73
  • lordsithlord
    Akkor mégegyszer megkérdezném: filmnézéshez bármilyen gép jó, még egy tizen-egynéhány éves is? Mert ugyebár ezt írtad le.

Ezt viszont én már egyszer cáfoltam, hiszen az új kódolások bevezetésével a hardverigény is igen brutálisan nőtt. Bevezették ugye az x264-et, ami leváltotta a jó öreg xVid-et, sokat fejlődött a DivX is (míg pár éve még a 3.11-et használták, ma ha valaki ebben a formátumban csinál filmet, már a legalább az 5.11-es verziót használja) és ezzel együtt nőtt a filmek lejátszásához szükséges erőforrás igény is.

Emellett a böngészéshez szükséges erőforrások is pár év alatt közel a duplájára emelkedtek, hála a sok beépített scriptnek az oldalakon, vagy a jó öreg memóriazabáló FLASH fejlesztéseinek. A Silverlight-os videók se kutyák, azok is szeretik a memóriát fogyasztani.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egy átlag felhasználó böngészőjébe hány toolbar van telepítve. Sokan el se olvassák, mire kattintanak, csak megy az okézás. Aztán a meglepetés, hogy csak a böngésző megeszik egymaga 800-1000MB memóriát, pedig még nem is nyitottak meg egy oldalt sem.

12 éve vagyok informatikus, nagyjából tudom, miből mennyi kell egy átlag felhasználónak. A memória, a vinyó az a két dolog, amiből soha nem elég. Ha valaki gamerkedik, akkor ehhez hozzáadódik a proci és a VGa is, de az már más helyzet természetesen.

Az általad említett OSX-nél azért enyhe kifejezés, hogy kilóg a lóláb. Nem hinném, hogy túl sok átlagfelhasználó használna ilyesmit, legalábbis én 12 év alatt szerintem egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor láttam otthon, sima felhasználásra Mac gépet.

Az Androidnál gondolom a tabletekre gondolsz. Megintcsak kilóg a lóláb, egészen más erőforrás kezelése van, mint egy hagyományos asztali gépnek, tehát nem igazán ideillő példa.

"asus 2007 eee széria"

Őszinte leszek, halvány lila gőzöm nincs, hogy ezt a megjegyzést hova tegyem
    Ha ez ahhoz jött, hogty ebben a szériában már SSD volt, javaslom, nézd meg a méreteket is. Abban még átlagosan ugyebár volt 4-8GB SSD, meg hozzá valamilyen lebutított oprendszer, mindehhez egy kemény 7"-os kijelző. Sokminden elmondható róla, de az, hogy jól lehetett használni netezésre. na az nem. Filmnézésre is csak korlátozottan, egy feliratos filmnél már keresgélni kellett a nagyítót. Volt szerencsém ezekhez a gépekhez, élvezet volt egy weblapot a max 800*480-as felbontáson nézni, mikor a legtöbb már 1024*768-at vett alapul, amelyik meg véletlenül még ismerte a 800*600-at, az se fért ki a kijelzőre, lehetett scrollozni ezerrel.
  • mousee
    Az SSD-k már rég kinőtték az első szériás gyerekbetegségeiket, a megbízhatatlan, hamar elhasználódó SSD csak urban legend. Utána lehet számolni, intenzív használat mellett, fele annyi idővel számolva mint ami rá van írva jönne ki 10-15 év körülre az "elkopás". Tegye fel a kezét, akinek 15 éves winyó van a gépében.

És ahogy a kolléga a #31-ben kifejtette, az SSD célja baromira nem az adatok, hanem a rendszer, és a programok tárolása. HD videót, képeket, sorozatokat, letöltéseket HDD-n kell tartani, arra tényleg hülyeség az SSD.
  • WoodrowWilson
    Körtét az almával. Nem HDD helyett kell, hanem mellé. Az SSD nem tárolásra van (egyelőre), hanem azért, hogy lényegesen gyorsítsa a rendszered.
  • Zoliz
    Nekem annyit nem ér, nem olyan biztosnágos az SSD mint a HDD.
    Én 18e ért árulok egy 1,5 terásat vinyót, de nem kell a kutyának se.

