• lordsithlord
    Akkor mégegyszer megkérdezném: filmnézéshez bármilyen gép jó, még egy tizen-egynéhány éves is? Mert ugyebár ezt írtad le.

Ezt viszont én már egyszer cáfoltam, hiszen az új kódolások bevezetésével a hardverigény is igen brutálisan nőtt. Bevezették ugye az x264-et, ami leváltotta a jó öreg xVid-et, sokat fejlődött a DivX is (míg pár éve még a 3.11-et használták, ma ha valaki ebben a formátumban csinál filmet, már a legalább az 5.11-es verziót használja) és ezzel együtt nőtt a filmek lejátszásához szükséges erőforrás igény is.

Emellett a böngészéshez szükséges erőforrások is pár év alatt közel a duplájára emelkedtek, hála a sok beépített scriptnek az oldalakon, vagy a jó öreg memóriazabáló FLASH fejlesztéseinek. A Silverlight-os videók se kutyák, azok is szeretik a memóriát fogyasztani.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egy átlag felhasználó böngészőjébe hány toolbar van telepítve. Sokan el se olvassák, mire kattintanak, csak megy az okézás. Aztán a meglepetés, hogy csak a böngésző megeszik egymaga 800-1000MB memóriát, pedig még nem is nyitottak meg egy oldalt sem.

12 éve vagyok informatikus, nagyjából tudom, miből mennyi kell egy átlag felhasználónak. A memória, a vinyó az a két dolog, amiből soha nem elég. Ha valaki gamerkedik, akkor ehhez hozzáadódik a proci és a VGa is, de az már más helyzet természetesen.

Az általad említett OSX-nél azért enyhe kifejezés, hogy kilóg a lóláb. Nem hinném, hogy túl sok átlagfelhasználó használna ilyesmit, legalábbis én 12 év alatt szerintem egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor láttam otthon, sima felhasználásra Mac gépet.

Az Androidnál gondolom a tabletekre gondolsz. Megintcsak kilóg a lóláb, egészen más erőforrás kezelése van, mint egy hagyományos asztali gépnek, tehát nem igazán ideillő példa.

"asus 2007 eee széria"

Őszinte leszek, halvány lila gőzöm nincs, hogy ezt a megjegyzést hova tegyem
    Ha ez ahhoz jött, hogty ebben a szériában már SSD volt, javaslom, nézd meg a méreteket is. Abban még átlagosan ugyebár volt 4-8GB SSD, meg hozzá valamilyen lebutított oprendszer, mindehhez egy kemény 7"-os kijelző. Sokminden elmondható róla, de az, hogy jól lehetett használni netezésre. na az nem. Filmnézésre is csak korlátozottan, egy feliratos filmnél már keresgélni kellett a nagyítót. Volt szerencsém ezekhez a gépekhez, élvezet volt egy weblapot a max 800*480-as felbontáson nézni, mikor a legtöbb már 1024*768-at vett alapul, amelyik meg véletlenül még ismerte a 800*600-at, az se fért ki a kijelzőre, lehetett scrollozni ezerrel.