extra súlyt is jelent.
Tehát csak a desktop replacement notebookba kerülhet bele.
nekem a tizenhatoda elég böngészésre. sõt, abból is 100 MB-n az oprendszerem terpeszkedik ( az egész :D ), szóval 100 mb, 4gb-nek a harminckettede bõven elég böngészni, zenét hallgatni + torrent kliens, vagy office, meg minden. sajnos az én igényeimek megfelelõt nem gyártanak. de igazuk van, minek gyártanának, ha nem gyártanak veszek erõsebbet, drágábbért :(
körbenézek laptopos ismerõseim között (tesóm kivételével nem power userek - õ meg nem használja 8), a tapasztalat az, hogy filmet néznek, zenét hallgatnak, neteznek - ennyire használják. max kis offisz, szkájp pluszban
a bootolási idõ nem érdekli õket, mert
1. valójában desktop gépként mûködik, sleep mode vagy hibernáció
2. hordozzák, napi használat, nyitogatják-csukogatják -> szintén altatás vmi formában
3. ritkán használják és marhára nem érdekli õket, hogy a boot 1/2 vagy 3 perc.
alkalmazások megnyitásánál hasonló a helyzet: vagy eleve fut (és csak "feléleszteni" kell a gépet), vagy kivárják.
a szempont, hogy soktucat film legyen a gépen...
emlegettétek a videoeditálást. vajon a felhasználók hány -s-z-á-z-a- ezreléke az, aki az ilyesmit (mert mondjuk helyszínen kell elvégeznie) nem desktopon, és nagy képernyõn végzi? (és persze egyáltalán csinál ilyesmit?) annyi biztosan nem, amennyi számottevõ piacot jelentene az sddknek.
szerintem a gyors, közép/felsõkategóriás laptopok piaca így is nagyobb, mint az igény. komolyan, szerintem a felhasználók túlnyomó többségének messze elég lenne egy zacate/llano némi (4gb) rammal, csak épp nem tud róla. az a réteg amely tudatosan választ teljesítményben/adatátvitelben kiemelkedõ darabot, mert szüksége is van rá (nem az eladó gyõzte meg), elenyészõ, s nem fogja pörgetni az ssd piacot.
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
Kimondottan adhatnák így is hogy "sulibook". Kerülne olyan 35-40 körülbe, még akár egy 16/32es SSD is hibátlan lenne bele, 1-2 giga ram, AMD/atom proci, OS-nek meg linux mint (mate felület nagyon rendben van, kis gépeken is hasít, mostanság favorit), opcionálisan plusz pízért win7 starter/hóm bézik. Najó, befejeztem az álmodozást :)
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Amúgy a régi vonal (pici SSD) a táblák korában felesleges. Ezek a cuccok egy minimál linux disztróval tényleg csak net/jútúb/skype/fb kombóra voltak alkalmasak. De 64 gigás SSD-vel, AMD APU-val szerintem simán mehetnének olcsón az ilyen gépek, egyetemistáknak tökéletes választás. Pici, gyors, praktikus.
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Ahol még jól jöhet, az a videóvagdosás/stúdiómunka, ott pedig néhány 256 gigás az elsõ munkával visszahozza az árát. Szerintem már bõven elérhetõ közelségben van, persze nem kapnék sírógörcsöt ha olcsóbb lenne (remélhetõleg lesz is idõvel).