Hülye emberiség..

Majd hülye leszek 20-ert 128 gigásat venni, amikor vehetek 1500 gigásat is.
  • narumon
    "én iponon vettem egy hete 128 gigásat egy huszasért "

Azta kurva akkor tényleg brutálisan estek az árak. Én az asztali gépembe pár évvel ezelőtt a 128-as Intel SSD-t még valami 80-90e forintért vettem. :o
  • narumon
    "HDD kell minden notebookba, mert 500GB hely minimum kell, de minél több, annál jobb"

Ugyanmár, az hogy neked kell az nem jelenti, hogy kell minden notebookba. A legtöbb embernek 128GB (esetleg 250) bőven elég egy laposba.
  • narumon
    "Nehogy már az oprendszer miatt kelljen hatvansok giga."

Én 16-24GB-ot írtam. Azt gondolom lehetne olcsón gyártani. Ennél kisebbnek én nem látom értelmét egyszerűen. Persze gondolom volna az a réteg aki valami android vagy linux valamit tenne rá de ez szerintem a gyártók szempontjából marginális, azért asztali és noti környezetben még mindig Win az opció. Mondjuk nekme mindegy, enyémbe 128GB-os van :)
  • narumon
    "Netbookra win7-et? Még a starter/hóm bézik is megeszi vacsira az atom procit :)"

Egyrészt nem mindegyik netbookban atom van, az enyémben pl ULV Celeron gyárilag Win7-el adták, nincs is vele semmi gondom.
  • Ender Wiggin #25
    Van egy Asus EeePC-m, Atom procival 1 giga Rammal. Jött hozzá gyárilag egy Win7 alap. Teljesen jól működik, a lassúsága relatív. Játszani is lehet rajta olyasmit, mint UT vagy Plants Vs Zombies. A VLC-vel szaggatás nélkül játsza le a full HD filmet is (más kérdés, hogy ezeknek nicns sok értelme a felbontás miatt).
    De ha az embernek komolyabb elvárásai vannak még 2 giga sem elég.

Ami az SSD-t illeti gyors, de a winfos betöltési sebessége nagyban a rendszer egyéb összetevőitől és a az oprendszer gányoltságától függ. ha már felállt a Win7, akkor viszont egy PS CS5 x64 3 másodperc alatt nyílik meg, használatra készen.
  • Sir Ny
    Még mindig a felhasználók igényeirõl van szó. Ami böngészés + zenehallgatás + torrent. Vagy filmnézés + torrent. Ezt bõven képes teljesíteni tizenéve szinte bármi. Akármilyen oprendszer vagy hardverkonfigurácó.

Akár egy allwinner a10 androiddal, mint arra láttunk példát. Akár vagy intel i3/5 OSX-xel, mint erre is.
  • Sir Ny
    asus 2007 eee széria
  • lordsithlord
    Hadd kérdezzem meg, ezt hogy számoltad ki?

Csak mert ebben körülbelül annyi az igazság, mint mikor anno közölték a szűkebb látókörű informatikusok, hogy a 640kb memória bármikor bármire elég lesz

Egy Win 7 alapvetően használ olyan 400MB ramot. Ehhez vegyünk egy szimpla oldalt FF alatt, az is beeszik lazán ugyanennyit. Sőt, ha esetleg még olyan oldalt akarnak megnézni, amin FLASH is ffut, akkor ez meg is ugrik, az ilyen oldalakkal a böngésző beehet akár 800mb ramot is. Emellett a frissítések között megbújik pár igazi memóriazabáló, amit sima user fog, felrtelepít, soha nem használ, de mégis ott eszi a memóriát. Ilyen például a Windows Searc is, ami egyfolytában indexel, hacsak mást nem mondanak neki. Egy olyan rendszer, amin fut, beeszik simán akár 800 megát is (és ez csak a rendszer, semmi más!).

