Méhész Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egy elég távoli rokonunk pont azért kezdett méhészkedni, mert valami nagy baj volt a lábával, és már az amputációra készültek.
15 éve méhekkel csípeti magát, és gyalog jár a negyedikre.
Mondjuk lift nincs, salz :c
KoЯn
Környezetemben senki nem reagál rá hevesen, ez talán jó jel is lehet.
Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.
A here még harcolni se nagyon szokott, csak keféli a királynõt, meg felzabálja a méhet <#gonosz1>#gonosz1>
KoЯn
Az én tegnapelõtti csípésem alig volt fájdalmas, és azóta sincs vele bajom. Néha (pláne melegben) elkezd viszketni, de nem annyira (és nem annyiszor) mint egy szúnyogcsípés.
Viszont a család többi tagjának egybõl bedagad a csípés helye, és egy idõ után fel is halmozódhat annyi méreg, hogy allergiát okozzon.
Az öreg méhek nagyobbat csípnek a kicsikkel; és az elsõ tavaszi reptetésnél is óriásit csípnek - legalábbis ezt hallottam.
KoЯn
Pár csípést pedig nem ártana beszerezni, családban vannak rheumások. <#ticking>#ticking>
Ha én kezdeném, egy termelõtõl vennék max 5 kaptárat, és azon tanulnék be. Elõször persze segédkeznék nála, hogy tanítson valamit.
Nem a pergetés a legnagyobb feladat - sõt, talán a legkisebb. Azzal is el lehet veszíteni egy családot, hogy túl sok a hereméh, és felzabálják a mézet.
Imádom õket, mert nem tudnak csípni, ezért sokat "játszom" velük, de sajnos szívtelennek kell lenni, és a lép azon részét, amin herefialtatás van, még pete állapotban ki kell vágni.
A dolgozók is kizavarják a herék nagy részét, de nem árt besegíteni.
KoЯn
Csípés ügyileg én sem állok rosszul, tegnapelõtt csípett meg elõször; de csak azért, mert sek voltam, és kesztyû nélkül kezdtem kaptárakat fotózni. Azt pedig nem szeretik, ha elállják a kaptár bejáratát.
KoЯn
Viszont láttam neten, hogy van fedelezõ henger is, azzal biztos könnyebb lenne. Ez az árán is látszik, és a beszerzés sem tûnik egyszerûnek; nem túl sok helyen kapható.
KoЯn
Legtöbbször a Jászságból, ismerõsöktõl szoktunk beszerezni, vagy helyi (Pest megye) termelõktõl közvetlenül. Mindenfélét megeszek, nem vagyok válogatós, akác-, hárs-, gesztenye, kölönteméz, bármi jöhet.
A teát már régóta nem cukrozom, mindig mézet csurgatok bele (esetleg virágport, bár annak ízével nem sikerül megbékélnem).
Néha rámjön a mézeskenyérzabálás, természetesen szigorúan teavajjal, méghozzá jól összedolgozva, ahogy anno a menzán is csinálták = iszonyat finom.
Téli torokÉC, meghûlés esetén 2 cent pálinkát (saját) szoktam elkeverni ugyanennyi mézzel, és lefekvés elõtt elnyalogatom, ritka, hogy másnapra ne múlna el a nyavalyám.
Sajnos az idei év ultrafos volt méztermelés szempontjából, az árakon is látszik.
Még soha nem csípett meg méh, de darázs sem. <#wow2>#wow2>
Mi a hagyományos "villázással" nyitjuk fel a sejteket, kicsit babrás, de nem sérül a lép.
A legjobb minõségût lefedik, a többit fedetlenül hagyják. Még olyan is van, hogy a kaptár egy részében "csak" nektár van, ami majdhogynem folyékony.
Az egészben az a bosszantó, hogy ezt a hártyát le kell kaparni pergetés elõtt, és az erre kitalált eszköz kilyukaszthatja a lépet. Utána akár ki is lehet lökni a rámát, mert nem építik vissza.
