Csak mert ebben körülbelül annyi az igazság, mint mikor anno közölték a szűkebb látókörű informatikusok, hogy a 640kb memória bármikor bármire elég lesz
Egy Win 7 alapvetően használ olyan 400MB ramot. Ehhez vegyünk egy szimpla oldalt FF alatt, az is beeszik lazán ugyanennyit. Sőt, ha esetleg még olyan oldalt akarnak megnézni, amin FLASH is ffut, akkor ez meg is ugrik, az ilyen oldalakkal a böngésző beehet akár 800mb ramot is. Emellett a frissítések között megbújik pár igazi memóriazabáló, amit sima user fog, felrtelepít, soha nem használ, de mégis ott eszi a memóriát. Ilyen például a Windows Searc is, ami egyfolytában indexel, hacsak mást nem mondanak neki. Egy olyan rendszer, amin fut, beeszik simán akár 800 megát is (és ez csak a rendszer, semmi más!).
És ez még csak egy alap oprendszer. Informatikusként az én rendszeremet magamnak optimalizáltam, minden felesleges vuvvot leöltem belöle, ne vigye az erőforrásokat. Persze vannak rajta extra eszközök is, amiket átlagos felhasználó nem nagyon használ. Így fogyaszt alapjáraton a gépem 1gb ramot. Ez egy optimalizéált rendszer, nem nagyon van benne felesleges eszköz!
Egy szimpla felhasználó mit is csinál a gépen? Valóban, alapvetően csak tartalmat fogyaszt és letölt. De elég megnézni, milyen kódolásokat használnak ma egy filmnél (lsd. a szépen elterjedt MKV, MP4 és egyéb, nagy felbontású és nagy tömörítési rátájú társaik), amik lejátszásához bizony kell a memória. De általában a gépet nem csak ilyesmire használják, mert ugye ott a gyerek is, aki játszani is akar, a játékoknak pedig soha nem elég az erőforrásokból.
Szóval ez a 100mb ram bármire elég szöveg egy szimpla felhasználónak szöveg bizony úgy hülyeség, ahogy van. Ja, persze, lehet, hogy Linux alatt elég lenne, de csendesen megkérdezném a Linux guruktól, vajon melyik az elterjedtebb oprendszer a Linux vagy a Windows?