És ez még csak egy alap oprendszer. Informatikusként az én rendszeremet magamnak optimalizáltam, minden felesleges vuvvot leöltem belöle, ne vigye az erőforrásokat. Persze vannak rajta extra eszközök is, amiket átlagos felhasználó nem nagyon használ. Így fogyaszt alapjáraton a gépem 1gb ramot. Ez egy optimalizéált rendszer, nem nagyon van benne felesleges eszköz!

Egy szimpla felhasználó mit is csinál a gépen? Valóban, alapvetően csak tartalmat fogyaszt és letölt. De elég megnézni, milyen kódolásokat használnak ma egy filmnél (lsd. a szépen elterjedt MKV, MP4 és egyéb, nagy felbontású és nagy tömörítési rátájú társaik), amik lejátszásához bizony kell a memória. De általában a gépet nem csak ilyesmire használják, mert ugye ott a gyerek is, aki játszani is akar, a játékoknak pedig soha nem elég az erőforrásokból.

Szóval ez a 100mb ram bármire elég szöveg egy szimpla felhasználónak szöveg bizony úgy hülyeség, ahogy van. Ja, persze, lehet, hogy Linux alatt elég lenne, de csendesen megkérdezném a Linux guruktól, vajon melyik az elterjedtebb oprendszer a Linux vagy a Windows?
  • lordsithlord
    Az SSD-k ma már az asztali gépekben is kezdenek hódítani.

Egyre több gyártó tesz az alaplapjára microSATA csatit, a jobbak még tesznek bele meghajtót is. Egy 80GB-os SSD-n már bármi elfér, amit egy szimpla felhasználó napi szintewn használ (játékok, programok, maga a rendszer) és valóban hatalmasat tud dobni a gép sebességén.
  • lordsithlord
    Tekintve, hogy alig 1 év alatt körülbelül a felére csökkent az SSD-k ára (ellenben a HDD-k ára a 1,5x-ére nőtt), igenis komoly tényező lehetne az árcsökkenés.

Amiről nem szól a cikk: az SSD-k azért szép lassan teret hódítanak. Nem a Surface az, amit figyelni kell, hanem az új táblaszériák, ugyanis egyre több gyártó hibrid megoldást alkalmaz, azaz a táblájában van SSD és hagyományos memória is. Emellett a notik piacán is ugyanez a tendencia figyelhető meg, az alaplapokra egyre több típusnál kerül fel a microSATA csati az SSD-knek, illetve ráépítik az alaplapra a Wifi/Bluetooth eszközt, így az általuk használt Mini-PCI is felszabadult, ami szintén tud SSD-t fogadni. Ezek a megoldások szintén a hibrid rendszert segítik elő, egyre több típus jön ki 2 meghajtóval, amiből az egyik SSD, a másik hagyományos vinyó.

A probléma az, hogy hiába jönnek ki így a notik, hiába egyre olcsóbb az SSD, a gyártók, mondván hogy a két meghajtó új technika, az ilyen gépeket a felső árkategóriába sorolják. A kérdés tehát az, hogy ki és mikor fogja meglépni egy alacsonyabb árkategóriás gépnél ennek a rendszernek a bevezetését, mert amint egy gyártó kijön vele, az robbanást okozhat és ezzel az SSD-k is elkezdhetnek igazán terjedni.