KoЯn
A bolti mézek túlnyomó része hõkezelt -létezik az un. hidegen sajtolás is, de az itthon nem elterjedt- a könnyebb kicsomagolás miatt, így viszont enzimtartalmuk töredéke a termelõi méznek szóval a gyógyhatásuk is igen csekély.
Vásároljunk termelõtõl!
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
– A mézhamisítás legegyszerûbb módja a vizezés. Vásárláskor zárt üveget állítsuk a feje tetejére, és ha a benne lévõ buborékok gyorsan haladnak felfelé, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz, valószínû, hogy hamisított. Ellenõrzéskor azonban figyelembe kell vennünk, hogy lehûtött mézben a buborékok mozgása lelassul, s így már nehezebb megállapítani a vizezést.
– Ritkábban, de kapható az úgynevezett “éretlen méz” is. Ilyen mézet se vegyünk, mert ez is jóval hígabb a szokásosnál, bár nem számit hamisítványnak. Ilyenkor is érdemes rákérdezni a méz eredetére, minõségére.
– A virágmézként árult “mûméz” invertcukorból aromás anyagok (néha zamatos méz) hozzákeverésével és festékanyagok színezésével készül. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkezõ esetben homályos lesz és rövid idõ múlva a belekevert anyag leülepedik.
– Ha a méz illata, zamata, színe és állaga eltér az eredetitõl, még inkább legyünk óvatosak, mert valószínû, hogy a mézet melasszal, glicerinnel és mesterséges zamatanyagokkal keverték. Az ilyen hamisítványnak már semmi köze a mézhez!"
HA kristályosodik az jó jel😉
KoЯn
A kristályosodás a mézben lévõ gyümölcscukor-szõlõcukor aránytól függ. A szõlõcukornak nagyon rossz az oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szobahõmérsékleten hamar kiválik.
Ha igazad lenne és a hamis méz kristályosodna ki, akkor a boltban vehetõ 'mézek' miért maradnak folyékonyak?
KoЯn
Azzal az anyaggal fertõtlenítik ki a kaptárakat a méhek a téli punnyadás után, rengeteg dologra használják. Elvileg a gyulladást is csökkenti.
KoЯn
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
KoЯn
KoЯn
Xbox 360 SLIM 250 GB, Dell U2312, Dark Souls PtD edition NG++ 925/1000G ☑ Final Fantasy XIII ☑ Lost Odyssey ☑
Na, azt szoktuk néha télire adni; feltéve ha nem napraforgó.
Az is nagy baj, hogy a méhészetben döntõ tényezõ a hely is. Mi Debrecen egyik kertvárosában tartjuk a méheket, ahol sok a gazda, de méhészek csak mi vagyunk (illetve én nem tartom magamat annak, csak tanulok). Sok barom gazda úgy permetezi le a fáit, hogy nem szól elõtte, így minden évben kipusztul jó pár család.
Valóban jobb lehet Zalában a helyzet, nálunk egy csepp akác sem volt idén. Hársot is most gyûjtöttek 1-2 léppel, amikor egyébként a napraforgó-mezõhöz vittük õket. Azt viszont nem pergettük a többi közé, hogy ne csessze el az ízvarázst.
Valóban csodaszer a méz, és akkor a propoliszról még nem is beszéltünk 😄
KoЯn
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 300 kcal 1270 kJ
Szénhidrátok 82,4 g
- Cukrok 82,12 g
- Rost 0,2 g
Zsír 0 g
Fehérje 0,3 g
Víz 17,10 g
Riboflavin (B2-vitamin) ,038 mg 3%
Niacin (B3-vitamin) ,121 mg 1%
Pantoténsav (B5-vitamin) ,068 mg 1%
B6-vitamin ,024 mg 2%
Folsav (B9-vitamin) 2 μg 1%
C-vitamin 0,5 mg 1%
Kalcium 6 mg 1%
Vas ,42 mg 3%
Magnézium 2 mg 1%
Foszfor 4 mg 1%
Kálium 52 mg 1%
Nátrium 4 mg 0%
Cink ,22 mg
Mondom: Csodaszer :-)
Na ezt nem tudtam, akkor ezért nem cukrosodik :-)
Akác! Friss idei pörgetés és azért ennyi, mert:
a, Ismerõs.
b, Negy tételbe szoktunk venni tõle, tehát nem 1-2 üveget, hanem min. 1 évre való! Télen durván fogy, de mióta csak azzal iszom a teát (+házi szárítású csipkebogyó) azóta nem igazán kapom el a téli átkokat, vagy ha el is kapom nagyon enyhe lefolyású.