Az SSD-k komoly problémája, hogy sokáig kizárólag a megbízhatatlanságukról lehetett hallani (elveszett adatok, gyorsan tönkremenő memóriák, stb.). Ez komoly károkat okozott a technológiának, mivel az SSD úgy került be a köztudatba, hogy drága és még nem is megbízható. Hiába jött már ki azóta két teljes generáció ebből az eszközből, még mindig hat rá a múltja, sok a tévhit, pedig ma már tényleg stabil és viszonylag olcsó egy ilyen meghajtó, ráadásul a gépek szabályosan megtáltosodnak tőle. Tény, hogy egy SSD nem arra való, hogy letöltögessünk rá össze-vissza, arra ott a HDD, de ha a gyakran használt programjaink és az oprendszerünk egy SSD-ről futnak (tehát rendeltetésének megfelelően használjuk SSD-nket), a számítógépünk akár 1,5x gyorsabb is lehet.
  • Sir Ny
    igényeről? nem igényelnek 4gb ramot. a túlnyomó többség sem. sőt, ők pláne nem. elég nekik 1/8 gb szabad ram a böngészés+muzsika+letöltés-nek.
  • okosan gyerekek
    annyira nevetséges a felvezető szöveg. mintha az árcsökkenés puszta ténye elegendő volna ahhoz, hogy prioritást élvezzen. ha évente folyamatosan 1 forinttal csökkenne terrabájtonként, akkor már illene azt belerakniuk? tünjünk már a picsába! :)
  • galocza
    nem is néztem 8).
    én még mindig a szerkeszthetőségre várok.
    thx!

a másik hozzászólásodban nem emlegettél opszrt. de biztosan vmi xp vagy az utáni windowsról van szó, hiszen én a felhasználók túlnyomó többségének igényeiről írtam - s mind elmegy frissítésekkel együtt röhögve 1/4gb ramon. vagy nem?
  • JTBM
    A már felsorolt érvek mellett ott van még a probléma, hogy a Notebookban a hely és a súly is nagyon komoly szempont.
    HDD kell minden notebookba, mert 500GB hely minimum kell, de minél több, annál jobb.
    SSD akkor már egy plusz slot-ot igényel, valamint extra súlyt is jelent.
    Tehát csak a desktop replacement notebookba kerülhet bele.
  • Sir Ny
    némi - 4 gb - ram LOL

nekem a tizenhatoda elég böngészésre. sõt, abból is 100 MB-n az oprendszerem terpeszkedik ( az egész :D ), szóval 100 mb, 4gb-nek a harminckettede bõven elég böngészni, zenét hallgatni + torrent kliens, vagy office, meg minden. sajnos az én igényeimek megfelelõt nem gyártanak. de igazuk van, minek gyártanának, ha nem gyártanak veszek erõsebbet, drágábbért :(
  • Sir Ny
    a makróknál találsz áthúzott makrót. igazából nem olyan bonyolult megjegyezni sem. ( hatalmas plusz az SG motornak az áthúzott betûtípus, sokat lehet vele dobni egy szövegen 9
  • galocza
    marhára nem meglepő.
    körbenézek laptopos ismerőseim között (tesóm kivételével nem power userek - ő meg nem használja 8), a tapasztalat az, hogy filmet néznek, zenét hallgatnak, neteznek - ennyire használják. max kis offisz, szkájp pluszban
    a bootolási idő nem érdekli őket, mert
    1. valójában desktop gépként működik, sleep mode vagy hibernáció
    2. hordozzák, napi használat, nyitogatják-csukogatják -> szintén altatás vmi formában
    3. ritkán használják és marhára nem érdekli őket, hogy a boot 1/2 vagy 3 perc.

alkalmazások megnyitásánál hasonló a helyzet: vagy eleve fut (és csak "feléleszteni" kell a gépet), vagy kivárják.
    a szempont, hogy soktucat film legyen a gépen...

emlegettétek a videoeditálást. vajon a felhasználók hány -s-z-á-z-a- ezreléke az, aki az ilyesmit (mert mondjuk helyszínen kell elvégeznie) nem desktopon, és nagy képernyőn végzi? (és persze egyáltalán csinál ilyesmit?) annyi biztosan nem, amennyi számottevő piacot jelentene az sddknek.

szerintem a gyors, közép/felsőkategóriás laptopok piaca így is nagyobb, mint az igény. komolyan, szerintem a felhasználók túlnyomó többségének messze elég lenne egy zacate/llano némi (4gb) rammal, csak épp nem tud róla. az a réteg amely tudatosan választ teljesítményben/adatátvitelben kiemelkedő darabot, mert szüksége is van rá (nem az eladó győzte meg), elenyésző, s nem fogja pörgetni az ssd piacot.
  • mousee
    Najó, de suliba azért sokat jegyzetel, gépel a szerencsétlen diák. Ott a tábla nem játszik (majd 20 év múlva, amikor dokkolóval együtt lesz huszonezer). A sulihoz a netbook kialakítás sztem nagyon telitalálat. SSD-k ára pedig szépen lassan csúszik lefelé, én iponon vettem egy hete 128 gigásat egy huszasért (mondjuk akcióban).

Kimondottan adhatnák így is hogy "sulibook". Kerülne olyan 35-40 körülbe, még akár egy 16/32es SSD is hibátlan lenne bele, 1-2 giga ram, AMD/atom proci, OS-nek meg linux mint (mate felület nagyon rendben van, kis gépeken is hasít, mostanság favorit), opcionálisan plusz pízért win7 starter/hóm bézik. Najó, befejeztem az álmodozást :)
  • Sir Ny
    64 GB SSD egyedül kerül annyiba, mint egy allwinneres tábla :S
  • Sir Ny
    Nehogy már az oprendszer miatt kelljen hatvansok giga. Felesleges driverek és dokumentációk, ki találta ezt ki? Android, vagy bubuntu tökéletes lehetne számomra. Lehet hogy nem tömegigény, persze, nem látok mozgolódást errefelé a gyártók részérõl, hogy legyen valami olcsó, kicsi, fogyasszon keveset ( lehet buta, mozgó alkatrészek nélkül is akár )
  • mousee
    Netbookra win7-et? Még a starter/hóm bézik is megeszi vacsira az atom procit :) Esetleg AMD-s cuccra, ott már esetleg van létjogosultsága.

Amúgy a régi vonal (pici SSD) a táblák korában felesleges. Ezek a cuccok egy minimál linux disztróval tényleg csak net/jútúb/skype/fb kombóra voltak alkalmasak. De 64 gigás SSD-vel, AMD APU-val szerintem simán mehetnének olcsón az ilyen gépek, egyetemistáknak tökéletes választás. Pici, gyors, praktikus.
  • willcox
    A videovágás meg a file másolása két különböző dolog. Én csak a videovágásra írtam, hogy oda nincs szükség ssd-re.
  • narumon
    Szerintem 16-24GB kéne legkevesebb, hogy egy win7 ráférjen. 2-4-8gb-val semmit nem lehet kezdeni.
  • Sir Ny
    Ez milyen hülyeség. Pedig öt éve, az ASUS eee 700 az jó irány volt. Most is lenne kereslet 2-4-8gb ssd + intel Atom (pl Z2460) szerû törpékre, baráti fogyasztással és árral, de ilyet nem ad senki.
  • mousee
    Okés hogy inkább CPU/VGA kell, de ha nagy RAW HD skicceket pakolgatsz, akkor jól jöhet a plusz tempó. Nem létfontosságú, de egy olyan gépbe, ami produktívan videót vág, nem pénz pár SSD.
  • willcox
    A videovágásnál nem a hdd sebessége a szűk keresztmetszet, vagyis hiába cseréled le ssd-re. Oda bizony kell a nyers processzorerő (CPU és GPU).
  • Zoliz
    Na majd ha olcsóbb lesz az SSD mint a HDD akkor -talán- megéri azzal szerelni laptopot addig nem.. Logikus.
  • mousee
    Én most vettem egy 128 gigás SSD-t az asztali gépembe, rendszerwinyónak hibátlan, ég és föld a HDD-hez képest. Adat tárolására továbbra is hibátlan a HDD, oda felesleges az SSD.

Ahol még jól jöhet, az a videóvagdosás/stúdiómunka, ott pedig néhány 256 gigás az első munkával visszahozza az árát. Szerintem már bőven elérhető közelségben van, persze nem kapnék sírógörcsöt ha olcsóbb lenne (remélhetőleg lesz is idővel).
  • willcox
    Hiába csökken az ssd ára folyamatosan (volt és van is honnan csökkennie), ha még így is többszöröse az ára egy ugyanakkora kapacitású hdd-hez képest.