"Itt keleten szinte csak tavalyi akác van, ezért minimum 1800-at kell kérjünk érte, de a piacon van, aki 2300-ért adja."
Sajnos tudom. Párom Miskolc környéki, szülei is durva áron tudják venni csak a mézet. Itt Zalában jobb a helyzet, de sajnos az idõ pont akkor durvult erre felénk is, amikor virágzott az akác :-(
Számomra a méz = csodaszer :-)
Franc ebbe a hülye idõjárásba
A jó minõségû nem maszatolt méz nem cukrosodik!
Nálunk télen lepényt kell nekik készíteni. A cukor nem nagyon játszik; pláne mióta a benzin is olcsóbb lesz nála 😞
KoЯn
Az igazi jó anyag, nem kristályosodik ki 1 év után sem!
Amikor néha cukros vízzel megkínálják a méheket, na akkor van az, hogy kicukrosodik a méz az üvegbe.
Egyébként ha nagyon krémes a méz az mindig gyanús... elõtte keverõvel szokták felkeverni, hogy tisztább legyen. Rohattak' -.-
Itt keleten szinte csak tavalyi akác van, ezért minimum 1800-at kell kérjünk érte, de a piacon van, aki 2300-ért adja.
Franc ebbe a hülye idõjárásba <#sir>#sir>
KoЯn
Késõn, de megkaptam az elsõ szurit. Bár tizedannyira sem volt fájdalmas, és kellemetlen, mint amire számítottam.
KoЯn
Viszont nem kell kétségbe esni. Egy fazekat meg kell tölteni vízzel, és melegíteni úgy 35-40 fokig. Abba bele kell tenni az üveg mézet, és percek alatt felolvad újra.
Kevésbé kifinomult módszer a mikróba tenni, de az is megteszi <#smile>#smile>
Az egyik legnagyobb elõnye a méznek, hogy sosem romlik meg; bármikor el lehet fogyasztani, még ha egy piramis belsejébõl kerül is elõ.
Mellesleg a kristályos méz sem rossz, teába mindig azt rakok 😊
KoЯn
Xbox 360 SLIM 250 GB, Dell U2312, Dark Souls PtD edition NG++ 925/1000G ☑ Final Fantasy XIII ☑ Lost Odyssey ☑
Viszont 1.400 Ft/kg* áron iszonyat jó "anyagot" ad :-)
*protekciós ár
Szép szakma amúgy <#eljen>#eljen>
Én most elõször voltam pergetni, de nagyon megtetszett a szakma. Amíg nem lehet munkát találni a szakmámban, elmegy egynek a méhészkedés is 😊
Ami az idei termést illeti, nagyon gyér - legalábbis nálunk, Debrecenben. Az akác lefagyott, a hársot az esõ mosta el. Repce nem nagyon van a közelben, de napraforgóból legalább majdnem 1 tonnát tudtunk pergetni.
Némi gyógyszert sajnos muszáj nekik adni, mert (ezt én is alig hittem el) a pár mikrométernyi szõrükbe még tetû is lehet.
KoЯn
Elképesztõ mennyire "akácos" a tõle vásárolt akácméz... eddig semmi nem überelte, a boltok polcain levõ meg fõleg nem.
Érdekelne a téma... szívesen meghallgatnék errõl szakikat.
Van a fórumon valaki, aki foglalkozik még a témával? Esetleg érdekel valakit a méhészet, vagy a házi méz?
Akit esetleg igen, azt szívesen invitálom beszélgetésre <#smile>#smile>
KoЯn